:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,356,248
Активни 87
Страници 4,895
За един ден 1,302,066

Нововъведението единна сметка ще тръгне в хаос

С хаос и покриване на вече направени плащания може да стартира голямата гордост на управляващите - единната сметка, която трябва да намали административната тежест на бизнеса и да му спести над 50 млн. лв. от платежни.

Новият ред за издължаване към хазната трябва да стартира от 1 януари 2013 г., но при представянето му вчера данъчните признаха, че е възможно да има грешки в системата на НАП, при които да не са отразени някои плащания. В същото време от НАП дават само около 10-ина дни на хората и фирмите да си изчистят грешките, тъй като едва от 12 декември става достъпна ключовата за въвеждането на новия ред на плащане електронна услуга "Справка за задължения".

Може да се окаже, че от началото на годината системата автоматично ще пренасочва пари към вече направени вноски, ако не са отразени в нея, тъй като с единната сметка се променя и поредността на плащанията. Внесените суми вече няма да отиват по специално отразено предназначение - за данъци и осигуровки, а с тях ще се погасява най-старото задължение.

"Всеки, който има персонален идентификационен код или електронен подпис, може да провери какви задължения и извършени плащания има в персоналната му данъчноосигурителна сметка в системата и да предприеме мерки за изчистването им", посъветваха данъчните. Разминаванията може да са заради грешен код за вида плащане или друга техническа грешка и така вноската да не е била обвързана със задължението. Възможно е и да има плащане, но системата да не го отразява. И при двата случая проблемът трябва да се реши на място в офисите на НАП, което означава, че покрай празниците хората трябва да търчат при данъчните да поправят грешки. А засегнатите изобщо не са малко, защото от НАП вече са поканили 5000 компании с най-големи разминавания и неплатени данъчни и осигурителни задължения да си оправят пропуските.

Година гратисен период ще има за длъжници с дългове до края на 2008 г., чиято давност е изтекла. Както "Сега" писа, те ще трябва да поискат писмено от НАП дългът им да бъде заличен, иначе от 2014 г. системата ще започне автоматично да го покрива въпреки изтеклата давност. Новият ред на практика премахва давността за дългове от 2009 г. насам, тъй като те ще започнат да се покриват директно от вноските като най-стари.
26
5621
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
06 Декември 2012 20:50
А пък на мен миналата година ми потърсиха неплатени осигуровки за 5 години. Водели ги по Булстат, а не по ЕГН, и нямало кой да им ги премести в другата графа.Не само за мен, за всички собственици на ЕООД, АД, ООД. Какво ще стане този път?
06 Декември 2012 21:21
Хаосът е абсолютно програмиран и необходим, в суматохата сума ти Матрьошки, Гугушки, Маргини и Мургини, Масларови и стотици други направиха пачка, ще продължават да правят.
07 Декември 2012 04:14
Ще си внасяме парите, а системата няма да отразява вноските ни, демек ще пълним Джанковата хазна неотразимо.
07 Декември 2012 07:27
Аз пък мисля, че стъпката е правилна. Макар и в началото да има сътресения. Важното е да се направи.
07 Декември 2012 08:03
tatyana1 и при мен стана така! Хаоса е пълен, при това в тези периоди никога не са ми излизали задължения като частно лице! За какво плащаме, като една данъчна администрация не неправиха както трябва?!
07 Декември 2012 08:45
Да,хаосът е ълен.Трябваше нап да изпрати информация на ВСИЧКИ какви са задълженията им към 31,12,да предложи технологично време за изчистване и едва тогава да въвежда новости!
07 Декември 2012 09:07
Този добре организиран хаос може да се премахне, само при наличието на електронен архив. Просто всяка една фирма трябва да си има свое електронно досие, в което да съхраняват данните за всички плащания. Собственикът на фирмата или упълномощено от него лице трябва да имат непрекъснат достъп до своето досие и да са наясно какво се съхранява в него. Това е.
07 Декември 2012 09:18
Щурчо, той архивът сигурно съществува, но при данъчните в България важи принципът "Защо трябва да е лесно, след като може да е трудно!"
07 Декември 2012 09:22
"Нововъведението единна сметка ще тръгне в хаос"
Ами ако не тръгне в хаос ? Какво ще направи тогава журналистката Христова, която явно познава отблизо състоянието на информационната система на НАП ? Ще публикува опровержение ? На първа страница ? Със сигурност нищо подобно.
Ама внушението, че администрацията, в частност НАП няма да се справи, трябва да бъде направено. Щото такава е повелята на редакцията и издателя. Да се плюе всичко, що е държавно. Всъщност, да попитам, убедени ли са вестникът и издателят му, че предлаганият от тях продукт е съвършен ? И няма публикувана нито една подвеждаща информация, нито една манипулация, нито една лъжа ?!
А единната сметка действително е нещо смислено. Облекчава изрядните, утежнява тарикатите. Може да има грешки в отразяването на плащанията по сметките, но това са грешки основно на наредителите, или на банката в случай, че неин служител е попървал платежното. Плащане по код за данък да отиде по код за осигуровка например, това не може да стане. Компютърът винаги прави разлика между 0 и 1. А съдружниците, дето плащали осигуровките си по БУЛСТАТ, а не по ЕГН, проблемът си е техен, ако от 2006 г. не са научили нещо елементарно.
07 Декември 2012 09:53
Бирник, що се палиш? Чети!
при представянето му вчера данъчните признаха, че е възможно да има грешки в системата на НАП, при които да не са отразени някои плащания. В същото време от НАП дават само около 10-ина дни на хората и фирмите да си изчистят грешките, тъй като едва от 12 декември става достъпна ключовата за въвеждането на новия ред на плащане електронна услуга "Справка за задължения".

Журналистката само преразказва! Защо услугата става достъпна чак на 12 декември?
07 Декември 2012 11:34
А пък на мен миналата година ми потърсиха неплатени осигуровки за 5 години. Водели ги по Булстат, а не по ЕГН, и нямало кой да им ги премести в другата графа.Не само за мен, за всички собственици на ЕООД, АД, ООД. Какво ще стане този път?


И при мен беше така, а знаят за проблема, но защо се прави.... толкова загубени часове ....
07 Декември 2012 11:36
БирникЪ, поздравявам ви за добрите намерения, дано и изпълннието да е на ниво.
07 Декември 2012 11:40
07 Декември 2012 11:44
Абе все си задавам следният въпрос ама никой не го споменава... Може би БирникЪ може да отговори? В момента за да имаш здравни права срока е 3 години назад. Ама системата следи до 5 години назад. Какво се случва ако имаш задължение от преди 4 години, а последните 3 са изрядни? Системата ще гепи автоматично най-новите здравни да ги бутне най-отзад? Щото имам усещането как се въвежда поредното скрито задължение и да не стане здравната система хептен без хора като изведнъж хората разберат, че масово им удържат за заден период, и са без здравни права...
07 Декември 2012 11:54
А единната сметка действително е нещо смислено. Облекчава изрядните, утежнява тарикатите


Бирник по-голям виц не бях чувал отдавна !!!

Явно хал-хабер си нямате какви ги забърквате!

Хайде сега ми отговори на следният казус:

Престави си че работя във фирма X която не е особенно почтен работодател и не изплаща заплата и осигуровки, поради което аз "вися" пред НАП с определени суми. Логично е на мен да ми писне от X и да отида във друга фирма Y която ще ми плаща редовно заплата и осигуровки!
Ха сега ми кажи след като "вися" пред НАП с осигуровките от фирма X какво ще плати фирма Y ?!
Май по схемата която предлагате фирма Y ще заплати това което трябва да заплати X след което Аз пак ще остана да "вися" пред НАП само че за период в който съм бил на работа в Y!
Ами ако един ден фирма X се стабилизира финансово (не казвам че са мошеници - може просто да са имали финансови проблеми) и реши да плати всичко дължимо, то тогава какво ще плати фирма X след като то вече е платено от фирма Y ?!

Хайде сега пак ми разкажи вица за единната сметка която "Облекчава изрядните, утежнява тарикатите" !!!
07 Декември 2012 12:27
Perseus, много правилно си забелязал проблема със здравните осигуровки на физическите лица. Но задаващият се рекет не е само там. Ако например имаш акт и глоба от КАТ, който нямаш възможност да платиш, а всеки месец си внасяш здравни осигуровки къде ще отидат вноските?
07 Декември 2012 12:46
TheBanker 07 Декември 2012 11:54,
явно питаш просто за да се заяждаш, или въобще не си наясно как стоят нещата. Но като като добър човек, ще ти отговоря:
Ако работиш "във фирма X която не е особенно почтен работодател и не изплаща заплата и осигуровки", НЕ ТИ, А ФИРМАТА "Х" ЩЕ "ВИСИ" ПРЕД НАП ЗА ДЪЛЖИМИТЕ ЗА ТЕБ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ, В Т.Ч. И ЗА ТЕЗИ, КОИТО СА ЗА ТВОЯ СМЕТКА. ДОСТАТЪЧНО Е ДА Е ПОДАВАЛА ДЕКЛАРАЦИЯ ОБР.1. И ТВОИТЕ ПРАВА, В Т.Ч. ЗДРАВНИ, ПЕНСИОННИ И Т.Н. НЕ СА НАРУШЕНИ. ОТ ДРУГА СТРАНА, НАП НЯМА ДА СЕ ЗАНИМАВА НИТО С ТЕБ, НИТО С ФИРМАТА"Y", КЪДЕТО СИ МИНАЛ НА РАБОТА.
Повече обяснения мисля, не са необходими.

07 Декември 2012 12:53
Perseus 07 Декември 2012 11:44, БирникЪ ти отговоря:
На въпроса: Какво се случва ако имаш задължение от преди 4 години, а последните 3 са изрядни?
- Задължението от преди 4 години е ДЪЛЖИМО, независимо, че си с НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНИ ПРАВА.
На въпроса: Системата ще гепи автоматично най-новите здравни да ги бутне най-отзад?
- Да, защото са дължими и за тях не е изтекла давността. Това е и смисълът на единната сметка. Да се плаща, започвайки от най0старите задължения, за да се избегне погасяването им по давност.


07 Декември 2012 14:18
Добре де от НАП защо не са си ги събрали тези данъчно-осигурителни вземания, а са спали 4 години?
07 Декември 2012 14:26
Добре де от НАП защо не са си ги събрали тези данъчно-осигурителни вземания, а са спали 4 години?


Те и ще продължават да спят, законът автоматично ще предотвратява погасяването по давност на публичните задължения, вместо администрацията да предприема необходимите по закон мерки, т.е. да върши част от работата, за която й се плаща.
Това е и целта на въвеждането на единната сметка, а не да се облекчи бизнесът, както ти обясняват.
А погасителната давност е въведена именно, за да стимулира кредитора да си събере вземането. Нейното изтичане пък е санкцията за това бездействие, с невъзможността вземането да се събере принудително. Доброволно може да го платиш винаги и след изтичането на давността.
Практически с въвеждането на тези правила се заобикалят правилата на давността за държавата като кредитор и тя практически никога няма да изтича, ако периодично се внасят каквито и да е суми по сметката.
07 Декември 2012 14:49
Рихтхофен, ти поне си наясно, че не спим. Поне от 9 ч. до 17,30 ч. Но под 8 000 човека с чистачките, шофьорите и охраната, не можем да насмогнем на милионите длъжници.А пряко занимаващни си със събирането на задълженията едва ли са повече от 1 000 човека. Освен това принудителното събиране е трудоемка процедура, свързана с разни срокове, които трябва да се спазват. Да споменавам ли, че всяко действие по изпълнението може да бъде обжалвано и премествано във времето ? А за разходите, свързани със събирането ? Има единични вземания на голяма стойност и много вземания на дребни суми. Кои мислиш ще бъдат събирани приоритетно ?
deneb 07 Декември 2012 14:26, де по-сериозно. Давността е 5 години, ако няма предприети действия по събирането. Но има и абсолютната давност, т.е. не е вярно, че "държавата като кредитор и тя практически никога няма да изтича, ако периодично се внасят каквито и да е суми по сметката." Но давността не се прилага служебно, а трябва да се позовеш на нея.
07 Декември 2012 15:11
Но давността не се прилага служебно, а трябва да се позовеш на нея.


Това беше излишно да го пишеш.
Наясно съм, също така, че абсолютната давност е 10-годишна.
Именно затова и считам, че така се заобикалят въобще разпоредбите за давността и на практика при толкова дълги срокове, при каквито и да е постъпления по сметката, все ще се погасяват най-старите, дори и с изтекла давност, не защото тя не се прилага служебно, а защото практически длъжникът ще е лишен от процесуална възможност (освен отрицателен установителен иск) да направи възражение за изтекла давност.

Как ще се процедира сега, ако длъжникът посочи какво точно задължение плаща? Ще се приеме ли това изявление от администрацията или?
И как според теб длъжникът ще упражни правото си на възражение за изтекла давност, ако въпреки изявлението му, администрацията погаси със сумата друго задължение с изтекла давност?

Истината е, че вместо да се търсят начини да се опрости данъчната и осигурителната система откъм документи (съгласи се, че голяма част от бумагщината е излишна за всички), както и да работи ефективно данъчната администрация, те се сетили за начин
07 Декември 2012 15:48
deneb 07 Декември 2012 15:11
"Как ще се процедира сега, ако длъжникът посочи какво точно задължение плаща? Ще се приеме ли това изявление от администрацията или?
И как според теб длъжникът ще упражни правото си на възражение за изтекла давност, ако въпреки изявлението му, администрацията погаси със сумата друго задължение с изтекла давност?"
Въпреки че не съм публичен изпълнител смятам, че с достъпа до справката със задълженията (от 12.12. мисля ще е достъпна) всеки може да си направи справка какво дължи и откога е задължението му. И ако констатира задължения с изтекла давност, да се позове на нея писмено в свободен текст. Ако отговоря на изискванията за погасяване по давност, не виждам никаква причина да не бъдат погасени. Със сигурност при отказ, публичния изпълнител ще се произнася писмено в определен срок и неговият акт подлежи на обжалване. При наличие на основание за прилагане на давността, служителят поставя само един маркер, а системата няма да ги погасява, защото при наличие на такъв, това става автоматично. Просто е заложено в софтуера. Правото на възражение срещу отказа за погасяване по давност и правото на възстановяване на недължимо платени суми, в т.ч. и на погасени по давност задължения, когато писмено преди това длъжникът се е позовал на нея, не са отпаднали от ДОПК.

07 Декември 2012 18:02
Бирникъ, ще преизпълните бюджета по приходите само с авансовите вноски определени на база прогноза, които няма откъде да се приспаднат вече. Мислиш ли, че следва автоматично да се уведомяват данъкоплатците за направените прихващания , щото аз съм сигурен че няма изрядна фирма, която да не дължи прословутите 0.01 ст лихва.
07 Декември 2012 19:01
Хи хи, и какво излиза - тези дето не са плащали данъци с години.. искат да ги хване давността.. и сега са недоволни. Ужас... Тарикатите на дребно няма да им мине номера
07 Декември 2012 19:02
Слушах някакви обяснения оня ден по радиото, но нищо не се сетих. Тоест ще има едно платежно, на което ще има сигурно много редове, където ще се пишат кодовете на различните видове плащания - здравно, ДЗПО и прочие и ще вървят само с една такса на банката? Правилно ли съм разбрала?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД