:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Буенос Айрес си поиска от Лондон Фолклендските острови с писмо

Аржентина поиска от Великобритания да й бъдат върнати Фолклендските (Малвинските) острови с отворено писмо, публикувано в британските медии. Президентът Кристина Фернандес де Кирхнер се обръща към британския премиер Дейвид Камерън и призовава за преговори относно суверенитета на островите, заради които през 1981 г. между двете държави избухна военен конфликт.

В писмото Кристина де Кирхнер твърди, че архипелагът е бил "насилствено отнет" от Аржентина преди 180 години - на 3 януари 1833 г. - "с колониализъм, присъщ на ХIХ век". Тогава аржентинците, живели на островите, били прогонени и заменени с британски заселници. Аржентинският президент припомня резолюцията на Общото събрание на ООН, приета през 1965 г., която призовава страните от организацията да сложат край на колониализма във всичките му форми и приканва Великобритания и Аржентина да разрешат с преговори споровете помежду си.

Британското МВнР отхвърля каквито и да е преговори за бъдещето на Фолклендските острови. Според Форин офис през 1833 г. на островите не е имало местно население, а само аржентински военен гарнизон, пристигнал 3 месеца по-рано.

Наблюдатели твърдят, че с писмото си Кристина де Кирхнер се опитва да отклони вниманието на аржентинците от проблеми в страната, където инфлацията расте, увеличават се престъпността и корупцията.

39
2266
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
03 Януари 2013 19:47
Гаучовците са много зле, пак са пред банкрут (последният им банкрут беше през 2001).
Инфлацията в Аржентина гони 50% стачки и бунтове са ежедневие.
Те островите та островите.
Като са големи "мъже" да се пробват пак да си ги вземат, вече стават жалки с това мрънкане от 3 години.
Да не говорим че тези острови по всички права и закони принадлежат на Великобритания.
03 Януари 2013 20:49
Би било интересно, ако сега Аржентина отново нахлуе на островите. Дали ингилизите биха се оправили след като си нарязаха флота и стратегическите бомбардировачи....?
03 Януари 2013 21:57
Мммм да би било много интересно ако Аржентина нахлуе отново на островите.
Само да уточним как точно ще нахлуе.
1. По въздух
2. По вода
3. По суша
4. Всички изброени по горе
03 Януари 2013 22:05
Дрънканици за вътрешна употреба, също като Япония и Курилите. На държава с територията на Аржентина не са и притрябвали няколко камъка по средата на нищото. Ако пък там имаше петрол BP отдавна да си го разработва.
03 Януари 2013 23:06
От военна гледна точка Аржентина би трябвало да може да окупира Фолклендите. Англичаните имат 1200 души военен персонал и 4 самолета Еврофайтър.
Разбира се от време на време обикаля някой "Разрушител" или атомна подводница, но ако Аржентина вземе политическо решение да окупира островите ще ги окупира. Защото знае, че англичаните няма да използват ОМП!
Великобритания е далеч далеч и няма как да организира защитата на островите толкова бързо. Аржентина е близко.
Затова казвам, че е много интересно. Но Аржентина няма политическа воля. Както се казва не и стиска. Така, че моята теза си е чист футуризъм от най-висша проба....
04 Януари 2013 00:14
когато всички ножове са опрели вече до кокала, Фолклендските острови се оказват проблемът.
04 Януари 2013 00:17
ЗИП-е тия 4 Еврофайтъра могат с лекота да унищожат целите Аржентински военно въздушни сили и после за разнообразие да потрошат половин Аржентина.
Тия 4 Еврофайтура са технологично толкова по-напред от всичките самолети с който Аржентина разполага че ще бъде като битка между витлови самолети и реактивни изтребители. Но до въздушна битка едва ли ще се стигне. На островите има радар, който засича Аржентинските самолети още като излитат от базите си в Аржентина прихваща ги и ако наближат много ... бум...без дори един Еврофайтър да е излязал от хангарите.
А ако Аржентинците са много ербаб могат и да се пробват срещу това Натисни тук
Този кораб може да неутрализира военно-въздушните сили на цяла Южна Америка... с лекота
04 Януари 2013 00:21
Acho1
04 Яну 2013 00:17

не бъди толкова убеден едни стари Супер Етандар с ракети Екзосе потопиха един много хвален и наперен "Шефилд" в предишния конфликт. Не всичко е техниката, а този, който я използва. Особено пък за дестройъра нещата са доста спорни. Да ти припомня ли как е потопен флагманът на австроунгарския флот в Адриатика от две лодки с торпеда на тях?
04 Януари 2013 02:05
Латиносите са отврат. Тази мацка Кирхнер скача с евтините номера на Галтиери от преди 30г. Камерън не е Тачер, но не е и Блеър и едва ли би се поколебал да използва сила. Във Фолклендската война аржитата дадоха около 1000 жертви, представям си колко би им коствал нов конфликт. А в изходът му може да се съмнява само някой с доста романтични представи за начина на воюване в XXI в.
04 Януари 2013 02:25
Ачо първи живее в някакви измислени светове. Само дет не е написал, че еврофайтърите могат да пускат ракети с бойна далечина 120 км и височина 70км. още от хангара, а милиметровите радари 'виждат' на 500 и то височини от 0 м до 100 км. А... последното го е написал
04 Януари 2013 03:22
ЗИПо па му се привиждат стратегически бомбардировачи.

Инфлацията в Аржентина гони 50% стачки и бунтове са ежедневие.
Те островите та островите.

Именно.
Същата работа както едно време компартиите си измисляха външен враг в лицето на омразният империализъм за да замазват очите на хората от поголовната разруха царяща в саморазпадащата се соц система...
04 Януари 2013 04:08
Натисни тук

Натисни тук
Сравнете сами.
04 Януари 2013 04:11
Натисни тук

Натисни тук

ЗИПе, сравни!
04 Януари 2013 04:16
ЗИПя: "ако Аржентина вземе политическо решение да окупира островите ще ги окупира."
Ами тя ги окупира преди 30 години. После бързи ги "разокупира".

"Великобритания е далеч далеч и няма как да организира защитата на островите толкова бързо. Аржентина е близко."
Ами то и преди 30 години беше така. Резултатът го знаем.

"Защото знае, че англичаните няма да използват ОМП!" Напълно съгласен! няма да има никаква нужда от това.
04 Януари 2013 07:32
Фалиралите за пореден път аржентински овчари
с държава на 200 години претендират за неква си колония.
ЗАЩО?
Ми щото е вероятно наоколо да има ОГРОМНИ нефтени и газови находища и
говедарите се виждат като нефтени шейхове -
въртят златно синджирче и си сфиркат...
04 Януари 2013 09:01
Гледам демократичния дудукариат вече се е хвърлил на амбразурата да брани майка Великобритания от попълзновенията на коварните нечовеци-гаучоси. А коментара на Страйки ме трогна особено много - пожелавам му освен ЧНГ тази година най-после да случи на читав психиатър или поне да се уреди да взима безплатно лекарства по някоя клинична пътека.
04 Януари 2013 09:23
САЩ също са на 200 години и са фалирали ...
04 Януари 2013 09:27
едни стари Супер Етандар с ракети Екзосе потопиха един много хвален и наперен "Шефилд" в предишния конфликт.


То само Шефилд да беше. Потопиха "Ковънтри" (същия клас като "Шефилд", Антилопа", "Ардент" и повредиха тежко "Аргонавт" и "Брилянт". Немалка загуба беше и транспорта "Атлантик Конвеър", защото той носеше тежки хеликоптери "Чинук" за експедиционния корпус и до края на войната англичаните разполагаха само с един оперативен "Чинук". Всъщност не бяха само Супер Етандар с Екзосе - възстаричките А-4Q с най-банални авиобомби също свършиха доста работа, особено като се има предвид, че 13 от бомбите които удариха английски кораби не изубхнаха (въпросът дали взривателите са били дефектни ил аржентинците са пускали бомбите от прекалено малка височина и взривателите са нямали време да се активират е още спорен). Дет вика лорд Крейг (главнокомандващия на английските сили) - "шест качествени взривателя и щяхме да загубим".
От друга страна, обаче и англичаните също и отгърмяха по аржентински кораби със Си Скуа и АС-12 АСМ и аржентинците загубиха повече кораби с "Генерал Белграно" начело - и като тонаж и като бойна стойност.
Конфликтът показа, че при добра организация на нападението (А-4 използват тактика при която няколко двойки атакуват едновременно от различни страни), ПВО-то не може да реагира адекватно, колкото и да е модерно. Дали е така, сега - 20 години по-късно не знам.
В конкретната ситуация обаче, аржентинците нямат много козове, така че писмото можеха да го пратят със същия успех на арменския поп.
П.П. А "Супер Етандар", макар и 30 и кусур годишен съвсем не е толкова остарял. За последно се използва в Либия, а пълната му замяна (с Рафал) ще се случи едва през 2018.
04 Януари 2013 09:47
Малко отклонение. Дет се пише, че Аржентина е зле икономически - инфлация, други нещица...
Що имам някви спомени, че преди не много отдавна ни я даваха кат пример икономическо за подражание - там за валутния борд и други подобни икономически реформи, дет ни наложиха да приемем....
04 Януари 2013 11:23
Лондон пък ще отговри - с писмо че тая работа не е като оная работа
04 Януари 2013 11:53
Абе истината е, че става дума за нефт и подобни.
И като е така, логиката казва, че УК е доста далеч и не би трябвало да претендира за тия природни богатства...
Нали искат да излизат от ЕС за да си пазели суверенитета, що тогава искат да взимат нефт от другия край на света?
04 Януари 2013 11:58
Няма съмнение, че аржeнтинския флот и ввс са доста жалки по списъчен състав. Особено ввс-то е доста комично. Но трябва да се преценява "терена" и "линиите на снабдяване".
То лъвът колко и да е силен, като го нападнат 50 хиени трудно ще се справи. Има доста такива репортажчета от "Аnimal Planet"...


04 Януари 2013 12:16
Аржентина е в безтегловност в момента, след като демонстративно се откъсна от опеката на МВФ, а в същото време Уго Чавес не може да снабдява цяла Латинска Америка с петрол. Истината е в още по-голяма интеграция в този регион, подобно на СИВ или ЕС. Но въпросът е, около кого и около какво?...
04 Януари 2013 12:46
Ако районът наистина е богат на нефт, конфликът рано или късно ще се състои. Англия със сигурност си е извлякла поуки от патакламата през 82, Аржентина - надали. Международната ситуация е далеч по-неблагоприятна за латиносите, отколкото по време на предната криза. Въобще подобна авантюра ще им коства доста повече, отколкото преди 30г. Колкото да не му се вярва на Данте - явно голям приятел на героичния аржентински народ и неговата самобитна култура. За негово сведение Х.Л.Борхес (сам да провери кой е той между две танга) е английски възпитаник и съответно тотален англоман.
04 Януари 2013 13:07
Преди 30 години по време на войната може да се каже че е имало някакъв паритет между военните възможности на Аржентина и Велкобритания.
Британците със старите самолетоносачи и разрушители и хариерите, Аржентинците с френските ракети.
Сега след 30 години британският флот е напълно модернизиран и много по боеспособен, докато Аржентинците са останали на ниво 70те години на 20ти век.
Както казахме по горе само един Еурофайтър може да свали всичките Аржентински самолети (ако не му свършат ракетите).
А този Type 45 Destroyer Натисни тук
Може да неутрализира военно въздушните сили на цяла Аржентина с лекота. Само трябва да го позиционират някъде до островите и да цвъка ракети.
Може да след до 300 обекта едновременно от 400 км растояние и да изтрелва ракето по 45 обекта едновременно.
04 Януари 2013 13:10
Сега след 30 години британският флот е напълно модернизиран и много по боеспособен, докато Аржентинците са останали на ниво 70те години на 20ти век.
Ами ЗИП-а какво разправя, че англичаните са си нарязали флота?
04 Януари 2013 14:10

Искат аржентинците, ма нема що да бързат.
Скоро англичаните само бензиня нема могат си платят както са я подкарали

04 Януари 2013 14:54
Нито едните , нито другите са в състояние да водят малък дори конфликт. Особено Англия с нейните и въобще на ЕС проблеми- целта е далеч, ресурс трябва. Аржентина след години на възход е терминирана от същите , на които Киршнер дръпна лоената копаня и които създават идентични здравословни проблеми на нея и Команданте. Тя се спаси, Команданте е под въпрос все още.
Пък и ситуацията е променена- съюзници на Аржентина са повечето латиноамерикански страни, които отхвърлиха лоения дикатат на чуждите мултикомпании и водят независима политика . Преди латиноамериканските диктаторчета бяха на къса каишка от сатанистите.
04 Януари 2013 15:28
Пък и ситуацията е променена- съюзници на Аржентина са повечето латиноамерикански страни, които отхвърлиха лоения дикатат на чуждите мултикомпании и водят независима политика .
Не им се получава съвсем - липсва им обединяващо звено, обща разплащателна единица и кауза, подобно на СИВ и ЕС, както казах. Тази е причината не всичко в Лат. Америка да върви гладко, вкл. последните проблеми за Аржентина. Но може и да се промени това положение.
04 Януари 2013 16:33
Ачка много филми с Бонд гледаш. Ето ти в резюме какво е реалното положение с този Type 45

Cost growth on the Type 45 destroyers has whittled away many of the ships’ planned capabilities, as features and items were removed.
These capabilities could be added later, but until they are, the Type 45s will be missing key features one would expect in a top-of-the-line modern destroyer, or even in a high-end frigate.
04 Януари 2013 16:35
товарищМаузер
04 Яну 2013 09:27

Не забравяй че английските кораби тогава не са имали неща като Фаланакс и Голкипър. Били са с обикновени Ерликон за CIWS. Ако ракета или самолет пробие ПВО-то и край на играта. Да не говорим че обзорните радари на сегашните кораби са далеч по потентни. Така че боят ще е още по-голям за аржентинците, които още си джиткат с модернизирани за тях А-4.
04 Януари 2013 16:49
Като гледам тoва чудо след малко ще стига от аржентина до фолкланд
Натисни тук така че аржентинците при желание може да обстрелват
британците докато си пият кафето . За няколко стада говеда руснаците ще им продадат 6 бройки колкото
са всички планирани Type 45
04 Януари 2013 16:50
Забелязвам че ние българите обсъждаме по междунаародните проблеми не "кой е прав", а "кой е по-силен". Дали такъв прагматизъм говори за морал?
Дано да греша, защото и "аз съм българче".
04 Януари 2013 17:56
Според Форин офис през 1833 г. на островите не е имало местно население, а само аржентински военен гарнизон, пристигнал 3 месеца по-рано.


Начи няма проблеми. Островите са били ничии, а аржентинският гарнизон там е бил в отпуска
04 Януари 2013 20:05
Ей затова държави с неуредено териториално положение като Обединеното кралство и
Бивша Югославска Република Македония(БЮРМа)
не требва да влизат в НАТО и ЕС.
Утре бюрманците като извадат картите на Санде Македонски и
требва да воюваме с половината свят...
05 Януари 2013 22:50
Ще се наложи малко да се самопрепечатам. Това е по повод упорито повтаряната мантра, че Аржентина била пред фалит.
Само че, икономическите показатели на страната, на пук на САЩ, МВФ и Световната банка са прекрасни:
Достатъчно е леко сравнение с България:
БВП пречупено през паритета на покупателната способност на Ажентина е 80% от средното за света.
България - 66 процента.
Индексът на потребителското доверие, чрез който се мери перспективата за харчене на пари от населението в Аржентина е 43%.
В България е със същата стойност, само че с обратен знак...-43%......
05 Януари 2013 22:51
Брутният вътрешен продукт на Аржентина е нарастнал от 102.4 милиарда през 2002 на 445.98 милиарда през 2012.
За същия период разходната част на бюджета и е нарастнала от 43 милиарда на 63.
За същия период държавният външен дълг е намалял от 165 на 141 милиарда.
За същия период държавният външен дълг е намалял от 165 на 44 процента от БВП.
За последните десет години Аржентина е имала бюджетен дефицит само в две - 2003 и 2010, съответно 2 и 1,5 процента.
Във всички останали години, вкл. и 2012 Аржентина има бюджетен излишък.
Тази история с фалита ми изглежда като някаква финансова спекула и със сигурност Аржентина не изглежда да има нужда от спасяване.
05 Януари 2013 22:51
За капак търговският баланс на страната неизменно е на плюс през последните десет години, за 2012 с повече от половин милиард долара.
Броят на заетите лица за периода е нарастнал от 11,4 на 15,9 милиона.
Броят на безработните е спаднал от 3,4 на 1,2 милиона за същия период.
Безработицата е паднала от 21 на 7 процента.
05 Януари 2013 22:54
Така че, икономиката на Аржентина си е ОК.
Същото, обаче, не може да се каже за икономиката на Обединеното кралство...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД