:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,505,512
Активни 125
Страници 4,237
За един ден 1,302,066

280 000 българи ще трябва да довнасят данък заради ново облекчение

Всички, които имат извънтрудови доходи, ще изчисляват сами дължимия налог за последните три месеца от годината
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Стотици хиляди българи ще трябва да си припомнят забравеното вече упражнение с ходенето до данъчните служби и внасянето на налог върху доходите си от извънтрудови правоотношения.
Близо 280 000 българи ще трябва да довнасят от 2014 г. данък върху дохода въпреки авансовото му удържане през годината. Промяната засяга всички данъкоплатци с доходи от стопанска дейност извън тези по трудово правоотношение - от наеми, от земеделска продукция, от авторски и лицензионни възнаграждения. Тя се представя като облекчение за работодателите, но ще натовари получателите на доходи.

В момента извънтрудовите доходи се облагат авансово и ежемесечно с дължимия 10% данък. Така получателите на такива доходи, общо около 160 000 души, подават задължително данъчна декларация, но обикновено дължимият данък е нула, защото е удържан авансово. От 2013 г. режимът за удържане на сумите се променя и те ще внасят на тримесечие вместо всеки месец. Налогът ще се внася в края на месеца, следващ съответното тримесечие. За последната четвърт на годината обаче авансов данък няма да се удържа, а получателите на такива доходи ще трябва сами да внесат съответната сума в срока за подаване на годишните данъчните декларации. За хората, които дават имоти под наем на физически лица и сами трябва да удържат авансово данъка върху наема, се въвежда и друго изискване - подаване на декларация след края на всяко тримесечие.

Преминаването от месечно към тримесечно удържане на данъка се прави с цел изравняване на сроковете спрямо тези, които важат за самоосигуряващите се лица, и отпадане на банковите такси за работодателите. По изчисление на НАП на работодателите ще бъдат спестени 8-9 млн. лв. заради намаляването на транзакциите към бюджета и дължимите банкови такси за тях. От НАП изтъкват и друг аргумент за промяната - възможността данъкоплатците с извънтрудови доходи да могат да се ползват от съществуващите данъчни облекчения.

В момента физическите лица имат право на 5 на сто отстъпка от дължимия за довнасяне данък, ако платят сумите преди 10 февруари. Ползването на тази отстъпка обаче е възможно само ако има сума за довнасяне. Огромна част от внасяните данъчни декларации са с нулев резултат и данъчната отстъпка може да се ползва трудно - през процедура за възстановяване на суми от НАП. Не стана ясно защо е нужно да се променя режимът за авансово удържане на данъка, за да се ползва облекчението, а не се мисли за промяна на текстовете около самите отстъпки. Голяма част от работодателите и задължените физически лица не са запознати с новите срокове, като основен принос за това има парламентът. Законът за данъка върху доходите на физическите лица и законът за корпоративното подоходно облагане бяха изменени с преходни и заключителни разпоредби на закона за ДДС, който внесе промени в общо 8 закона. До детайлно обсъждане на всички текстове така и не се стигна покрай въведения със скандал данък върху доходите от лихви.
25
6313
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
05 Февруари 2013 20:24
извънтрудови доходи

Никога не я разбрах тази идиотщина - хонорар се заплаща за положен труд, а не за лежане по гръб, та кое му е извънтрудовото? Земеделската продукция и тя труд изисква, и то какъв! Що за гламава формулировка!
А за простотитии на сегашните "законотворци" не ми се и говори. Сега ще карат хората отново да висят по опашки и към 10% ДОД да плащат и банкови такси за "облекчаване на работодателите", много ще ви замоля. Недомислици и хаос - гарантирано от ГЕРБ.
05 Февруари 2013 20:30
...В момента извънтрудовите доходи


Извънтрудови доходи имат тези в парламента..и мутрите.
Вероятно става дума за доходи извън основния трудов договор.
05 Февруари 2013 20:41
Може би е добре да ни светне Бирникъ.Слад като ми се удържат 10 % при източника ,за чий такова да подавам декларация?
05 Февруари 2013 20:44
Слад като ми се удържат 10 % при източника ,за чий такова да подавам декларация?

Щото за възнаграждения по граждански договор няма да ти се удържат 10% през последното тримесечие на годината - така се осмисля подаването на декларация, защото досега наистина беше безсмислено.
Държавата не престана да се грижи как да изхранва излишни чиновници. Това нововъведение е поредното доказателство, че единствената й цел е да бъдат тормозени, размотавани, разкарвани и влудявани все по-намаляващите данъкоплатци.
05 Февруари 2013 20:46
Добре де! Това не могат ли да го променят на едно четене. Бе, няма ли някой от Герб да се сети, или държат да си забият още един пирон за изборите? Честно - не мога да ги разбера: гледат да са добре с работодателите, вкарват го на "нетрудовите" доходи на всички на граждански договор - които са стотици хиляди, пък очакват от тях, да ги преизберат! Значи - или изборите са предварително уредени вече, или тия си отиват и гледат да съберат повече дарения за партията, като за последно.
05 Февруари 2013 20:59
Палечко,
Всичко е добре пресметнато - промяната няма да се усети сега, а чак в началото на следващата 2014 г. - в зимните месеци с нечуваните сметки за ток и парно ще трябва да тичаме да внасяме неудържания ДОД, който ще се е стопил още по празниците.
05 Февруари 2013 21:40
Колеги да устискаме още 10на годинки, не мисля че бг ще изкара повече. Пък после, който оживее ще плаща данъци на Турция, поне тогава ще се знае за кво е тормоза.
05 Февруари 2013 22:55
Винаги има недоволни. Българинът му дай повод да се оплаква. Цена няма тогава

Мен ако питате, все пак важна е посоката.
05 Февруари 2013 22:58
Мен ако питате, все пак важна е посоката.


И каква точно е посоката?
Именно щото е важна...
05 Февруари 2013 22:59
Мен ако питате, все пак важна е посоката.


Коя посока? Нагоре по стълбата, която води надолу
05 Февруари 2013 23:11
Близо 280 000 българи ще трябва да довнасят от 2014 г. данък върху дохода въпреки авансовото му удържане през годината.


Според мен авансовото събиране на ДОД противоречи на доста закони и на Конституцията на РБ. Нека компетентните органи да се самосезират по този казус.
06 Февруари 2013 00:02
В момента извънтрудовите доходи се облагат авансово и ежемесечно с дължимия 10% данък.


Правилното беше да се подават ЕЖЕМЕСЕЧНО данъчни декларации, с постепенно преминаване към СЕДМИЧНИ такива. Тогава окончателно ще лъсне тъпотията на дивата орда калинки, която ни е налазила и се мъчи всячески да ни е&е майката...
06 Февруари 2013 03:22
Когато накарат хората да висят по опашки, добавено към другите безсмислици и несгоди на сегашния им живот, няма да имат време да се замислят и да протестират срещу управляващите. Колкото повече "калинки" за преодоляване по гишета и др. подобни, толкова по-малко сили за естествени човешки реакции.
06 Февруари 2013 06:59
По-голяма тъпня не бях срещал!!!
06 Февруари 2013 08:07
Защо въобще има каси, на които да се редят унизително хората - НАП, данъци за имоти, парно ....? За да не се плаща един лев на банките ли (напр. ePay)? Аз толкова години плащам данъци - даже не знам дали финансовата ми служба има физическа каса някъде. За другите да не говорим. Нали всяка касиерка иска също поне 2.000 евро на месец!
Тук до определена сума (на ДДС) отчетът е на три месеца (но само за ДДС-то), а от определена сума нагоре е ежемесечно. А извън-трудоводоговорните доходи за ангажираните на заплата лица се отчитат веднъж годишно. Свободните професии плащат предварителния данък всеки три месеца, както е казано - предварително - въз основа на доходите от предходната година, като финансовата служба си ги тегли от банковата сметка на определена дата без да пита. Наемополучателите си отчитат доходите също веднъж годишно. Всичко това в края на финансовата година, който е на 31.05. на следващата календарна.
А иначе има недомислици - няма как - българи са го правили, но посоката е важна, както казва mick. Посоката е пълно обуване на шушоните. За да няма мърдане. Така и трябва.
06 Февруари 2013 08:40
mick е прав, българина само се жалва, но кой нормален човек се жалва докато го шибат? Нормалният човек чупи глави, даже само за подобни намеци, а нашенеца се жалва, дълго и упоително.... мазохистична история.
06 Февруари 2013 09:00
Сигурно няма да има особено голяма полза, но все пак ще опитам. Сегашният режим за авансово внасяне на данък върху доходите на физическите лица бе въведен от началото на 2009 г. Единствената промяна тази година е, че получаващите доход от наем или земеделска продукция също трябва да внасят данък по този ред. За всички останали, получаващи доходи не по трудов договор, обаче, този режим е валиден вече четири години. Нещо повече, погледнете данъчните декларации за доходи от 2011 г. - има си полета, в които се записва внесения авансов данък по тримесечия.
---
Сега малко за режима. Предимствата от тази система са, че вместо всеки месец, вноските се правят четири пъти годишно, по-точно през април, юли, октомври и през месеца, когато се плаща окончателния данък. Идеята последната вноска от данъка да е при годишното изравняване е, че ако данъкоплатецът ползва отстъпка за по-ранно подаване (до 10 февруари) или подаване чрез електронен подпис, той или тя могат да ползват въпросната отстъпка за последната вноска. Ако данъкът се внасяше по стария ред, тази отсъпка би била невъзможна, тъй като няма много хора, които да имат готови документи до 15 януари (авансовият данък се плащаше до 15-число на следващия месец).
---
Разбира се, НАП си има редица други недостатъци, както например липсата на какъвто и да е опит да се разгласяват важните промени в законодателството. Обаче, прави ми много лошо впечатление как предполагаемо сериозни медии (не е само "Сега" подхождат изключително непрофесионално към проблема. В крайна сметка, не е толкова трудно човек да се обади в НАП и да попита какви точно са промените, вместо да се пишат неща наизуст.
---
В заключение - може ли системата да се подобри? Със сигурност. Може ли НАП да си върши добре работата? Определено. Обаче, отправянето на глупави обвинения с очевадно непознаване на фактите няма да доведе до това. Проучвайте си по-добре материалите, защото иначе много бързо се откриват пробойни. И между другото, за доходите от наеми, има един много лесен начин да се избегне плащането на авансов данък - наемът да се събира веднъж годишно, през последното тримесечие. В крайна сметка, не може да се плаща авансов данък за доход, който не е получен.
06 Февруари 2013 09:21
Извънтрудов доход е примерно хонорара на хидроинженера Доган.
06 Февруари 2013 09:48
Анастаси Сиров и всички останали, колегата zhivik ви обясни на 06 Февруари 2013 в 09:00 ч. Доста по-добре и безплатно при това, за разлика от журналистката, написала тая статия.
06 Февруари 2013 12:15
БирникЪ, ако правилно ви разбирам, вие не виждате проблем в това всички да бъдат задължени със закон да ползват свое право? И няма вариант това да стане, без да бъдем привиквани на гише?
06 Февруари 2013 12:47
Уф, тъкмо се зарадвах миналата година, че вече няма да трябва да довнасям "изравнителен" данък от 1 стотинка, и сега ново чудо... Преди няколко дни едва успях да се преборя да си получа бележките за изплатени хонорари през 2012 г. Съставени на 31.12.2012 г. (много вярвам, че държавна институция е работила в този неработен ден). Хубаво, от там вече няма да ми внасят 10-те % "авансов" данък, и дори аз може някак да успея да подам декларация и да си платя данъка до 15.02., та 5-те % отстъпка да покрият банковата такса. А какво става с вноските за здравно и пенсионно осигуряване? Тях пак ли аз ще трябва да ги внасям? И какъв ще е срокът? А ако ги внася институцията, к'во я облекчава това, че няма да ми внася авансовия данък? Не може ли все пак да има избор, дали аз или платецът на дохода да внася данъка?

А какво правим с данъка върху лихвите? И там ли за последното тримесечие сами ще трябва да си внасяме данъка?
06 Февруари 2013 12:47
Никога не я разбрах тази идиотщина - хонорар се заплаща за положен труд, а не за лежане по гръб, та кое му е извънтрудовото?

ablepsia
Законът е определил че трудови доходи са тези доходи, които са получени при упражняване на труд при сключен трудов договор, а всички останали доходи - вкл хонорарите - са доходи резултат от не трудови взаимоотношения. При нетрудовите правоотношения няма работодател и работник, няма определено място за извършване на трудовата дейност, нито пък има определено работно време.
Пък и какво пречи да се договорят 2 страни където едната да плаща на другата за това че ще лежи по гръб - може и с вдигнати крака, а може и просто ей така да си спинка човек и някой да му плаща за удоволствието да не го вижда
06 Февруари 2013 13:03
auslander 06 Февруари 2013 12:15
БирникЪ, ако правилно ви разбирам, вие не виждате проблем в това всички да бъдат задължени със закон да ползват свое право?

Промяната не задължава никого да се възползва от правото да ползва 5 % отстъпка от данъка за ДОВНАСЯНЕ, а дава възможност за това, която досега при авансовото удържане на цялата сума на данъка се губеше, дори да е подадена декларация до 10 февруари. Защото отстъпката важи, повтарям, само за ДАНЪКА ЗА ДОВНАСЯНЕ.
А задължението за подаване на декларация при получени доходи по извънтрудови правоотношения си е съществувало и досега, независимо от обстоятелството, че данъкът е удържан и няма суми за довнасяне. Основната причината за това не е данъкът, който е пропорционален, а годишното изравняване на осигурителните вноски и съществуването на таван на осигурителния доход.
06 Февруари 2013 14:07
@БирникЪ
Защо НАП задължава от тази година получателите на доход от наем да подавават лично!! всяко тримесечие декларация за авансов данък? Тоест всеки ще трябва да си загуби по половин ден три пъти в годината, съчетано с транспортни разходи до съответния НАП.

Освен това - въпросната декларация е изключително странен документ - тя следва да се подаде до 31 юни 2013 и за данък, който е трябвало да бъде внесен през 2012, но не е бил внесен. Тоест - тя представлява самоинкриминиращ документ, чийто срок на подаване е всъщност дори след дължимата дата на подаване на годишната декларация. Нещо като - "декларирам, че може да ми напишете веднага акт за 1000 лева, въпреки че дължимия данък дето не съм внесъл е за 100"

Според теб струва ли си да се затруднява още повече тази категория получатели на доход, върху които НАП така или иначе трудно може да въздейства (т.е. хване с доказателства)?
06 Февруари 2013 14:36
Ace_ 06 Февруари 2013 14:07,
от тази година се въвежда принципът на деклариране на всички дължими данъци. Това е така, защото задълженията са изискуеми само ако са декларирани или определени с акт на орган по приходите. Изискването е наложено с цел всеобхватност на единната сметка, начисляване на лихви и т.н.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД