:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бивш генерал от МВР разкри как се подслушва незаконно в рамките на законното

За ужасяващата практика разказа бивш шеф на дирекцията в Стара Загора, уволнен от Цветанов по обвинение за незаконни "бръмбари"
Ужасяваща практика как стотици хора биват подслушвани незаконно по напълно законни процедури разкри вчера бившият директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора Тончо Михайлов пред БГНЕС.

Той е един от последните, които преди години бяха направени генерали - точно преди девоенизацията на МВР. Самият Михайлов, който оглавяваше дирекцията в Стара Загора 10 години, бе уволнен шумно от Цветан Цветанов в края на 2009 г. МВР шефът тогава го обвини, че е използвал незаконно микрофони, които били монтирани в кабинета, в който са били настанени инспекторите, проверяващи го за нарушения. Сигналът за техниката бил получен ден преди разкритията и на място били изпратени експерти от ДОТИ, които намерили устройствата.

Сега бившият шеф на дирекцията, който е работил 30 години в системата, разкрива какви практики всъщност ползва МВР, включително и в момента. "Една бланка за искане на подслушване включва следните реквизити: вдясно отгоре пише министър на вътрешните работи, вляво съдия, отдолу е диспозитивът на извършеното престъпление. Там се посочва, че се иска съответното лице да се подслушва, за да се изясни цялостната му престъпна дейност, посочва се името на човека и телефоните му. Обаче отдолу пише: "но ползва и...". После изреждаме 7-8 телефона, които не са персонифицирани, които не е казано на кого са, а тези телефони са на лица, които нямат нищо общо от този вид дейност", обяснява Михайлов.

В бланката имало и подписи на главния секретар, директора на полицията и заявителя на подслушването. А телефоните, които са изредени след въпросното "ползва и...", са на други лица. "Примерно мъжът ви е политик, а сте колега на лице, което е засечено в криминална дейност, понеже е така, пишем, че: "лицето ползва и вашия телефон, слагаме го неперсонифициран, защото пишем: ползва и... Сложен е вашият телефон, но не е сложено името и така се събира информация и за политика", разказва бившият шеф в МВР. "Тези хора, които са подслушвани незаконно в рамките на законното подслушване, са стотици", категоричен е той. Според него в сегашния вариант на закона няма хипотеза, която да каже, че могат да бъдат сложени телефоните и на други лица, които не са обект и не са съпричастни към престъплението. Преди това било възможно, защото се купували СИМ карти, без да се изискват лични документи.

"По време на моя мандат не е имало незаконно подслушване на видни политици и бизнесмени", обяви кратичко и вчера бившият вътрешен министър Цветан Цветанов във Велико Търново. Според него всичко било предизборен сценарий на БСП.



ТЕХНОЛОГИЯ

Според бившия полицай и по делото срещу самия него имало незаконно подслушване. Михайлов твърди, че същото било и с намиращия се по обвинения в престъпления по служба в ареста директор на Инспекцията по труда в Стара Загора Камен Маринов. "В периода, в който той е слушан, те са набрали някакви данни от личния му живот. Хващат жена му и започват да я изнудват тя да стане свидетел срещу него. На жена му казват, че има любовница, че се среща с нея, че й е купил подаръци. Ето как начинът опорочава основанието. Ти можеш да имаш основание примерно да вървиш срещу тоя човек, обаче ти отиваш да разследваш престъпление ли, да вървиш срещу грешката му, или да му унищожаваш семейството, да му създаваш душевен дискомфорт в обществото, за това ли си тръгнал?!", попита Михайлов.
12
6285
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
05 Април 2013 19:07
И други ще се разприказват...След изборите пък дори прокуратурата ще се сапикаса...
-------------------------------------------
Блогът на Генек

05 Април 2013 20:08
Човекът е уволнен 2009та година. Значи говори за практики преди това.. не беше ли тогава тройната на власт?
05 Април 2013 20:16
Самият Михайлов, който оглавяваше дирекцията в Стара Загора 10 години, бе уволнен шумно от Цветан Цветанов в края на 2009 г.


Човекът е назначен на позицията от министър Мими, а не от тройната. Уволнява го цецо, опитвайки се неуспешно да го дискредитира.
Според Вас за кого говори?
05 Април 2013 20:51
Добрите журналистически практики изискват да не се поднася едностранчива информация. Да, Михайлов и още един негов служител бяха шумно обвинени, шумно размахвани като плашила, беше съсипан живота и имиджа им, но в крайна сметка така и не бяха представени доказателства за някакво си послушване, а въпросните намерени технически средства не стана ясно точно кога са били монтирани. Може и в хода на самата проверка през 2009-та
Имаше и линк към оправдателната присъда - Натисни тук
Оправдателната присъда не е била протестирана от прокуратурата и е влязла в сила. Сега предполага ще има дело по ЗОДОВ и набедените от голямата цецова уста ще си получат хубаво обезщетение. да не говорим, че нито една медия не отрази оправдателната присъда, но всички послушно препечатваха цецовите брътвежи за наблюдение над проверяващи.
И не на последно място - Михайлов никога не е бил уволняван. Пенсионирал се е. Може да се провери.
05 Април 2013 20:56
Цецо - Премиер ! Бойко почива и чака Президента да стане от стола !
Треперете !
05 Април 2013 21:51
Това което казва бившия генерал изобщо не е ужасяващо, а е много лесно проверимо. Защото е достатъчно да се прегледат дали на бланките има телефони на посочените политици.
Което веднага означава, че тази система няма да се използва, защото документира, че са извършвани подслушвания.
Както и да е...
05 Април 2013 22:01
Angel Kandiloto
Цецо - Премиер ! Бойко почива и чака Президента да стане от стола !
Треперете !

Пепел ти на устата, на перото, ... не на клавиатурата...
05 Април 2013 22:12
И аз почвам да изпитвам таквъзи съмнения.
07 Април 2013 12:44
В 13.00ч. ще стане ясно, кой ще кандидатът за премиер от Герб - по канал 3.
20 Октомври 2017 17:41
За нанесени неимуществени вреди, вследствие на преживени тежки душевни болки и морални страдания от незаконно повдигнато обвинение прокуратурата да изплати на бившия шеф на ОДМВР ген. Точно Михайлов 30 000 лв. Това гласи публикувано решение на окръжния съд в Стара Загора. Старозагорски медии припомнят, че генерал-майор Тончо Михайлов беше отстранен от директорския пост след шумно огласени обвинения, че е организирал подслушване на проверяващи работата представители на инспектората на МВР. Това станало посредством тайно монтирана в залата, където били изслушвани подчинените му апаратурата.В хода на делата обвинението за подслушването отпадна, не се потвърдиха и други тези на прокуратурата, че висшият служител е подпомагал по някакъв начин организираната престъпност.
22 Октомври 2017 21:36
И не на последно място - Михайлов никога не е бил уволняван. Пенсионирал се е. Може да се провери.

Пенсиониран от...същия Цецоу с голямата уста май...За няколко дни и при висяща дисциплинарка... И с обезщетение за пенсионирането, разбира се. Въобще - чист, като сълзица
22 Октомври 2017 21:59
Михайлов, безнадеждно изостанал и с овехтели твърдения в сравнение със съвременните практики при искане, разрешаване и експлоатиране на СРС, вероятно правдиво описва собствените си достижения в нарушенията на ЗСРС и НПК от времето, когато оглавяваше дирекцията в Стара Загора.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД