:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,712,502
Активни 96
Страници 32,855
За един ден 1,302,066
С ЧЕТКА И БОИЧКИ

Насърчете малкия художник

Ако детето проявява интерес към рисуването и има поне мъничко талант, не се щадете, а му отделете време за съвместни занимания
Имате дъщеричка, която не е тръгнала на училище, все още не може и да чете, а само срича, но за сметка на това е изрисувала всички сравнително празни страници по детските книжки с картинки, които сте й накупили. Честно срещана гледка, нали? Вместо да се сърдите на детето за издрасканите книги, по-добре внимателно разгледайте рисунките му и преценете дали в него се забелязва макар и мъничко талант.

Това ще разберете лесно. Детето с някаква дарба в тази посока не драска просто ей-така, а опитва да изобрази по свой начин картинки от природата. Това, разбира се, съвсем не означава, че един ден от него ще излезе велик художник. Но нищо не пречи да го стимулирате да рисува. Особено ако забележите, че това му доставя огромно удоволствие, много по-голямо от сглобяването на разни фигури или играта с кукли.

Не бързайте обаче да изпращате сина или дъщеричката на учител. За момента това е излишно пръскане на пари. Уроците могат да почакат. Но пък нищо не пречи виеда влезете в ролята на учители да отделяте поне по половин-един час дневно, през който да се занимавате с детето. За него рисуването с мама, татко, баба или дядо ще бъде не само удоволствие, но и далеч по-интересна игра от обичайните. А и полза ще има.

Какво трябва да знаете, ако сте решили да рисувате заедно? Първо - не измъчвайте малчугана с трудни задачи и не очаквайте от него да ви направи картина за чудо и приказ. Започнете с нещо съвсем елементарно. Постепенно може да усложнявате нещата. Едно от първите умения, които детето трябва да усвои, е да не рисува плахо, а да нанася смели линии върху белия лист. Това, естествено, става с повече практика. Точно поради тази причина не трябва да товарите малчугана с много нови и трудни задачи, а да изчакате да усети молива в ръката си. Това важи не само за най-малките, а и за поотрасналите деца, които отдавна са тръгнали на училище.

Стъпките в домашното обучение са няколко.Най-напред набавете на малкия художникнужните за рисуване материали. Белите листове са естествено, задължителен елемент. Оттук нататък нещата не се изчерпват с флумастери и цветни моливи. По принцип флумастерите не са най-доброто, ако детето ви действително проявява интерес към рисуването. Цветните моливи обаче вършат добра работа, а и не цапат твърде много, което е добре за родителите. Но моливите не са единственият необходим за целта материал. Освен тях трябва да купите бои, четки, пастели, черни моливи, гуми.

Сред задължителните аксесоари на вашия художник са черните моливи и гумата. Черните моливи са много видове в зависимост от мекотата на графита. Колкото по-голяма цифра има пред Н в обозначението, толкова по-твърд е графитът. Колкото по-голяма е цифрата пред В, толкова е по-мек. Обозначението НВ е средното положение.

Наличието на всички видовеще бъде от значение едва по-късно,когато детето тръгне на сериозни уроци при художник. Ако се стигне до такива, разбира се. За момента е достатъчно да му осигурите молив НВ и още един 2В. Моливите само с Н и особено 4Н са абсолютно неподходящи, тъй като имат твърд графит и при едно по-сериозно подостряне могат да се превърнат в оръжие, с което детето да нарани себе си или братчето си. Така че забравете тази гама!

НВ и 2В обаче са достатъчно меки и подходящи. Естествено, става дума за деца над 5-годишна възраст. Моливите 6В са непрактични, тъй като са прекалено меки, а децата обикновено рисуват с твърде голям натиск и лесно биха ги счупили. Имайте предвид и още нещо - никога не острете прекалено моливите! По-добре да са леко тъпи, отколкото опасни.

Що се отнася до гумата, то не се хвърляйте на препоръчваната от продавача мека хлебна гума. Вярно, тя е подходяща за кандидат-художници, но в ръцете на малчуганаможе да се превърне и в нещо по-различно- например дъвка.

След като сте осигурили на детето моливи, е добре да го снабдите и с пастели. Но не сухи! Те цапат ужасно ръцете. Освен това направената с тях картинка трябва да бъде обработена по специален начин, за да не продължи да цапа. Което не е по силите на родители, незапознати с тези тънкости. За детето по-подходящи са мазните пастели, тъй като при тях подобни неприятности няма.

Когато купувате кутия с такива пастели обаче, вземете по-голяма с повече цветове. Разнообразието от багри е от полза за малчугана, тъй като ще се научи да разпознава цветовете и да ги използва правилно. А и по този начин се стимулира рисуването. Поставете се на мястото на детето. С кое ще ви бъде по-приятно да направите един пейзаж - с шест цвята или с 30? Така че не се скъпете за по-голяма кутия пастели.

Трябват ви и бои. Не бързайте обаче с темперните и гваша. Те са за друга възраст. За малчуганаполезни са акварелните боичкиТе са нужни и по друга причина. С такива бои детето ще се научи да смесва цветовете и да получава нови. Точно с тях то ще усвои и умението да прави сенки и светлосенки.Не че това не е възможно с цветни моливи и пастели, но е малко по-трудно и изисква малко повече опит.

Изборът на четка е също от значение. Не купувайте такава с твърд косъм, тя не е за акварел! Изберете с мек косъм, и то в два варианта - по-дебела и по-тънка. Това за момента е достатъчно.

Следват самите уроци по рисуване. При тях основното е да се започне от простички неща. След като се усвои стабилността на ръката, разбира се. Най-напред опитайте да рисувате плосък предмет. За целта идеална работа върши един есенен лист с по-проста форма. Първо заедно с детето съвсем леко скицирайте с молива НВ неговите контури на листа. После запълвайте с цвят.

Листът не е само оранжев. Това трябва да обясните на детето.

Опитайте заедно да откриетекакви други тонове освен оранжевия, който е основен, се забелязват. Там, където ги видите, нанесете съответно на хартията. На финала ще откриете, че освен оранжево листът има още поне няколко оттенъка на червеното, кафявото, жълтото, та дори и зелено. Бъдете пестеливи с черното и бялото.

След като научите детето да рисува есенен лист с по-проста форма, преминете на друг, с по-сложна. После идва ред на обемните предмети. Първият може да е една зелена ябълка. Задължително обаче я поставете пред детето, за да рисува от натура. Така ще се научи да следва формите. Добре би било ябълката да е сложена на стена до прозорец, но не точно пред него. По този начинедната й страна ще се осветяваи това ще помага на детето да й придаде по-реален образ на листа. И в този случай ще трябва заедно да откриете какви цветове има върху нея, освен преобладаващото зелено. Пуснете фантазията си на воля и ще видите, че по ябълката има още кафяво, синьо, даже червеникаво.

След ябълката може да рисувате заедно вази с цветя, саксии, фруктиери с плодове и т.н. Не бързайте обаче с хората. Да се рисуват човешки фигури за момента е глупаво. Преди тях са пейзажите, които вече се правят не от натура, а според фантазията. Ако и с тях детето се справи успешно, то спрете домашните занимания и бързо му намерете професионален учител. Може пък наследникът ви да е роден за художник, кой знае?
1881
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД