:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова наредба клати опасно цените на тока

СНИМКА: БГНЕС
Жители на Гоце Делчев демонстративно изгориха последните си фактури и обявиха, че няма да плащат повече за непонятни услуги. Хората се ядосваха, че с графата "невъзстановими загуби“ доставчикът на ток си покрива кражбите и неплатените сметки с пари на коректните абонати.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) публикува проект на ключова наредба, който "обещава" притеснително чести промени в цените на тока. Според новите правила за регулиране на цените на електрическата енергия ДКЕВР ще може да коригира тарифи по всяко време на годината, а не както е сега - веднъж годишно на 1 юли. Това означава, че на бизнеса, а и на битовите потребители ще стане по-трудно да планират и да управляват разходите и бюджетите си. Наредбата засяга всички фази - производство, достъп, присъединяване, разпределение, и всички видове ел. енергия - включително от биомаса и когенерации. ДКЕВР събира предложения и коментари до 14 февруари.

Появата на проекта съвпадна с безпрецедентен протест, на който жители на гр. Гоце Делчев изгориха сметките си за ток, защото са прекалено високи и напълно неразбираеми. Хората плащат за непонятни услуги, които дори и служителите на местния офис на ЧЕЗ не могат да обяснят, съобщи "Булфото". А ако наредбата бъде приета, сметките може да станат още по-сложни и непрозрачни. Авторите от ДКЕВР предлагат доста обтекаеми текстове и сложните фактури за ток може да продължат да се пълнят с нови редове за неразбираеми такси и неясни добавки.

Според проектонаредбата предприятията от ел. енергетиката ще имат право да въвеждат почасови и сезонни цени - например зимни и летни. А енергийният регулатор ще разрешава промени в тарифите и 5 пъти в годината, ако значително поскъпне някой от ценообразуващите фактори - нефт, газ, горива, заплати, инфлация и др.

Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия е една от четирите забавени, заради които Европейската комисия обяви, че ще сезира Съда на ЕС. Срамът за България доведе до оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев. На заседанието на кабинета в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще търси за титуляр "безспорна личност", а в петък по БНТ допълни, че иска да повери горещия стол на жена. Веднага се заговори за две претендентки - Анжела Тонева, която и в момента е член на ДКЕВР, и Евгения Харитонова, която доскоро бе в енергийния регулатор, но миналия май министър Делян Добрев я направи свой заместник.
11
2131
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
03 Февруари 2013 18:47
,, А енергийният регулатор ще разрешава промени в тарифите и 5 пъти в годината, ако значително поскъпне някой от ценообразуващите фактори - нефт, газ, горива, заплати, инфлация и др." ........ Но коМЕНТЕ !
03 Февруари 2013 19:15
Преминаването към почасови и сезонни тарифи е неизбежно.
Как си представяте либерализацията без тях?
03 Февруари 2013 19:33

Мда, в скоро триокото ще пусне тема и за инженери и разбиращи от електрификация. И ще продължава да реве че салама свършва.

03 Февруари 2013 20:25
ти си гледай твоя ток, не реви за моя салам
04 Февруари 2013 03:55
НЕ, НЕ, и НЕ на всякаква логика, на всякаква надежда за подобрение, на всяка перспектива за бъдещето. Гласувахме с НЕ, защото нямаме нужда от електроенергия, особено на такава с ниска цена. Ще се отопляваме с дърва, с въглища, ще стоим на студено, но гласувахме с НЕ , стояхме си в къщи, слушахме съветите на Бащицата, на Командира, на Кунева-Пръмова, на Янето, на Капонката, че и на Валери Симеонов да не гласуваме, за да заключи Бойчето “мъдро“, че никой не се интересувал от ядрената централа БЕЛЕНЕ. Та отсега нататък ще ни КЛАТЯТ, както не са го правили и досега, защото си го ЗАСЛУЖИХМЕ.
04 Февруари 2013 07:00
Тази "зелена енергия" ще ни изяде главите!
Както изглежда - тока ще стане толкова скъп, че ще е като луксозна стока.
Като се има в предвид и голямото поскъпване на дървата поради огромния им износ за Гърция и Турция - май през зимата ще трябва да ходим на юг, като щъркелите...
04 Февруари 2013 07:14
А заплатите и пенсиите ще се променят ли 5 пъти годишно според инфлацията, повишаването на цените на тока и горивата, както и нивата на ерекцията на Джи-джо, Бо-бо и Це-цо
04 Февруари 2013 07:14
Във връзка с опасното клатене в заглавието питам
04 Февруари 2013 15:38
Нищо против сезонните и почасовите ставки, но те трябва предварително да са известни на потребителите. А къде е логиката на когото когато му скимне да променя цените? Накрая може да се окажа със сметка за ток с един куп отчетни периоди!
04 Февруари 2013 19:47
Преминаването към почасови и сезонни тарифи е неизбежно.
Как си представяте либерализацията без тях?
Либерализацията!? Представям си я да имам четири договора - за зимния период доставка на ток от Франция за времето 21:00 - 9:00, а после от Иран. Летния период от 23:00-11:00 от Русия, а после от Китай. Може още четири - за препродажба на доставения ток, ако има желаещи да ми осигурят печалба. А и да, държавата да открие кореспондентски сметки за разплащане с доставчиците или ДДС-то ще го броя "услуга за износ" - помогнал съм с разтоварване на върховите мощности на съответните енергийни системи. А също и бонуси в моя полза от "спестени" въглеродни квоти" Тъй де, като ще е либерално, всички да пИчелим ... с гаранции от държавата. Мале, колко съм скромен - даже не си помислих да ми плащат само на мене 30 ст. за всеки киливатчас за гарантиране на възпроизводството ми.
05 Февруари 2013 09:02
Поредните глупости дето само клатят лодката на иконимаката на страната! И| то насред кризата!?!?
Ама глупендерите край нямат!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД