:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,272,937
Активни 123
Страници 24,632
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1”

Кондукторът и Ерих Кестнер

Димитри Иванов
Резюме. През 2013 г. в България ще има избори. Как бързо тече времето! През 1990 г. бяха първите избори след тоталитарното време. Като чух, че онзи ден простреляли Златко Баретата на стъпалата пред Съдебната палата, спомних си как през април 1990 г. ние се изкачвахме по широките стъпала под лъвовете пазители на жадуваната законност. Край на резюмето.Миро и аз влязохме в палатата да регистрираме БСЧИ, българското сдружение за честни избори. Кево му беше председател, аз зам.-председател. Към нас от цяла България се присъединиха девет хиляди доброволци, не застъпници на някоя партия, а на това изборите да са честни. Французите ни насърчаваха с думи, англичаните и US републиканците по-практично и материално, а най-много ни помогнаха US демократите чрез техния NDI (The National Democratic Institute). Научиха ни как да направим мрежа от наблюдатели, обхващаща цялата страна и свързана с центъра, обясняваха ни как се прави "exit poll" и, което е далеч по-важно за България, да забелязваме "gerrymandering" (райониране в полза на райониращия), доставиха компютри. След изборите бяха толкова доволни от постигнатото, че започнаха да ни включват в техни екипи - хем да се упражняваме във "field work", хем да придаваме международен характер на техните наблюдателски мисии по света. В България предстояха първите избори след изборите, които управляващите печелеха с 99%. Те бяха за Седмо Велико Народно събрание (на 10.06.1990). Незабелязано се присламчиха някакви други "международни специалисти" и те уж да помагат, всъщност да ни кандърдисват да се преименуваме от БСЧИ на БСЧИ и ГП (ГП значеше "граждански права). Нароиха се политически партии и неправителствени организации (NGO-та), студентски и други необлагаеми организации за "законен" безмитен внос-износ на алкохол, цигари и дрога. После започнаха показни разстрели и вместо демокрацията, която искахме, настана мутрокрацията. Тогава (през 1990 г.) Андрей Луканов покани Ричард Ран и Роналд Ът да направят заедно с 29 български специалисти план за преход на България към пазарна икономика. Едва по-късно прочетох книгите на Грег Паласт, че имало специалисти по разграждане на държави чрез създаване на хаос. Но ваше право е да мислите, че всички конспиративни теории са измишльотини.

Един човек, по-стар и патил от мен, тогава ме запита вярвам ли в гласуването, или като него мисля, че ако от изборите нещо зависеше, щяха да ги забранят. Аз казах, че вярвам, ако се гласува информирано и честно. Той възрази, че на референдум през 1929 г. в Германия Адолф Хитлер се представил блестящо и взел властта след избори през 1933 г. Германците гласували за Хитлер, за да имат работа и хляб, а не криза и хаос - в бирхалето плащаш предварително, щото докато си изпиеш халбата бира, цените са скочили. Немците искали ред и законност. - Прочети Ремарк - посъветва ме старият човек.

- Чел съм го - отвърнах.

- Тогава прочети Кестнер.

- Ама той е детски писател, ако не броим "Фабиан (Историята на един моралист)".

- Не е така.

Ерих Кестнер пътувал в купе за непушачи във влака за Залцбург, когато .. Не, това после ще го кажа; ще карам по ред.

Владко Мусаков беше отличен немски преводач и мой колега в БТА. В Мюнхен (в тогавашната Западна Германия) Владко успял да получи разрешение за презгранично пътуване до Залцбург (Австрия), понеже той превеждаше книгата "Презгранично пътуване" на Ерих Кестнер. В Мюнхен му казали добре, но ти имаш еднократна виза за Западна Германия и ако ти бием щемпела, че си отпътувал, не можеш да се върнеш в Мюнхен. Въртял го Владко, сукал го, не и не. Такъв бил редът. Владко обяснил, че превежда "Презгранично пътуване" на Кестнер и изминава пътя му от Мюнхен до Залцбург, за да може добре да преведе Кестнер. Западногерманците станали дружелюбни. А хер Кестнер ще потвърди ли? Често имаше лично общуване, макар епистоларно между писател и преводач, както Кръстан с Колдуел, аз с Хемингуей, Владко с Кестнер, който потвърдил. Западногерманците разцъфнали в усмивки. Те стриктно спазвали реда, но щом е за Ерих Кестнер ..

Да не бяха евреите и Уолт Дисни днес нямаше да знаем за Ерих Кестнер. Евреите не изпълняваха Вагнер, понеже Вагнер мразел евреите и бил любимият композитор на Хитлер. Херман Леви бил най-добрият Kapellmeister в Мюнхен, но Вагнер искал от Леви невъзможното - да престане да е евреин преди да дирижира премиерата на последната му опера "Parsifal". Едва в края на ХХ век индийският диригент Zubin Mehta и еврейският диригент Daniel Barenboim преодоляха еврейската забрана над Вагнер. Интересното е, че евреите никога не забраниха германеца Ерих Кестнер. Те винаги го харесваха и популяризираха. Кестнер е преведен на десетки езици, включително на иврит.

Ерих Кестнер имал приятел Карл, сценограф живеещ в Лондон, който правел или щял да прави нещо за Salzburger Festspiele и за всички представления имал два гратиса. Понеже двамата били ергени, Карл поканил Ерих в Залцбург.

Двамата пътували в купето за непушачи във влака от Райхенхал Германия за Залцбург Австрия. Книгата, която Кестнер пишел трябвало да се появи в Австрия, но се появила в Швейцария, понеже в Австрия се появил Хитлер. Както и да е.

Кестнер понечил да запали цигара, Карл го спрял, за да не го глоби кондукторът. Преместили се в купето за пушачи. Минал кондукторът. Ерих му казал да глоби Карл, понеже не пуши. Щом в купето за непушачи не трябва да се пуши, значи в купето за пушачи трябва да се пуши. Объркали човечеца. Той бил прусак - ред и дисциплина. Но никога не бил глобявал пътник понеже не пуши. Така е по прецедентното англосаксаксонско право, обяснили двамата "хер доктори". Нима то е по-добро от нашето немско право, което е да има ред и законност?

Аз, от страниците на този вестник предложих вместо омотания въпрос за българската атомна енергетика да се пита честно: "Българино, как искаш да ти поскъпне токът. Със или без АЕЦ "Белене"?" А един форумец ми припомни за гаргата, кацнала на клона със сиренце в човката. - Гарго кажи "да", увещавала я едната лисица под дървото, Гарго кажи "не", увещавала я другата лисица, Но гаргата била чела баснята на Лафонтен и не си отворила човката. Негласувалите на българския референдум за атомната енергетика, макар без сиренце в човката, не си отвориха човката да кажат "да" или "не". Аз бях един от тях. Ние негласуващите сме най-голямата българска партия.

От Гестапо подлагали Кестнер на разпити. На 10 май 1933 г. министърът на пропагандата Гьобелс устроил публично изгаряне на книги и Кестнер гледал как горят неговите книги. Но не избягал от Германия.

Българските "леви" предизвикаха глупав референдум за АЕЦ "Белене". Българските "десни" предизвикват (те казват, че "инициират") още по-глупав референдум - може ли да пушиш пред непушачи. Не може, разбира се. И в Европа, и в САЩ е недопустимо. Но това не е нещо, за което трябва законова забрана. То е въпрос на елементарно възпитание. Ти го научаваш през първите седем години от живота си. Хипертрофираното законодателстване е глупаво. То стана състезание по надплюване между българските "леви" и българските "десни", които са от една и съща върхушка, прослойка, камарила, хунта; не знам как да ги нарека. Ние сме най-добрите плювачи, призна ни самият Никита Сергеевич Хрушчов, който беше голям плювач; заплю Сталин, САЩ и ООН, когато си събу обувката и взе да тропа с нея в Общото събрание на Обединените нации.

За АЕЦ "Белене" и "да", ако кажеш, и "не" ,ако кажеш, - все едно; ще решат парламентаристите, понеже имаме представително народовластие; сиреч "демокрация". Излиза, че представителната демокрация е по-демократична от пряката демокрация. Хайде де?

Няма го Ерих Кестнер да ни обясни това. Той умря през 1974 година от алкохолизъм, доказвайки за сетен път, че не е евреин, понеже евреите не умират от пиене.

В Залцбург, когато поставяха основите на паметника на Моцарт, откриха древноримска мозайка с надпис "Hic habitat felicitas" (Тук живее щастието). Желая ти щастие, читателко/читателю. Също на читателите хейтъри.Jusautor DI copyright199
25628
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
199
 Видими 
05 Февруари 2013 20:16
Бачи Мити - бива!
05 Февруари 2013 20:31
ЯВНО, че евреите командват света. Огромна конспирация е присъствието им в това писмо.

Милейди, окрилена...
05 Февруари 2013 20:32
Така е по прецедентното англосаксаксонско право, обяснили двамата "хер доктори". Нима то е по-добро от нашето немско право, което е да има ред и законност?
Къртач!
05 Февруари 2013 20:35
За АЕЦ-а - не става дума дали токът ще поскъпва със или без. Тази конструкция е оригинална, но безсмислена. Въпросът е дали да влизат или да излизат пари от България. Ама нейсе...
05 Февруари 2013 20:35
когато си събу обувката и взе да тропа с нея в Общото събрание на Обединените нации.

Това, разбира се, е мит. Но той е съвсем в духа на Никита Сергеевич.
05 Февруари 2013 20:40
Това, разбира се, е мит.

Изобщо не е мит.
Натисни тук
(снимка: натиснете тук)
05 Февруари 2013 20:41
За първата част на статията
05 Февруари 2013 20:45
Ерих Кестнер - "Презгранично пътуване", "Изчезналата миниатюра", "Трима мъже в снега", разказите - "Как не станах екзистенциалист", стихотворенията /той е и поет!/, разбира се - "Фабиан" - немалко книги за възрастни.
Историята за горенето на книгите и присъствието на Кестнер мисля, че е от предговора на "Трима мъже в снега" - 1959 година, "Издателство на НС на ОФ", предговор на Мусаков, написан на 23 февруари 1959 година. Историята с влака е разказвана от самия Кестнер - не се сещам къде беше.Нацистите не го закачат, защото носи валутни приходи на държавата. Гениален творец, учих се да изработвам стил, подобен на неговия - къси изречения, нарязани, емоционални, започващи с местоимения. Доколко съм успял е друг въпрос.
И тази сряда четенето е приятно, с леки намеци и остри задявки /например към противниците на теорията на конспирациите/ - .
05 Февруари 2013 20:48
За обувката на Хрушчов си е мит - има кадри, вижда се ясно, че няма такава в ръка.
Но понеже адски подхожда на неграмотния /два класа церковно-приходской школы и след това Промакадемията, където за учение или четене на книги дума не споменава в мемоарите си/ селяндур - прост, самоуверен, нагъл, страхлив, некадърен...Я, за кого се сетих...
---------------------------------------
Блогът на Генек
05 Февруари 2013 21:06
Българските "леви" предизвикаха глупав референдум за АЕЦ "Белене".
със сигурност и аз съм глупав
благодаря
тчк
05 Февруари 2013 21:08
Аз пък
05 Февруари 2013 21:10
Генек, мисля че съм го виждал с обувката - е не на трибуната а по банките -беше си седнал с делегацията.
Но не искам да споря, напоследък ме хванаха, че не помня нещо, та...
05 Февруари 2013 21:17
Г-н Иванов,очакваме Вашето мнение за паметника на загиналите при бомбардировките над София.И евентуалното Ви участие в Комитета.
05 Февруари 2013 21:18
"Ние негласуващите сме най-голямата българска партия" - От тебе не очаквах да пропагандираш овчедушието!? Затова политиците ни купуват циганските гласове, а етническата партия има несъразмерно влияние в политическия живот на страната....
05 Февруари 2013 21:20
тото
05 Февруари 2013 21:18
05 Февруари 2013 21:21
Генек, "Хвърчащата класна стая" чел?
Щото аз съм я чел под одеалото с фенерче.
(нашите ми забраняваха да чета нощем)
05 Февруари 2013 21:22
05 Февруари 2013 21:22
мисля че съм го виждал с обувката - е не на трибуната а по банките -беше си седнал с делегацията.

Точно на банката беше, двамата с Громико с шапки, а НСХ с обувката в ръка. Громико не знае къде да гледа от срам.
05 Февруари 2013 21:24
По стар навик: http://bit.ly/14PKIjM
05 Февруари 2013 21:32
За обувката на Хрушчов си е мит - има кадри, вижда се ясно, че няма такава в ръка.

Натисни тук
. А тут вдруг ботинок? Нашелся ответ и на этот вопрос, и пришел он от человека, по долгу службы находившегося в зале заседаний Генеральной ассамблеи ООН. Одна из женщин, обслуживающих в тот день зал заседаний (она помогала делегатам отыскать свои места, вызывала их к телефону, передавала записки председателю), рассказала следующее: "Хрущев появился в зале позже других. Он подходил к руководителям делегаций соцстран и обменивался с ними рукопожатиями. За ним, отталкивая друг друга, бежали журналисты. Со всех сторон к нему тянули микрофоны. Когда Хрущеву до своего места оставалось сделать буквально шаг, кто-то из корреспондентов случайно наступил ему на пятку, башмак слетел. Я быстро подобрала башмак, завернула в салфетку и, когда Хрущев через мгновение сел на свое место, незаметно подала ему сверток под стол. Между сиденьем и столом совсем небольшое пространство. И наклониться к полу, чтобы надеть или снять обувь, плотный Хрущев не мог, мешал живот. Так он и сидел до поры до времени, вертя под столом свой башмак. Ну а когда его возмутило выступление другого делегата, он в запальчивости стал колотить по столу предметом, который случайно оказался у него в руках. Если бы он тогда держал зонтик или трость, то принялся бы стучать зонтиком или тростью". По горячим следам слова этой женщины записал советский журналист Илья Шатуновский, но опубликовал их только недавно. Вот и прояснилось, откуда взялся ботинок.
05 Февруари 2013 21:33
"Българино, как искаш да ти поскъпне токът. Със или без АЕЦ "Белене"?" А един форумец ми припомни за гаргата, кацнала на клона със сиренце в човката. - Гарго кажи "да", увещавала я едната лисица под дървото, Гарго кажи "не", увещавала я другата лисица, Но гаргата била чела баснята на Лафонтен и не си отворила човката. Негласувалите на българския референдум за атомната енергетика, макар без сиренце в човката, не си отвориха човката да кажат "да" или "не". Аз бях един от тях. Ние негласуващите сме най-голямата българска партия.

Сладкодумен е Дмитрий, ама сладкодумието не е гаранция за компетентност и правота! Той тока може и да поскъпне с Белене, по - скоро да си остане скъп ама с няколко хиляди заети в строителството на централата със заплати по - високи от този на министъра! А без Белене пак ще си е скъп само че ще финансираме няколкото хиляди в Турция и Румъния!
Комунизма бил лош че неможело да се гласува, сега пък демокрацията била лоша че нямало смисъл да се гласува.. Няма управия за българската интелегенция, повече доверие имам на агитките и "лумпените" които запалиха къщата на Цар Киро!
05 Февруари 2013 21:34
генек05 Февруари 2013 20:48

За обувката на Хрушчов си е мит - има кадри, вижда се ясно, че няма такава в ръка.
Но понеже адски подхожда на неграмотния /два класа церковно-приходской школы и след това Промакадемията, където за учение или четене на книги дума не споменава в мемоарите си/ селяндур - прост, самоуверен, нагъл, страхлив, некадърен...Я, за кого се сетих...
***
генек за обувката си ме изпреварил. За неграмотността му май е както с обувката. Грамотен-неграмотен, но организираното от него (добро или лошо) го прави несъмнен лидер - промени (макар и за кратко) живота в СССР. След това и него го елиминираха - дойде безметежния Брежнев, после пък като контраакция - надеждата Андропов, следващата контраакция - хептен безметежния Черненко, след него младия (в сравнение с антиките преди него) "реформатор" Горбачов, чиято сметка видя пияндето Елцин. И що ми се струва, че все някой иззад сцената подрежда пасианса. И тоя някой тогава изтърва Никита. Ама както намекна ДИ, май не всички конспиративни теории, са само теории.
05 Февруари 2013 21:45
Миро и аз влязохме в палатата да регистрираме БСЧИ,

E от към страничния вход.

Митре,време е да се усамотяваш с Вилхелм Буш.
Австрия и по това време е безвизова,а Залцбург и сега се достига с Байерн билет.
PS.Бъди и ти щастлив!
05 Февруари 2013 21:46
Nikita Khrushchev shoe banging incident
Натисни тук
05 Февруари 2013 21:48
Българските "леви" и "десни" също както американските републиканци и демократи през последните 35 години.

http://bulgaria-mmt.blogspot.com/
05 Февруари 2013 21:48
Но понеже адски подхожда на неграмотния /два класа церковно-приходской школы и след това Промакадемията, където за учение или четене на книги дума не споменава в мемоарите си/ селяндур - прост, самоуверен, нагъл, страхлив, некадърен...Я, за кого се сетих...


Off topic: Генек, дано не си се сетил за Драгой от спортния форум

А Кестнер си го харесвам много, ама много с книгите за деца - 2 книги за Емил, Антон и Точица, Хвърчащата класна стая, Двойната Лотхен - великолепни, и малко по-малко с тези за възрастни
05 Февруари 2013 21:54
И за възрастни са разкошни. "Трима мъже в снега" ми беше настолна. Спомням си и лаф от друга, чието име не помня, за съжаление - "Да се влюбиш като ученик е нормално. Но да се влюбиш като цяла гимназия..."
05 Февруари 2013 22:00
А това е кофти:
Излиза, че представителната демокрация е по-демократична от пряката демокрация. Хайде де?

И защо с въпросителна накрая?
Ние тук, във Форума, почти всички стократно сме заявили - от Пряката демокрация, засега по-добро не е измислено!
05 Февруари 2013 22:06
"...да регистрираме БСЧИ, българското сдружение за честни избори. Кево му беше председател, аз зам.-председател".
Преди няколко години М. Константинов каза нещо интересно за "Кево", председателят на БСЧИ, след първите "честни" избори, а то е, че след изборите бил подал молба да бъде унищожено досието му на доносник. Защо, на какво основание!? Ами, направил е някому услуга, в качеството му на председател и съответно иска да му се върне услугата. Чували сме колко честни бяха Първите честни (и демократични) избори, нали?
05 Февруари 2013 22:10
Генек
Разчувства ме, да му се невиди....
05 Февруари 2013 22:11
Аз бях един от тях. Ние негласуващите сме най-голямата българска партия

Много добре казано!
05 Февруари 2013 22:21
Димитри, Всичко хубаво, но не си изписал пълното име - Мирослав Бърдаров, а само Миро... Избирателно пиеш [и пишеш] и ти
05 Февруари 2013 22:21
"...в бирхалето плащаш предварително, щото докато си изпиеш халбата бира, цените са скочили"
- хиперинфлацията в началото на 20-те години. Мисля, че цитата е по романа "Черният обелиск"??
05 Февруари 2013 22:27
Мирослав Севлиевски - от БСЧИ до онази яхта в Монако, белот с министри и мафиоти, през "Новото време" (Нов ред?), което предллагаше лобирането да се узаконяло, сякаш ако узакониш една измама, тя вече не е измама, меко кацане в МС като министър на енергетиката и енергийните ресурси: ЩЕ НАПРАВЯ МИНИСТРЕСТВОТО СТЪКЛЕНА КЪЩА - Мирослав Севлиевски, да бе да, веднага ти повярвахме. Нема време човекът!
И К. Кеворкян говори за него с интимното Миро, и Д. И., какво пропускам, или пък незнам?
Господин Д. Иванов, длъжен сте да разкажете много неща на българите, на тези години какво могат да ви направят? Напишете книга, може електронна, за по-лесно разпространение.
05 Февруари 2013 22:28
обясняваха ни как се прави "exit poll"

Може и да са обяснявали, но БСЧИ не правеше "exit poll" - ове, а паралелни преброявания
05 Февруари 2013 22:31
Словесна лютеница тип "Джулюница". С тиквено вместо доматено пюре.
Аз, от страниците на този вестник предложих вместо омотания въпрос за българската атомна енергетика да се пита честно: "Българино, как искаш да ти поскъпне токът. Със или без АЕЦ "Белене"?"

А това е поредната простотия по въпроса, който авторът - по собственото му признание - не си е направил труда да проучи.
Кофти!
05 Февруари 2013 22:31
Всичко хубаво, но не си изписал пълното име - Мирослав Бърдаров, а само Миро

Не бе, за земеделския министър става въпрос
05 Февруари 2013 22:32
. Благодаря Ви г-н Иванов за истинското удоволствие... Бъдете жив и здрав. Все повече осъзнавам, че с нетърпение очаквам всяко следващо писмо, както брат чака писмо от брат, пратен на фронта... - дано разумът оцелее...
05 Февруари 2013 22:33
Българските "леви" предизвикаха глупав референдум за АЕЦ "Белене".

Правилно, да видим сега какви ще са реакциите на апологетите на много милиардната далавера
05 Февруари 2013 22:37
Митре,време е да се усамотяваш с Вилхелм Буш.

По-добре с Laphroaig
05 Февруари 2013 22:41
Г-н Иванов, тъй като зная, че сте познавали Спаич и четете коментарите под колонката си, моля Ви да хвърлите едно око на тема на форумците, с добра според мен инициатива:

Натисни тук

Бихте ли се ангажирали с такава инициатива, включително и да напишете нещо в СЕГА?

Хората подкрепящи това са плахи и не дотам, ама интелектуалци, а аз съм с техническо образование и затова се осмелявам да Ви попитамПП Освен това там има някаква ужасна Дорис, която подстрекава

С дълбоко уважение:
Никола Цанев

05 Февруари 2013 22:50
До професионалния преводач
"exit poll"
- на български е изходящо допитване или допитване на изхода.
05 Февруари 2013 22:53
До професионалния преводач
"field work"
e същинска работа
05 Февруари 2013 22:57
"field work"
e същинска работа

Винаги съм мислел,че е това което се разбира под - работа на "терен"
05 Февруари 2013 23:03
или поне това е смисъла в, който Димитри го употребява. Въобще някой изрази, на някой места е по добре да си се пишат на английски - който незнае научава.
05 Февруари 2013 23:05
Хората подкрепящи това са плахи и не дотам, ама интелектуалци, а аз съм с техническо образование и затова се осмелявам да Ви попитам

Понеже и аз съм с техническо образование, присъединявам се към питането на форумния колега г-н Цанев.
Пък и заради онази история със Славчо, две порт-плюм-резервоар и дресираните плъхове. За да не се налага други деца да си мечтаят един ден същото или близко по идея...
С уважение
67
05 Февруари 2013 23:08
Той умря през 1974 година от алкохолизъм, доказвайки за сетен път, че не е евреин, понеже евреите не умират от пиене.

А от какво умират еврейте, от автомобилни инциденти ли?
05 Февруари 2013 23:12
Цанев... идния път ще те надпуша, да знаеш!
05 Февруари 2013 23:21
Пореден шедьовър, бачо Димитри!Благодаря за удоволствието!
05 Февруари 2013 23:26
Той възрази, че на референдум през 1929 г. в Германия Адолф Хитлер се представил блестящо и взел властта след избори през 1933 г.

Изключително интересна и многозначителна алюзия, ако е търсена аналогия между пътя към властта на НСДАП и днешните стремежи на БСП

Немският референдум през 1929 г. е срещу Втория репарационен план на Оуен Юнг, като нацистите, заедно с Deutschnationale Volkspartei, Stahlhelm и Alldeutschem Verband го превръщат в опит за въвеждането на т.н. "Закон срещу заробването на германския народ" - първият акт срещу Версай.
Историческото му значение е в отказа на НСДАП от насилствено завземане на властта и вземането на курс към изборна борба. В този смисъл е наистина повратен момент в историята на Партията.
Иначе резултатите за НСДАП от референдума са по- скоро жалки, отколкото "блестящи". Общо, четирите организации успяват да доведат до урните по- малко от 15% от гласоподавателите. Най- високият резултат за самия Хитлер е в Тюрингия - 11% или приблизително колкото гласовете за БСП на нашия референдум.

Ако продължим паралелите, трябва да посочим, че през 1933 г. фюрерът взема властта наистина "след избори" / как иначе, след като 4 години преди това е обещал, че вече няма да организира пучове, погроми, чистки и лагери /, но не и в резултат на изборна победа. Максимумът му от 37% е постигнат през юли 1932 г. и оттогава нататък НСДАП и лично Хитлер вървят неудържимо към катастрофа.
Фюрерът получава властта от ръцете на комунистите, които непреклонно отклоняват предложенията на социалдемократите за съюз, но в Прусия демонстрират под знамена с преплетени свастика, сърп и чук. Разбира се, и с благословията на президента.

А понеже съм безпристрастен, ще ви кажа, че горните аналогии са напълно валидни не само за БСП, но и за ГЕРБ

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД