:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Оръжеен търговец твърди, че Кадафи е финансирал Саркози

Политикът получавал пари от диктатора, и след като стана президент през 2007 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
През 2007 г. Никола Саркози посрещна в Елисейския дворец тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи. Твърди се, че Триполи щедро е финансирало Саркози.
Либия е финансирала първата предизборна кампания на бившия френски президент Никола Саркози през 2006-2007 година. Това е заявил пред френски съдия Зиад Такиедин, френски оръжеен търговец от ливански произход. Зиад Такиедин дори уточнил, че разполага със съответните доказателства. Той потвърдил казаното пред съдията в интервю за в. "Паризиен", публикувано на 2 януари.

Зиад Такиедин е известен с посредничеството си при оръжейните сделки, включително при сделки на Франция с Либия и с Пакистан, както и с близките си отношения с някои приближени на Никола Саркози. Той е замесен и в редица финансово-политически скандали. В момента му е наложена забрана да напуска Франция заради разследвания срещу него, свързани със съмнения за корупция около президентската кампания на Едуард Баладюр през 1995 г., както и за пране на пари и укриване на злоупотреби с обществени средства в големи размери, припомня френският в. "Льо Паризиен".

Той е разкрил, че Никола Саркози е получил пари от Либия по време на разпит на 19 декември в рамките на разследването на пране на пари и за финансовите злоупотреби. Пред следователите Зиад Такиедин казал, че разполага с документи, според които бившият либийски диктатор Муамар Кадафи не само е финансирал кампанията на Саркози, но е продължил подкрепата си и след избирането му за президент. Той разказал за срещи между Башир Салих, частния секретар на Кадафи, и Клод Геан, шефа на кабинета на Саркози по времето, когато Саркози е бил още вътрешен министър. Впоследствие Геан става ръководител на предизборната кампания на Саркози. По думите на Такиедин тези срещи са били документирани, а доказателствата за тях притежава Багдиди Махмуди, последният премиер на Кадафи.

Посредникът казал още, че три френски компании са се облагодетелствали с над 100 млн. евро от договори с Либия за фиктивни плащания заради организиране на празнични събития по случай 40-годишнината от либийската революция на 1 септември 2011 г. По думите му това е било само прикритие на схема за източване на средства, а синът на Клод Геан е бил директор и акционер в една от фирмите. Скандалният бизнесмен добавил, че разполага с договорите, с банковите трансфери, с получателите и със сумите, но си запазвал правото да реши допълнително дали да ги предостави на френското правосъдие или не.

За пръв път информацията, че Саркози е получавал пари от Кадафи, се появи през март 2011 г. след пламването на Арабската пролет. Тогава разкритието бе направено от Сейф ал Ислам Кадафи, който уточни, че Саркози е получи от семейство Кадафи 50 млн. евро. През март 2012 г. интернет изданието Mediapart публикува документ, доказващ тези сведения. Саркози обаче окачестви документа като фалшификат. След като адвокат на Багдиди Махмуди заяви, че клиентът му е потвърдил предаването на парите от Кадафи на Саркози, френската прокуратура започна проверка за финансирането на предизборната кампания на Саркози.

Според някои медии Зиад Такиедин е участвал в преговорите между Кафафи и Саркози за освобождаването на нашите медици от Либия.

Клод Геан, който бе един от вътрешните министри на Саркози, отхвърли твърденията на Такиедин като "пълни измислици", съобщава в. "Монд". "Никога никой либиец, никоя либийска институция не се е ползвала с моето посредничество, за да захранва лични сметки или кампанията от 2007 година", заяви Геан.

3
1075
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
04 Януари 2013 00:11
потвърждение на приказката, че посредникът ще го отнесе. и за да не го отнесе, приказва къде под диктовка, къде за нечий интерес.
дори и да са верни твърденията му, България трябва да направи поне паметна плоча на Саркози заради българските медицински сестри и лекар в Либия, защото единствената заслуга за освобождаването им е негова.
Срам и позор за всички байганьовци от няколко правителства и тези в народното събрание и в държавните институции, които нищо не направиха по въпроса.
04 Януари 2013 14:45
Този комплексар хвърли тонове бомби над обикновените либийци, за да ги докара до днешния хал-м на расипана държава. За сметка интересите на Тотал. А това , че е гепил 50 млн от Кадафито , не му попречи да убие Кадафи. Сън не го хваща, медиите съобщават, че ходи с увеличена от над 10 човека охрана.
05 Януари 2013 02:15
Et alors ?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД