:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

TEDxBG 2013: Търсят се личности и идеи за споделяне

Консултанти по революции, физици, дигитални музиканти предлагат нестандартни решения за бъдещето
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
-
Да слушаш лекция за Държавна сигурност на фона на кадри на загубилия гласа си и преследван от режима Стефан Власков, вдъхновил филма "Като на кино", не е шега работа за съботна утрин. Залата на Софийската опера и балет обаче е препълнена от млади хора още в 10 часа. Следва скок във времето и пространството - към физика Леандър Литов, големия адронен колайдер в ЦЕРН и ползата от провежданите експерименти за медицината. В поредицата от числа има чиста красота - 27 км тунел, обикалян от протони 11 000 пъти в секундата, 9300 магнита, изстудени до -271.3 градуса целзий, най-студеното място на Вселената, най-празното пространство в Слънчевата система. "Това е супер яко", възкликва младеж на следващото видео - млада жена, посветила живота си за култивирането на гъби, които да се хранят с тялото й след смъртта. Целта е създаването на щадящи погребални практики под мотото "не на токсините в околната среда".

Това са само част от лекторите в четвъртото българско издание на независимите конференции за споделяне на идеи TED. То събра 13 известни имена - от консултанти по революции през физици до дигиталните музиканти на Kottarashky, и поведе публиката на пътуване от миналото към бъдещето.

Макар да няма блясъка на глобалните конференции на TED ( http://www.ted.com), българското издание показва, че при добър формат, внимателно подбрани участници и добра маркетинг опаковка, нещата се получават. Успехът на събитието е гарантиран от интересните биографии, стегнати, ненадвишаващи 18 минути презентации и умението да говориш на езика на младите. Така лекцията на Сърджа Попович, представен като консултант по революции, се превръща в истински фурор. Един от основателите на политическото движение "Отпор" за свалянето на Слободан Милошевич, Попович вярва в силата на смеха и шаржа за случването на революциите. Следват вярата на Христо Ласков в свободата на интернет - http://osvobodiinternet.com/, 17-годишният ученик изобретател Любомир Янчев, разработил програма за "модерен иконом" - софтуер за управление на домакинството чрез гласови команди, спектакълът с участие на незрящи актьори "Сянката на моята душа".

Това, което прави TED голямо събитие обаче, е усещането, че участваш в него. За това са положени специални усилия. Всички имат баджове с имена, част от тях са впрегнати в доброволчески дейности през платформата за доброволчество timeheroes.org, а програма с поредността на лекциите съзнателно няма. В почивките е ред за разговори и конкурса на VIVACOM за новородена идея в Twitter и Facebook. Най-доброто предложение ще бъде реализирано. В края на деня е постановката на "Мадам Бътерфлай", а в неделя - заявени от публиката участия в отделни минисъбития. Сред тях е и насрочената за градинката на Орлов мост среща на 44 души за новия таен проект на групата Destructive сreation, превърнала една от скулптурните групи на паметника на Съветската армия в световно арт събитие.

TEDxBG 2013 напълни залата на Столичната опера и балет в събота с желаещи да чуят нестандартни идеи и решения за бъдещето. Във фоайето бяха организирани пунктове за събиране на книги за социалните домове и зимни обувки за бежанците в България.

 TEDxBG 2013 напълни залата на Столичната опера и балет в събота с желаещи да чуят нестандартни идеи и решения за бъдещето. Във фоайето бяха организирани пунктове за събиране на книги за социалните домове и зимни обувки за бежанците в България.


5
3047
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
13 Януари 2013 19:46
Така лекцията на Сърджа Попович, представен като консултант по революции, се превръща в истински фурор.


тази марионетка пък защо ли е докарана у нас... за нас не е предвидена цветна революция
13 Януари 2013 22:17
Ми просто Комар! Ние отдавна си нямаме консултанти по революции.Последните ги купиха зад голямата локва.
14 Януари 2013 11:48
нестандартните решения не винаги са ефективни или икономически обосновани, но дават най-малкото път, по който да се стигне до такова решение
14 Януари 2013 12:07
не е нужно тия неща да се представят пред идиоти
14 Януари 2013 12:52
Прав си чича -затова и никой не е представял пред теб такива неща
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД