:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК предлага извънредни мерки срещу офшорните зони

Евросъюзът губи около 1 трилион евро годишно заради данъчни измами,
Словакия се отказва от плоския данък заради бюджетния си дефицит
Алгирдас Шемета
Европейската комисия отново извади на дневен ред темата за огромните вреди от данъчните престъпления и хитрувания. Вчера ЕК представи актуализиран план за борба с порочните явления, които ощетяват всеки европейски гражданин с 2000 евро. Според ресорния комисар Алгирдас Шемета "нереализираните приходи в ЕС вследствие укриване на данъци и избягване на данъчно облагане са около един трилион евро годишно, което е скандална загуба". За разлика от летния вариант на плана, който наблягаше на обмена на информация между страните от ЕС, сега Брюксел рязко заостря вниманието върху проблема с офшорните зони.

Еврокомисията отправя препоръка за "решително противопоставяне на ЕС на данъчните убежища, надхвърлящо настоящите международни мерки". ЕК настоява всяка страна от ЕС, като използва общи критерии, да си направи собствен черен списък на офшорни зони. Все повече фирми и граждани от евросъюза използват данъчни убежища, за да крият доходи и да не плащат данъци. В съществуващия черен списък на ОИСР са предимно екзотични острови като Бахамите, Сейшелите, Малдивите, Ямайка и др. Извън него остават много територии в Европа, които също изкушават с ниски или нулеви данъци, непроницаема банкова тайна и анонимност на собствениците - като Монако, Люксембург, Лихтейнщайн.

Втората препоръка се отнася до "агресивното данъчно планиране" - умелото използване на юридически "формалности" и "вратички" за избягване на задължения към бюджета. ЕК настоява държавите от ЕС да подобрят спогодбите си за избягване на двойното данъчно облагане. Изглежда все повече фирми, работещи в други държави, успяват чрез тези спогодби да постигнат двойно необлагане.

Европейската комисия планира въвеждането на TIN (Tax Identification Number) - единен данъчен код - всяка фирма или физическо лице в ЕС да има идентификационен код, който да е валиден за целия съюз. Така дружество, регистрирано от нашата НАП, ще се се представя с българския си номер пред всяка друга данъчна администрации в ЕС - от Швеция до Малта. Тази мярка ще улесни контрола, обмена на информация и разкриването на измамни схеми.

Друга идея на ЕК е 27-те страни членки да уеднаквят минималните наказания за укриване на данъци. Комисията препоръчва също прилагане на общ Кодекс за поведение в областта на данъчното облагане, който да включи "специални данъчни режими за лицата с високи доходи" - евфемизъм за по-високи ставки.

РЕГРЕС

Междувременно Словакия реши да вдигне данъка за по-големите доходи - но не защото се съобразява с насоките на ЕК, а заради бюджетните си проблеми. От Нова година доходите над 2867 евро месечно ще се облагат с 25% вместо с досегашните 19%, а данък печалба става 23%, Така на практика Братислава изоставя плоския данък (19% за всички доходи) в опит да се пребори с бюджетния си дефицит, който е почти 5% от БВП при допустим таван от 3 на сто. "Плоският данък привлече много чуждестранни инвестиции като Peugeot Citroen и Kia Motors, неговото отменяне на практика влошава условията за правене на бизнес и може да има обратен ефект според икономистите", коментира Bloomberg.





17
4002
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
06 Декември 2012 19:52
В съществуващия черен списък на ОИСР са предимно екзотични острови като Бахамите, Сейшелите, Малдивите, Ямайка и др. Извън него остават много територии в Европа, които също изкушават с ниски или нулеви данъци, непроницаема банкова тайна и анонимност на собствениците - като Монако, Люксембург, Лихтейнщайн.

И защо остават извън списъка? Изпускат питомното за да гонят дивото. Забравилиса да споменат о-в Ман, той май е британска територия.
Плоският данък привлече много чуждестранни инвестиции като Peugeot Citroen и Kia Motors
Това в Словакия. А какво привлече нашия плосък данък, при това почти 2 пъти по-нисък? Кол-центрове, ишлеме и жилища.
Май, май ниските заплати и данъци са част, но не най-важната за привличане на инвестиции. Особено такива, които осигуряват раб. места и брутен доход. И наполовина данамалят заплати и данъци,има ли корупция (най-голяма в ЕС), практическа липса на правораздаване и административен терор, никой сериозен инвеститор,от порядъка на цитираните в Словакия, няма да рискува парите си тук.
06 Декември 2012 19:59
А какво привлече нашия плосък данък, при това почти 2 пъти по-нисък?

С ТОВА безкрайно некадърно и безкрайно крадливо туземно население
и безкрайно "независима" съдебна система
и минус 10% да стане данъка -
пак никой почтен инвеститор нема да дойде.
Атакааа!
06 Декември 2012 21:00
С ТОВА безкрайно некадърно и безкрайно крадливо туземно правителство, пак никой почтен инвеститор нема да дойде!
06 Декември 2012 21:10
"Как социалистът Папандреу открадна 550 милиона евро?"
Не претендирам за точност на сумата. Това са само сметките на майка му и само в Швейцария.
Познавайки социалистическия морал,
зная, че всеки социалистически министър счита за свой свещен дълг
да ограби обществото с 1 000 000 000 /един милиард/, минимум
06 Декември 2012 21:31
Шеметът да отиде в някоя офшорка да се цани за хамалин. Очилатото подобие на Дянков в розовите си мечти се вижда как туря ръка на този трилион и го прахосва за пуберските си въжделения. Комисарите от ЕСССР ще излезнат в пъти, в пъти по-вредни от тези на СССР.
06 Декември 2012 22:02
Словакия се отказва от плоския данък заради бюджетния си дефицит

Любопитно.
Словаците са най- близките до нас, хора.
06 Декември 2012 22:36
. Според ресорния комисар Алгирдас Шемета
. Много хубаво фамилно име.
06 Декември 2012 23:44
Европейската комисия отново извади на дневен ред темата за огромните вреди от данъчните престъпления и хитрувания.

Много меко казано
Предлагам, връщане на смъртното наказание,
с конфискуване на имуществото
07 Декември 2012 04:10
Време е и то крайно време!Трябва да се наложат санкции на държави с такива зони,това е правилното решение!Затягането на коланите в момента е само за бедните.На тях се съкращават доходите,за да се намалят дълговете и дефицита.Съкращават се и работни места.Държавите се отказват от своите социални функции,защото нямат пари.И причината се крие,както в износа на капитал и производство,така и в неплащането на данъци от големите фирми.На практика се очаква от данъците на работещите на заплата и от дребния бизнес да се издържат администрация,армия,полиция,образование и въобще всичко!Това е държавата на мизерията и дълга!Държавата с липса на конкуренция между пазарните субекти,както е в Бг.Един ЕТ плаща 15% данък и високи социални осигуровки,а голямата фирма,която му е конкурент, плаща 10% и ако е ошфорка или намери начин/с измислени сделки и загуби/ и това не плаща!За капак правителството предложи инвеститорите да са освободени и от осигуровки?!Пари се наливат във всякакви програми,които облагодетелстват едрия бизнес:обучения,подобряване на средата,държавата дори плаща заплатите на част от работниците им.А на дребния бизнес подарява само проверки,нови касови апарати и санкции.Да им е честито!Но като убият родните прохождащи фирми данъкоплатци няма да им останат!
07 Декември 2012 04:36
НЕ вярвам на тази инициатива на ЕК?!
ЕС е съюз на капиталистически държави!
А капиталистимческите държави са държави на капиталистите- те са за да реализират и защитават интересите на капиталистите!
Офшорните зониса ги измислили капиталистите!
Ерко, ЕС няма да тръгне срещу капиталистите!
07 Декември 2012 08:59
Ерко, ЕС няма да тръгне срещу капиталистите!
Така е. Още в началото на кризата се заговори за регулации в банковата дейност и капиталовите пазари, за ограничаване дейността на хедж-фондовете и дори за санкции срещу офшорните зони и рейтинговите агенции. Е, какво от това беше реализирано? Нищо. Нищо няма да се реализира и занапред. Светът се подготвя за нова кредитна въртележка, ерго за нова криза след време, а междувременно парите трябва да останат на сигурно място.
07 Декември 2012 09:29
Май, май ниските заплати и данъци са част, но не най-важната за привличане на инвестиции

Ооо-хо това от кога съм го казал, ама не това е важното. Важното е, че до като не ликвидирате поне връхните 50 000 шебек-тумбак рънгоч комунези са все коренчета и венчелистчета и семенца няма да има оправия и също така инвестиции. Ама някой като се оставя да го ядат паразити ни разбирам защо се оплаква!?
07 Декември 2012 09:45
Важното е, че до като не ликвидирате поне връхните 50 000 шебек-тумбак рънгоч комунези са все коренчета и венчелистчета и семенца няма да има оправия и също така инвестиции.
Няма как да стане, всесилни са. Остава да ги чакаме да си отидат по естествен начин, да се пенсионират и да изпаднат в старческа деменция. Процес, който ще отнеме минимум още 5-10 години.
07 Декември 2012 10:06
[size=2]И на мястото на дъртите команези ще дойдат внуците им. Вече се наблюдават такива събития.[/size=2]
07 Декември 2012 10:21
И на мястото на дъртите команези ще дойдат внуците им. Вече се наблюдават такива събития.
Не е толкова масово това явление, защото отрочетата се оказаха далеч по нефелни и неталантливи от предците си. Пък и да се надяваме, че са възприели от нормалността на западните общества, в които са пребивавали, докато са се изучавали в престижни университети.
07 Декември 2012 10:48
А добрйтро
Циркадгии
Опряха ли вече яййцата. В задника.
07 Декември 2012 19:42
"ЕС предлага,но у нас Боко ги разполага(още 6 месеца)!Към всички "опушени" (от "Вестникаро-телевизионната политическа мъгла" "ДИмокрация, да си отговорят "на въпроза":Защо по времето на"мръсните комунези" имаше работа за всички(някъде и на 4 смени + виетнамсци ,) България бе около 40-то място по стандарт на живота,над 60% износа бе от "ПРОМИШЛЕНОСТТА"(а къде тя сега, колкото остана и в чии ръце),нямаше безрабтица(напротив даже ) ,проституция(особено политическа).масова(за някои касова) наркомания,просия и т. н.Когато Т.Живков(вечна МУ памет) отидеше в Москва и "праскаше"целувки,получавашме 500 000 000$ ,евтини суровини и материали, петрол, но най-вече Уважение към Българският народ за постегнатите успехи!Защо 23 години да са ви виновни все "комунезите", не те подписаха 'Планът за преход от соц. към пазарна икономика(не посмяха да напишат"Капитализъм"защото щяха да ги пребият с камъни, наи-вече от "социалистите) известен като "Проектът ''РАН-ЪТ", това направиха "СОЦИАЛИСТИТЕ" +29 "специалисти"!!Там е заровено "кучето'' на "ДИмокрацията!, там търсете виновните за "Прехода'',вижте им имената и ще си обясните последвалите събития!Прочетете и специалните клаузи и ще разберете защо спирам до тук!(Там се казва (по памет) че"Реформите трябва да се провежда постепенно и внимателно като се следи за "прагът на търпимост" на "Електрората"!Така че коригирайте си мерника!"Луканов и сие" са Кариеристи които са станали комунисти "за келепир" за собствена изгода ,те излъгаха редовите комунисти(но не всички) защото хората вярваха на БКП и мислеха "че така трябва".Тези и много други "Кариеристи" ограбиха България "ТЕ" СА ВИНОВНИ а не "комунизите"!За съжаление, Луканов си получи "дивидентите" от тези на които даде властта и парите, но другите са живи - вегетарианеца, КОСТОВ }, и част от29-та подписали! Няма как да не си получат "дивидентите" рано или късно Дедо " вервайте ми",и всички които гребяха(и продължават да я "огребват", от държавната каца с мед която вече се е разсъхнала.Та тънката разлика е че "'Комуните" строха, а"ДЕМОНКРЕЗИТЕ' я ОГРАБВАТ!!Мъъничка разлика но кой"видял видял, .На "не опушените добра вечер!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД