:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И при платени осигуровки безработните може да загубят здравни права

Заради единната сметка всеки месец трябва да се подава заявление, в което да се конкретизира за какво е вноската
Безработните без право на обезщетение, които са задължени сами да сe осигуряват, за да ползват здравни услуги, може да се окажат без здравни права, дори редовно да внасят пари в хазната, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Заради старта на единната сметка от началото на 2013 г., при която с внесените задължения към бюджета автоматично се покриват най-старите дългове, може да се окаже, че с вноските за здраве са погасени стари данъчни задължения към хазната. По последни данни безработните у нас са над 390 000 души според Националния статистически институт (НСИ). Тези с право на обезщетение са под 119 000 по данни на Националния осигурителен институт (НОИ). Т.е. здравни осигуровки за своя сметка трябва да плащат над 270 000 души.

За да не рискуват здравните си права, хората трябва да проверят дали имат стари дългове и да подадат специално заявление, с което да заявят, че вноската е точно за здравни осигуровки. Декларацията се подава само на място в офисите на данъчните и задължително трябва да се направи преди внасянето на парите. "Ако някой реши да плати предварително за цялата година, подава документа еднократно. Ако ще внася всеки месец, трябва и заявлението да се подава всеки месец", уточняват от НАП.

Заявление подават и самоосигуряващите се със стари дългове, които също сами си плащат вноските. То обаче запазва само здравноосигурителните им права, но не и социалните. Ако такъв човек внесе социална осигуровка, а системата покрие негов стар дълг, той може да загуби право да получи обезщетение за болест например. Заради покриването на данъци с пари за осигуровки "Синята коалиция" сезира Конституционния съд. Делото е разпределено на новоизбрания му член Анастас Анастасов, който беше избран от квотата на парламента и беше негов зам.-председател при приемането на закона.



ОТПИСВАНЕ НА ДЪЛГОВЕ

Всички данъчнозадължени лица имат една година срок да видят дали дължат нещо на хазната и да поискат със заявление отписването на дълговете си с изтекла давност. Ако не го направят, от 2014 г. системата ще започне да погасява и тези техни задължения. От 2013 г. осигуровките се внасят до 25-о число на месеца след този, за който се дължат. Така първите осигуровки по единната сметка трябва да се внесат до 25 февруари.
29
7964
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
03 Февруари 2013 18:48
Работа за всички, търсещи такава, стабилни цени, безплатно здравеопазване, достойни старини. Някой против?

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html

03 Февруари 2013 19:58
Безработните без право на обезщетение, които са задължени сами да сe осигуряват, за да ползват здравни услуги, може да се окажат без здравни права, дори редовно да внасят пари в хазната, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).


То беше ясно, че ще ги изпандалчат клетите хорица, за назидание на всеки, който простодушно вярва на мошениците от държавната администрация. Прави са хората, които им претеглиха "една къса дълга" и спряха да им плащат за каквото и да е. Управляват ни овчарчета с цървули по манталитет, на всичко отгоре лъжливи овчарчета...
03 Февруари 2013 20:33
Добре де, как става този номер, хем нямаш доход, хем плащаш ?????? От къде идват тези пари? Крадеш ли, дрога ли продаваш, изнудваш ли някой да ти дава, данъци ли укриваш?И в закона не пишеше ли че ако принудиш някой да върши престъплъения си престъпник и ти и подлежиш на наказание?
03 Февруари 2013 20:39
От къде идват тези пари?


Не чакай да ти отговорят.
Това го предвиждахме, когато въведоха сметката и го обсъждахме в съответните теми, но някои представители на администрацията ни убеждаваха, че такова нещо няма да се случи.
Да натовариш гражданите с още едни безумни ежемесечни заявления, декларации и глупости, е повече от безобразно.
Защо да е просто (римляните са го измислили и още си ползваме тяхната уредба в облигационните отношения), като може да е сложно?!

03 Февруари 2013 21:05
Първите няколко месеца безработния е на борсата и тогава държавата му плаща осигуровки, след това безработният трябва да започне работа колкото се може по-бързо. Вярно, че е хубаво да си намери човек да работи като партиен секретар , т.е. много пари за малко работа, обаче безработните не трябва много много да подбират работата си. Особено когато нямат заделени пари с които да се издържат... особено 10-20 лева за здравни осигуровки.

В България обаче всичко е с главата надолу. Хората стоят с месеци и години и не работят. Чакат някой да им даде много пари за супер скритите им таланти. Как изкарват не знам.. ама щом стоят без работа, значи имат средства, не мислите ли? Говоря за здравите и прави хора.

А да за цигари, кафета и ракия има, за здравни вноски не... Въпрос на приоритети.
03 Февруари 2013 21:13
Е то безработни има в цял свят , и в най бедните и в най богатите държави, никъде няма работа за всички, но задължение за хора без доход да плащат няма никъде по света, САМО в България, това според всички правни принципи се води подстрекателство и принуда да вършиш престъпления, в правова държава не може да се случи...
03 Февруари 2013 21:16
задължение за хора без доход да плащат няма никъде по света, САМО в България

Ами от години каканижа това, но явно никой освен теб не разбра чудовищния смисъл на това изискване.
Няма държава, която да иска от хора без доходо да плащат данъци!
Ама то няма и друга държава, която да има плосък данък и необлагаем минимум, така че....
Хората са без работа от години и мрат като мухи, защото ако се разболеят, първо ги карат да платят 36 месеца здравни вноски и после ги преглеждат. Че откъде пари да ги плащат?
03 Февруари 2013 21:44

Добре де, как става този номер, хем нямаш доход, хем плащаш ?????? От къде идват тези пари? Крадеш ли, дрога ли продаваш, изнудваш ли някой да ти дава, данъци ли укриваш?


Ами тиквите искат да криминализират неплащането на здравните осигуровки от безработните и хората без доходи. Така ще могат да ги приберат в затвора, за да могат да се грижат подобаващо за тях, да ги хранят, обличат и преглеждат за въшки отвреме навреме. И да им приберат имоти, ако имат такива. То всъщност основното упражнение е точно за това.
03 Февруари 2013 21:53
Имам питане. Вярно ли е , че работещите във вестник "Сега"са осигурявани на минимален праг /а, зная , че е така/ и получават пари на ръка ?
1. Морално ли е това, към работещите в тази медия;
2. Има ли право този вестник да критикува по какъвто и да е начин социалното положение в страната /в частност други некоректни работодатели/;
3. Редно ли е тази медия да дава каквито и да е съвети в социалната област;
4. Вярно ли е /а , е така/ , че властимащите в "Сега" намират това за нормално и подразбиращо се ;
5.Защо ИТ не прави проверки в "Сега"
Съжалявам хората , които не съумяват да защитят правата си
03 Февруари 2013 23:36
Изпратете на териториалната дирекциа на НАП, с обратна разписка, Декларация с това или подобно съдържание- и им гледайте сеира на нападжиите!!!
...................................
ДЕКЛАРАЦИЯ
от
/трите имена, адрес и ЕГН/
С настоящата ми саморъчно подписана от мен Декларация, ЗАЯВЯВАМ волята ми:
ВСИЧКИ парични суми(преводи), които изплащам и ще изплащам занапред, като ежемесечни ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ да се считат като единствено и само такива- т.е., като мои плащания по мои задължения към Националната здравноосигурителна каса(НЗОК)!
В случай, ако и когато по мои други задължения е налице настъпила Давност, да се счита, че по всички тях ЖЕЛАЯ да бъде приложена Давността, в моя полза!
П.П. Заявявам, че съм трайно възпрепятстван да посещавам офиса на поверената ви служба.
,.................................
УСПЕХ!

04 Февруари 2013 07:07
Доколкото разбирам - идеята за единна сметка не е да се облекчи бизнеса, защото очевидно не се облекчава, а държавата да решава на къде да насочи парите на фирмите, като не се допуска приоритетно плащане на здравните осигуровки.
Обаче очевидно горното не може да стане и сега решиха да коригират с допърнителни декларации.
Което пък прави единната сметка абсюлютно излишна.
04 Февруари 2013 07:51
Което пък прави единната сметка абсюлютно излишна.


Това се опитвах да му обясня на един бирникъ тука, ама...
Не е съвсем излишна обаче, точно си постига целта (както си я писала, не прокламираната) - едно е ти да посочваш какво плащане правиш още в платежното, съвсем друго е да се налага и декларации да пускаш (за какво ли не вече), т.е. усложняват ти за пореден път процедурата, а ти я се възползваш от нея, я пропуснеш, я си разбрал и т.н.
04 Февруари 2013 08:55
Идеята на единната сметка е човек да няма задължения към държавата. И това е добра идея. Вярно, сега ще има известно време ходене по мъките, но не е нормално, човек да има хиляди левове задължения към държавата и с плащане само на 20 лева за здравно всичко да му е наред. Като сложат в единната сметка и глобите и т.н. - България може и да тръгне в правилна посока. А да и като направят единна сметка и за общинските данъци и задължения и глоби.. Поне доста ще намалеят тарикатите.. че то от много маймуни на клона/държавата/.. вече се чупи.
04 Февруари 2013 09:39
Нали ви казах бе, целта не е да е удобно на бизнеса, а Дянков да бърка с ръчички в единната сметка и да харчи за каквото реши без всички да научаваме за трансфери от НЗОК към бюджета. И да ни увеличат % на вноските. А защо държавата уж плаща вноски на хрантутници(държавни служители) но не и на хора без доходи- без коментар
04 Февруари 2013 10:03
mick, Щом идеята е да няма задължения към държавата, то държавата /която определя правилата/ трябва да подобри събираемоста. Това е.
В случая държавата,по скоро държавните чиновници не могат да си свършат работата и измислят нови магарии.
---
Съвсем отделен въпрос е държавните задължения към бизнеса за свършена работа!
04 Февруари 2013 10:42
sryadaa
Даже и така да е, при половин сива икономика и липса на алтернатива да оцелееш като бизнес, предвид "прекрасната" ик. среда създадена от двукраките форми на живот, за които си гласувал и 95% медийна концентрация, БРАВО на "СЕГА"...
Но това кухата ти МИЛИЦИОНЕРСКА КРАТУНА няма как да разбере!
04 Февруари 2013 12:09
9101 - ами точно, така се увеличава събираемостта на задълженията към държавата. Много сте интересни, хем искате да има по-голяма събираемост, хем искате даже длъжниците да не бъдат засегнати. Няма как да стане това - хем вълка сит , хем агнето цяло.
04 Февруари 2013 12:13
хем искате даже длъжниците да не бъдат засегнати. Няма как да стане това - хем вълк


И сега ако ми кажеш как точно плащането на различни задължения по различни сметки пречи пряко длъжниците да бъдат засегнати, ще взема да се съглася...
Един вид, досега нито едно задължение не е могло да бъде събрано, щото имаме различни сметки, при най-дългия възможен давностен срок, включително абсолютен?
Че какво правеха публичните изпълнители толкоз години?
04 Февруари 2013 12:17
Доста неграмотна дописка, и като съдържание, и като граматика.
Не виждаме тука коментари от радетелите-корифеи на българския език.
04 Февруари 2013 12:17
повторение поради несъвершенство на домакина
колко още време им трябва да оправят тази очевадна некадърщина?
04 Февруари 2013 12:23
И сега ако ми кажеш как точно плащането на различни задължения по различни сметки пречи пряко длъжниците да бъдат засегнати, ще взема да се съглася...

Хайде да опитам аз - администрацията и съдебната система се оказва, че не могат или не искат да събират задълженията. Защо - не мога да ти отговоря. При което много некоректни длъжници се възползват от това и плащат само тези задължения, които искат - или от които пряко ще пострадат, ако не ги платят. Единната сметка се оказва удобен инструмент, с който държавата да се справи с такива длъжници.
04 Февруари 2013 12:43
администрацията и съдебната система се оказва, че не могат или не искат да събират задълженията. Защо - не мога да ти отговоря.


Съдебната система не събира задължения.

Именно, не можеш да ми отговориш, затова и казвам, че когато някой не може (поради безхаберие и прочие) или не иска да изпълни задълженията си по закон, при съществуващи механизми за това, не е крива ракетата.
Нагледахме се (и се напатихме) от какви ли не нормативни промени, уж за подобряване ефективността на която и да е сфера, а в действителност става все по-зле.
Причината, а не следствието трябва да се търси и изкоренява.
И тя със сигурност досега не е била в липсата на единна сметка (в конкретния случай).
Мозъкът и взорът на законодателя обаче явно опират до следствието, а не до причината, пък и е по-лесно нормативно да ограничиш или затрудниш всички субекти, включително изрядните, вместо да търсиш колая само на неизрядните, просто прилагайки съществуващия закон.
Това се отнася до всяка законодателна сфера, без изключение и представлява едно уродливо законодателстване, което още на следващия месец (а и в същия неведнъж) се налага да се коригира.
Специално на това НС ми се ще да почнем да му плащаме, не за да пише закони, а за да не пише, поразиите са огромни, а на някои от тях последиците ще видим по-късно.
04 Февруари 2013 12:50
пък и е по-лесно нормативно да ограничиш или затрудниш всички субекти, включително изрядните, вместо да търсиш колая само на неизрядните, просто прилагайки съществуващия закон.

Ще ме просветлиш ли с какво единната сметка затруднява изрядните субекти - които си плащат всички задължения изцяло и навреме? Според мен даже ги улеснява. А за неизрядните може да има много теоретично работещи механизми, но трябва да се намери механизмът, който ще сработи най-добре тук и сега. То и енергото има десетки теоретични законови възможности да си събере дължимите суми, но за всеки случай може и да спира тока на неизрядните длъжници. И този механизъм работи най-добре.
04 Февруари 2013 13:04
Досега системата беше нещо такова: Влизаш в магазин, взимаш вафли, бомбони, уиски, хляб, сирене и други такива неща. После плащаш само хляба. На другия ден - пак така. От време на време някой се излъже и си плати цялата си сметка. Нещо такова беше досега. И не само това, ами тия дето само хляба си плащат.. после викат наляво и надясно, как те са напълно коректни и си искат и уискито
04 Февруари 2013 14:13
Голяма простотия е с тези осигуровки. Само търсят начин, как да вземат още пари от бедните и неграмотните. Със съпругата ми сме с висше образование и натрупани години стаж при социализма и при капитализма. Няма такава шибана държава, с постоянно менящи се правила и разпоредби. Трябва не само да се намалят наполовина клатику...ците в парламента, но и да не е постоянно работещ орган парламента, а да заседава максимум два пъти в годината.

Абсолютна порнография е, да ти ударят една лихва по ненавременна вноска и трябва за 2-3 лева да платиш на банката още 4 лева за превода!? Ненормална държава! Каквито са управниците, такава и държавата - шибана и разбойническа!
04 Февруари 2013 14:58
MANRICO,
НЕ става въпрос да няма единна сметка, а става въпрос да НЕ се променя Волята на плащащия задълженията си! Нека той да посочва по кои негови задължения да бъде разнесено платеното от него и да НЕ му се отнемат правата по платеното от него! А че той имал и други задължения- държавата да си ги сбира по съответния ред! Или, най-добре, държавата(и общината), и чрез нотариусите, да НЕ извършват на длъжниците съответните услуги- нали така е сега при продажба на имот, например!
04 Февруари 2013 15:23
paragraph39 04 Февруари 2013 14:58 - Длъжникът е глупаво да определя, дали сметката за вафли или сметката за цигари ще плати, след като собственикът на магазина е един и същ или собствениците са братовчеди Щото точно така се получава - няма да плащам данъка от миналата година, обаче ще си платя само здравните вноски от тая!?!? При положение, че в крайна сметка държавата дава пари и за здравеопазване, здравните вноски са само една част от парите, другите идват от данъци. Т.е. само да си плати човек осигуровките не е достатъчно.
04 Февруари 2013 15:40
Не беше ли здравното осигуряване право, т.е. нещо доброволно да го кажем така. Явно нашата администрация нарочно смесва две неща: правата, които имаме и които произтичат от това да си гражданин на РБългария и задълженията ти като такъв към нея. Примерно стандартен пример за задължение е плащането на данъци. Ако и когато плащането на здравноосигурителните вноски бъде вменено като задължение, т.е. един вид данъ,к тогава вече държавата и нап могат да имат права да се разпореждат с парите на здравноосигурените лица. Засега виждаме, че така замислена тази здравна система не работи ефективно, защо, можем много лесно да се досетим. Освен това смятам, че както гражданите имат задължения към държавата, така и тя трябва да има задължения към тях - примерно парите за здравни вноски да не отиват за покриване на други разходи на длъжниците. В белите държави има закон за банкрута вкл. и на физически лица. Тук ясно е защо не се въвежда такъв. Но скоро той просто и няма да бъде необходим. Мангалите не плащат нищо.
05 Февруари 2013 01:24
MICK,
/:/ "paragraph39 04 Февруари 2013 14:58 - Длъжникът е глупаво да определя, дали сметката за вафли или сметката за цигари ще плати, след като собственикът на магазина е един и същ или собствениците са братовчеди Щото точно така се получава - няма да плащам данъка от миналата година, обаче ще си платя само здравните вноски от тая"
.............................................................................
Щеше да си прав, ако НЕплащането на здравни вноски НЕ водеше до загубване на здравноосигурителни Права! А волята на плащащия здравни вноски е той да НЕ губи здравноосигурителните си права- и никой, освен той самият, няма право да променя Волята му!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД