:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел погна германския банков надзор

Регулаторът се опитвал да ограничи капиталите, превеждани от банкови филиали във ФРГ до централите в чужбина
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германският банков регулатор е заподозрян, че ограничава капиталите, които местни филиали на чужди финансови институции могат да изпращат към централите си зад граница.
Европейската комисия и Европейският банков регулатор проверяват дали Службата за банков надзор в Германия (BaFin) ограничава размера на капиталите, които могат да бъдат превеждани от банкови филиали в страната до централите на финансовите институции в чужбина, писа германският бизнес ежедневник "Ханделсблат", цитиран от агенциите. По този начин германският регулатор искал да предотврати възможността банки, които са под неговия надзор, да имат проблеми, ако и банката майка изпитва трудности.

"Следим много отблизо мерките, приети от националните регулатори", заяви говорител на еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние. "Наблюдаваме действията на много регулаторни органи, включително и на тези в Германия", подчерта той. Според говорителя проблемът трябва да бъде решен на първо място чрез сътрудничеството между националните регулатори. "Ако това не може да се случи, европейският банков орган може да се намеси", допълва говорителят на Барние.

Въпросът за BaFin е бил повдигнат от италианската централна банка, твърдят източници на в. "Ханделсблат". Италианската банка UniCredit, която има голям филиал в Германия, критикувала правилата, по които действал германският банков надзорен орган. Германският регулатор, както и европейският банков надзорен орган отказват коментар по случая.

Междувременно ирландският вицепремиер Имън Гилмор заяви, че Европа не може да бъде заложник на най-слабите банки в която и да е държава членка. От 1 януари Ирландия пое ротационното председателство на ЕС и обяви, че ще работи за икономическото възстановяване на ЕС. "Не може да се допусне данъкоплатците в отделни държави членки да поемат сами тежестта на цялата европейска финансова система. Когато една финансова институция създава риск за цяла Европа, Европа трябва с общи сили да допринесе за преодоляването на последствията, които заплашват всички ни", заяви Гилмор.

Италианската централна банка пък обяви, че прекратява всички плащания с банкови карти във Ватикана, включително за билети за прочутите музеи, писаха местните медии. Причината за това решение е, че Ватикана не спазва международните норми за борба с прането на пари. Електронните плащания са били спрени от 1 януари, след като централната банка на Италия нареди на Дойче банк-Италия, управляваща плащанията по банков път на територията на Ватикана, да спре терминалите си. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви, че се водят разговори с други оператори и прекратяването на плащанията с банкови карти ще бъде краткотрайно.

2
958
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
03 Януари 2013 21:36
BaFin UniCredit

Жабарковците, дето дон Силвио ги спаси от фалит с нерагламентирана държавна дотация, да не би да си въобразяват, че в Германия могат да си разиграват коня, както в България?
04 Януари 2013 09:04
На вниманието на Иван Искров и Симеон Дянков...
Така се прави. Затова Германия е силна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД