:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Арестуваният за ден бургаски прокурор обмисля да съди Цветанов

Заместник окръжният прокурор на Бургас Ангел Георгиев обмисля да заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, съобщи Би Ти Ви. Той беше арестуван за 24 часа, след което беше напълно оневинен.

Веднага след задържането му в петък вътрешният министър Цветан Цветанов побърза да обяви, че операцията е във връзка с разследване за взет подкуп от 8000 лв. от обвиняем по наказателно производство и че предстояла проверка на всичките дела на обвинителя. Накрая обаче Софийската градска прокуратура излезе с официално съобщение, че срещу Георгиев няма никакви доказателства, и той бе освободен от ареста. Обявено бе и че арестуваният заедно с прокурора адвокат Марин Стефанов всъщност е поискал парите от свой клиент, като го излъгал, че тази сума била посочена от прокурора, за да "извърши неправомерни действия по досъдебното производство". Според събраните доказателства Георгиев нито е искал, нито е получавал пари във връзка с делото, а Стефанов е злоупотребил с името му, твърди прокуратурата. Това обаче не попречи на Цветанов да внуши, че работата около Георгиев не е чиста.

"Никога не сме коментирали някаква ситуация, в която да се вадят или да се предлагат някакви пари. Мисля, че бяха белязани, но парите в него, в мен нямаше такива пари. Това е нагласено и по мое вътрешно убеждение е нагласено от колеги, но не от Бургас. Просто успяха да постигнат целта си. Аз ще се отведа от това дело и такава, предполагам, е била целта. И да ме злепоставят", заяви вчера прокурорът. Първоначално, след като бе освободен, той обяви, че не е мислил да си търси правата по съдебен ред и иска само да си почине, защото и той, и семейството му приели тежко случилото се.

Междувременно Висшият съдебен съвет се самосезира и етичната комисия започна проверка на случая. Председателят на комисията Ясен Тодоров заяви пред "Правен свят", че проверката ще изяснява дали има данни за укоримо поведение от страна на Георгиев. В същото време обаче щяло да се провери и защо се допуска прокурор да бъде задържан по тежки обвинения и след само 24 часа да се окаже, че няма никакви доказателства. "Трябва да се попита прокуратурата каква информация са имали те по случая и допустимо ли е магистрати да бъдат задържани при всеки сигнал срещу тях", каза Тодоров и добави, че е опасно да се компрометира по този начин магистрат, който води тежки дела.

Георгиев е наблюдаващ прокурор по много знакови дела, например за убийството на Стоян Стоянов и за катастрофата на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Преди години е бил следовател по делото срещу Пламен Дишков-Кела.
4
1278
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
19 Февруари 2013 20:40
Арестуваният за ден бургаски прокурор обмисля да съди Цветанов
Трудна рабоота ...направо невъзможна . Цвък е освободен от носене на съдебна отговорност ...поради невменяемост
19 Февруари 2013 21:06
Какво има за мислене? Или ще го съди, или му се на*ъзва! да не говорим, че точно на тоя прокурор бая му се носи славата... да не забравяме "Гранити" и обвиняем, който стои 4 години в ареста заради него.
19 Февруари 2013 22:26
носела му се славата, не му се носела славата, голяма работа. А за делото що да не опита. То сега и пловдивски съд може да стигне до противоречива практика по въпроса.
20 Февруари 2013 08:46
FuFighter 19 Февруари 2013 21:06
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД