:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 317
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Полицията отчете бум на телефонните измами

С около 30% са се увеличи телефонните измами през миналата година в сравнение с 2011 г., съобщи пред радио "Фокус" Златка Падинкова, началник-сектор "Престъпления против собствеността" в националната полиция. Една от причините е, че все повече хора подават сигнали и така статистически измамите нарастват. Падинкова уточни, че миналата година са задържани 6 престъпни групи и над 70 измамници. Те са изключително дръзки и комбинативни, представят се за роднини, лекари, прокурори, полицаи и подбират жертвите си главно сред пенсионерите.

Все още минава номерът с близък, пострадал при катастрофа, за когото трябва да се дадат пари за спешна операция, или пък за роднина, който трябва да бъде освободен под гаранция, стана ясно от думите й. Инспекторката посъветва обектите на измама непременно да прекъснат контакта по телефона и да се свържат с полицията или с роднини, за да проверят истинността на информацията. Тя препоръча още хората в никакъв случай да не дават пари на ръка на непознати. "Гаранциите за освобождаване на задържан се внасят по банков път", обърна внимание Падинкова.

Междувременно се разбра, че през изминалите дни са направени стотици опити за телефонни измами в община Стралджа. Повечето хора отказали да преговарят и сигнализирали в полицията. Въпреки това 80-годишна жена повярвала на една от най-популярните схеми - спешна операция за поставяне на златни пирони на сина й - и дала 900 лв. Под предлог за постоянна връзка с медиците тя през цялото време била държана на телефона.
1228
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД