:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 432,007,888
Активни 299
Страници 18,081
За един ден 1,302,066

Хиляди родители плащат спорна такса за забавачка

За децата на 5 и 6 години не трябва да се плаща нищо, реши съдът в Разград
Хиляди родители на 5- и 6-годишни деца плащат спорна такса за предучилищната подготовка, която от настоящата учебна година вече е задължителна. Държавата следва да осигури и средства за издръжката на тези деца, а родителите им да не плащат такса за посещение на детска градина. Това постанови Административният съд в Разград. Делото е заведено по жалба на кмета Денчо Бояджиев. В нея той настоява да се отмени решението на общинския съвет в града, с което отпада таксата за детска градина за децата на 5 и 6 години.

Според магистратите, след като е въведено законово задължение за посещаването на детска градина, родителите на малчуганите не могат да избират дали да изпратят детето си на детска градина или не. Те са задължени да го правят дори да нямат възможност да плащат такса. Нещо повече, в закона е предвидена санкция, ако не осигурят присъствието на детето си - от 20 до 250 лв. Затова и не може да се събират каквито и да било суми. Само чрез осигуряване на средства от държавата ще се постигне търсената от закона цел за формиране на положително отношение към училището, ще се създаде мотивация за учене и ще се намали броят на отпадащите от училище, са част от мотивите на съдиите.

Според закона за народната просвета учебните заведения нямат право да събират такса за обучение за предучилищна подготовка. Общините обаче твърдят, че събират такса за издръжка, например хранене. Поради тази причина повечето администрации не правят разлика между децата в детската градина и предучилищната и събират такси и от двете групи. Решението на съда в Разград обаче поставя под въпрос тази практика.

Годишно държавата отделя по 1760 лв. за 5- и 6-годишно дете, ако е в детска градина и по 928 лв., ако посещава полудневна група в училище. За сравнение средствата за един малчуган на 3 или 4 години разходите на държавата са 1520 лв., а ако е в I клас - сумата е 1274 лв. плюс 520 лв. за задължителното целодневно обучение. Въпреки че държавата е определила различни стандарти, в някои общини като например София и Пловдив събират еднаква такса за всички възрастови групи - в София е 60 лв. на месец, а в Пловдив - 50.

Зам.-кметът на Пловдив по образованието Стефан Стоянов коментира, че не вижда основания таксата да отпада. Според него тя е и ангажимент на родителите, тъй като става въпрос за публични средства. Държавата и общината си поделят почти поравно финансовия ангажимент за 11-те хил. деца в детските градини - 13 млн. лв. идват от републиканския бюджет, а 11 млн. - от общинския. Стоянов смята, че таксата може да отпадне само ако държавата отпуска повече средства за детските градини.

По същия казус общественият посредник на Шумен Иван Капралов е изпратил писмо до просветния министър вчера, в което повдига въпроса за правната несигурност около въведените от общините такси.
5
3586
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
02 Април 2013 10:19
ЗАКОН ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА

Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година, изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., в сила от 05.10.2010 г.) (1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.
(2) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението.
02 Април 2013 11:59
Да, ама обучението е само малка част от целодневния престой, обгрижване и хранене на децата в детската градина. Родителите не плащат за обучението, ОК, но трябва да плащат за останалото! Иначе - обучението е от 10 до 12 часа - след това да си прибират отрочето, ако обичат.

02 Април 2013 12:13
Да, ама обучението е само малка част от целодневния престой,

А защо се крият зад този параван и правят даването в домовете от петгодишна възраст задължително?
Иначе - обучението е от 10 до 12 часа - след това да си прибират отрочето, ако обичат.

И да обичат, няма да им го дадат. Да стане, ама надали.
02 Април 2013 15:38
Ами това си е един вид държавен рекет за съжаление. И жалкото е че парите отиват в гушите на кетъринг фирмите и тем подобни.
----------------------------
http://matraci.bg/podmatrachni-ramki/podmatrachni-ramki-ted
http://matraci.bg/spalen-komplekt-ted
http://matraci.bg/vazglavnitsi/gushi-puh
03 Април 2013 11:46
Така! Общините събират такси обосновавайки се, че тези средства отиват за храна, защото парите не достигат. В Закона за народната просвета обаче ясно е упоменто за какво се разходва издръжката за децата на 5 и 6 години. А именно:
Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г., в сила от 2003/2004 учебна година, изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., в сила от 05.10.2010 г.)

(1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.
(2) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението.
(3) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява при спазване на следните изисквания:
1. осигурена среда, съобразена с възрастовите особености на децата, която създава гаранции за опазване на физическото и психическото им здраве и благополучие;
2. осигуреност с учители и помощник-възпитатели, отговарящи на изискванията за заемане на длъжността, определени в този закон и подзаконовите актове по прилагането му;
3. целодневна или полудневна организация на предучилищната подготовка, която включва и условия за отдих на децата;
4. осигурено столово хранене, организирано в съответствие с изискванията, определени в наредби на министъра на здравеопазването - при целодневна организация на предучилищната подготовка;
5. осигурен безплатен транспорт, в случаите по чл. 26, ал. 3.
(4) Предучилищната подготовка по ал. 1 се извършва при условия и по ред, определени в този закон, правилника за прилагането му и в държавното образователно изискване по чл. 16, т. 1.
(5) За деца, които не владеят добре български език, освен подготовката по ал. 1 се осигурява и обучение по български език по специализирана методика за усвояване на български език.

Непочтено е децата в предучилищна възраст да се слагат на един кантар с по-малките и да се използват оправдания от типа: Останалите родители ще се сърдят, че заплащат такси. И по-лошо! Заместник-кмета на Търговище Диян Дечев си позволи да манупулира обществото, обявявайки че ако таксите на тези деца се отменят, трябва да се вдигнат данъците. Освен това родителите на по-малките трябва да знаят, че следващата или по-следващата година и те ще бъдат на същия хал. Всички сме плащали такси за посещение на децата ни в детските заведения, но Закона неслучайно освобождава родителите на деца в предучилищна възраст от тях. Не трябва да се забравя и че децата растат и тепърва започват извънучилищните форми на обучение, които също струват, и то немалко пари. Тук 15, там 20, на третото място 10....И какво се получава? Родителите на деца в предучилищна възраст заплащат тройно по-голям местен данък затова, че са си позволили лукса да родят бъдещ данъкоплатец на тази държава!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД