:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Протестиращите запазват исканията си, но не знаят кой и как ще ги изпълни

До седмица инициативните комитети от 35 града ще излязат с общо предложение как да се промени политическата система
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
На пресконференцията на "истинските граждани" - организаторите на протеста, дойдоха и много други - всеки със своите искания.
На емоционална и разгорещена пресконференция, която се превърна в трибуна за всеки от гражданите да изкаже исканията, но без отговор кой и как да ги изпълни, представители на протестиращите обявиха "пирова победа" и разочарование, че действията им са парирани, а те не са докарали нещата до край. Граждани от инициативните комитети в София, Враца, Кюстендил и Пазарджик потвърдиха досегашните си искания въпреки оставката на кабинета "Борисов" и твърдо обявиха, че протестите продължават.

Свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията и политическата система, мажоритарен вот, възможност за отзоваване на депутатите, 50% гражданско участие във всички регулаторни органи. С тези искания хората ще излязат и тази неделя на улицата, където "ще е цяла България". Извън тези искания други граждани, дошли да се присъединят към пресконференцията, поискаха в новата конституция да се запише, че нито един от участвалите в управлението на страната в последните 24 г. няма право да участва в изборите за ВНС. Други заявиха, че всички политици трябва да бъдат "изринати от парламента". Тези изказвания бяха посрещнати с аплодисменти от препълнилите залата граждани.

Към "младите юнаци" се присъединиха няколко пенсионерски организации, майките с деца и др. Според хората във вторник вечерта е имало платени протестиращи - хората на Расате. "Укоряваме действията на провокаторите. Искаме нашите протести да бъдат мирни, но напрежението ескалира заради безхаберието на управляващите", казаха организаторите.

"Докато се реши политическата криза, ще останем твърдо на улицата. Правителството и Бойко Борисов постъпиха арогантно, защото затвърдиха монополните практики. Исканията ни за енергийните проблеми, ЕРП-тата са в задънена улица", заяви Ангел Славчев от София. Той обаче бе категоричен, че в неделя всички отново ще са на улицата. До една седмица представителите на 35 инициативни комитета ще се срещнат, за да излязат с общо национално предложение как да се осъществят исканията им. Мястото и времето на срещата останаха тайна, за да не бъдели манипулирани. "Не мога да ви кажа сега как, не знам какво да ви отговоря", каза пред "Сега" Славчев на въпрос кой да свика ВНС, ако няма работещ парламент. "Много бързо искате да имаме избистрено виждане", казаха още представителите на инициативните комитети на въпросите какво ще правят след оставката на Борисов и какви ще са исканията им.

"Ако Бойко Борисов е наистина мъж, ще свика Велико народно събрание. Това е най-полезният ход. Ако премиерът не постъпи мъжки, ще продължим да протестираме", казаха още протестиращите от София. Те призоваха президента Росен Плевнелиев, "ако е независим", да излезе с тях в неделя на масовия протест.

Събралите се на трибуната категорично отрекоха да са ангажирани политически. "Нямаме намерение да сформираме политическа партия, за да станем като тях. Нямаме и име, но имаме мото: "Заедно можем повече". Ние сме обикновени граждани, всички сме си тръгнали от работа, за да сме тук", със сълзи на очи заяви Янко Петров от София. "Ще се опитат да ни замажат очите, че не е възможно. Ясно е, че тези 240 човека няма да защитят нашите интереси. Но ние не искаме да си даваме гласа за хора, които не харесваме, или за по-малкото зло", допълни Петров. Други заподозряха, че оставката е "поредният бушон, който ще изгърми, за да запазят партийната система".

"Истинските граждани" се разграничиха от вторнишкия "куклен театър" и "фиаско" в Министерския съвет, където в опит да успокои хората Борисов седна до подбрани представители на протестиращите.
16
2531
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
20 Февруари 2013 20:33
Група наивници,въобразяващи си, че някой би се съобразил с тях, понеже се разкарват по улиците,крещят и замерват с каквото им падне.
Много са им тънки редичките и слаби гласчетата за истинска промяна...и дори да извоюват нещо, то ще е временно, а те самите ще го усетят последни.
Е, един ден сигурно ще им остане "гордоста", че са свалили ББ......ако тогава тях не ги замерят с камъни за това.....
20 Февруари 2013 21:10
Всички водещи Фор-умници от Вестника трябва да влязат в честна Длъжност и помогнат на Младите умници от "протеста". Още от сега търпим натиска на обективната Смяна на политическите поколения, тези на "прехода" и тези от усилието ни за прилично политическо бъдеще на България. Трябва да се изявим и помогнем на младите, За реализиране в пълен обем на Политическата промяна, която искат.
Дано и собствено "медиаторите" ни помогнат, да сме полезни за предстоящите ни дискусии по тези въпроси...
21 Февруари 2013 04:56
Върви народе възродени!Към светли бъднини върви...Срещу тирана комунярси ти българите поведи!Само мажоритарни избори е спасението на БГ.
21 Февруари 2013 08:36
Айде сега да зачеркнем и малкото което сме постигнали тези 24 години и да започнем отначало. Очаквам нов гювеч. Какви ли не искания и накрая приемане на най-лошите от тях, щото уж били най-справедливи
21 Февруари 2013 11:32
Нямам фейсбук и скайп, защото в работата ни е забранен достъпа до социалните мрежи. Затова използвам възможността да пиша тук и дано други поемат тази инициатива. Гражданите протестиращи против мизерията и подигравката на политиците с живота им трябва спешно да се организират. Има голяма опасност протестите да бъдат превзети от политически партии, хора от ДАНС, от бившето ДС, от Трактора или други мутри! Президентът е умен, но трябва да покаже, че има топки, а не е гербераст! Плевнелиев трябва да поеме инициативата за избор на ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ за промяна на Конституцията и управленската система! Да се изправиме и спрем разграбването. Да спрем олигарсите, охранените на наш гръб манополисти, фермери, капиталисти!
21 Февруари 2013 11:56
Така и трябва да бъде. Иначе политическият "елит" отново ще е надхитрил хората.
Исканията, ще ги изпълнява българското правителство, без значение на цвят, политически пристрастия и кастова принадлежност на членовете му. Това е и смисълът България да има един министерски съвет, един президент, едно народно събрание, една съдебна система, а не всяка политическа сила да си има такива институции и като спечели изборите да си управлява със своите "държавни" структури.
Нека не ни подлъгват медии и журналисти с риторични въпроси, които имат отговор в конституцията и законите. Исканията на протестиращите и нормалното управление на страната се осъществява от институциите на страната в съответствие на законите и конституцията.
21 Февруари 2013 12:38
Нямам фейсбук и скайп, защото в работата ни е забранен достъпа до социалните мрежи. Затова използвам възможността да пиша тук и дано други поемат тази инициатива.
Khan Boyko...и акъл в главата нямаш, също!
Забранили му, на работа....Ами, ще ти забранят бе, говедо. Те да не ти плащат заплата да пишеш по форумите.
Да работиш трябва, не да организираш възстания.
После ще има да се чудите, защо не сме като ония на Запад...защото сме кръшкачи, като ей този Хан тука...
21 Февруари 2013 14:17
и какво стана - и ние не знаем как, ама не е така.
21 Февруари 2013 14:38
Лично мнение.
Много интересна ситуация има в България. Протести, недоволство, искания, декларации и всички те невинни, честни, бистри като сълзи, без никакви политически искания. А, какво става тук??? Тези хора не знаят ли, че граждански сдружения, за каквито се представят, " гласът на улицата ",инициативни комитети и там всичките наименования, които си ги измислят нямат никаква легитимна стойност, правомощия, с които да променят цените на тока, да преборят монополите и всичко, това срещу което протестират. Това могат да го направят само ПАРТИИ. Даааааа, и то партии които са парламентарно представени. Защото това е политика, а тя не се прави от улицата и инициативни комитети. Да, ама недоволните казват, че от 23 години все едни и същи политици управлявали. Е, че кой ги избира??? Нали всички Вие избирателите, които сега сте недоволни. Даже се стига до абсурдни предложения за кръгла маса от някои млади хора, които май хич не са наясно защо през 1990 година имаше такава. Или може би някой им е казал, че после почти всички, които участваха в нея се уредиха тук-там и после ги забравиха. Само че сега ако някой иска нещо, недоволен е от политиката на едно или друго правителство, може да промени статуквото ЕДИНСТВЕНО КАТО ГЛАСУВА, за който си хареса. Всичко друго, което върви по медии, че това не бива, онова не бива е ала-бала!!!! Нека този, който мисли обратното да ме опровергае.
21 Февруари 2013 15:10
Доживях да видя, че много хора най-накрая осъзнаха нещо, за ковто аз пиша от край време - уж партии много, а нямаме избор. Това е едно от нещата, които протестиращите искат да се промени - да се махнат партиите от последните 23 години като напълно компроментирани и да има нови партии, без познатите корумпирани политици.
21 Февруари 2013 15:11
Ооох, и аз имам много искания, ама не знам кой и как ще ги изпълни...
21 Февруари 2013 17:11
Ако са недоволни от сегашните муцуни в политиката, нека да продължат да настояват за мажоритарна система.
Тази идея не е екзотична като исландския модел и е по-реалистична за изпълнение.
Със сигурност повечето от муцуните ще бъдат изметени от парламента...
21 Февруари 2013 20:17
Нито един депутат в бъдеще не трябва да има в парламента, ако не е избран мажоритарно!
22 Февруари 2013 07:49
Геновева, едното от многото ти искания аз мога да го изпълня.
Три пъти.
22 Февруари 2013 07:50
Вчера бях на варненската среща на протестиращите преди митинга в напразен опит да се избере инициативен комитет.
За пореден път видяхме, че хората, които знаят КАК нещо не може да стане са много повече от тези, които
просто искат да го направят.
Така е в живота.
Ефективните хора (добрите водачи) просто правят нещата, докато останалите обясняват как нищо не може да бъде направено.
22 Февруари 2013 08:34
и да има нови партии, без познатите корумпирани политици.


Това не става посто с искане - искат от кого?
Самите те трябва да създадат тези нови партии.
Въпросът е от кои и какви лица ще се съставят, какви ще бъдат програмите им и как предлагат да бъдат осъществявани.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД