:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите връщат схемата "гражданство срещу имот"

Схемата "гражданство срещу покупка на имот", която наскоро отпадна от текстовете на закона за насърчаване на инвестициите, ще бъде преразгледана от депутатите. Вчера парламентарната икономическа комисия гласува ветото на президента върху текстове от закона. Те бяха върнати, тъй като Росен Плевнелиев не се съгласи с праговете за придобиване на статут на постоянно пребиваващ. Президентът оспори текстовете, които даваха възможност на чужди инвеститори да получават българско гражданство срещу вложение от 1 млн. лв. в българско дружество. Той настоява също да се намали финансовият праг за получаване на разрешение за постоянно пребиваване, който се предлага да бъде 4 млн. лв. и 50 нови работни места.

Ресорният министър Делян Добрев заяви, че депутатите трябва да преразгледат и идеята чужденци да се сдобиват с българско гражданство, ако си купят имот срещу 1 млн. лв. Според него това е оправдана инвестиция, а според зам.-шефа на комисията Диан Червенкондев от ГЕРБ покупката дори би раздвижила пазара на имоти. Не е ясно обаче как и защо подобна сделка би се счела за инвестиция, при положение че покупката на жилище например не разкрива работни места и не касае производството.

Червеният депутат Петър Корумбашев пък поиска преразглеждане на скандалната поправка "Ню имидж", според която на преференции ще се радва всеки инвестирал 1.5 млн. лв. в продукти, свързани с авторското право.

-------ОТКАЗ

Парламентът не одобри предложението на ДПС, с което се облекчава режимът за възстановяване на българското гражданство за изселниците в Турция. Целта на предлаганите промени бе хората, които са загубили българското си гражданство и кандидатстват за неговото възстановяване, да имат еднакъв режим с лицата от български произход, кандидатстващи за възстановяване или придобиване на гражданство по натурализация. "Всеки, който се е срещал с изселниците в Турция, знае, че тези хора говорят с любов за България и не са забравили българския език", аргументира се Четин Казак (ДПС). Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обаче бе категоричен, че изселниците, които ДПС иска да направи български граждани, ще бъдат използвани само като избиратели.
2
1271
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
09 Януари 2013 22:16
НЕ само покупката от чужденец на "НЕпроизводителен" имот НЕ е "инвестиция" за България!
И продажбата(приватизацията) на държавна собственост НЕ е "инвестиция" за България, защото това е само преобразуване на един вид държавна собственост имущество в друг вид- т.е., държавни НЕпарични материални активи се преобразуват в пари за Държавата(почти както при процедура при Ликвидация)!
09 Януари 2013 22:23
/:/ "...възможност на чужди инвеститори да получават българско гражданство срещу вложение от 1 млн. лв. в българско дружество..."
............................................................................
Е, да, де!
То и ЧЕЗ, и ЕВН, и "Пиреос банк", и "Алянс", и "Виваком", и т.н. са български дружества- защото са регистрирани в България, по българския закон!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД