:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Прелет над печата

Свине и свинщини

Свинята и нейните мними или реални качества имат огромна роля в обществено-политико-културно-професионално-личния ни живот. Показателен е фактът колко много идиоми и устойчиви съчетания в езика ни съдържат свинското в себе си - свинска работа, пияна свиня, свиня блатска-тарикатска и пр., и пр.

И вчера прелитащият беше на своя пост - не се озърташе като свиня в тръстика, ами четеше усърдно вестниците, търсейки бисери в кочината. И първото, което научи от пресата, бе, че една легенда се завръща: "Грипът долетя, свински е", алармира "Телеграф". Спомнихме си, че с предишната въздушно-капкова вълна на тоя щам си замина първият здравен министър на ГЕРБ, на когото днес и името му е трудно да си спомним. Министерстването е кратко, свинството и грипът - вечни!

Домашната свиня, както всички подобни животински видове, е вечен страдалец. Не стига, че съществуват, за да бъдат консумирани, но биват тормозени и с научно-милитаристична цел. "Пистолетите се изпробват върху прасета, а не върху пилешки бутчета", четем в "24 часа". Повод за дописката е стрелбата на колегата Сашо Диков по бездиханен бройлер (като следствен експеримент във връзка с "покушението" срещу Доган). Компетентни фактори обясняват в "Часовете", че опитът на Диков е научно некоректен: "Животните се използват само ако е крайно необходимо. Световен стандарт е при огнестрелните рани това да става с прасета, защото имунологично са най-близко до човека". Специалист допълва, че се ръководели от някаква си наредба за хуманно отношение към животните. Много хуманно! Вероятно практическата полза не е малка. Но то и покрай хуманните експерименти на д-р Менгеле, разправят, медицината направила гигантска крачка напред.

В такива моменти човекът, ако е човек, си казва: свиня - това звучи по-гордо от хомо сапиенс...
1549
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД