:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,977,383
Активни 214
Страници 7,893
За един ден 1,302,066

Помощите за бедни ще стигнат и до не толкова бедните

Еднократна помощ ще получат децата от 1 до 2 г. на всички осигурени родители без оглед на дохода
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Майки се опитват да убедят с протести ГЕРБ, че обезщетението за дете от 1 до 2 г. трябва да върви нагоре с минималната заплата.
Две нови групи - майки на деца от 1 до 2 г. и бедни, които ползват социалните трапезарии, ще получат допълнително подпомагане в рамките на първия пакет със социални мерки на правителството. За това се е договорила работната група между правителство, синдикати и работодатели, която вчера се събра да разпределя заделените от министерствата 41 млн. лв. за допълнително социално подпомагане. Досега разчетите се въртяха само около допълнителна подкрепа за децата с увреждания и хората с отказана помощ за отопление заради по-висок доход, които първи бяха предложени от служебния кабинет като най-уязвими. Така, за да угоди на максимално много искания, държавата ще разпредели доста малък ресурс сред максимално много българи, които ще получат еднократно нестигащи за нищо суми между 50 и 65 лв.

С около 3.4 млн. лв. ще се осигури издръжка на социалните трапезарии, за да работят през цялата година. През т.г. са разкрити 134 кухни, но не навсякъде в страната. Те работят от 1 октомври до 30 април и обслужват около 10 000 бездомни, хора на месечно подпомагане, самотни възрастни с минимални пенсии и т.н. Само социалнослабите, които вземат месечни помощи, обаче са около 50 000, но не ползват кухни, защото в тяхното населено място няма.

Още около 40 000 - 42 000 майки, които получават обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 г., ще получат еднократна помощ от 50 лв., за което ще трябват 2 млн. лв. Това трябва да е компенсация за отказа на управляващите от ГЕРБ да изравнят обезщетението от 240 лв. с минималната заплата от 310 лв. Обсъждано е било подкрепата да е само за майки, които вземат и детски от 35 лв., т.е. доходът на член от семейството е под 350 лв. Оказало се обаче, че АСП не може да провери всички майки с обезщетение дали вземат детски, тъй като няма изградена единна система. Така сумата ще получат всички жени, които имат право на обезщетение към април.

Групата се е обединила около идеята на правителството да се дадат еднократно 50 лв. на децата с увреждания. Преди месец те бяха 23 000, но сега разчетите са правени за 27 738 деца, които ще си поделят към 1.4 млн. лв. По 65 лв. ще вземат и хората, които не са получили помощ за отопление заради по-висок доход до 10 лв. от минимума. Те са около 36 100, но правото да кандидатстват за нея ще имат и бедните, които не са подали документи, защото са знаели, че доходът им надхвърля минимума. Очаква се право на еднократна помощ да получат още около 20 000 души, а за тази мярка ще трябват общо около 3.7 млн. лв.

За пасивно подпомагане ще отидат 10.5 млн. лв. от събраните 41 млн. лв. С останалите 30.5 млн. лв. ще се увеличи бюджетът на Националния план за действие по заетостта, който сега е 73 млн. лв. Най-много - над 12 млн. лв. от парите се предвиждат за най-голямата програма - "От социални помощи към осигуряване на заетост", за да се осигури заетост на около 7500 души. Сега бюджетът е над 17 млн. лв., но е разчетен за около 3400 души.

НЕСЪГЛАСИЕ

Групата не се е договорила за изпълнение на мерки за около 1.7 млн. лв. Сред тях са синдикалните искания за ръст на минималната заплата до 330 лв. или 340 лв., за еднократна помощ от 50 лв. за работещите на минимална заплата и за безработните с минимално обезщетение, което е около 150 лв. на месец, както и по 20 лв. на 350 000 пенсионери, чийто доход от НОИ е под минималната пенсия от 150 лв. Въпреки идеите на социалния министър Деяна Костадинова да се поощрят безработните да развиват собствен бизнес, работодателите са категорични, че тези мерки в годините на стагнация са абсолютно неработещи. Затова не само няма да се увеличи броят на хората, които да бъдат подпомогнати, за да станат бизнесмени, а заделените за целта 1.5 млн. лв. ще бъдат пренасочени към осигуряване на първа работа и стажове на младежи до 29 г. Приоритетно ще се търси заетост на напускащите институции деца без родителски грижи.
4
2037
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Април 2013 20:39
Демек мангалите намазаха. Тех ги осигурява държавата всички...
02 Април 2013 11:35
Абе няма спор, цигарите добре ще приберат паричките
02 Април 2013 13:51
Защо никой не се сети и за самотните родители на деца сираци, който не получават нищо от държавата....?
02 Април 2013 15:30
Защото изборите идват, а те не гласуват.
----------------------------
American English Academy
сака от MODERNO
лечение на късогледство в МЦ "Пентаграм 2012"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД