:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Просветният министър назначи ново ръководство на научния фонд

Стефан Воденичаров
Фонд "Научни изследвания" има нов състав на Изпълнителния съвет, назначен със заповед на просветния министър акад. Стефан Воденичаров във вторник, часове преди премиерът да подаде оставката на цялото правителство. Мандатът на деветимата е две години.

Сред новите членове на съвета са бившият зам.-ректор на УНСС проф. Пламен Мишев и проф. Анна-Мария Тотоманова - преподавател в Софийския университет. Мишев става председател, а за управител е избран акад. Владимир Овчаров от Медицинския университет, въпреки че учените протестираха с искане на поста да бъде сложен проф. Емил Хорозов. Тотоманова ще бъде зам.-председател. Любопитен детайл от нейната биографична справка е, че е пропуснала да обяви периода, в който беше зам.-министър на просветата в правителството на Иван Костов. Представител на Селскостопанската академия е проф. Светла Русева. От БАН са номинирали доц. Маргарит Ганев от Института за държавата и правото, проф. Николай Николов от Института по математика и информатика и проф. Венелин Енчев от Института по органична химия. В новия състав на фонда влизат още проф. Иван Митов от Медицинския университет в София и доц. Владимир Костов от Университета по архитектура, строителство и геодезия. От квотата на държавата е Александра Димитрова - експерт в Дирекция "Държавни разходи" на финансовото министерство. От заповедта не става ясно кой ще е представителят на просветното министерство в съвета.

Не е ясно ще има ли нови протести на учени, които миналата седмица искаха оставката на акад. Воденичаров. До сътресенията в научния фонд се стигна след скандалния конкурс, в който милиони левове за наука бяха раздадени на близки до управата и тогавашния министър Сергей Игнатов фирми и колективи.
1057
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД