:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдебен спор спря издаването на европейски здравни карти

Загубила обществена поръчка фирма иска от съда да се поднови конкурсът за изпълнител
Българските граждани, които заминават на почивка или по работа на територията на Европейския съюз, не могат да си извадят европейска здравноосигурителна карта заради съдебен спор между здравната каса и фирма, участвала в обществената поръчка за изработването им. Обединението между "Джи пойнт плюс" и "Стегмил БГ", което е загубило поръчката, обжалва отказа на Комисията за защита на конкуренцията да прекрати процедурата и да я върне на начален етап във Върховния административен съд.

От НЗОК не знаят кога ще може отново да се приемат заявления и да се издават европейски здравни карти, нито по какъв ред ще става, защото това зависи от съдебното решение. При предишната обществена поръчка отново имаше забавяне заради съдебен спор.

Докато се възстанови издаването на карти, касата издава временни удостоверения. Те имат същата тежест като картата, но неудобството е, че важат само 2 месеца. Освен това се получават само в регионалните здравно-осигурителни каси. Фирмата, която досега ги издаваше - "Джи пойнт", имаше договор с "Български пощи" и заявленията можеха да се подават там. Договорът обаче изтече в края на годината.

Самите карти се издават с различна валидност. За пенсионерите важат за 10 години, тъй като те се осигуряват от държавата. Картите на малолетните и непълнолетните са с валидност от 1 до 5 години. Навършилите 18 години обаче трябва да преиздават европейската си здравна карта ежегодно. Причина за това е, че при тях е възможно да бъдат прекъснати здравноосигурителните права по различни причини.

Европейската здравна карта гарантира на притежателите й спешна и неотложна медицинска помощ при престой в държава - членка на ЕС, Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия. С този документ обаче не могат да се покриват разходи при планувано лечение в друга страна, т.е. ако пациентът замине в чужбина с изричното намерение да се лекува там, картата не му гарантира лечение с пари от здравната каса. Годишно се издават около 200 000 ЕЗОК.

СПОР

През есента на миналата година НЗОК обяви нова процедура за конкурс за изпълнител по издаването на европейската здравноосигурителна карта, спечелена от консорциума "КИМ-2000-Демакс". Според загубилото обединение между "Джи пойнт плюс" и "Стегмил БГ" по време на процедурата от касата е въведено ново изискване към участниците, без да се удължат сроковете за подаване на документи. То е било фирмата да има валиден сертификат за система за управление на сигурността на информацията с обхват, изработване и издаване на карти.
1
2017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Януари 2013 13:10
да, никога не е късно да направиш ... мръсно ...
типично за фирми, участващи в търгове и конкурси.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД