:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,396,298
Активни 153
Страници 13,158
За един ден 1,302,066

"За" и "против" тютюнопушенето е второстепенно и популистко

СДС яхна референдума като средство за мобилизация на партийното ядро и фокусиране на вниманието към себе си
Снимка: Булфото
От есента насам на няколко пъти имаше граждански протести срещу забраната за пушене в затворени помещения. СДС се заинтересува от темата в края на януари след допитването за ядрената енергетика и започна подписка за референдум на 1 февруари, за да покаже на БСП, че ще събере повече подписи.
Лютивата чушка на референдума така подлюти политическата чорба на българина, че е на път да му стане лошо от всенародни допитвания. Годината започна с разделение - "за" и "против" ядрената енергетика. В следващите месеци се отваря нов политически фронт, който ще раздели българите на "за" или "против" тютюневия дим. С патос от СДС обявиха, че още от 1 февруари започват да събират подписи за свикване на референдум с въпрос: "Да отпадне ли пълната забрана за тютюнопушене на обществени места?". И започнаха.

Според партията това е въпрос, който не само е от сериозен интерес за повечето български граждани, а и всеки може да има мнение по него. Освен това със спортен хъс се зарекоха, че СДС ще събере повече подписи от 700-те хиляди на БСП за АЕЦ "Белене".

Така предложеният от "Раковски" 134 въпрос обаче е напълно погрешен и лишен от смисъл. Според последните промени в закона за здравето (чл. 56), които влязоха в сила на 1 юни 2012 г., се забрани тютюнопушенето в закрити обществени места, детски градини и училища, площадки за игра, спортни обекти, летни кина и театри. Ако не са забелязали от СДС - пушенето е разрешено на всички други обществени места, включително и в заведенията, които са изградили открити части.За каква "пълна" забрана ще питат?В този смисъл така формулиран въпросът "Да отпадне ли пълната забрана за тютюнопушене на обществени места?", е не по-различен от питането, с което БСП събираха подписи: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждането на атомна централа на площадка "Белене?". Неяснотата около въпроса се допълваше от лъжливи уточнения: "Искате ли по-евтин ток - подпишете".

Кому е нужно да се прави референдум, след като вече е гласуван и влязъл в сила един закон? Народът трябваше да бъде питан за забраната за пушене преди приемането на поправките в закона за здравето. В случая СДС ще направят услуга на ГЕРБ (поредната - споменът за издигането на кандидат за Конституционния съд е пресен). Премиерът Бойко Борисов няма да се откаже от забраната, за да не бъде обвинен отново в "политическо отмятане" - характерна негова черта. Един референдум обаче ще е добро извинение за пред бизнеса и за пред пушещите, които са сериозно мнозинство сред българите.

Тютюневата инициатива за референдум по една толкова "пиперлива", но второстепенна тема (безработицата, фалиращ бизнес, престъпност, здравеопазването са избутани встрани) е поредното надигане на популистки увлечения и отваряне на нов фронт, който ще раздели българите. Ползата на ръководството на СДС от тези упражнения е известна: да се наберат политически дивиденти, които да полеят пресъхналата електорална подкрепа.

Както е тръгнало, всяка политическа сила няма да търси в референдума нищо друго освен мобилизация на партийното си ядро и фокусиране на вниманието към себе си (амбицията на СДС е референдумът за пушенето да се проведе по време на парламентарните избори през лятото). Референдумите ще бъдат използвани от партийните лидери като спасение от обвинения за политическо безсилие и бягане от отговорност при взимане на важни решения. Други ще искат всенародно допитване, за да подменят дневния ред и да "опушват" актуални обществени проблеми.

Референдумите ще бъдат управлявани от политиците като клин на разделението. Темите за народно допитване могат да се формулират от различни проблемни сфери, коитообразуват противникови ядра сред българските гражданиПротивопоставянето вече е оформено: еколози срещу радетели за развитие на туризма; пушещи срещу непушещи; бедни срещу богати; пациенти срещу лекари; българи срещу роми и турци.

Разделението тушира недоволството срещу политическото лицемерие, некомпетентност и корупционни зависимости, които се развиват сред представители на властите. Омразата срещу пушача или "бездимния" бетонира статуквото. И в същото време стимулира появата на нови популистки формации, които се възползват от наивитета на гражданите и яхват появилото се недоволство. Разделението вече оформя враждуващи лагери на омразата. Българинът все по-често ще търси утеха в тях, защото друг пристан няма или не го привлича.

Референдумът не бива да бъде самоцел. Той е важен инструмент за управление на държавата при едно важно условие - чрез всенародното допитване да се изказва едно добре информирано и грамотно за функционирането на демокрацията общество. След като политически първокласници се упражняват с референдума, а гражданите им се връзват, дали българското общество е узряло да бъде питано по важни за държавата въпроси?

18
3397
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
05 Февруари 2013 21:35
Референдумът не бива да бъде самоцел.
Абсолютно съм съгласен.От друга страна Дянков обеща да се махне и да пише книги.
05 Февруари 2013 22:12
значи швейцарците второстепенно и популистки гласуваха за същото?
Хайде де, да не би да са по-тъпи от нас?
05 Февруари 2013 22:36
Пак ще питам - срещу всеки ли Закон, приет от най-представителната част на населението (такива са народните избраници в една парламентарна република), може сульо и пульо да си съберат подписка за отмяната му и да си го отменят как си искат....
05 Февруари 2013 22:55
значи швейцарците второстепенно и популистки гласуваха за същото?
Хайде де, да не би да са по-тъпи от нас?
За всеки швейцарец не зная, но определено политиците им са по-интелигенти от нашите, особено от сега кандидаствуващите за референдуми. Все пак в Швейцария първо питат, а след това приемат закон, който пък на всичко отгоре се "валидизира" във всеки кантон. Освен това обикновеният швейцарец не е фен на референдума - все пак струва пари. Просто няма избор, когато политическата простотия му дойде в повече. Затуй гласуват по-често "НЕ" напоследък.
Едно умно решение е да се изчакат изборите и тогава новите парламентарни партии да се включат активно в изпълнение на предизборната си програма, включвайки и референдума като средство.
А по въпроса с "пушенето", като пушач винаги пуша на "чист въздух", и преди закона, и след него, и при минус 20, и при плюс 40, ще продължа да го правя . Единствено уважението към домакина или някакво специално задължение могат да ме принудят да се "одушвам" на закрито, което винаги и непублично място. Дори си мисля, че едно морално внушение "Не пречи на околните със свободата си на пушене" би имало по-голям ефект отколкото закон, но някак си пишман-политиците усещат, че това ще се траспортира "не пречи на гражданите със изказването на глупости" и затова са "иди ми-дойди ми".
05 Февруари 2013 23:19
Губиш Вълков, както и да се гърчиш.
05 Февруари 2013 23:47
Швейцария е последната държава в Европа, която дава право на жените да гласуват - 1971г. В един от кантоните жените са лишено от това право чак до 1991г. Вероятно Швейцария ще е и последната европейска страна, която ще забрани пушенето на публучни места. Особености на швейцарската демокрация, дето се вика.
05 Февруари 2013 23:53
Съюза на Демоничните Сили до "За" и "против" тютюнопушенето ли опряха да си правят пиар?
06 Февруари 2013 00:11
... срещу всеки ли Закон, приет от най-представителната част на населението (такива са народните избраници в една парламентарна република), може сульо и пульо да си съберат подписка за отмяната му и да си го отменят как си искат....

В Закона пише, чл. 9(3): "Не могат да се подлагат на референдум в тяхната цялост кодекси и закони, които уреждат изцяло материята в дадена област." Та не знам доколко "материята" е уредена "изцяло" от закона в тутунджийската област. Да кажат юристи.
06 Февруари 2013 02:50
Добър въпрос за референдум бил бил "Да се потърси ли наказателна отговорност от предателите на България, забогатяли от разпродажбата и разграбването на държавното имущество?" За повече яснота въпросните "герои" на демокрацията може да бъдат изредени поименно, започвайки с Филип Димитров и Иван Костов, мръсниците !...
06 Февруари 2013 07:04
Кога пък пушенето в детски градини и училища е било позволено?!А и в транспорта?!В болниците?!Стига сте пригласяли на неграмотниците от правителството!Този закон на практика засяга само заведенията и правото на пушачите да се забавляват спокойно в кръчмите без да пречат на останалите!От години е ограничено пушенето на работните места и се пушеше само в някакви обособени кътове извън работните помещения.Заведенията бяха разделени на зали.Всичко си беше наред!Обаче за управляващите това не се оказа достатъчно и тръгнаха да дразнят хората и да ги скарват.Под предлог,че са загрижени за здравето им.Което е долна лъжа!Оправиха всички проблеми в него,саде пушенето ни пречи да се европейци Дянков да спре да краде Здравната каса в съучастие с Атанасова!Че ни писна!Ама будалите се дърлят и протестират за глупости,сините не им искат оставките,а искат референдум за нещо,което за 1 ден може да бъде решено справедливо!Аз съм ЗА пряката демокрация!При такива политици още повече!Но не съм съгласна с цирковете!Защото никой няма да спази волята на хората!Така ще напишат въпроса,че те да си решат!Както се оказа Добрев е решил да има нови блокове в Козлодуй преди да сме гласували и независимо,че правителството си отива?!Така ще стане и с пушенето!
06 Февруари 2013 07:27
Пак ще питам - срещу всеки ли Закон, приет от най-представителната част на населението (такива са народните избраници в една парламентарна република), може сульо и пульо да си съберат подписка за отмяната му и да си го отменят как си искат....


Извън конкретния казус, от правна страна, населението, избрало "най-представителната си част" съвпада със сульо и пульо, който може да събере подписка и да гласува на референдум.
Пасивният субект на представителната и пряката демокрация е един и същ.
06 Февруари 2013 08:39
може сульо и пульо да си съберат подписка

Това важи за отминалия референдум, защото 88% или не гласуваха или казаха "не". Но ако на този за тютюна гласуват по-вече хора с "да", това си е допитване
06 Февруари 2013 09:21
По-добре щеше да е въпросът да е: "Да субсидира ли българската държава, както досега, тютюнопроизводството?!" Или : "Да бъде ли забранено производството на тютюн и производството и продажбата на тютюневи изделия?"!
Защото, ако наистина(?!) Грижата за здравето на българските Граждани е основанието за забраната на пушенето в покрити публични места, още по-голямо основание има за забрана на производството на тютюн, както и на производството и продажбата на тютюневи изделия!!! Нъл` тъй, седесари?!
06 Февруари 2013 10:45
Е, толкова си може онзи кара-незнам-кой-си.
06 Февруари 2013 13:04
понеже т.н. СДС толкова са го закъсали,че няма начин с този провинциален по дух и съдържание Председател..., затова сега се чудят как да получат някакви допълнителни гласове на предстоящите избори...но тези гласове ще бъдат абсолютно фалшиви,защото пушачите ще дадат своя вот за Референдума,а списъците с трите имена, ЕГН и подписа на съответния гражданин ще бъдат използувани за парламентарните избори...!!! по този начин няколко други партии със затихващи функции си решават своите проблеми...ангел лабов
06 Февруари 2013 15:40
Стига бе, БСП правила лъжливи уточнения при събирана на подписи за референдума? Не мое да бъде, тва БСП са такива джентълмени, не мога да повярвам на такова нящо
Аз предлагам да направим референдуми за много по важните въпроси: "Да има ли безработица в България?", или "Да фалират ли бизнеси в България?", или "Да дават ли банките безлихвени кредити?"
06 Февруари 2013 18:01
Е, толкова си може онзи кара-незнам-кой-си.


Каба, каба!
06 Февруари 2013 18:06
Ми аз пак да запитам -
колко допълнителни запитвания могат да се пробутат заедно с парламентарните избори? Има ли ограничение, или който превари, той натовари.
Ми юруш на подписките тогаз!
Че що да не се събере една подписка и за марихуаната?
И за други приятни вредни неща, практикувани на публично място, може да се помисли, ама хайде, да не даваме воля на въображението си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД