:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 319
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ВСС прозря, че военните съдилища нямат дела

Във Варна са гледали само 10 процеса за половин година. В същото време цивилните магистрати са претоварени
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Заради ниската натовареност ВСС обмисля закриване на военните съдилища.
Висшият съдебен съвет (ВСС) обмисля закриване на военните съдилища, съобщи вчера председателят на комисията по атестиране Милка Итова. Идеята е да е останат само двата най-натоварени в София и Пловдив, а на другите места да се оформят центрове, където да се правораздава, когато има нужда. Най-вероятно магистрати от работещите съдилища ще се командироват, когато в тези райони има дело от компетентността им.

У нас има пет военни съдилища - в София, Пловдив, Варна, Плевен и Сливен, както и един военноапелативен съд - в столицата. Най-натоварен е военният съд в Пловдив. Статистиката сочи, че за първите шест месеца на миналата година там са постъпили 103 наказателни дела. Този съд отчита и доста кратки срокове за решаването им - 99% са решени за три или по-малко месеци. На второ място е военният съд в София, където през първата половина на 2012 г. са постъпили едва 27 дела. 69% са решени в тримесечен срок. Най-слабо натоварен е бил варненският съд с 10 дела.

Подобна е била картинката и през 2011 г., когато на месец военните съдии в Пловдив са имали средно по 10.72 дела. Те са се разпределяли между петима души. В София средната натовареност е 3.16 дела при 8 съдии на щат, а четиримата съдии в Плевен са получавали по едва 1.79 дела месечно.

Ниската натовареност рязко се откроява на фона на тази на цивилния съд. В някои районни съдилища магистратите са буквално затрупани с дела. В Софийския районен съд например, който е най-натовареният в цялата страна, само за първите 6 месеца на 2012 г. новопостъпилите наказателни дела са 3273. Отделно от това е имало над 5 хил. висящи, което значи, че съдиите трябва да се справят с над 8 хил. дела за 1 година. В районния съд във Варна постъпилите дела са 784, а след като се прибавят и висящите, числото набъбва до 1266.

Военен съдия с оценка нула в категорията правни познания и умения все още работи в системата, стана ясно от думите на Итова. Членовете на комисията й се натъкнали на куриозния случай, след като при тях дошъл формуляр за атестацията от помощната комисия, която работи на място. В него било записано, че магистратът няма нужните познания и умения. От ВСС направили проверка и установили, че оценката е реална. Въпреки това обаче военният съдия не е уволнен. Вчера Итова отказа да назове името му, нито обясни защо юрист без правни познания решава човешки съдби.



ПОВИШЕНИЯ

Магистрати искат повишения, преди да са работили 5 години в системата и да са станали несменяеми, съобщи още Итова. За последните 6 месеца има 10 такива случая. Комисията няма да се произнася по тях до юни, когато въпросът ще бъде обсъждан с правната комисия.



КОМАНДИРОВКИ

ВСС все още не е приел правила за командироване, чрез които да се реши проблемът с безпринципното издигане на някои магистрати без конкурс. Самата Итова призна, че командироването е начин да се заобикалят правилата. По думите й в съвета се обсъждат правила за командироването. Чрез командироване вече бяха повишени двама бивши членове на ВСС - Георги Шопов и Петър Стоянов. Първият отиде в Апелативния спецсъд, а вторият - във Върховния административен.
1
3839
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Април 2013 19:46
Добро утро, Виетааааааааааааааааааам!, А военна болница?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД