:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Външно било готово да чисти фантоми от избирателните списъци

Министерството на външните работи ще помогне в изчистването на изборните списъци от "мъртви души", ако депутатите му вменят това задължение, съобщиха пред "Сега" от кабинета на Николай Младенов.

Идеята за включването на дипломатите в тази работа беше лансирана от председателя на парламентарната правна комисия Искра Фидосова на заседанието в четвъртък, когато се обсъждаха промените в Изборния кодекс. Фидосова обясни, че част от "фантомите" са български граждани, починали в чужбина, за които няма подадено изрично уведомление за смърт. Тя предложи техните наследници да бъдат издирени от дипломатическите ни представителства зад граница, за да се събере информация, с която да се актуализират изборните списъци.

"Идеята е в суров вид и очакваме от народните представители да я конкретизират. На следващ етап ще се съберем да я обсъдим и ако бъде взето решение в тази посока, ще се подчиним", коментираха от министерството.

Експерти обаче се съмняват, че мярката би помогнала за намаляването на фантомите, чийто брой се изчислява на около 1 милион, тъй като за основната част от тях носят отговорност общинските звена за гражданска регистрация, които не събират адекватна информация за починалите.
891
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД