:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Три мача с българско "присъствие" са сред уредените

Би Би Си: България е сред най-засегнатите от черното тото
Поне три мача, в които по някакъв начин са намесени българи, фигурират в списъка с 680 манипулирани двубоя по света, които са разкрити от Европол. Един от тях е двубоят от турнира Лига Европа от ноември 2009 г. "Базел" - ЦСКА (3:1). За него е доказано, че българският тим не е подозирал за манипулацията, а виновен е изцяло украинският рефер Олег Орехов, чиито права бяха спрени до живот. Тогава съдията открито толерира домакините, даде им спорна дузпа и не изгони играч на "Базел" за удар в лицето на Уго Баес.

Единственият мач, който още на пресконференцията беше потвърден от Интерпол, е младежка контрола Аржентина - Боливия през 2010 г., завършила 1:0 след скандална дузпа в 102-рата минута. Нарушението е дадено от унгарския рефер Колош Ленгиел, който веднага след това свири край на мача. Любопитно е, че 4-ти съдия там е българинът Лъчезар Йонов. Около него се разшумя, след като заедно с колегите си Емил Митев и Петър Тарълов тогава пътуваха за Южна Америка без разрешение от БФС, а около тези мачове възникнаха съмнения. Тогава те бяха извадени от съдийството, но това не попречи на Йонов да свири през 2011 г. спаринга "Вердер" - АЗ`67 "Алкмаар" в Турция, като използва самоличността на сливенския съдия Райчо Райчев, без онзи да подозира. От "Вердер" се усъмниха в действията на рефера (Йонов) заради дългото безпричинно продължение. Но не това е третият мач с намесени българи, а срещата от III предварителен кръг за Лига Европа "Интерблок" (Слвн) - "Металург" (Укр) (0:3). Тогава треньор на гостите е Николай Костов, а в състава е Велизар Димитров. Тепърва ще се изяснява съпричастността на украинския тим към манипулацията.

Сред изобличените мачове има квалификации в Шампионската лига, за световно и европейско първенство. Обект на "черно тото" е бил и мачът от Шампионската лига "Ливърпул" - "Дебрецен" (1:0) от 2009 г., като е бил подкупен вратарят на гостите Вукашин Полексич.

В коментар на скандала Би Би Си написа вчера: "Всъщност коренът на черното тото е в страните от бившия Съветски съюз - България, Полша и Унгария, където положението е най-тежко. Малко фенове в тези страни имат някаква вяра в честността на спорта."
12
1026
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
05 Февруари 2013 21:54
Докич, ей сега е моментът да напишеш една детайлна депеша до Европол за черното тото, въртяно от Титан и Дуци, от което са спечелили милиони. Стига форумни изяви, крайно време е да преминеш към реални действия!
05 Февруари 2013 22:14
Лайснич- не дразни този син лъв с проскубана опашка, че мигом се превръща в лешояд.
05 Февруари 2013 22:26
Това е целта - да видим как лешоядът се развихря. Сега му е паднало.
06 Февруари 2013 07:02
Ми като сте мърши ще ви ядат лешоядите,я!
06 Февруари 2013 07:04
BBC бърза да се включи в антибългарската тенденция на английските медии. Бих посъветвал нашите журналисти да отвърнат подобаващо с разгромяващи статии с примерни заглавия "Люлката на футбола - люлка на черното тото", "Кризата в Англия доведе отбора на докерите до участие в съмнителни мачове", "20 години без титла, но пък със черно тото" и т.н. Ще имат точно същите основания.
06 Февруари 2013 09:21
България - люлка на черното тото според ВВС. Ми добре. Това какво отношение има към манипулирането на мачовете? Нима една легална букмейкърска къща, каквито има твърде много на Острова и в бившите английски колонии не може да уреди задкулисно някое мачле? Като напр. минимална домакинска загуба на "Ливърпул" в мач без значение от ЕКТ?
06 Февруари 2013 10:18
.
06 Февруари 2013 10:27
Май голяма част от представленията, които ни се предлагат намирисват?
Каква е формулировката за Ливърпул-Дебрецен 1:0, след като вратаря на гостите "манипулира" мача с цел да има поне три гола? Продаден, уреден, манипулиран или ...
В Италия преди години последните кръгове беше нещо неописуемо.
06 Февруари 2013 10:30
Suomi, правилната формулировка е "некадърен". Просто докерите са толкова зле, че и в мач, в който вратарят на другия отбор е купен (не от тях, де) да пусне три гогла, те успяват да вкарат само един.
06 Февруари 2013 10:36
06 Февруари 2013 11:07
...а за оная славна победа на брат'чедите над Пулето па нема нищо...
06 Февруари 2013 15:08
Дека е оноа милиционер mumoko?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД