:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,131,159
Активни 74
Страници 10,738
За един ден 1,302,066
Казус

Руски съдия проспа справедливостта

29-годишният магистрат стана "звезда" в интернет с дрямката си по време на дело, докато защитата представя аргументи за по-мека присъда
Снимка: www.underlaw.ru
"Измамен вложител" е надписът, който държи една от жертвите на предприемача мошеник Андрей Нальотов.
На 12 януари тази година руските интернет потребители се забавляваха, но и гневяха от орезиляващо видео. На него се вижда млад мъж, заспал на стол с леко килната настрани глава. Привидно такава гледка не е кой знай колко необичайна. В случая обаче има подробности, които издават наличието на обществен гаф. Първо, пред мъжа се вижда заседателна маса. Второ, той е облечен в нещо като тога. И трето, отместилата се малко встрани камера показва руския герб на стената зад сладко заспалия мъж. Дрямка под националния герб, в работно време, в държавна институция? Това не означава ли уволнение?

Всъщност видеото е направено не на 12 януари, а през август 2012 г., но именно сега то превърна в "герой" въпросния мъж, защото става дума не за редови гражданин. Заспалият мъж е 29-годишният съдия Евгений Махно от 220-хилядния град Благовешченск в Далечния изток. Който впрочем е зам.-председател на градския съд. Видеото всъщност е от съдебно заседание, на което Темида е проспала някои доводи в полза на обвиняем предприемач и накрая му отсъдила 5 г. затвор "за мошеничество в предприемаческата сфера".

Всъщност видеото показва 5 фрагмента, всеки с продължителонст от 10 до 30 секунди. На три от фрагментите се вижда заспалият съдия, а на два - как той си играе с айфона си. И в петте фрагмента се чува реч, напомняща показания в съдебна зала. Както уточняват руските медии, видеото е било гледано от 30 000 потребители, предизвикало е широк отклик в интернет, приковало е също вниманието на телевизии и вестници.

Самото видео е качено в YouTube от Владислав Никитенко, адвокат на осъдения Андрей Нальотов. Защитникът обаче е и известен блогер в Амурска област, където се намира Благовешченск. Той посветил "значителна част от живота си на критиката на руските правоохранителни органи и съдебна система", както го охарактеризира електронното издание lenta.ru. Владислав Никитенко е известен с борбата срещу съдиите, прокурорите и други представители на местната власт. Съдии и един губернатор са завеждали дела срещу него за оскърбления, но в нито един от случаите Темида не го е намерила за виновен.

Блогерът изрично уточнява, че кадрите не са снимани от него, според някои руски медии те са дело на роднини на 45-годишния Андрей Нальотов. Защитникът отказва да разкрие автора на видеото, но добавя, че е присъствал на въпросното заседание със спящия Евгений Махно. Владислав Никитенко отстоява тезата, че присъдата може да е по-мека, защото Андрей Нальотов има непълнолетно дете, а жената, с която живее на семейни начала, е тежко болна от рак. По думите му обаче тези смекчаващи обстоятелства не са стигнали до ушите на правораздаването, защото Махно просто е спал на заседанието. Съдията наистина не заслужава оневиняване, но дали наистина е проспал тези доводи, след като заседанието все пак се протоколира? Този момент остава неизяснен в цялата шумотевица по случая, но така или иначе поведението на Евгений Махно

дава правно основание

на Владислав Никитенко да оспорва присъдата му - по думите му дори само видеото предоставя тази възможност. Той вече се е обърнал към Амурския областен съд и дори към Конституционния съд на Русия с искането да се признае за незаконна присъдата срещу предприемача. В жалбата му например до Конституционния съд се казва: "Не може да се смята за законна присъда, произнесена на заседание, на което съдията не се е интересувал от съдебното заседание и е спал по време на съдебните разисквания".

Според Никитенко поведението на Махно попада под ударите на чл. 305 от Наказателния кодекс на Русия - "произнасяне на преднамерена присъда без правно основание". Това означава най-малко лишаване на Евгений Махно от пълномощия. А максималното наказание е затвор за съдията от 3 до 5 години. По думите на Никитенко чл. 305 предвижда и затвор, защото дадената от Махно присъда е свързана с лишаване от свобода.

Естествено, скандалът не остана без последици за "героя". Първоначално съдията отбиваше канонадата от общественото недоволство с обяснението, че не бил спал, а просто слушал със затворени очи. Обяснението обаче не можа да хвърли сянка върху видеото, чиято достоверност освен това бе доказана от московския център "Независима експертиза". В крайна сметка Евгений Махно написа писмо до Квалификационната съдийска колегия на Амурска област с молбата да бъдат прекратени правомощията му като съдия. В писмото си поясни, че прави това, за да не злепоставя съдийското съсловие и правосъдието като цяло. На 1 февруари специализираната институция отне правомощията му. Съгласно закона обаче след време той може да се върне към съдийската професия, защото сам си е подал оставката. Разбира се, тогава пак ще трябва да положи изпити, за да потвърди съдийската си квалификация. Освен това кандидатурата му трябва да бъде одобрена и от държавния глава.

Съдийското съсловие обаче се опита да оправдае и дори демонстрира симпатия към провинилия се колега. "Видеото разкри важен проблем, за който никой не говори. За това какви колосални натоварвания се стоварват върху съдиите. Никъде не са посочени норми за това колко дела трябва да разгледа съдията", заяви през в. "Российская газета" Павел Белоусов, председател на Благовешченския градски съд. Той не пропусна да окачестви подчинения си като "отговорен и грамотен специалист", към когото никога не е имало забележки.

На свой ред председателят на Амурския областен съд Сергей Семьонов заяви, че не е имало данни Махно "да е лудувал в дискотека в нощта" преди делото, за да заспи на него. Той добави, че не е целесъобразно да се повдига въпросът за наказание на Махно и че в момента се нагнетява обстановката, което не е от полза за правосъдието. Съсловна солидарност показа и шефът на Квалификационната съдийска колегия в областта Александър Першин: "Това фактически е "убийство" на нормален съдия. Разбира се, човекът е налице, той е жив, но бе убит добър съдия. Определена категория лица постигна такова решение."

Между другото, оказва се, че правосъдието си подремва в съдебната зала, макар и инцидентно, а не като масова практика. Покрай случая Махно руските медии припомниха и други два подобни случая с руски съдии, макар и не с такива последици за самите съдии. А през 2008 г. Върховният съд на Австралия върна дело срещу двама разпространители на наркотици, след като адвокатите им доказаха, че съдията Йън Дод постоянно е заспивал и не е контролирал съдебния процес.

В същото време случаят хвърля известна сянка върху каузата на Владислав Никитенко, нищо че той играе основна роля в разобличаването на една аномалия. Между другото той самият призна, че заснемането в залата на спящия съдия е административно нарушение - направено е без разрешение. И публично увери, че е готов да понесе отговорността за разпространението му.

Проблемът обаче е другаде. Андрей Нальотов и негов съучастник за извършили измама в особено голям размер - излъгали са 13 души, инвестирали в строителството на жилищна сграда. Двамата им прибрали парите, но сградата дори не е била започната. (Съучастникът му получи 6-годишна присъда от злополучния Евгений Махно). И това, че Темида е заспала, не отменя престъплението на Нальотов. Освен това дали измамените 13 лица ще приемат като тържество на справедливостта една по-мека присъда - или каузата на Никитенко? Но и самият Никитенко не приема за справедлива издадената вече присъда. Всъщност каквото и решение да вземат следващите съдебни инстанции, двете страни ще имат пълно основание да винят Евгений Махно, че е проспал справедливостта.
Снимка: www. blag-gs.amr@sudrf.ru
Сградата на Благовешченския градски съд, където правосъдието бе заспало.
3
2079
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
20 Февруари 2013 11:38
Човешко е да ме се придреме и на съдията по време на заседание. Кво толкова?
21 Февруари 2013 00:24
Так держать, Батюшка Махно!
21 Февруари 2013 01:15
Поредна идиотска препечатка на международния отдел на вестника.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД