:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,352,362
Активни 185
Страници 14,046
За един ден 1,302,066

Неработещи заводи допринесли за колапса в енергетиката

Режим на тока не може да има, заяви премиерът Марин Райков
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Министър Асен Василев (вдясно) и заместникът му Божан Стоянов (вляво) откриха първото заседание на обществения съвет по енергетика към МИЕТ. Участниците в него ще бъдат включвани на ротационен принцип в зависимост от дневния ред на заседанията, така че повече експерти и граждани да могат да участват в него.
Положението в енергетиката е толкова трагично, че всякакъв износ, дори на безценица, ще е в полза на системата, стана ясно вчера. Заради липсата на пазари за произвежданата енергия от четвъртък Електроенергийният системен оператор (ЕСО) започна поетапно да изключва от мрежата ВЕИ и да ограничава всички централи с изключение на вецовете. Потреблението както в България, така и в държавите, за които традиционно изнасяме ток, е много ниско и затова напоследък от ЕСО заговориха откровено за проблеми и дори за неуправляемост и колапс на системата - заради огромните излишъци на ел. енергия.

"В краткосрочен план единствено повишението на потреблението на ток, включително и износът, дори на безценица, е решение за излизане от сегашното тежко положение", коментира по БНР шефът на Централния диспечерски пункт в ЕСО Митьо Христозов. Той съобщи, че потреблението в момента е 4100 мегавата при 12 000 мегавата инсталирани мощности, като износът е едва 273 МВт. Маришките тецове са натоварени на 850-900 МВт, АЕЦ "Козлодуй" - 1270 МВт, вецовете - около 890 МВт. От четвъртък принудително са спрени ВЕИ на цялата територия на страната. И вчера поетапното изключване на производители на скъпия "зелен" ток продължи.

"По-голямата част от язовирите са на максимални нива - от десетте язовира на четирите големи каскади осем са пред преливане. Както ми докладват, като духне вятър, и ще започне да прелива по малко", обясни Христозов. В същото време изпускането на вода от тях е възможно, защото може да докара наводнения по поречието на Марица у нас, в Турция и в Гърция.

Една от причините за излишния ток е спадът на потреблението на предприятията, ударени от икономическата криза. Според Валентин Терзийски от Асоциацията на топлофикационните дружества закриването на цехове и цели заводи, както и ограничаването на дейности заради липсата на клиенти в индустрията е довело до значително свиване на пазара на ел. енергия. Той даде пример със "Стомана" - Перник, "Метали" - Радомир, торовите заводи като "Агрополихим" в Девня, които харчат с около 30% по-малко ток в сравнение с миналата година.

Според Терзийски подобна е ситуацията и в други големи промишлени фирми, а много от по-малките стопански потребители са фалирали или собствениците им просто са ги затворили.

Въпреки напрежението в сектора премиерът Марин Райков увери, че до режим на тока няма да се стигне. "Няма основание за апокалиптични притеснения. Започнала е една безмилостна проверка на цялостната верига на ценообразуване в енергетиката, чиито резултати обаче ще отнемат известно време, каза той. В това сложно упражнение участват и европейски партньори. Целта е да се възстанови равновесието в системата", заяви министър-председателят.

Икономическият министър Асен Василев поясни, че освен че в страната има прекалено много енергийни мощности, те са и трудни за управление - не могат просто да бъдат включвани и изключвани", заяви той. Василев добави, че април по принцип е най-критичният месец за системата, тъй като хората не се отопляват, но и не ползват климатици.ТЪПЧЕНЕ НА МЯСТО

Една от спасителните мерки е да се намали и дори да отпадне таксата за пренос, която у нас е толкова висока, че напълно блокира износа. Странното е, че тя се обсъжда от седмици, но никой в държавата не поема отговорност да я приложи. Според експертите таксата може да бъде намалена с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Към момента обаче ДКЕВР бездейства. Според ексминистъра на икономиката Делян Добрев наследника му Асен Василев може да вземе еднолично такова решение - защото чл. 70 от Закона за енергетиката позволявал министърът да налага на енергийните предприятия допълнителни задължения за обслужване на обществото.ПЛАЩАНИЯ

И ВЕИ-тата, а и централите "Марица-изток" 1 и 3 получават пари дори и когато не работят, обясни бившият министър Делян Добрев. Когато "Марица-изток 1" например не работи, тя получава по 70 лв. на мегават, за да се поддържа в готовност. Там са 700 мегавата, по 70 лв. са 49 000 лв., т.е. 25 000 евро на час получава "Марица-изток 1", за да не работи. "Марица-изток 3" пък получава по 48 лв. При ВЕИ-ата има само два вятърни парка в Североизточна България, които имат подобна клауза. Тя гласи, че когато те произвеждат енергия, но тя е повече, отколкото мрежата технически може да приеме и мощността им се намали на 80% от мощността, държавата е задължена въпреки всичко да им плати тези 20%. Тези паркове са построени 2007 и 2008 г., допълни бившият министър.
18
2513
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
05 Април 2013 18:59

Разбира се, че до режим на тока няма да се стигне. Режим има тогава, когато има недостиг на електроенергия.
Но опасността от разпад на системата е реална. Ако останат по-малко от 5 мощни блока, синхронизацията на отделните централи в мрежата става проблематична. А веднъж разпаднала се, системата изисква няколко, до десетина часа за влизане в синхрон.
05 Април 2013 19:10
едно си дядо знае, едно си бае
05 Април 2013 20:19
А поне се сетете да изключите парното, може да иде някой мегават по духалките а и ще спестим малко газ.
05 Април 2013 21:14
ДобрЮто! Откриха топлата вода! Сега остава да открият, че БДЖ-товарни превози е на загуба, защото основните му клиенти, големите предприятия или са затворени или едвам преживяват!
Ако тъпите ГЕРБ-аджийски ченгета вземат да открият, че работещата икономика върти всичко останало, може и да настъпи някаква положителна промяна!
05 Април 2013 21:14
Същото ще става и в Гърция и Турция, като прекалят с ФЕЦовете след 4-5 години - ще си пробутват тока за колкото им дадем.
05 Април 2013 21:23
Маришките тецове са натоварени на 850-900 МВт, АЕЦ "Козлодуй" - 1270 МВт, вецовете - около 890 МВт.

Още към 1000 мегавата не излизат до 4100.
05 Април 2013 21:58
Не мога да разбера логиката им.
Първо за излишъка на ток и режима на тока колегата по-горе каза.
Второ - предлагат да се увеличи още цената на вътрешния пазар и в същото време - да се изнася в чужбина даже на безценица?
Ми нали още по-високата цена още повече ще свие вътрешното потребление? И зато ако ще предлагат ток на безценица за да се спаси системата - не го предлогат на вътрешния пазар?
Е га ти и садистите са тези горе, дето се чудят как още да си съдерат кожите...
05 Април 2013 22:34
Може да се сметне колко МW енергия трябва,ако българина започне да харчи ток толкова колкото му трябва,а не толкова колкото може да плати.
Кое е по-добре -6000МВ при цена 10ст. или 4000 при цена 15 ст..Сумата е една и съща ,но как ще е разпределят е друг въпрос.Или иначе казано,слънчевите босове да си направят сметката-силно намалени приходи в резултат на редовни спирания по 48 часа или приходи намалени с 30% процента,но редовни.
05 Април 2013 23:06
Странна работа е нашето т.нар. обществено съзнание:
1. Когато две-трети от потребяваните храни са вносни, голямата част от които със съмнително качество, тревога няма!?!
2. Когато две-трети от най-квалифицираните здрави и прави българи предпочетоха да станат част от други икономика, тревога няма!?!
3. Когато две-трети от всички потребявани индустриални продукти са вносни, пак няма тревога!?!
И едва сега, когато се оказа, че остатъците от нацията са неплатежоспособни да потребяват родната електроенергия, трябвало да се тревожим?!?
05 Април 2013 23:12
Спрете да се упражнявате в пустословие господа министри.

Направете 5 простички неща:
1. Откачете сички производители от държавната хранилка и ги изгонете да си търсят сами клиенти.
2. Ликвидирайте НЕК , за да се затвори таз каца без дъно.
3. Забранете на ЕРП-тата да извършват сичко друго и да работят на който и да е пазар освен регулирания.
4. Забранете на ЕСО да плаща и за резерв и за каквото и да било, след като имаме 5 държави около нас които бъкат от ток.
5. Либерализирайте пазара на 100% и опростете максимално процедурите, за да спрат хората да бъдат като роби към ЕРП-тата.

И системата не просто ще живне а ще литне. И народа ще каже "Осанна!"
05 Април 2013 23:19
Заводите трябва да заработят, баничарниците не правят достатъчен товар...
06 Април 2013 07:28
Начи, от една страна, натиск за енергийна ефективност, демек намалено потребление, от друга - срив, щото нямало потребление. Абе изобщо - гарантиран от ГЕРБ ...хаос и безумие.
Ако нормализирате разбойническите цени на битовото потребление, то ще се повиши тутакси, нищо, че отоплителният сезон приключва. Пък ако спрете секакви вятърничавости, соларности и амерички марици, полека-лека може и да се посъвземе системата. Може, ама надали ще го сторите.
06 Април 2013 08:19
Къде го Гоце Параванов да каже пак нещо за "Големия енергиен шлем"?
И за вечната и нерушима българо - съветска, упсс, руска дружба?
06 Април 2013 09:54
"след като имаме 5 държави около нас които бъкат от ток."
А ако бяхте започнали да градите и АЕЦ Белене (както го бяха замислили комунистите от БСП начело със Съсела с червените гащи), на кого щяхте да продавате този ток? На коя от тези 5 страни, които "бъкат от ток"? Или щяхте да го подарявате?
06 Април 2013 22:50
Финландия кани „Росатом“ да строи АЕЦ
В момента компанията изгражда 19 реактора извън Русия
http://www.mignews.info/finlandiya-kani-rosatom-da-stroi-aec/
07 Април 2013 00:11
Ростатом ако изгради 19 реактора в чужбина не само Росатом, ами цяла Русия тотално ще фалира. А иначе Росатом и само в Турция да направи АЕЦ, където има някакъв реален шанс, тъй като в Турция 50% от централите са на скъп руски газ и недостигът на ток е голям, пак ще банкрутира тотално - тъй като тукците не искат да дават и един собствен долар за АЕЦ.
07 Април 2013 10:27
Ако "Неработещите заводи" имаха подобни клаузи за изкупуване на продукцията им, дори и при липса на пазар, нямаше да са неработещи. Ние влязохме в един пазарна енергийна икономика на ЕС с посткомунистическа енергийна система. Дори новите директиви на ЕС изпълнява по комунистически - тъпо, нерентабилно, нетехнологично и лобистки.
От всички ВЕИ технологии, които са еднакво чисти(ветрогенератори, ВЕЦ, геотермална енергия) избрахме възможно най-скъпите и най-непроизводителните слънцестърчалки или фотоволтаици. Те са 6,5 пъти по-скъпи от енергията на ВЕЦ и то по цени на изкупуване. Никой в този комунистически енергиен бранш не говори за цена на киловат по себестойност, защото веднага ще им лъснат печалбите на дузина селски тариката.
Другата огромна комунистическа глупост е факта, че ГЕРБ-ерските полицаи така и не записаха в закона за ВЕИ(приет през 05.2011г.) кой ще свързва към мрежата всеки производител и кой ще му осигурява заместващите мощности(когато няма слънце или вятър). После за присъединявате се сетиха да ударят една такса, която сега се обжалва от ВЕИ тарикатите в Страсбург, но за заместването си остана да виси. И от много висене, се оказа, че през зимата на 2012/2013 година заместващи мощности на ВЕИ са били мощностите на ТЕЦ-2, който е един от малкото без сероочистваща инсталация. Пълна екологична и енергийна глупост – да вкараш скъпи ВЕИ източници, които на практика да не допринасят нищо за по-чиста природа, защото мощностите им се допълват от най-мръсния източник в България. Дори напротив – ако нямаше нито един ВЕИ и не пускахме изобщо ТЕЦ-2, щяхме да отделяме по-малко въглеродни емисии!
Още една голяма комунистическа тъпотия е ТЕЦ София. Той е толкова голям производител на енергия, че може да се сравнява само с АЕЦ. ТЕЦ-а на „синя“ София произвежда 700 000 мегавата годишно електроенергия, която се изкупува от НЕК на цена 306 лева за мегават, при условие, че микса, на който НЕК продава на ЕРП-тата е 80 лева. Това значи, че „червените бабички“ по селата плащат през сметките си за ток едни 160 милиона лева всяка година, което покрива ниската цена на парното на „синя“ София. Кой политик ще каже на електората си, че сметките му за парно реално са 3-3,5 пъти по-високи от сегашните?
Така е по-лесно – да се лъжем, докато едните плащат сметките на другите, а селските тарикати да си играят на загрижени политици, докато лелите и братчедите им са се уредили с ВЕИ с „гарантирано“ изкупуване!

07 Април 2013 12:35
И все пак, дори и при тези условия никой не говори за по- ниска цена на тока за случайно оцелелите промишлени производства? Защо да е по- ефтин тока за нашите производители, като може да го изнесем на загуба и да подкрепим някои чужди?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД