:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,686,678
Активни 231
Страници 16,034
За един ден 1,302,066

Подслушвателната техника на МВР е купена с пари по "Шенген"

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
На 28 март Цветан Цветанов даде изявление пред медиите в централата на ГЕРБ, че незаконно подслушване в МВР не е имало. По-късно се опита да прехвърли купуването на техниката на предишния министър. Сега се оказва, че тя е придобита по време на мандата на ГЕРБ.
Мобилната подслушвателна техника на МВР е купена с европейски пари по "Шенген", и то от един от хората, за които се предполага, че са били незаконно подслушвани - бившия финансов министър Симеон Дянков. Освен това спецификациите изобщо не са толкова секретни, колкото се опитва да ги изкара МВР, тъй като са подробно описани в обявената от финансовото министерство обществена поръчка. Техниката обаче очевидно не е била използвана ефективно по предназначение, защото България няма никакъв шанс да влезе в Шенген поне до края на годината. Основният аргумент е, че тя не се справя с борбата с корупцията и организираната престъпност. Вчера източник от дипломатическите среди в Съвета на министрите на Европейския съюз, цитиран от "Дарик", заяви, че до края на годината не се очаква решение по въпроса. Според него това положение няма да се промени дори в края на годината мониторинговите доклади на Европейската комисия да бъдат "положителни". Вчера Председателският съвет на Европейския парламент (ЕП) пък взе решение да се занимае с масовите незаконни подслушвания в България. Темата бе разпределена за разглеждане на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред. Там се разглеждат най-сериозните доклади по въпросите на нарушенията на човешките права, функционирането на системите за сигурност, годишните доклади на "Европол" и за Шенген. Тази процедура дава възможност за изслушване на отговорните лица пред комисията.

Обществената поръчка за подслушвателната техника е обявена от министерството на финансите през октомври 2009 г. и документацията по нея опровергава много от твърденията на главния секретар на МВР Калин Георгиев. Там например са посочени датите на доставка, от които може да се направи извод и кога тази техника е влязла в употреба. По този въпрос и от вътрешното ведомство, и от прокуратурата казваха, че не могат дават информация, тъй като става дума за държавна тайна. В документацията на търга ясно се казва, че техниката записва глас. Преди два дни това бе отречено от главния секретар на МВР Калин Георгиев. "Доколкото ми е известно, апаратурата не може да извършва секретно запис на глас, не може да подслушва", заяви той. В техническата спецификация обаче ясно е посочено: "Необходимо е системата да записва едновременно 4 разговора на абонати на клетъчни телефони, прихванати от системата и посочени от оператора независимо дали са входящи или изходящи". Освен това се проследява и съдържанието на текстовите съобщения. В изискванията на финансовото министерство е записано още, че в зависимост дали мобилните телефони работят в мрежите 2G или 3G, техниката трябва да може да проследява минимум 4 от тях в първия случай и поне 1 във втория. Освен това не е необходимо системата да може да заглушава следения телефон.

От документацията става ясно още и че апаратурата отива в МВР. Преди провеждането на търга доставчиците задават допълнителни въпроси. Един от тях е на какъв тип автомобили ще се монтират устройствата и как ще бъде осигурено захранването им. "Типът на автомобилите ще бъде избран според изискванията на фирмата, спечелила обществената поръчка, и възможностите на МВР. Автомобилите ще бъдат с 12-волтово оборудване и стандартен за модела алтернатор. Всички необходими дейности по монтажа на системата и преоборудването на автомобилите са задължение на фирмата, спечелила обществената поръчка", отговарят от финансовото министерство. Друго изискване е техниката да позволява лесно преместване от един автомобил в друг. Освен това ведомството иска служителите на МВР да бъдат обучени от доставчика. "Графичният интерфейс трябва да бъде опростен и интуитивен, лесен за усвояване с подходяща визуализация на различните видове данни, ненатоварващи оператора", пишат от финансовото министерство.

Подслушвателната техника е доставена през 2010 г. Общата й стойност е почти 1.5 млн. лв. Тези пари са поредната порция, която МВР получава индиректно с оправданието "Шенген", този път от фондове. Досега вътрешното ведомство е получило почти 30 млн. лв., с които да обезпечи мерки за присъединяване към безвизовото пространство. Още през 2011 г. се предвиждаше кабинетът "Борисов" да отпусне 10.9 млн. лв., но постановлението бе променяно 7 пъти и в крайна сметка числото набъбна почти три пъти. В началото на тази година бяха осигурени още 10 млн. лв.

Това е втората покупка на подслушвателна техника. Първата е обявена в последните дни на кабинета "Станишев" - на 22 юни 2009 г., и е подписана от бившия зам.-министър на финансите Кирил Ананиев. Тя е разделена на четири, като наред с подслушвателните устройства се купуват камери за видеонаблюдение, както и съпътстващата ги техника. И двете поръчки обаче са финализирани от правителството на ГЕРБ. Доставчикът на подслушващите устройства пък е един и същ - фирмата "Лирекс БГ" в съдружие с друга компания - "Ломини". По първата поръчка финансовото министерство е платило 688 700 лв., а като предмет на доставка е посочено "Система за прихващане на GSM комуникации". Вчера от "Лирекс" потвърдиха пред "Сега", че са правили такива доставки за Министерството на финансите, но отказаха повече подробности. От компанията добавиха, че досега от прокуратурата не са търсили техни експерти, за да разберат дали е възможно изтритите данни да бъдат възстановени.РАЗСЛЕДВАНЕТО

Проверката на прокуратурата по сигнала на Станишев установи, че в Специализираната дирекция "Оперативно-технически информации" (СДОТО) в МВР, която използва техниката, не е имала никакви правила за експлоатацията й. От прокуратурата заявиха, че по този начин са създадени условия за незаконно подслушване и повдигнаха обвинения за престъпление по служба на двама бивши началници на структурата - Цветан Иванов и Камен Костов, както и на сегашния - Сергей Кацаров, който получи обвинение и за това, че се е опитал да заблуди проверяващите с експертиза, според която техниката не може да записва глас. Прокуратурата повдигна обвинение и на началника на отдел 04 в СДОТО Радко Димитров, който изтрил цялата информация от картите памет на техниката и дори се е опитал да я разглоби с отвертка. От прокуратурата вече обявиха, че ще назначат експертиза и ще търсят специалисти, за да се опитат да възстановят информацията.

67
9852
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
67
 Видими 
18 Април 2013 19:31
Ей, тоя Цвецерон, бе! Какъв невероятен кретен!
18 Април 2013 19:40
Дааа, АК 7,62!
18 Април 2013 19:42
"Графичният интерфейс трябва да бъде опростен и интуитивен, лесен за усвояване с подходяща визуализация на различните видове данни, ненатоварващи оператора"

Като за милиционери. С картинки.
.
Тази история взе да повтаря случката с апартаментите - след всяко оправдание на Цецефон излизат няколко опровержения и нови факти, че откровено лъже.
Вероятно и ще завърши като с апартаментите - някой "фактор" ще го избели.
18 Април 2013 19:43
и то от един от хората, за които се предполага, че са били незаконно подслушвани - бившия финансов министър Симеон Дянков.

Като гледам как пандурите администрират и съхраняват информация, да не изскочи в нет-а някой запис с пъшканията на Мнката и секретарката? (то няма разлика в тембъра на двата гласа, но ние ще предполагаме кой кой е).
18 Април 2013 19:44
Ченген.
18 Април 2013 19:50
Лирекс е информационо-комуникационна фирма на бивши от службите, доколкото има бивши милиционери...
18 Април 2013 19:54
Това, което не вдявам, е като са платени въпросните кетчъри и подслушвателните устройства по шенгенска линия, защо са се додали още 100 милиона? Досега се предполагаше, че са похарчени И за техника. А къде са се дянали? Да не е за концерти на Веско Маринов и за патентоване на "Родната полиция ни пази" ? И има ли някакъв начин да се публикува длъжностната характеристика на всеки от министрите, за да могат от немай къде да се запознаят всеки със своята и да престанат да се оправдават с политическите си назначения при вина, а да се възползват при лични нужди.
18 Април 2013 20:00
Най-после се намери мвр-шеф, който да казва истината за организираната престъпност и подразделението й - съдебна система.
Браво Цецо, дръж се и за цру, защото за тебе тук бъдеще няма. Нито пък ще се появи втори като тебе. Племето ни си заслужава господаря, който очевидно не е ББ. Нито пък е Плевнелиев.

Господарят ни е организираната от политическата ни класа високо-организирана престъпност.
18 Април 2013 20:02
Графичният интерфейс трябва да бъде опростен и интуитивен, лесен за усвояване с подходяща визуализация на различните видове данни, ненатоварващи оператора", пишат от финансовото министерство.


С едно изречение финансовото министерство са дали определение на цвъковиците.
18 Април 2013 20:22
100 млн са за заплати
18 Април 2013 20:27
Прокуратурата повдигна обвинение и на началника на отдел 04 в СДОТО Радко Димитров, който изтрил цялата информация от картите памет на техниката и дори се е опитал да я разглоби с отвертка.
Здравейте, циркаджии!
18 Април 2013 20:29
маргаритка2

С едно изречение финансовото министерство са дали определение на цвъковиците.
По това време все още не са били цвъцковци.
18 Април 2013 21:02
Че се о*каха е вярно, но това изобщо не прави председателя на ПЕС по-голям пич. А това малко ми прилича и на капан...Хем ГЕРБ контролират всичко и има диктатура, хем бате Серго получава сигнали...
18 Април 2013 21:09
Шенген ще има когато във всеки окръжен град има по един комплект от апаратурата.
18 Април 2013 21:17
водопроводчик, от юли 2009 нататък са цвъковици, а поръчката е от октомври, а ноември и декември оставиха БАН без заплати.
18 Април 2013 21:20
"Типът на автомобилите ще бъде избран...

Т.е. и колите са ги купили след това,
"по време на най-голямата криза, която ..." и т.н.
18 Април 2013 21:25
Че се о*каха е вярно, но това изобщо не прави председателя на ПЕС по-голям пич.

Виж сега, периодът "Всичките са маскари" е вече отминал, дайте нещо по-свежичко.
Стана ясно и на първолачетата, че класите са различни, не може да се смъкне едното до другото.
18 Април 2013 21:29
Калин Георгиев. "Доколкото ми е известно, апаратурата не може да извършва секретно запис на глас, не може да подслушва"

а също
"Графичният интерфейс трябва да бъде опростен и интуитивен, лесен за усвояване с подходяща визуализация на различните видове данни, ненатоварващи оператора"

Има няколко варианта: или интерфейсът не е достатъчно опростен, или интуицията Георгиева куца, или Георгиев не може да усвоява различни видове данни. Проблемът е, че всичките правят Георгиев неадекватен на служебното му положение. А може и да не са му давали да си играе с тези играчки, да не се натоварва. Което пак води до служебно несъответствие.
18 Април 2013 22:00
Самуил Димитров
Имам спомен, че преди години един собственик на "Лирекс" бе намерен мъртъв във ваната и май не стана ясно как и защо. Може Б.Б. (да не се бърка с Бриджит Бардо) и да не е бил още главен секретар, а действащ оперативен от другата страна, която май се оказа една и съща!
18 Април 2013 22:23
СЕГА, нещата взеха естественият си обрат и, да.... да - цру се издъни до немай къде - такъв епик фейл и 20-те години не са имали - тряб".... цвък, тикво??? само малоуми=ният мат'рял е в състояние да ги задържи над водата преди да им се случат "битови" инциденти, само така нареченото "правителство" и покупката на гласове може да ги запази за известно време.... циркаджии, по-лошото предстои - тия боклуци, СЕГА ще си играят на разменна монета - докато цру или кгб не ги "похарчат" - тъп, тъп мат;рял....
18 Април 2013 22:27
Браво Цецо, дръж се и за цру, защото за тебе тук бъдеще няма.


Няма начин в ЦРУ да има такива тъпанари. Там Цвицерон дори за чистач няма да се класира.
18 Април 2013 22:28
Подслушвателната техника на МВР е купена с пари по "Шенген"

Значи е използвана по същество, подслушвали са някакъв украинско-съветски гражданин, саботитращ евроцивилизацията
18 Април 2013 22:49
Документите срещу Флоров са автентични
Шефът на ГДБОП покровителствал наркотърговци
Натисни тук
18 Април 2013 23:33
Luca
Ченген.
19 Април 2013 00:16
Булката Беглец
19 Април 2013 00:49
Имам спомен, че преди години един собственик на "Лирекс" бе намерен мъртъв във ваната и май не стана ясно как и защо...
По-точно застрелян и после у тях открили една торба с кокаин, което според криминалистите било причината за разстрела. 2009 г.тук
19 Април 2013 04:22
Т. нар. "герб" е престъпна организация, която, след задържането под стража на рапона, потника, фидоошу и пр., следва да бъде разпусната, собствеността й - конфискувана. Заедно с конфискуваната собственост на гореказаните и др. лица и семействата им, придобита по престъпен начин, средствата да се използват за извънредна помощ за пенсионери с ниски пенсии продължителен трудов стаж, майки, инвалиди и работещи с ниски доходи.
19 Април 2013 09:00
Изнасянето и разгласяването на секретни документи дали е престъпление?
19 Април 2013 09:07
Подслушвателната техника на МВР е купена с пари по "Шенген"

Какво очаквахте ? Да бъде купена с парите на тъщата на Цвък ли ? Неее, те ще отидат за седми и осми апартамент.
19 Април 2013 09:12
Подслушвателната техника е доставена през 2010 г ,разкри Сега и всички традиционни оправдания на Борисов и Цветанов със тези преди тях, за подобно използване на техниката са най-малко жалки.
Натисни тук
19 Април 2013 09:17
Горили за Европейско Развитие на Бандитизма
19 Април 2013 09:30
Публикувани детайли по поръчка, съдържаща класифицирана информация?
Подслушване? От него герберският човешки материал се възбужда.
19 Април 2013 09:38
Лъч надежда за прогресивните сили - откриха как и кога техниката е купена Подценявате пожарникаря, физкултурника и Калин Георгиев, вярвате (както и прокурорите) на пишман експерт и калпав информатор, а това ви вкарва начело със Сергей Дмитриевич в грандиозна бурлеска точно преди 12 май
19 Април 2013 09:38
Героични Еротично Ревящи Будали
19 Април 2013 09:46
Трябва срочно да се изясни от прокуратурата къде на друго място освен в МВР е доставена такава апаратура?! Мен обаче ме интересува и друг въпрос, защо тази апаратура се дава за ползване и управление само на пожарникари???!!!
19 Април 2013 10:52
Предпочитам Сергей Дмитриевич пред тъпите мутри. Унижението би било огромно - като си представя Неговата самодоволна мутра "пак ги бихме" и се чувствам в канал с ла *на.
19 Април 2013 10:52
Аз твърдя че БСП(БКП) е терористична партия а ГЕРБ е бледо нейно копие.
Може ли някой да ме опровергае?
19 Април 2013 10:59
Трябва срочно да се изясни от прокуратурата, къде на друго място освен в МВР е доставена такава апаратура?!

Наистина ли не си пожарникар?
19 Април 2013 11:00
Мен обаче ме интересува и друг въпрос, защо тази апаратура се дава за ползване и управление само на пожарникари???!!!
Щото са печени,като харманлийска керемида, затова.
19 Април 2013 11:04
Аз твърдя че БСП(БКП) е терористична партия а ГЕРБ е бледо нейно копие.
Може ли някой да ме опровергае?


Да.
1.БСП е напълно легална политическа организация, чиято регистрация, устав и цели не са в нарушение на конституцията на Република България.
2. герп не е партия.
3. Поздравления, Вие бяхте опроверган. Приятен ден!
19 Април 2013 11:07
Вчера от "Лирекс" потвърдиха пред "Сега", че са правили такива доставки за Министерството на финансите, но отказаха повече подробности.


Ха! Какво си имаме тук? Таааноооов, Тааааноооов, да не е при "Митници" тази техника? Има ли структура на МФ, която да има право да иска и да извършва прилагане на ... СРС? Монка, да не си слушал Джиджи кога скимти с бейбифон бе, пич извратен?
19 Април 2013 11:29
wreckage,
"Партията" е отговорна за атентати, погубени хиляди човешки животи и съдби.
Също за разграбването и разрухата на тая страна, колкото и да се отрича
това от дебелогъзите синчета и внуци на "активните" борци. Колкото и да
си бъркат по ***** с ДПС, щетите от възродителния процес няма да се компенсират.
Сега е в ход каляне на БГ пред ЕС. Както каза вчера П. Стоянов, Тя обявява изборите за
манипулирани още преди да са се състочли. Това показва че

КОМУНИСТ РОДИНА НЯМА, и мястото му е на дръвника.
19 Април 2013 11:34
И физкултурник не съм!
19 Април 2013 11:38
Вероятно и ще завърши като с апартаментите - някой "фактор" ще го избели.

Ами те започнаха... с метафори!
19 Април 2013 11:40
Ми Цецерон да ги връща парите, като е ползвал техниката за лични нужди. Ако няма пари - да го пращат да слага асфалт и да строи магистрали до края на живота си.
19 Април 2013 11:42
bayiliya1963,
отвори си тема БКП, щом нямаш какво да напишеш под тази тема.
19 Април 2013 11:42
И физкултурник не съм!


Подсещаш ме за един ... пожарникар-физкултурник. Уффффф!
19 Април 2013 12:41
Хайде пак ченгеджийски номера... В момента въпросът е защо лъгаха, че няма мобилна техника за подслушване и защо са подслушвали незаконно.
Съвсем друг е въпросът как са я купили, с какви средства и защо са я купили...
Нека не ни подхлъзват толкова елементарно. Не всички са от т.нар. академия и все още имат с какво да мислят. Отговорите един по един и пред когото трябва. Ако има нарушение на закона със сигурност има и закононарушители, които трябва да си понесат последствията за неспазване на законите. И няма никакво значение дали законите им харесват, или не. Законите са закони, за да се спазват от всички. Ако законите са остарели и не отговарят за времето, в което се прилагат се променят, но от народното събрание. До тогава са в сила и всички са равни пред тях, нали?
19 Април 2013 12:42
С едно изречение финансовото министерство са дали определение на цвъковиците.

Маргаритке-2, е да... ама тя била поръчана от Тригъзата!
И ся кво?
19 Април 2013 12:44
@Ильо
19 Април 2013 10:52
Аз твърдя че БСП(БКП) е терористична партия а ГЕРБ е бледо нейно копие.
Може ли някой да ме опровергае?

Може -- учениците надминават учителите си. Можеш ли да го опровергаеш?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД