:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 368
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Найденов се е канел да сключи 126 сделки по схемата с дюните

До договор за продажба са стигнали 43 преписки, земеделският министър не откри никакви нарушения в действията на подчинените си
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Найденов вече е предал резултатите от проверката на новия главен прокурор Сотир Цацаров, а днес ще я връчи на Яне Янев.
Земеделското министерство се е канело да сключи 126 сделки за продажба на земи от горския фонд по схемата на продадените дюни в Несебър. Това е броят на заповедите за изключване на земи от горския фонд, подписани от идването на ГЕРБ на власт. До реални продажби се е стигнало при 43 преписки, като е възможно те да касаят и заповеди за изключване на земи от предходното правителство. Това стана ясно от пресконференция на земеделския министър Мирослав Найденов за приключилата проверка на всички сделки по порочната схема с дюните в Несебър, сключвани от 2003 г. насам. Вместо отговори изобилието от числа породи повече въпроси, а към прокуратурата поеха купища сделки, без да е ясно има ли основание да се проверяват.

От 2003 г. насам по реда, по който бяха продадени дюните в Несебър, са постъпили общо 1515 заявления за изключване на земи от горски фонд и последващото им закупуване, разбра се от обясненията на Найденов. Със заповед за изключване от горския фонд са 540 от тях, като за 414 заповедите са подписани при предходния кабинет. Няма яснота каква площ гори са продадени в изпълнение на тези заповеди, защото до 29 април 2008 г. продажбите са се извършвали от областните управи и те още не били готови със справките. От април 2008 г. до идването на власт на ГЕРБ са сключени 55 сделки за 700 декара. 376 дка от тях са по морето, изтъкна Найденов.

Броят на сключените при сегашните управляващи сделки е 43. За тях обаче изчисляването на засегнатата площ се оказа невъзможно. "Не мога сега да ги пресмятам", каза Найденов. Той обясни, че не всички от тях са по искане на частен инвеститор за купуване на земя без търг, а някои от терените са изключени за реализиране на инфраструктурни проекти. "Няма как да ви ги разделям", допълни министърът. Не стана ясно и какъв е броят на новите заявления по времето на ГЕРБ, нито каква сума трябва да плати държавата, ако реши да прекрати всички чакащи преписки.

Преди седмица Найденов обясни, че по тези преписки вече са платени близо 100 млн. лв. такси за изключване от горския фонд. Вчера Найденов уточни, че платените такси са общо 75 млн. лв., а към тях трябва да се добавят 20-30 млн. лв от реализираните приходи от самите продажби. Найденов не успя да обясни защо държавата трябва да връща пари по вече приключени сделки.

Магически от статистиката на земеделското министерство изчезнаха две от четирите сделки по морето, за които самият Найденов призна. Според новата версия по морето има сключени само две сделки - за терена с дюните, с обща площ от 29 декара, и малко парченце от 360 кв.м в Бургас. Преди две седмици към този списък попадаха още две сделки - с "Фиш порт" в местността Ченгене скеле (30 дка) от 2011 г. и с "Крим 2002" (8.9 дка) от 2010 г. Найденов обясни, че вече не брои тези сделки за свои, защото заповедите за изключване на терените от горски фонд били подписани при предходното правителство и от земеделското министерство не направили нищо повече от това да отидат при нотариус и да подпишат сделките. Не е ясно защо при това положение сделката на "Сле груп" за дюните, също по стара преписка, се признава за сключена при Найденов.

Планината от числа и преписки отива в прокуратурата и в комисията на Яне Янев за корупция по високите етажи на властта. Найденов бе категоричен, че неговите служители не са извършили никакво закононарушение при самата сделка с дюните и вината там трябва да се поеме от шефа на РИОСВ - Бургас, Бойчо Георгиев. Екоминистърът Нона Караджова обаче е категорична, че Георгиев няма вина и е бил подведен от предходната оценка за съвместимост на проекта от 2007 г.

АТАКА

Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че ще даде на съд за клевета лидера на БСП Сергей Станишев. Найденов не приема квалификацията на Станишев, че е "утвърден лъжец", и смята този път да си търси правата. "Правя го за първи път. Откакто съм министър, многократно съм обиждан, набеждаван и какво ли не. Няма да допусна потомци на партиен елит, управлявал държавата ни десетилетия, тогава, когато заради подобни определения хората отиваха в затворите - Белене, Ловеч, Скравена, където биваха убивани, след това изяждани от прасетата - потомци на този партиен елит да си позволяват безнаказано да раздават епитети днес", заяви Найденов. Повод за размяната на квалификации е изнесена от Найденов информация за 140 декара земя, продадени в края на 2008 г. на цена от 1.1 млн. лв., за да бъдат препродадени през юли 2009 г. на акционерното дружество със специална инвестиционна цел "Експат Бета" за 4.5 млн. лв. В борда на директорите е приятелката на Сергей Станишев Моника Йосифова. Йосифова заяви, че няма и квадратен метър на морето и е дребен акционер с 3% в дружеството.

НАКАЗАНИЕ

Европейската комисия е дала двуседмичен срок на България да отговори на въпроси, свързани със заменките на гори от мандата на тройната коалиция. Найденов не обяви въпросите, но по заменките България рискува финансови санкции, ако схемата бъде приета за равносилна на непозволена държавна помощ. Според статистиката на МЗХ от 2003 г. до мораториума са били извършени 193 замени за гори с обща площ 33 000 декара. На 4600 декара от тях е било сменено предназначението, 3700 декара са по морето.
12
4653
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
15 Януари 2013 20:36
И туй правителство проклето
добетонира ни морето.
15 Януари 2013 23:11
Логично е след като комунягите разстрелваха и малтретираха хора, даваха ги на прасетата, сега за отмъщение Миро Ветеринаро да открадне де що завърне. Няма по-сладка разплата.
16 Януари 2013 07:56
Найденов като една света вода ненапита!
16 Януари 2013 08:00
Между "канел се" и "сключил" има Балкан разлика. Но както и да е. Ако е виновен да отговаря където му е мястото. Предишните крадоха като за световно и има само един обвиняем. Сега какво очаквате да стане?
16 Януари 2013 08:15
Найденов обясни, че вече не брои тези сделки за свои, защото заповедите за изключване на терените от горски фонд били подписани при предходното правителство и от земеделското министерство не направили нищо повече от това да отидат при нотариус и да подпишат сделките.


Интересна позиция - друг да поема отговорността, че ти си сложил своя подпис върху договор.
16 Януари 2013 09:53
Някой случайно да не би да надушва загуба на предстоящите избори, та се разпродава държавна земя като за последно?
16 Януари 2013 12:06
Ако бяхме поне 10% нормална държава, този министър и заместниците му щяха да отговарят единствено за насажденията в саксиите в килията си. А съседи щяха да са им предшествениците от тройната коалиция...
16 Януари 2013 12:35
НЕДОВЪРШЕНО!?

„Земеделското министерство се е канело да сключи 126 сделки за продажба на земи от горския фонд по схемата на продадените дюни в Несебър.
Това е броят на заповедите за изключване на земи от горския фонд, подписани от идването на ГЕРБ на власт."

Та 'що ни трябваше, с години да отглеждаме с наши пари този кошер от "Калинки" - от Председателя на Министерския съвет до футболистчето на щат в митницата на Аерогара - София?...

Само "ЗА ДА СИ ПОСИПЕМ ГЛАВИТЕ С ПЕПЕЛ"?... Едва ли?
Но само това би бил верният ход на електората предоставил, на Кликата "Бойко-Герб" "ЦЯЛАТА ВЛАСТ"... След като за цялото това време, Бойковите практики
ПЪРВО.

Придвижиха НАЗАД възможностите на 80% от Българите и на 99% от България?!...

ВТОРО.

Засилиха "основанията" за узаконяването на "олигархо-ментраджийските врътки" в името на "партийно-благодарното спонсорство".

Примерно:

- Когато кажем - "Цецо и Кумецо"?!...
Всички виждаме как поне 2 бр. апартамента си сменяват собственика на символична цена(?!);

- Когато кажем - "Крадеца вика - Дръжте крадеца!"
Всички виждаме Бойко ("Правозащитника"; "Цецо и Кумецо"; Миро ("Кучкаря" & ko "Герб-елит";

- Когато се гъбаркаме със същия този "Герб-елит", с по бебешки искрения въпрос:
"Кой ми сра в гащите?"... Винаги предизвикаме по мутренски верния отговор:

Станишев (Приятелката му; Дъщеричката му; Брат му), Кобургготски, Костов и... Всичко живо в Съдебната власт и Медиите, което има достойнство и "не удря чело"?!...

16 Януари 2013 14:52
Няма да допусна потомци на партиен елит, управлявал държавата ни десетилетия, тогава, когато заради подобни определения хората отиваха в затворите - Белене, Ловеч, Скравена, където биваха убивани, след това изяждани от прасетата - потомци на този партиен елит да си позволяват безнаказано да раздават епитети днес"

може да не е прав, но горното е вярно.
16 Януари 2013 17:06
Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че ще даде на съд за клевета ....


Ми първом да си подаде жалбата в СРС, да му образуват делото и тогава да каже - ДАДОХ на съд за клевета ....
16 Януари 2013 17:09
Този краде и с г@за си....
16 Януари 2013 17:56
Магически от статистиката на земеделското министерство изчезнаха две от четирите сделки по морето, за които самият Найденов призна. Според новата версия по морето има сключени само две сделки - за терена с дюните, с обща площ от 29 декара, и малко парченце от 360 кв.м в Бургас. Преди две седмици към този списък попадаха още две сделки - с "Фиш порт" в местността Ченгене скеле (30 дка) от 2011 г. и с "Крим 2002" (8.9 дка) от 2010 г.


Ей затова Бочо го държи тоя, защото му е яко оср@н задникът и лесно може да го кара да му играе кючек върху масата, ако се наложи. В банда, като в банда, всичко по правилата...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД