:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,330,097
Активни 130
Страници 17,699
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1”

Вероубийци

Димитри Иванов


Резюме. Тази писаница е за: 1. Вярата; 2. Преводите; 3. Книгите. Край на резюмето.Бог решил да не съм верующ. В стихотворението "Вяра" Вапцаров написал, че бронебойни патрони за неговата вяра няма открити. Пък моята вяра ми я убиват вероубийците. "Царе, папи, патриарси... православните скотове", написал Ботев.

Правилно мислещи българи ми казаха да не вярвам на Ботев, понеже той бил комунист. И на тях не им вярвам.

Когато българските топ комунисти влязоха в храм "Александър Невски", Митка Гръбчева каза: "Всеки държи запалена свещ пред дюкяна си". Добре, че отвън останах, неприлично е в черква да се хилиш. Виж, като не ме виждат, и в запустяло параклисче влизам и запалвам свещичка. Действа ми успокояващо, не знам защо.

Моята християнска вяра я доуби неврокопският поп Натанаил. Здрачаваше се, когато седнахме да вечеряме на масата пред къщичката на Ванга в Рупите и ставаше по-видима парата, която се вдига от горещите езерца на петдесетина крачки. Светлин Русев не яде; отчупи си къшей хляб и бучка сиренце и отиде да зографисва черквичката нощем в самота.

Довтаса Коко, операторът Николай Тодоров. Остави на земята камерата "Сони" и магнетофона "Награ". Двете общо 27 кг. Коко се задъхваше. Но не от тежестта, а от смях.

Коко не е машинописец, но ми пишеше на машина до зори, като му диктувах във Вашингтон превод на интервю с Бжежински или с не знам кой си. Коко не е каскадьор, но е висял провесен на ремъци от вертолет да снима с тежката тогавашна видеокамера, щото Томски искал не знам какви си кадри от Ню Йорк. Коко не ни беше служител, а приятел, което е много повече. Коко се задъхваше от смях, понеже вътре в къщичката на Ванга тя и другата бабичка се смеели и си говорели за ебане. За секс, ако мислите, че едната дума е прилична, а другата е неприлична.

После се стъмни. Дойде Натанаил. Забелязах омраза и завист в очите му, когато той каза, че няма да освети църквичката, която Ванга бе построила със своите пари. Светлин Русев я изографисвал неканонично.

Аз вече бях зяпал във Ватикана Basilica Papale di San Pietro, дето я направили Браманте, Микеланджело и Бернини, и бях чул историята, че едни италианци отишли в САЩ, чичеронето им казал, ето го най-големия мост, ето я най-високата сграда и като им казал - ето я най-голямата черква, италианците набили чичеронето.

Имали пари папите, щото продавали индулгенции да си откупиш греховете, които си извършил, и бил много печеливш този бизнес, щото кой от нас е безгрешен. Само Господ-Бог е безгрешен.

Папата поляк Войтила, пак заради паричния бизнес на Ватикана, не каза ясно, че не българите са се опитали да го убият, докато италианските и другите служби превръщаха в дрипа набедения Сергей Антонов. После Павел Писарев и аз, за да пестим от хотел, спяхме в апартамента на Антонов. Хилех се като пача, колчем отивах в тоалетната. Тоалетната чиния е с гръб към прозореца и службите сменили стъклото на прозореца с трипластово, педя дебело, непробиваемо за куршуми. Той и Вапцаров казал, че за неговата вяра бронебойни куршуми няма открити, ама в Харманли през 2003 г. главният секретар на МВР Б. Борисов с РПГ или с миномет тресна къщата на някой си Чакъра и го утрепа. Българското следствие каза, че Чакъра се самовзривил с ръчна граната, ама европейските съдии не ни хванаха вяра, осъдиха България. Нали сме под европейско иго.

Романът "Под игото" на Иван Вазов е преведен на трийсетина езика. Британският печат нарече английския му превод "произведение на изкуството". Направиха го Марго Алексиева и Фео Атанасова. Не ги достигнах като преводач, но съм им благодарен, понеже се учех от тях.

Фео не ме поправяше; само казваше, че еди-кое си може би ще е по-добре да го преведа еди-как си. Марго ме сряза като кисела краставица, когато ми каза, че моят превод на една българска пиеса е Sloppy job. Мърлява работа. Уби ми вярата, че мога да превеждам белетристика на английски и аз съм й благодарен.

Освен "Под игото" Марго превеждаше Йордан Йовков и "Време разделно" на Антон Дончев и когато нея вече я нямаше и Антон поиска аз да му преведа "Странният рицар на свещената книга", аз се измъкнах по терлици. Като не съм от малък англоезичен като Фео и Марго, като не съм native speaker, че да кажат за моя превод, че е произведение на изкуството, няма да правя Sloppy job.

Вярно, има изключения. Ото Йесперсен бил датчанин, пък разбирал английския език с неговите там граматики и фонетики по-добре от който и да е англичанин, тогавашен или сегашен. Джоузеф Конрад бил поляк, пък стилът му на английски останал ненадминат.

Според мен нашият "Чичо Фичо" е направил ненадминат английски превод на "Върви, народе възродени". Но неговите деца, ако някога поискат, ще превеждат от български на английски по-добре от него и от мен ще превеждат, понеже ще са истински двуезични, каквито бяха Марго и Фео.

Фео беше в университета, Марго - в "София прес". Когато мокър от дъжда треперех под козирката на старата сграда на "София прес" срещу двореца в София, отвътре излезе една дама с две торби, в които имаше два големи термоса и някакви други работи. Тя промърмори на себе си "Fine weather for ducks" (хубаво време за патици) и аз крякнах като патица. Много хубаво можех да крякам като патица, понеже в Катуница бях отгледал две бели пекински патици - Анибал и Сосилос. Когато крякнах като патка, дамата се разсмя, вместо да ми каже простак, както заслужавах. Заповяда ми да се кача с нея горе и да пия чай, за да не настина. Дамата беше Марго. Тя всеки ден правела чай за себе си и за другите в стаята. Само пазвантинът от пропуска й отказвал: "Яз не сум болен, та да пием чай". Казах, че и аз не съм болен. Тя каза, че ще се разболея, ако не си изпия чая, докато е горещ. Аз казах - ще го претоплим, ще варим чая да му омекнат кокалите, и бяхме на едно мнение за чая. Не трябва да превеждаш "сварих си чай", а "запарих си чай". Първо наливаш гореща вода в порцелановия чайник. Когато чайникът се затопли, изливаш водата, сипваш чая и и три капки гореща вода. След три минути - още десет капки. После половин чаена чаша вода мъничко преди да е кипнала. После на интервали още гореща вода, преди да е кипнала. Разните билкови или шипкови "чаеве" са хубави, само че чаят се прави от чай. В нашите преводи от български на английски това трябва да го спазваме.

Аз говорех с преводачката Марго, която беше превела "Под игото". Дали й да редактира мой превод на българска пиеса. Надявах се да ме похвали. Тя ме сряза: Sloppy job. Мърлява работа.

Само с работа и със зубрене не ставаш каквото искаш да станеш. Като не можеш да станеш, по-добре е да откажеш да станеш. Ама на. Стават и се получава Sloppy job. Плевнелиев стана президент на България и като посрещна едни чехи, нарече ги поляци. Когато Вацлав Клаус се усмихнал, Плевнелиев ги нарекъл чехословаци, пък то Чехословакия отдавна я няма. После редица други гафове, няма да ги изреждам. Един от тях - Пимпирев бил първият българин на Южния полюс, побил там българското знаме. Гордост, сякаш България дала на Пимпирев пари да отиде на полюса, пък то онзи другият, монголецът му плащал. Срещу $ 40 хиляди там те закарват със самолет бе, президенте, човече божи. Всеки може, даже и Соломон Паси може да отиде на Антарктида. Американците се грижат за теб, както руснаците се грижат за всеки, който си плати за кефа да погледне земното кълбо от високо. Това са си частни екскурзии. Няма лошо. Ама да се тупаш в гърдите като бай Ганьо, който викал "Булгар! Булга-ар!", когато рипнал в басейна... Сякаш Пимпирев е на шейна, теглена от кучешки впряг като Роалд Амундсен през 1911 г.

Аз да се хваля ли, че Томски, мен и едно момиче самолетите и вертолетите на "Газпром" ни закараха отвъд Полярния кръг да направим телевизионен репортаж колко много газ имат. Ми руснаците се грижеха за нас; навсякъде и сауната ти сауна, и пивото, и водката, и хайверът после. Нима сме герои?

При "цар" Симеон в Мадрид, пак на негови разноски за пътуване и всичко. Не тъй разточително. Пестеливо. Той не беше богат човек. Като влезеш в скромната Симеонова къща в Мадрид, първо виждаш комод - голямо огледало с мраморна полица и на полицата един валчест съд от масивно сребро. Симеон ме запита прилича ли ми на нещо. Досрамя ме да кажа, че ми прилича на тиква, и замълчах. Той каза: "Прилича на тиква, нали?" Той още не беше станал премиер на България, нито знаеше, че след него ще са Сергей Станишев и Бойко Борисов, нито, че аз, неблагодарникът, ще си изгоря мостовете към царската кауза и няма да му стана говорител (телевизионерът Митко Цонев му стана говорител). Като чух, че "царят" си кръстил внука Симеон-Хасан, замислих се "царят" какви ли далечни сметки си прави.

В Мадрид аз си носех новоиздадената книга "За да се реформира демокрацията" от съратника на Дьо Гол и пожизнен президент на Френската академия Морис Дрюон, който казва, че наследствената монархия е лотария на хромозомите; може умен, може и глупак да излезе монархът. Беше ми я надписал с посвещение и аз я показах на Симеон, да му убия помислите за възстановяване на монархията в България. Симеон отиде при полиците с книгите си, посегна и извади същата книга. Само че посвещението на Дрюон бе по-друго, щото за Симеон. Завидях. Мойте книги на купчини от антрето до спалнята, спъвам се в тях, каквото търся все не мога да го намеря, пък Симеон за миг.

После отидох във Вашингтон на US разноски за телевизионна среща с Бжежински и пак неблагодарник, пак си изгорих мостовете. Срещата ми с Бжежински беше в CSIS (Center for Strategic and Internatioal Studies). Полици с книги. Зърнах книга от Беджамин Франклин, тоя от стодоларовата банкнота. Казах си: сега ще го затапя аз Бжежински, като му покажа какво пише Бенджамин Франклин. Дърпам, дърпам, книгата не излиза от рафта. Аз, лековерникът, гледам - библиотека, мисля си - книги. Пък то било картонени плоскости, пресовани, оцветени и щамповани и също като гърбовете на истински книги.

Jusautor DI copyright

131
28682
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
131
 Видими 
15 Януари 2013 20:20
Ами,това е то!
15 Януари 2013 20:22
Той още не беше станал премиер на България, нито знаеше, че след него ще са Сергей Станишев и Бойко Борисов

Не точно "след" него, а "със" него
15 Януари 2013 20:26
Старата антикварна на "Графа". Мъж и жена. Показват шперплат - кафеникакъв един. "70 сантиметра книги с тоя цвят..."
Не е виц! Едва загрях, защото не повярвах на подобна въпиюща простащина...
А за Пимпирев питах само "И какво?", но някой ме сряза, че не съм патриот.
------------------------------------------------------
Блогът на Генек
15 Януари 2013 20:33
Коко не е машинописец, но ми пишеше на машина до зори, като му диктувах във Вашингтон превод на интервю с Бжежински или с не знам кой си.
Къртач!
15 Януари 2013 20:37
Дърпам, дърпам, книгата не излиза от рафта. Аз, лековерникът, гледам - библиотека, мисля си - книги. Пък то било картонени плоскости, пресовани, оцветени и щамповани и също като гърбовете на истински книги.


Целата им държава е такава. Пластмасова. И културата тоже......
15 Януари 2013 20:40
Пък то било картонени плоскости, пресовани, оцветени и щамповани и също като гърбовете на истински книги.


Книгите зад Президента на новогодишното му поздравление изглеждаха горе-долу така.
Един човек, който претендирал че знае японски ли беше, китайски ли, държал една книга, ама на опаки и се преструвал, че чете.
15 Януари 2013 20:53
Старата антикварна на "Графа". Мъж и жена. Показват шперплат - кафеникакъв един. "70 сантиметра книги с тоя цвят..."
Не е виц! Едва загрях, защото не повярвах на подобна въпиюща простащина...


Не искам да влизам в спор, но това е една карикатура на Dikobraz от преди повече от 30 години препечатана в "Паралели". Нищо чудно да се е случило и на живо.
15 Януари 2013 20:53
... " 2003 г. главният секретар на МВР Б. Борисов с РПГ или с миномет тресна къщата на някой си Чакъра и го утрепа"
----------------------------------------
Чакъра беше гнусен сводник и боклук!
15 Януари 2013 21:05
...Симеон ме запита прилича ли ми на нещо. Досрамя ме да кажа, че ми прилича на тиква, и замълчах. Той каза: "Прилича на тиква, нали?"...


Царю, честити!
Жалко, че скоро няма да имаме мъдри и прозорливи политици като тебе. Да столетиш.
15 Януари 2013 21:06

Коко не е машинописец, но ми пишеше на машина до зори, като му диктувах във Вашингтон превод на интервю с Бжежински или с не знам кой си. Коко не е каскадьор, но е висял провесен на ремъци от вертолет да снима с тежката тогавашна видеокамера, щото Томски искал не знам какви си кадри от Ню Йорк. Коко не ни беше служител, а приятел, което е много повече.


Наздраве за Коковците, защото те въртят Земята!

Хм, а за чая по английски... Аз пък знам друга рецепта: порцелановият чайник се облива с гореща вода отвън, отвътре трябва да остане сух, после в него се слагат по 1 ч. л. чай за всяка чаша + още една за чайника и чак тогава се залива с вряща, но не кипяща вода. Запарва се 3-5 минути, според зависи колко силен трябва да се получи.
Но аз от чай не разбирам, даже в Англия не съм била, само съм чела по книгите...
15 Януари 2013 21:11
Дядо Натанаил не е "неврокопски поп". Той е Негово Високопреосвещенство Натанаил, митрополит Неврокопски, един от малцината истински духовници в БПЦ, кристален монах, доктор по богословие на Атинския университет, владее гръцки, старогръцки, руски, английски и немски; когато отиде на посещение в Гърция, вярващите се втурват да му целуват краката; всяко лято организира детски лагер в манастира "Св. Георги Победоносец" край Хаджидимово (4 смени по 50-60 дечица на разноски на митрополията); благодарение на този архиерей България разполага с пълен опис на славянските ръкописи в Света гора Атон. А "стенописите" в храма на ванга са неканонични. Безспорен факт.
15 Януари 2013 21:14
=
15 Януари 2013 21:19
Аз, лековерникът, гледам - библиотека, мисля си - книги. Пък то било картонени плоскости, пресовани, оцветени и щамповани и също като гърбовете на истински книги.

ДИ, нали няма да ми се обидиш, преди доста време, се мотаех за няколко месеца между БТА и издателския комплекс, дето му се викаше "Димитър Благоев", та та ви слушах "културтрегерите и джурналята".По кафетата из комбината, късно вечер, по най напеченото време, когато се "сглобяваха" вестниците.
Толкова наивност на едно място - не съм срещал.И толкова култура е ерудити разбира се. Но това което правеше впечатление беше лековерието и специфичната, типична за тези среди наивност.
СЕГА, май я няма вече.Пъргави джурналистки те пресират с въпроси от типа "А на Вас кой цвят Ви е любим..."
Прогрес демек.
Веднъж, останах замислен, когато редактор в един вестник, си говореше с двама Журналисти /нали обърна внимание на Ж/ и им говореше - "Еее, елате ми на гости, останали са ми два буркана с домати - ми да ги изядем, защо да се развалят, на топло стоят..."
Всъщност доста просперираха де, ама те са главно с "Дж".
Защо няма буква за "дж" в нашата азбука - толкова се използва този звук?
Не си спомням точно кой номер власт беше Журналистиката или кой нъмбър подлога джурналистиката.
Прогрес май споменах.Шперплатов ми се види.Мислех си - журналистика.
Де да знам и аз!


15 Януари 2013 21:30
Един от тях - Пимпирев бил първият българин на Южния полюс, побил там българското знаме. Гордост, сякаш България дала на Пимпирев пари да отиде на полюса, пък то онзи другият, монголецът му плащал. Срещу $ 40 хиляди там те закарват със самолет бе, президенте,

Чудесно! Пък и не е бил първият българин на южния полюс.
15 Януари 2013 21:33
ногу ме дразнят хора, като почнат да величаят тия комунистически ибрикчии на изкуството като с.русев. а.дончев или л. левчев
цял живот са лизали едни задници и това никога няма да бъде забравено, както поръчковите романи на дончев, тъй и тъпите неканонични „икони„ на русев
15 Януари 2013 21:45
Дядо Натанаил не е "неврокопски поп". Той е Негово Високопреосвещенство Натанаил, митрополит Неврокопски, един от малцината истински духовници в БПЦ, кристален монах, доктор по богословие на Атинския университет, владее гръцки, старогръцки, руски, английски и немски; когато отиде на посещение в Гърция, вярващите се втурват да му целуват краката; всяко лято организира детски лагер в манастира "Св. Георги Победоносец" край Хаджидимово (4 смени по 50-60 дечица на разноски на митрополията); благодарение на този архиерей България разполага с пълен опис на славянските ръкописи в Света гора Атон. А "стенописите" в храма на ванга са неканонични. Безспорен факт.


Този форум го четат и попове. Хехехехех...
15 Януари 2013 21:52
.
15 Януари 2013 21:54
"Писаницата" за българските вероубийци, требе да започне оттам, че българската църква е създадена от Апостол св.Павел и е първата в Европа. Та поради тази е наричана Павликянска. Това е демократичната народно-църковна общност, наричана още богомилска ерест, срещу която фанатично са воювали католици и ромейски "православни". И след изкореняването и забравянето на простите свети завети, които ни е дал св.Павел, започва духовния и държавен упадък на българите, както и отчуждението им от поповете, имитиращи начин на живот, облекло и т.н. с ромейските.


15 Януари 2013 21:55
Ако Ванга (Мир на праха и!) беше зряща, може би би натирила С. Русев и търсила друг майстор. В църквицата се чувствуваш подтиснат.
15 Януари 2013 21:55
Димитри, този път си, дето е речено на чист български, фърст (да не се бърка с Фърстяската 2 )
15 Януари 2013 21:57
.
15 Януари 2013 21:59
Щурчо, щурчооооооооооо...
Св. Павел когато е стъпил в Неаполис, българите още не са стъпили в Европа.
15 Януари 2013 22:12
Единственият принос на "Странният рицар на свещената книга" за моето обогатяване със знания е във връзка с един прилаган от Инквизицията метод на вкарване в правия път, който другарят Сталин в по-ново време е пропуснал. Хах! Затваря ли са опозиционерите в делви и са им давали храна докато не се удавят в собствените си нечистотии.
Слаба книга.
15 Януари 2013 22:12
Г-н Иванов,
защо не пишете за Симеон като за : царя, "Негово Височество","Негово Величество,
"Негова светлост" или нещо което е различно от само "Симеон".
Вярно е, че царя не постъпи "царски", а се изложи много,
обаче и след хиляда години ще се знае, че последния български цар е
Симеон II. Това и господ не може да го промени.
Повтарям царя се изложи много.
Един мой състудент беше депутат и когато говореше за царя
от трибуната на НС наблягаше на Симеон Борисов...
е и какво ?
Аз го наричам царя, не заради него, а заради България.
Желая Ви здраве успех, харесвате ми още от телевизионните Ви изяви.
15 Януари 2013 22:18
. Г-н Иванов, благодаря за удоволствието. Не знам как точно трябва да е на обратно "смях се през сълзи" но плаках през смях...
15 Януари 2013 22:22
mercury 15 Януари 2013 21:59
Щурчо, щурчооооооооооо...
Св. Павел когато е стъпил в Неаполис, българите още не са стъпили в Европа.


Ами Неаполис е Кавала и българите са си в Европа от 8000 години. А пък ти, пак внимателно прочети историческите извори и деянията на Апостол св.Павел.
15 Януари 2013 22:23
Истинската Вяра е неунищожима.

За разлика от верванията.

Но ето, да кажем,
вий вземете, колко? -
пшеничено зърно
от моята вера,
бих ревнал тогава,
бих ревнал от болка
като ранена
в сърцето пантера.

Какво ще остане
от мене тогава? -
Миг след грабежа
ще бъда разнищен.
И още по-ясно,
и още по-право -
миг след грабежа
ще бъда аз нищо.
15 Януари 2013 22:30
Този форум го четат и попове. Хехехехех...

Това е чудесно.
Лошото е, че преобладават "мненията" на партизаните.
15 Януари 2013 22:38
Ами Неаполис е Кавала и българите....


Това, че Неаполис е Кавала не прави връзка с българите, защото Кавала е название на града, дадено от франките в периода, когато сме под византийска власт. Кавала означава Кон.
15 Януари 2013 22:40
Сергей Антонов бе превърнат в дрипа от един български психиатър,професор,вече покойник.Има много препарати,неописани в нито една фармакопея.А,може и с описаните,защото е казано: Дозата прави отровата.
Точно за такива,като Чакъра,важи приказката-На зла круша,зъл прът.
След Симеон,за монархия в България,няма да се помисли никога.А Хасанчо е кръстен на един марокански крал,за който във френските служби има цели томове с център на повествованието-наркотрафик!
Wag the dog
15 Януари 2013 22:42
Този форум го четат и попове. Хехехехех...

Това е чудесно.
Лошото е, че преобладават "мненията" на партизаните.


Разбира се, че е чудесно. Даже е весело, ама то човек като реши да се пошегува, веднага го изкарват богомил.
15 Януари 2013 22:48
mercury
15 Яну 2013 21:59Мнения: 3,321
Щурчо, щурчооооооооооо...Св. Павел когато е стъпил в Неаполис, българите още не са стъпили в Европа.

А какви са сведенията АПОСТОЛ ПАВЕЛ ВЪОБЩЕ ДА Е ХОДИЛ НЯКОГА В КАВАЛА?!
В Библията, такова нещо няма .. прочети "Деянията .." отвори ги ..и подчертай където пише Кавала??!?!?!
Все пак- ТУКА НЕ Е ОБРАЗОВАТЕЛЕН ФОРУМ, не смятам да правим големи дискусии .. къде и при кого отива Апостол Павел го има в няколко публикации.. ето едната-

Натисни тук

Натисни тук
15 Януари 2013 22:49
farola
както поръчковите романи на дончев, тъй и тъпите неканонични „икони„ на русев


Великият Андрей Рубльов е преследван от църквата за неканоничност на иконите му. На теб ако ти поръчат, ще напишеш ли "Време разделно", бе да таковам и примитива несретен!
15 Януари 2013 22:50
mercury
15 Яну 2013 21:59Мнения: 3,321
Щурчо, щурчооооооооооо...Св. Павел когато е стъпил в Неаполис, българите още не са стъпили в Европа.

А какви са сведенията АПОСТОЛ ПАВЕЛ ВЪОБЩЕ ДА Е ХОДИЛ НЯКОГА В КАВАЛА?!
В Библията, такова нещо няма .. прочети "Деянията .." отвори ги ..и подчертай където пише Кавала??!?!?!Е как ще е ходил в Кавала, като е умрял 11 века преди това.
15 Януари 2013 22:53
На теб ако ти поръчат, ще напишеш ли "Време разделно", бе да таковам и примитива несретен!


Бачо, този може да си верва, че е написал библията или поне едно евангелие апокрифно без поръчка. Не придиряй на постни души
15 Януари 2013 22:54
дадено от франките в периода, когато сме под византийска власт. Кавала означава Кон.

България пада под ромейска, а не под (византийска) власт чак през 1018г. Можеш ли да посочиш средновековни хронисти, които по това време да споменават нещо за франки или пък за "византиийци" по нашите земи?
15 Януари 2013 22:54
Разбира се, че е чудесно. Даже е весело, ама то човек като реши да се пошегува, веднага го изкарват богомил.

Към теб лично, молбата ми да приемеш комплиментите ми
15 Януари 2013 22:55
MVЕBUS,
/:/ "...обаче и след хиляда години ще се знае, че последния български цар е Симеон II. Това и господ не може да го промени...."
............................................................................
Симеон Кобургготски е бил Престонаследник на царя, но никога НЕ е бил цар!!!
Цар е титла, но я носи(има право!) само този, който е встъпил легитимно в длъжността "цар"!
Престолонаследникът Симеон Кобургготски, след смъртта на баща му цар Борис Трети, НЕ е встъпил конституциосъобразно(по Търновската конституция) в длъжността цар, тъй като НЕ е било свикано Велико Народно Събрание и НЕ е положил клетва пред него! По същата причина(+ , че чичото НЕ може да бъде регент) и регентите НЕ са били в длъжност конституциосъобразно(по Търновската Конституция)!
Ерго, НЕвстъпил конституциосъобразно в длъжност "цар" Престолонаследник е НЕправилно( и манипулативно е!) да бъде наричан "цар"! Може, но в кавички(""- като "цар" Киро, например!
Така че, това, което и "господ не може да го промени"(че "последният български цар е Симеон II" , го променя Действителността, фактите!!!
15 Януари 2013 22:55
mercury
15 Яну 2013 22:50Мнения: 3,322
как ще е ходил в Кавала, като е умрял 11 века преди това.

11 века ПРЕДИ КОЕ??!
11 века преди гола на Гонзо??!?!?!
... въобще наясно ли си, като му е описано пътуването заедно със Сила , КОИ ГРАДОВЕ ТОЧНО ПОСЕЩАВАТ???!?!
15 Януари 2013 22:55
България пада под ромейска, а не под (византийска) власт чак през 1018г. Можеш ли да посочиш средновековни хронисти, които по това време да споменават нещо за франки или пък за "византиийци" по нашите земи?


Тук си прав.
Добре тичаш по тъча. Хехехеххе...
15 Януари 2013 22:56
защо не пишете за Симеон като за : царя, "Негово Височество","Негово Величество,
"Негова светлост

Както си ги подкарал наред си забравил само "Негово Преосвещенство" или направо "Негово Светейшество". Така де като е, да е!
15 Януари 2013 22:58
Адам май беше македонец...не е българин, нали?
Преводът е творческа работа. От всяко дърво свирка не става, а от всеки native speaker свирка може и да стане, но преводач - не! Р. Стоянов, преводачът на 100 ГОДИНИ САМОТА , се трудил много, ала текстът излезнал с няколко страници по-къс от оригинала. Дочул Маркес и написал писмо до Р. Стоянов, като му казал, че е нужен още труд, защото преводът излиза по-дълъг, рядко по-къс. Р. Стоянов се потрудил още, преводът станал по-дълъг...а той е качествен преводач!
15 Януари 2013 23:00
Е как ще е ходил в Кавала, като е умрял 11 века преди това.

Ами старото име на Кавала, когато Апостол св.Павел е стъпил там се е казвал Неапол(ис). Все едно да питаш са Сердика и София.
15 Януари 2013 23:03
farola
както поръчковите романи на дончев, тъй и тъпите неканонични „икони„ на русев“One does not become enlightened by imagining figures of light, but by making the darkness conscious.”

― C.G. Jung
15 Януари 2013 23:05
11 века ПРЕДИ КОЕ??!
11 века преди гола на Гонзо??!?!?!
... въобще наясно ли си, като му е описано пътуването заедно със Сила , КОИ ГРАДОВЕ ТОЧНО ПОСЕЩАВАТ???!?!


Например един, дето носи името на Филип ІІ.
15 Януари 2013 23:05
Тук си прав.
Добре тичаш по тъча. Хехехеххе...


Много ясно, че съм прав щото за разлика от тебе мога да ти покажа много доказателства, за които си нямаш понятие. А пък ти освен едно подхилкване нямаш нищо насреща.
15 Януари 2013 23:08
Папата поляк Войтила, пак заради паричния бизнес на Ватикана, не каза ясно, че не българите са се опитали да го убият, докато италианските и другите служби превръщаха в дрипа набедения Сергей Антонов. После Павел Писарев и аз, за да пестим от хотел, спяхме в апартамента на Антонов.


ДС толкоз ли нямаше пари да ви осигури, горките.
Гнус
15 Януари 2013 23:09
mercury
15 Яну 2013 23:05
Мнения: 3,325
От: Bulgaria

11 века ПРЕДИ КОЕ??!
11 века преди гола на Гонзо??!?!?!
... въобще наясно ли си, като му е описано пътуването заедно със Сила , КОИ ГРАДОВЕ ТОЧНО ПОСЕЩАВАТ???!?!


Например един, дето носи името на Филип ІІ.

Хахаха .. Филип Втори- Хубави ... и неговият град- Филиповторово ...
Добро настроение носиш ..
Сполучваш, в амбицията да си забавен! .. признавам наистина!

Да, в първата статия, която любезно ти предоставям, точно това се говори- че той и Сила отиват в днешния Пловдив ...
15 Януари 2013 23:10
Не бе. На отиват в Пловдив.
Този град, в който отиват, е много по-стратегически. На място фул със злато.
15 Януари 2013 23:11
А Хубавият Филип е ІV.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД