:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Оставката добре. А сега накъде?

За пръв път от 1997 г. насам "политическата класа" е в цунг-цванг, смятат читателите на "Сега"
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Премиерът Бойко Борисов изненада дори министрите си с оставката на правителството.
Oraсle

Изненандан съм от оставката на кабинета, но трябва да призная, че този ход изглежда напълно логичен. Бойко си представяше управлението като "строя магистрали и спортни зали, а вие ме носите на ръце". За всичко останало държавата или е на автопилот (каквото е заварено от предишните управления, такова), или се вихри дива самодейност (позиции се сменят по два пъти на ден, всякакви лобита налагат решения). В най-лошия случай нещата са оставени на лица като Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Затова ГЕРБ дори не се опитаха да направят нещо с електроразпределителните дружества - един от проблемите, наследени от предишни правителства, а сега вече, каквото и да се направи, все ще е грешно. Освен оставката, разбира се.



Neonik

Държавата ни се нуждае от спокойствие. Това значи, че от тук нататък протестите ни трябва да са по-организирани, по-сплотени, но и без ексцесии. Трябва да се даде шанс на президента да назначи служебен кабинет от експерти. Що се отнася до подадената оставка, тя не е вследствие на бунтовете. Смятам, че те нарочно бяха окървавени по разпореждане на Цветанов със знанието на Буда с цел да има повод за бягство от отговорност. Буда разбра, че не е в състояние да разреши нито един проблем, повдигнат от народа.



bloody mary

Бойко довечера ще оглави протестите.



drenski

Революцията е локомотивът на Историята, но този път той може да ни бутне в бездната.



жана д`арк

Каквото и да се случи оттук насетне, който и да вземе властта, ще бъде значително по-внимателен какви ги върши, защото народът е толкова газиран, че ако не вижда подобряване на ситуацията в страната, ще сваля правителство след правителство. Макар и бавно, народът ни се научи, че без контрола на улицата политиците се самозабравят. Твърдо съм убедена, че политическият комфорт приключи завинаги и занапред българите ще следят внимателно какви ги вършат управляващите и депутатите. Обществото ни вече е като оголен нерв - чувствително към всяко безобразие и тази чувствителност ще бъде демонстрирана по един много категоричен начин. Както много пъти съм казвала, не ме интересува кой ще управлява, важното е да живеем нормално в една нормална държава. В нашата си държава.



помнещ

За пръв път от 1997 г. насам "политическата класа" е в цунг-цванг. Предния път "сините" яхнаха протеста, споразумяха се с Първанов&Сие и успяха хем да опазят привилегиите си, хем да осребрят даденото им доверие. Сега е моментът да се отива към Велико Народно събрание с една-единствена задача - промяна на Конституцията. Ако този политически модел не се промени, за вечни времена ще останат привилегиите на група "елитни" демагози. Непрекъснато ще се възпроизвежда "моделът Софиянски", "батко и братко", различни "калинки" и лакоми монополисти.

Затова нека протестите да продължат.



дъртреалист

Сега БСП ще иска най-бързи възможни избори с ясна цел - да се предотврати консолидацията на най-голямата политическа сила у нас - негласуващите, отвратени от казионните партии.



Bubeto_ot_Sochi

Натрупаната мизерия и тежест на прехода и двойните сметки за ток като капката, преляла чашата, доведоха до този граждански протест. Последните дни олигархията успя да го яхне и пак да обърне палачинката в своя изгода, както в 1997. Следват хаос, нова кръгла маса, ново СДС и ново раздаване на държавата на свои "бизнесмени". Бойко си отива, ЕРП-та остават с високите цени на тока.

Тези, които искаха оставка, я получиха - на ход е Станишев с национализацията, с червените милионери, с безплатното здравеопазване, с 250 хил. работни места и с хиперинфлация ала Виденов. Честито на спечелилите. Силен ход на Бойко и начин да се съхрани и пример за политическите мижитурки. Зорлем пак ще направят негласуващите негови фенове. Честито на спечелилите, но радостта им ще е крайно лимитирана и кокала, на който им мирише, ще си остане само сладък сън.



Гюроф

Първо - честито на всички мислещи хора. Не на "победителите", както искат да ни внушат.

Ако има "победители" - това са всички онези хора, които почти четири години не се примириха с това управление. И победа, защото не е някаква приумица на Борисов да се изкарва загрижен, а въпреки него. Няма начин да вкарваш военна техника и да инсталираш снайперисти по покрива на хотел "Сердика" и да представяш на следващия ден грижата си за "хората".

Две важни неща се случиха за последните 24 часа.

1. Перефразирайки Н. Армстронг, вчера се случи една малка крачка на хората от улиците и един голям скок извън мутрокрацията.

2. Откри се възможност по нормален граждански път да се стигне до бързи избори.



Калки

Оставката на Бойко Борисов е не толкова панически ход, колкото опит да се избяга от отговорност. След като срутиха икономиката, изядоха резервите, опразниха хазната, на мутроченгетата не им остана какво да грабят. Имаше някакъв секретен план да обърнат палачинката с оставката на Дянков, но явно не им се е отворил парашутът. Сега ще се опитат да прехвърлят всичката отговорност на другите. Както каза Кънчо Стойчев, "Бойко ще оглави протестите срещу самия себе си". Много смешно, но и много страшно.



Danibus

Важен е самият акт на подаване на оставката, но също така важен е и начинът, по който това се прави. Вместо да си признае грешките и пълната управленска несъстоятелност, Борисов подаде оставката си по най-арогантен и лицемерен начин, обвинявайки хората, че "искали улицата да управлява". Действителният мотив, от който е воден Борисов, за да подаде оставка, е очевиден за всички - да съхрани себе си и партията си за политиката и да избяга от отговорност за собственото си безхаберно управление.

Точно сега трябва да се изкара на светло всичко, което се знае за него, да се даде пълна публичност освен на неговото минало, така и на неговата дейност като министър-председател. Това трябва да направят тези, които имат такава възможност - журналисти, медии и граждани. Прожекторите трябва още по-ясно да осветят Борисов, за да се разбере цялата истина за него и партията му. На този човек не трябва да се дава втори шанс да се върне във властта, независимо дали като премиер, президент или депутат, защото това ще е в ущърб на интересите на България.
26
4258
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
20 Февруари 2013 19:46
А сега накъде?
Въх, уби ма! Вие чак сега ли си задавате този въпрос? Аз ще ви кажа накъде--към нищото. Ако е останал поне един разумен човек в България, той в момента си е стегнал куфарите и чака за самолета си на летището. Натам.
20 Февруари 2013 20:13
помнещ
20 Февруари 2013 20:14
Станишев ако и доста недолюбван, поне не е кмпрометиран и определено не е тъпунгер. Както и тези около него. Така че ще гласувам за БСП. С отвращение.
20 Февруари 2013 20:22
***
20 Февруари 2013 20:23
Аз пък няма да гласувам
20 Февруари 2013 20:23
гласувай гласувай. и след 2 месеца ще се пробие валутният борд и ще се отвратиш пак, този път от себе си.
20 Февруари 2013 20:34
И защо мислиш така? Станишев вече беше на власт и не помня нищо да се е продънвало.
20 Февруари 2013 20:39
А сега на къде?
Ами към експертите! Които ще доказват себе си като отлични професионалисти,
ще помогнат на държавата и бедстващия народ!
И няма да обслужват корпоративно-партийни интереси!
Тези интереси доведоха до чудовищната разлика между супер богатите и
супер бедното мнозинство!
Което естествено предизвиква конфликт... и гибел на всички...
20 Февруари 2013 20:41
150 години вече тази партия лъже и простият народ и вярва.
сега ще се продъни. вече се е продънило. производство нула. а няма защото ...борисов го каза още преди да го изберат... там в чикаго за качество на материала...и истинноста на думите му се потвъждава. закачулени хулигани хвърлят камъни напосоки. какво искат? как да се увеличат заплати и пенсии? луканова зима, виденова зима, сега ще има и станишева.
20 Февруари 2013 20:45
на политика се отдават тези които за нищо не стават. и началници стават само тези които никаква работа не могат да свършат. и навсякъде по света е така. да си чули някъде някой голям учен или художник или писател да става политик? е има и изключения но си само изключения.
20 Февруари 2013 20:47
историята е богата на революции след които животът на масите не се променя към по-добро. революциите не постигат целите си. с изклюение на научно-техническите.
20 Февруари 2013 20:49
този народ май не се е настрадал достатъчно
между другото по сведения на роднини от пловдив сметките за тока там са почти същите като миналия месец. интересно как във варна има драстични разлики?! да не би да са в дръга държава.
20 Февруари 2013 20:55
...За пръв път от 1997 г. насам "политическата класа" е в цунг-цванг...

Вън! Завинаги!
20 Февруари 2013 21:11
***
20 Февруари 2013 22:04
А сега накъде?

Велико народно събрание. Промяна на конституцията. Промяна на политическата система. Лустрация и наказателна отговорност за всички виновни през прехода. Вън от политиката на недостойните политици като Станишев, Доган и др.
21 Февруари 2013 02:43
Прощавайте за педантичната забележка.. Все пак е цуг-цванг, не "цунг".
21 Февруари 2013 05:14
Страхуваше се да почне реформите като при гърците и други народи за да не падне от власт.Но сега когато ножа е на кокала нема начин друг за деиствие.Оставя тази реформа на други да операт першкира.Започва вече истинския ужас.Това до сега си беше игра на жмичка.
21 Февруари 2013 06:58
Манипулации!
21 Февруари 2013 08:56
Профито е прав. Сега по4ва веселбата.
21 Февруари 2013 09:16
Америка, от далече взорът не вижда подробностите! Роднините в Пловдив са при ЕВН, а хората във Варна при ЕОН. Производство няма защото властта играе за олигарсите, на които им е по-лесно да внасят евтино и да продават скъпо. Магазините ни са пълни със стоки от чужбина - картофи от Франция, круши от Аржентина, моркови от Австрия, а българските производители не могат да си продадат стоката.
21 Февруари 2013 09:30
"политическата класа" е в цунг-цванг

цунг-цванг ли е другото название на "да се усвоят едни пари от правилните хора"?
21 Февруари 2013 09:56
А сега накъде?

Не е разумно да се повтаря статуквото, защото протестите са тръгнали и няма да спрат при което и да е било ново правителство.
Исландската революция – и защо я няма в новините.
Натисни тук
21 Февруари 2013 10:39
Amazon: Станишев ако и доста недолюбван, поне не е кмпрометиран и определено не е тъпунгер. Както и тези около него. Така че ще гласувам за БСП. С отвращение.

Чувал съм, че видни петролни контрабандисти още по Костово време са ходили за покровителство и далавери точно при Станишев. Но всички мълчат като партизани за тези, а и вероятно много други задкулисни неща. Няма как червените милионери да се сдобият с националната икономика и да не се синхронизират с официалната червена фигура! БСП ни "скрои" този преход, така че БСП е майка на всички проблеми.
21 Февруари 2013 10:47
Станишев ако и доста недолюбван, поне не е кмпрометиран и определено не е тъпунгер. Както и тези около него.

фентъзи жанрът е изгубил в автора на това свой достоен представител.
21 Февруари 2013 13:57
Естествено, че е крайно необходимо свикване на ВНС, защото всяка конституционна промяна, направена с обикновено НС, ще бъде заплашена от вето на КС, който до сега винаги се е явявал като висш ретгограден орган за защита на статуквото на безконтролност на властите.
1. По-малък парламент ( макс. 180 или 1/4 по-малко от сегашния), в който депутатите да могат да се отзовават след подписка за отзоваване и гласуване на избирателите. В края на краищата населението на България намаля чуствително през последните 22 години, а имаме и участие в ЕП и 18 депутати в него, т.е. част от парламента вече работи в Брюксел.
2.По-малък КС ( конституционен съд) – макс. 9 човека. В една Франция КС е 9 човека!!! Въвеждане на отчетност и обществен контрол в работата на КС.
3. Възможност избирателите да отзовават президента и членове на КС ( конституционния съд) след искане на НС ( 2/3 от гласовете) и гласуване на избирателите.
4. По-малък ВСС ( напр. макс. 15) и механизми за отзоваване на членове на ВСС след искане на НС ( 2/3) и гласуване на избирателите ( или решение на КС при неизпълнение на конституционните им задължения, дефинирани в Новата Конституция) . По-малоброен Съдебен инспекторат ( 6-7 човека). Следователите да не бъдат повече със статут на магистрати и Правосъдната система ( а не Съдебната система, като погрешно е дефинирано в сегашната конституция) да се състои от Съд и Прокуратура, а към Прокуратурата да има ограничен брой следователи, които са без статут на магистрати. Те ще участват в разследвания, свързани с хора от висшите държавни власти – депутати, министри, висши магистрати, председатели на държавни агенции и т.н. Същинските разследващи органи трябва да са част от изпълнителната власт, както е навсякъде по света.
5. Конституционни механизми за отзоваване на председателите на ВКС и ВАС, както и гл. прокурор чрез искане на ВСС ( 2/3 от членовете му) и решение на КС, когато те не си изпълняват конституционните задължения, дефинирани в Новата Конституция за длъжностите им.
6. Конституционна забрана за хора на висши постове от една от трите власти да бъдат избирани в други власти (т.н. разделение на властите). Така няма да може депутати и членове на правителството да се избират за членове на ВСС ( висшия съдебен съвет) и обратно, което е в основата на създаване на затворена висша държавна номенклатура и липса на реално разделение на властите.
23 Февруари 2013 09:13
Чувал съм, че видни петролни контрабандисти още по Костово време са ходили за покровителство и далавери точно при Станишев. Но всички мълчат като партизани за тези, а и вероятно много други задкулисни неща. Няма как червените милионери да се сдобият с националната икономика и да не се синхронизират с официалната червена фигура! БСП ни "скрои" този преход, така че БСП е майка на всички проблеми.

Лошо си чул,трябва да идеш на ушен лекар.По Костово време Станишев е само най-обикновен служител в централата на БСП.Какво покровителство на контрабандата може да направи някой второстепенен партиен апаратчик. Друг е бил силният човек в БСП по това време.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД