:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Агенцията по лекарствата вече проверява аптеките и през нощта

196 медикамента са изтеглени от пазара през 2012 г.
Засилена контролна дейност, основно през нощта и в почивните дни, обяви за свой приоритет за 2013 г. Изпълнителната агенция по лекарствата. Само за януари са направени 114 проверки на обекти за търговия на дребно, което е ръст в сравнение с януари 2012 г. от 36%, обяви изпълнителният директор на агенцията Ивелин Благоев.

През 2012 г. болниците са получили 358 специални разрешения за употреба на лекарства, нерегистрирани у нас. От пазара са изтеглени 196 медикамента, което е нормална бройка за година. От агенцията обясниха, че това не е свързано с безопасността на продуктите, а по настояване на фирмите вероятно заради маркетингови причини. Следи се обаче стриктно тези медикаменти да имат заместител на пазара, уверяват от агенцията. 320 са сигналите за нежелани странични ефекти, но в повечето случаи ставало въпрос за реакции, които са описани в листовките като очаквани. Няма засечено нито едно фалшиво лекарство. 160 са сигналите за лекарства с отклонения в качеството, но сред тях няма продукти с масова употреба, нито пък такива с вредни съставки. Най-често става дума за продукти, неразрешени за ползване в България, т.е. брошурите им са на чужд език.

Най-честото нарушение продължава да бъде продажбата на медикаменти, които би трябвало да са с рецепта, без издадена такава. Техният дял от общия брой нарушения са около 30%. Често аптеки работят без лиценз или след изтичането му. Дори в центъра на София в кв. "Лозенец" е затворена такава аптека с лиценз, прекратен през 2010 г. Често в аптеките продължават да продават неквалифицирани кадри. Но вече няма екзотични случаи от рода лекарствата да се продават от моряци, бармани, учителки и т.н., а обикновено става дума за лекари, медицински сестри и т.н. Друго нарушение е продължаващата продажба на отделни блистери, което нарушава целостта на опаковката. В граничните райони пък са засечени лекарства, които нямат разрешение за продажба у нас, но влизат на по-ниски цени от съседните страни, например Гърция.

ПРИОРИТЕТИ

Ивелин Благоев обяви за свой приоритет повишаване на административния капацитет на агенцията чрез преструктуриране на дирекции и нови назначения в рамките на закона. Той обаче отказа да каже колко нови чиновници ще му трябват, докато не получи разрешение от МЗ за разширяването на щата. Така според него агенцията няма да бъде само пъдар, който налага санкции, а ще може да прави и обучения за законодателството и новостите в него. Електронните услуги обаче към фирмите обаче засега нямало как да се разширяват, защото все още различните разрешения трябвало да са на хартиен носител.
1314
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД