:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Обединеният народ никога няма да бъде победен”*

Дори кратък сравнителен поглед върху някои от диктаторските режими от най-ново време ще ни увери в закономерните прилики между тях
Масови граждански събирания срещу режима на "черните полковници", пред Атинската политехника, ноември 1973 г. (вляво); в подкрепа на кандидат-президента Салвадор Алиенде, в центъра на Сантяго, септември 1970 г.; срещу неспирното обедняване и корупцията при режима на Бойко Борисов, на софийската улица "Г.С. Раковски", февруари 2013 г.
Вероятно на 9 май 1945 г. съюзниците и техните народи, поне тези от Европа и Северна Америка са се надявали, че краят на диктатурите е наложен вече. Еуфорията от победата трябва да е притъпила чувството за реалност. Втората половина на ХХ в., а вече и началото на ХХI в., се оказаха време на неограничен разцвет на диктатурите - от латиноамерикански, от африкански, от азиатски тип, всякакви диктатури за всякакъв вкус. Понеже това е едно само много кратко въведение, ще е добре да припомним края на диктатурите поне в Европа (вж. Contre l'оubli. La тrace des dictatures, 2010) , за нас това е твърде важно. Този край настъпва подозрително едновременно - в периода 1974-1975 г., когато се струтват кървавите режими в Португалия (25 април 1974 г.), Гърция (1 август 1974), и Испания (практически след 20 ноември 1975 г. ).
Вече чувам несъгласието: А къде са диктатурите на пролетариата? Техният анализ е много по-сложна работа, струва ми се. Да, в управлението на държавите от Източна Европа до края на 80-те години на миналия век можеха да се наблюдават елементи от класическите диктатури, но при тях важното беше търсенето на пътища за изграждане на съвършено ново обществено устройство. Днес от всички се вижда, че тези опити наистина изградиха значително по-справедлив обществен ред от всички познати ни досега. Този обществен ред се оказа нестабилен и затова нетраен, но нямаше начин изграждането му да започне без разграждане на старите обществени и стопански отношения (Вл. Ленин, "За демокрацията и диктатурата", "Правда", 3 януари 1919 г.).
Невъзможно е да се твърди, че ако е единно кое да е съвременно общество би позволило да му бъде наложено диктаторско управление. Тук ще да е главният проблем, обществата всъщност много рядко са единни. Ето пример, твърде обезпокоителен, впрочем: В първите дни след 11 септември 1973 г. са избити между 2 хиляди (по The New York Times) и 15 хиляди (според шведския посланик в Сантяго Харалд Еделстам) чилийци, а общо до 1988 г. са унищожени физически, често след страшни мъчения, над 40 хиляди души. Дори при тия страшни зверства на чилийската хунта на прякото допитване до народа на 5 октомври 1988 г. цели 43 % от чилийските избиратели са за продължаване пълномощията на Пиночет за още 8 години (против са 55 %). Деянието на тези над 3 милиона чилийци, всички до един правоверни католици, впрочем, остава непонятно за здравия разум, но възбужда и крайно обезпокоителни питания относно съвкупната ни съвременност. И още: почти 30 % от гърците, почти повсеместно практикуващи православни, си спомнят с добро времето на хунтата (по Eleftherotypia; вж. Свързани текстове). И още: партията ГЕРБ, която бе свалена от власт в резултат на необичайни за нас улични протести с показни самоубийства, защото задуши в мизерия огромната част от българите, пак получава 31 % одобрение вчера. Нещо не е както трябва, наистина, или пък е непознаваемо.

* * *

Може някому да се стори пресилено поставянето на доскорошното управление в България в една редица с всепризнати кървави диктатури като управлението на "черните полковници" в Гърция (1967-1974) и варварската чилийска хунта на ген. Аугусто Пиночет. Всъщност не е нито пресилено, нито странно, силата на въздействие върху законно избраните правителства се определя в края на краищата от геополитическата значимост на държавите. Поголовното избиване на всеки, който би могъл да окаже съпротива на военния метеж в Чили в първите няколко дни след 11 септември 1973 г. ще трябва да се постави в пряка връзка с абсолютната необходимост САЩ да не допуснат втора Куба в близката си околност. В същото време Гърция е само звено, макар и от изключителна важност, в санитарния кордон около СССР и социалистическите страни, чието изграждане започва с доктрината "Труман" (12 март 1947 г.). България днес е само един от приятелите, няма никаква нужда от строги мерки, един Борисов беше напълно достатъчен и той с чест изпълни поставените му задачи по досъсипването на оголялото ни стопанство. Все пак сме ХХI в., и диктатурите вече не са това, което бяха.
Къде наяве, къде тихомълком, но твърде често се мечтае за "здравата ръка" в стопанството на позакъсалите държави. Витаят слухове, че именно диктатурите биха могли да решат всяка стопанска грижа, да направят живота богат и лесен в отплата на загубената свобода. Всъщност възможностите, които дава единното и твърдо управление могат да доведат, както и при всяка друга форма на управление, както до блестящи, така и до ужасяващи стопански резултати. Гърция в времето на военната хунта отбелязва добра стопанска устойчивост и забележим напредък (вж. Свързани текстове).
Не е такъв примерът с управлението на чилийската хунта. Главно в резултат на платени от американското правителство банди, съставени и от криминални престъпници, разоряват планомерно чилийското стопансто при президента Алиенде и при правителството на Народното единство. Разрушени са значителна част от железопътните линии и гари, жизненоважни електростанции, пътища и производствени сгради (Роджър Бурбах, 2006 [=2008]). Стопанската политика на хунтата се провежда от така наречената група на "чигакските момчета" - образовани стопански в Чикаго, но също и в Харвард. При абсолютна стопанска централизация, Пиночет провежда двукратно мащабни приватизационни кампании, като втората разпродажба е за дребни пари и се налага за да се запълнят финансовите дупки, получени в резултат на първата приватизация. Въпреки отличната външноикономическа среда, която поглъща жадно чилийския износ, в края на управлението на Пиночет чилийското стопанство е в състояние, наподобяващо изходната точка през 1973 г. С една разлика, приходите от износа и от приватизацията формират нов несметно богат стопански елит, включително и военните от управлението на Пиночет. За останалите чилийци - без изменение.
Има една съществена, струва ми се, прилика между разглежданите диктаторски режими - главната стопанска роля в тях поверявана на възпитаници на американските стопански университети. За цялото време на военната хунта в Гърция главно действащо лице в нейното стопанство е Адамандиос Андруцопулос, който е министър на финансите почти през цялото време до 1994 г. Андруцопулос е американски възпитаник, преподавател в Чикагския университет (да, да, пак Чикаго). Макар пряката връзка на правителството на САЩ с преврата на "черните полковници" да не е доказана (от офицерите за свръзка обаче във Вашингтон със сигурност знаят за преврата поне седмица по-рано, но продължават да разчитат на подготвяния едновременно и независимо преврат на генералите), то почти веднага след това някой "горещо препоръчва" Андруцопулос за министър на финансите.
Наследниците на престъпни групировки, заедно с мутризирани части от бившите структури на Държавна сигурност, които бяха поставени начело на властта през 2009 г. у нас имаха представа за стопанска политика само от практиката си в сенчестиje структури през 90-те години на ХХ в. И ето, едно услужливо посолство, точно на неговия началник Борисов като министър-председател смутено помахваше за поздрав от президиума на българското Народно събрание, се "притече на помощ". Така сърбахме попарата на Дянков до самия край на режима на Борисов, който еуфорично надигаше глас от време на време, за да ни поучи, че пари българинът има доволно, спестяванията нарастваха, макар и от "африканска" изходна точка.
Ето ги тия спестявания: Повече от половина или точно 60 % от всички българи, нямат никакви спестявания (данни по БНБ, раздел Статистика; вж. Ив. Ангелов, 2013). Дотук е ясно. През септември 2011 г. останалите имат общо 9, 2 милиона банкови сметки със средно по 114 лв. (sic!) в тях. Сега - хубавото. В цели 625 банкови сметки у нас има по над милион лева, а усреднено по малко над 2,4 милиона лева. Само година по-късно, през септември 2012 г. усреднените 114 лв. в многото сметки са намалели още, а в милионните сметки са достигнали 2, 7 милиона лева усреднено. Иначе казано, правилните хора забогатяха още, а неправилните - гледат супата. Сега трябва да е ясно къде са парите, които трябваше да послужат за увеличения на доходите на редовите българи, нали?

* * *

И така значи, накрая цялата работа се оказа за пари, за едни нищо и никакви 625 банкови сметки с над 1 милион лева в тях, чието усреднено съдържание управляващият триумвират Борисов-Цветанов-Дянков трябвало да удвои. Ами да ни бяха казали тия обладатели на големите сметки за желанието си, кой щеше да е против да им сложим по един, а че и по два милиона държавни пари, но пък щяхме да си спестим целия гладен трагикомичен цирк от 2009 г. насам.
_____________________
* Заглавие на една от най-известните протестни песни в съвременната световна история, написана от чилийския поет и композитор Серхио Ортега преди точно 40 години, през юни 1973 г., в подкрепа на президента Салвадор Алиенде и на правителството на Народното единство.

Свързани текстове:
http://www.segabg.com/article.php?id=637473
http://www.segabg.com/article.php?id=642639
40
22433
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
08 Май 2013 19:51
История или някакви неща, които с усилие може да наречем "размисли". Къде - къде по-долу от Дж. К. Джером...
Котка -
-------------------------
Блогът на Генек
08 Май 2013 20:05
Днес от всички се вижда, че тези опити наистина изградиха значително по-справедлив обществен ред от всички познати ни досега.

Авторе, струва ми се, че тотално си объркал понятията.
Какъв е този справедлив обществен ред в при комунистическите диктатури в Източна Европа. Няколко десетки милиона човешки същества избити в концлагерите на Сталин малко ли са ти?! Сравнява ми юнакът диктатурата в БГ с тази в Чили и я има за много хуманна. Че само в БГ има многократно повече избити, отколкото от Пиночет. Спомням си 1974. Тогава в Чили на власт бяха дошли комунягите на Салвадор Алиенде. Национализираха на поразия. Експроприираха на хората собствеността, с която си вадеха хляба. Една нощ Пиночет помете пасмината към стадиона и ...... Авторе, гледал ли си документални филми за Чили от края на 80-те и началото на 90-те? Ако можеш виж ги. тогава ще разбереш защо тогава хората там си искаха Пиночет. Само не мога да разбера защо БГ стадото си искаше Т.Ж., който го остави с огромен държавен дълг. Не разбирам защо мат'риалът в БГ си иска и Боко Тиквата, които на практика разруши всякаква останала икономика. това ние простите наричаме мазохизъм.
08 Май 2013 20:05
Кви диктатури, какъв пролетариат бе, байно. В България преди 70 години 85% от населението са селяни. Тези масонски и маркско-лениниски идеи нямат нищо общо с нашите традиции. Много ясно, че обединеният народ няма да бъде победен. Туй нещо го обяснявай на интернационалистите и глобалистите.
08 Май 2013 20:31
Скандинавец,
Много на едро боравиш с числата. И по-полека с пропагандата - трудно ще мине баш тука.
08 Май 2013 20:35
Всичко в статията е правилно, и много тъжно.
Чрез борисов сащ отново ни предадоха както през 1945 и ни правят втора ялта-малта, без да сме го заслужили абсолютно с нищо.
Този път сащ са оставили границите отворени.
Ако сложат борисов да управлява страната, съм сигурен че до 2-3 години половината от населението между 20 и 40 г. ще се разбяга (не че сега не се разбягва, но разбягването ще се ускори три пъти). Вероятно това е предназначението на борисов.
08 Май 2013 20:39
Скоро чух един много хубав виц, да го напиша докато не съм го забравил.
Събрал Кубрат синовете си, да им казва бащината повеля. Дал на най-малкия си син Аспарух една стрела и му казал "Счупи я!". Счупил я Аспарух колко му е, една стрела само. Извикал тогава Кубрат средния, Котраг, дал му три стрели и му казал "Счупи ги!". Котраг и той ги подпрял на коляно и ги счупил.
- Е, деца мои, видяхте ли, че когато сте сами или на малки групи, лесно ще ви победят.
Извикал тогава големия син, Баян, дал му един сноп стрели и му казал "Счупи ги!". Баян обаче бил здравеняк, подпрял стрелите на коляно и ги счупил всичките. Кубрат го гледал, гледал, пък му казал:
- Баяне, Баяне, прост беше и прост си остана!
08 Май 2013 20:51
El pueblo unido, jamás será vencido - Обединеният народ никога няма да бъде победен.

Oсвен от:
а) още по-обединен друг народ;
б) притежаващ по-модерно оръжие завоевател/извънземни, въоръжени с pew-pew lazers;
в) вампири с телепатични умения;
г) много добре организирани дебили.
08 Май 2013 20:57
Може да не съм от първите 7 ,но все пак:
Котка
08 Май 2013 21:05
Да, в управлението на държавите от Източна Европа до края на 80-те години на миналия век можеха да се наблюдават елементи от класическите диктатури, но при тях важното беше търсенето на пътища за изграждане на съвършено ново обществено устройство. Днес от всички се вижда, че тези опити наистина изградиха значително по-справедлив обществен ред от всички познати ни досега.

Мили Боже!
08 Май 2013 21:56
Изобщо 11 септември е интересна дата.!973 я помня заедно с "El Pueblo unido jamas sera vencido" : Натисни тук...
11 септември 1714 бележи последната битка на независима Каталуня(пада Барселона).1714 не я помня , но всяка година това е един празник на провинцията(Diada de l'Onze de Setembre).А символът (има го дори по автомобилите като стикер) е магаре).Прилича и на българския инат.Само дето не правим празник от пораженията си.
08 Май 2013 22:03
Е, чак толкова предубедено и манипулативно! Все пак има и съвременници на тези събития....
08 Май 2013 22:16
Обединен народ...то народ няма, че пък и обединен?
И защо да е победен - нужен им е наи*ан, както си е сега, разединен, насъскан едни срещу други, не знаещи и неуважаващи ценностите си, необразован, смазан, изпростял, осоктял...Нещо като нищо е това заглавие, признавам си само него прочетох и не продължих надолу. Нонсенс някакъв.
Ако намеря време ще хвърля поглед, но едва ли!
08 Май 2013 22:33
Спомням си 1974. Тогава в Чили на власт бяха дошли комунягите на Салвадор Алиенде. Национализираха на поразия. Експроприираха на хората собствеността, с която си вадеха хляба.

Scandinavian, някакви подробности да дадеш, какво точно е национализал Алиенде и кои хора са останали без хляб. Доколкото знам е национализирал доста мини, повечето от които собственост на чужди компании, предимно от САЩ.

08 Май 2013 22:43
Scandinavian
08 Май 2013 20:05

И годината не е 1974 а 1973 и Алиенде не беше комунист,но ..войната си беше война и преврата на Пиночет го инициира едно Централно Управление.И те си го казват.
08 Май 2013 22:56
Ето пример, твърде обезпокоителен, впрочем: В първите дни след 11 септември 1973 г. са избити между 2 хиляди (по The New York Times) и 15 хиляди (според шведския посланик в Сантяго Харалд Еделстам) чилийци, а общо до 1988 г. са унищожени физически, често след страшни мъчения, над 40 хиляди души.

Commission director Maria Luisa Sepulveda said they had identified another 9,800 people who had been held as political prisoners and tortured.
The new figures bring the total of recognised victims to 40,018.
The survivors will get lifetime pensions of about $260 (£157) a month.
An earlier report by the commission recognised 27,153 people who suffered human rights violations under military rule.
The official number of those killed or forcibly disappeared now stands at 3,065.

Натисни тук
Не че това е някакво оправдание или прави режима по-привлекателен, но все пак добре е да се дават достоверни данни.
08 Май 2013 22:58
Браво др. Петрински, браво СЕГА! Можем да сме горди и радостни, че в Родината ни все още има водещи медии, които дават поле за изява на прогресивни журналисти. Такива задълбочени, безпристрастни анализи за социализма отдавна вече не се срещат по чуждите вестници. Под чужди, разбира се, не включвам братските руски, белоруски, кубински и други подобни свободни и независими медии.
08 Май 2013 23:03
Факт е, че фактите нямат никакво значение. Двама души, ако им дадеш свобода да избират ще предложат поне 3 варианта за отговор на въпрос от типа "колко е 1+1". Спасението засега е само в диктатурата, ако имаше обаче и начин да се гарантира че диктатора ще се грижи предимно за стадото, а не предимно за себе си....
08 Май 2013 23:12
Петрински умее да те разсмее по-добре и от комиците със своите рабфак рапсодии.
Да не говорим пък за неговите верни "коткообразни" последователи, които само вдигат въодушевено палчета след всяка една "патриовиагра" ( или "цоцвиагра".

08 Май 2013 23:41
Авторе, гледал ли си документални филми за Чили от края на 80-те и началото на 90-те?
Аз съм гледал документален филм по "Хистъри", който разказва на зрителите си как българите и КГБ са се опитали да убият папата...
Днес имах повод да сравнявам нивото на медицинските услуги и изобщо на отношението на системата за здравеопазване сега с тези от "преди"... Ежедневно имам поводи да сравнявам грамотността, общата култура, домашното възпитание, ценностните системи на младите хора - все неща, които би трябвало да са резултантни от усилията и приноса на държава, общество и семейство. А не на идеологията. Но парадоксът е налице. Макар и някои да не искат да го видят...
Колкото хора толкова и критерии за справедливост... Никога смачканият поради "неподходящ" произход няма да разбере отношението към миналото на бедното селско момче, което благодарение на труда и почтеността си е направил в живота нещо повече от къра и говедата, на които би бил обречен при стария режим. Странно защо несправедливо уволняван преди не може да намери общ език с несправедливо уволняван сега. Общ език за понятия като истина и почтеност. "Правилно са те подгонили, комуняка такъв!" "Ти ли ще ми кажеш, бе фашага ниеден!" Такива диалози, мултиплицирани и в различни форми наблюдаваме всеки ден... Някога написах във форума, че няма разлика между това да твърдиш, че даден народ или раса са непълоценни, че дадена класа или професионален кръг са непригодни само поради принадлежността си към тях... За съжаление времето не ме опровергава, а напротив - дава нови поводи да констатирам същото.
Въпросът е в тези сегашни 650 и еди колко си сметки... И преди имаше облагодетелствани, но поне знаехме кои и защо. И те бяха горе-долу толкова като бройка. Но за останалите имаше повече, отколкото има сега за останалите извън споменатите. И не толкова като имане в чиста натура... Да, имаше дългове, но имаше и активи. Сега също има дългове, но къде са активите? Двадесет и кусур години слушаме общи приказки за номенклатурата и ДС, но никой още даже не е и понечил да потърси от онези времена банки, сметки, трансфери, имена... общи приказки и обща вина към хора, които нямат нищо общо с грабежа, но услужливо набутвани от пропагандните клишета в ъгъла на наказваните от общественото мнение. Мнение, което неясно защо харесва да се вторачва в обобщаващия образ на колективната вина за повече или по-малко абстрактни негативни явления в по-далечното минало вместо да иска конкретните престъпления и конкретните имена на престъпниците от близкото такова и от настоящото ни битие.
Да, навремето учехме в 11-ти клас Основи на комунизма, но бяхме грамотни. Сега не учат идеологически предмети, но не могат да пишат. За граматика не отварям даже и дума... Имаше вечерен час за учениците, но криминалните престъпници бяха в затворите. Вярно, че доста време банани имаше само около нова година и в показните магазини, но пък нямаше ровещи по кофите... Лудите си бяха в лудниците, а не ни стряскаха по улиците... Вярно, че заплатите на лекарите бяха колкото на другите вишисти, но пък Хипократовата клетва не звучеше фалшиво пред действителността... Така че, Ванка, според мен си прав, друже, за справедливостта... Може някои да имат основателни причини да не споделят това твърдение... Както казал Соломон - "И ти си прав"... Прав си и за броя на сметките и тяхната усреднена стойност... Но защо ги умеша нещата... Покрай споровете около първото, не разбираме какво точно означава второто, как ни засяга то лично и какво следва да правим, за да работим повече за себе си, а не за тези със споменатите сметки...
08 Май 2013 23:42
Значи, изглежда мнението на Петрински че соц обществото е било по-справедливо / по-добро/ от сегашното, много дразни някои. Петрински е прав, обществото не се състои от права и свободи, ами си е конкретна група хора, която си има брой, има си качество има си перспективи. Без съмнение, тогава групата беше по-добре, а сега ясно се вижда че настоящата организация унищожава българския народ /при това много бързо по исторически мерки/. Има обаче и друга истина, че на много членове на обществото именно сега им е по-добре. За мен АКО соца се беше запазил, в онзи вид, сега щеше да е по-зле, щях да съм редови инженер някъде и на работа от сутрин до вечер. При така наречената демокрация, сам съм си господар и работя, каквото си искам и когато си искам и ходя където си искам. Но 90% от хората, фактически нямат избор, за каква свобода и демокрация говорим, когато имаш избор да работиш работа с която едва си плащаш тока или да бягаш от страната си? Това ако е свободен избор.....
И проблема е именно в сегашната система /организация/ на обществото, а не в тиквите дето ни управляват, нито в няколкотостотин милионера. Тиквите и милионерите са следствие на проблема, а не причина.
08 Май 2013 23:49
"... мутризирани части от бившите структури на Държавна сигурност, които бяха поставени начело на властта през 2009 г." - това е като ла-няно петно върху иначе силната статия. Къде ги тези "структури на ДС" бре, авторе? Дай поне един пример! Посочи някой от ДС, който влиза в тези 625 милионерски спестовници! Бактън от това ритуално хвърляне на камъни по несъществуващ обект! Така потънаха в екскременти седерастите със същата тъпа мантра "Долу БКП и ДС!", така потъват в същата смрад и гербаджиите с нея. Не по-малко злобно, макар и по-прикрито същото правеха и соцмошениците. Отклонявайки вниманието на обществото към отдавна разформированите тайни служби, през това ограбиха каквото можаха от общото, харизаха на чужди капиталисти всичко щогоде печеливше и разрушиха останалото. Три свързани помежду си престъпни предателски банди. А Петрински сочи ДС ...
09 Май 2013 00:51
Факт е че социалистическия строй е по справедлив.Но не е задължително да е по-добър особено от гледна точка на ишкономическо развитие .Факт е че преди материалните блага се разпределяха по-справедливо но факт е че при капитализма има повече шанс да се създават повече материални блага "нищо"че ще се разпределят"несправедливо".
09 Май 2013 01:16
АФторе, бе те комундетата се опитваха да стрижат наивни коми-овци и да продават на гадните капиталисти труда им за без пари, ти градяли по-справведлив ред. Сега поне мръсните ризи са малко или много на показ ... Утопиите са най-грозните извращения на човечеството, жалкото е че много от виновните за това дълго, а понякога и до самия край си вярват, че правят добро. Дори и когато вече започнат да считат, че само те знаят как и затуй другите трябва да бъдат ограничени, убивани, мачкани - за тяхно добро.
09 Май 2013 04:22
Мда.
Както бе отбелязано в съседната статия - идеологията яко е заапала историята за гръцмуля.
Ще и изфръкнат очетата на горката.
П.С.
Колкото за по- справедливото общество дето уж го били спретнали тъдява болшевиките . ..
Ако приемем че равномерното сипване в котленките на тези дет бухат с мотиките и тези дет се подпират на тях е справедливо - ОК
09 Май 2013 07:47
Алиенде май беше ИЗБРАН на редовни избори? И не беше комунист? А превратаджията Пиночет взе властта със сила. Защото не му харесвало положението...
Юни 1923 година. Законноизбраният министър-председател Стамболийски е свален и зверски убит, защото някому не се нравели изборът и действията му.
Да виждате връзки?
Значи, щом е наш - имаме право на преврат. Ама те правят революция...Ауууу, какви лоши хора!
Петко Енев пред съда - "Защо аз да нямам право да извърша преврат, а господин Цанков да има?"...
А статията е буламач, но...не стреляйте по пианиста...
-----------------------------------------------------------
Блогът на Генек
09 Май 2013 09:41
Петрински, Петрински, абе ти събития на които си бил съвременник не разбираш , а искаш да ми говориш за история. Какви мутри , какво ДС. Целата тая манджа ти я забъркаха част от върхушката на БКП . Мутри, ДС и последния льольо от фабрики и канцеларии - всеки почна да се спасява кой как може, те нямат нищо общо с престъплението извършено от превратаджиите от ЦК -Младенов, луканов,Лилов,Джуров. Един поет, комунист, май че и чавдарец беше си тегли куршума за тая работа. На беше ли Веселин Андреев? Може да се каже , че това беше последния комунист. На другите им беше по удобно да станат социалисти. И ти в други ден барабар със още 20 и нещо % ще отидете в да им гласувате на тия. Гласовете за БСП в неделя ще покажат и броя на най-големите баламури и най-големите виновници за състоянието на Бя.
09 Май 2013 10:10
....., някакви подробности да дадеш, какво точно е национализал Алиенде и кои хора са останали без хляб.

Weed,
Беше национализирал например всички частни товарни автомобили въпреки съпротивата на собствениците им .... Спомням си тогава във вестник "Раб. дело" имаше карикатура, осмиваща тези собственици....
Нямам спомени за национализация на магазини и подобни ... намери и чети.
09 Май 2013 10:27
Точен и обективен анализ, исторически ретроспекции и статистически данни, които показват ирационалното, дори безумно поведени на големи сегменти от обществото в определени периоди. Обяснението е сложен микс от различни геополитически, регионални и национални фактори, които действат във взаимодействие, направлявани от мощни външни центрове. Колкото са по-значими природните богатства и енергийни ресурси на една страна, толкова по-силен външния натиск. България е в балканския център на тоталното съперничество за надмощие между Вашингтон и Москва. Ясно кой е потърпевшия от това титанично противопоставяне - българския народ. Компроментирани марионетки като Борисов обслужват чуждите интереси. От "висотата" на криминалното си минало и профанизъм, обграден от клика от лакеи, той гледа на народа ни като на... "некачествен мат*рял"!
09 Май 2013 10:33
Скандинавец, сигурен ли си в това което пишеш? Щото именно профсъюза на шофьорите на товарни автомобили обяви стачка, която нанесе огромен ущърб на икономиката на Чили. И сега не е ясно кой е платил за това /ЦРУ не признава/, защото няма как на свои средства всички шофьори да откажат да работят, а за да няма все пак стачкоизменници са се пръскали шипове по пътищата. Аргумента на профсъюза за стачката е бил че те се опасяват от национализация Представяш ли си всички шофьори на камиони в Бг, да откажат да работят? Но не помня да е национализирал камионите Алиенде, макар че по време на стачката е бил длъжен да го направи, макар че от друга страна и да го е направил.... ако шофьорите не щат да работят... ква файда.
09 Май 2013 10:39
Статията, .... бе то човек се чуди какво да каже за статията, че да не е груб.
Не че всичко е невярно де, ама това за Чили определено е! Особено за обеднелия вследствие на диктатурата на Пиночет чилийски народ е откровена лъжа.
Авторе, па има Интернет бе, има данни, попрочети и виж!
09 Май 2013 10:43
Летец 55,
09 Май 2013 12:09
...А къде са диктатурите на пролетариата? Техният анализ е много по-сложна работа, струва ми се...

Ами в ГУЛАГ. Те там са изпращани цели народи. Ама точно на 9 май ти е сложно да правиш таквизи анализи...
09 Май 2013 14:58
Значи, изглежда мнението на Петрински че соц обществото е било по-справедливо / по-добро/ от сегашното, много дразни някои.
Бая. За тях си е съвсем в реда на нещата населението на България да се стопи от 9 на 7 милиона за последните 23 години, пенсионерите да мизерстват, циганите да крагат, а селата да обезлюдяват. За тях е напълно нормално да има хора ровещи в кофи за боклук за да преживеят. И като им тикнеш в лицето обективни факти (като тези изложени в статията) те почват да ти заразправят как едно време нямало банани в магазините.
09 Май 2013 15:32
Определено, и с банановата мантра задължително върви гулаговата. При все че дори не знаят какво значи това.
09 Май 2013 15:49
Ето ги "прелестите" на пролетарската диктатура в Украйна, тук:

http://www.factor-news.net/index_.php?cm=8&id=12868

Някои се правят на разсеяни, сякаш не знаят какво е "гладомор".
09 Май 2013 16:36
Поголовното избиване на всеки, който би могъл да окаже съпротива на военния метеж в Чили в първите няколко дни след 11 септември 1973 г. ще трябва да се постави в пряка връзка с абсолютната необходимост САЩ да не допуснат втора Куба в близката си околност.





И като сравним днешна Куба с днешно Чили, добре или зле е за чилийския народ, че Чили днес не е като Куба?
В Куба миналата година им разрешиха да притежават микровълнови фурни. Невиждан лукс! И ако не е огромната кубинска диаспора в Америка да изпраща на роднините си в Куба по някой долар, отдавна народът да е изпукал от глад. Навремето са предотвратили Чили да не става като Куба, но днес никой не може да предотврати Куба да не стане като Чили. Дори и Кастровците започнаха реформи в тази посока. Вече само чакат двамата братя да си направят аталъка и Куба ще стане второ Пуерто Рико. По собствено желание на кубинците. Куба е територия, която липсва на Америка с прекрасния си зимен климат за туризъм и за земеделие. Куба идеално пасва на американската икономика и кубинците без работа няма да останат. Делото на Кастро е обречено на забвение. Кастро не направиха нищо друго, освен да хвърлят за няколко поколения кубинският народ в мизерия и да го направят изцяло зависим от чуждестранни подаяния. Преди от СССР, доскоро от Чавес. Сега вече нямо от кой и затова започнаха реформи, обратни на всичко, правено досега.
09 Май 2013 17:10
Куба не е станала Куба на Кастро без жертви и не са по-малко избитите и малтретираните от Кастро, отколкото от Пиночет. Салвадор Алиенде дойде на власт с избори и тръгна по пътя на Куба, но за да завърши процеса за превръщането на Чили в подобие на Куба, т.е. на кубинска диктатура, в никакъв случай нямаше да може да го направи без жертви и вероятно те щяха да са повече, отколкото при Пиночет. Няма диктатура, която да се е установила без масови гробове на противниците. Превръщането на Чили в Куба по мирен път е химера. Навремето Чили просто са изпаднали в ситуация, при която жертвите са били неизбежни и по двата пътя- при превръщане на Чили в Куба, или при предотвратяването на това. Вариантът с Пиночет исторически е по-благоприятен за чилийския народ. Иначе сега и те щяха тепърва да започват реформи и да чакат правителството да им даде правото да си купуват микровълнови фурни. Съзнавам, че има известна доза цинизъм в разсъжденията ми, но нека Петрински ни покаже една диктатура в историята, която се е установила по мирен път и без масови гробове за противниците! И тогава да каже, било ли е възможно Чили да се превърне в Куба, без масови убийства на политически противници! Салватор Алиенде взема властта по мирен и демократичен път, но това не означава, че той може да наложи диктатура от кубински тип и социално-икономически модел от болшевишки тип по мирен път. От демократично избран президент, той трябваше да еволюира в диктатор. И жертвите са неизбежни, това е моята теза.
09 Май 2013 17:21
било ли е възможно Чили да се превърне в Куба, без масови убийства на политически противници! Салватор Алиенде взема властта по мирен и демократичен път, но това не означава, че той може да наложи диктатура от кубински тип и социално-икономически модел от болшевишки тип по мирен път.
А-а-а, като едното нищо щеше да го направи! само дето САЩ не се сетиха да му направят икономическа блокада... затова не успя...
Просто се чудя какъв разум можа да напише толкова умни неща, и толкова близки до действителността.... Естествено икономическа блокада на Куба от страна на най-демократичната и най-човеколюбивата държава в целия свят никога не е имало и следователно не би могла да оказва по никакъв начин някакво въздействие върху островната страна...
Вариантът с Пиночет исторически е по-благоприятен за чилийския народ.
Обаче неблагодарният чилийски народ не го разбра това! Ама хич! Та взеха и го направиха Пиночет издирван по света престъпник! Странни хора! Гозамбо, Гозамбо... Що не ходиш там да им разясниш на тия заблудени овци историята и къде им е интересът...
09 Май 2013 17:46
С извинение за офтопика - пускам линк към блога на едно младо българско семество, което направи карибско-централо-южноамериканско пътешествие с едногодишната си дъщеричка... За Куба имат шест публикации, видни в менюто вдясно.
Натисни тук
А който има време и е достатъчно любопитен може да се разходи из блога. Ще прекоси Европа на стоп, ще преплува океана с яхта, ще поживее и ще пътува в Гваделупа, Доминика, Ямайка, Куба, Коста Рика, Панама, Перу, Боливия и Бразилия...
09 Май 2013 18:18
Интересен факт е че победителите вчера ходят днес да работят ангария на горките победени.

И само държави с богати природни ресурси могат да си позволят да експериментират с практики а ла "достоен живот"...защото както гледаме северокорейците - без природни богатства народът е обречен на принудителна диета и всичките тези красивозвучащи лозунги за равноправие, най-справедливо, достолепно, гордо и тнт се превръща в .
Както на времето онзи наш велик борец беше казал: Рънътъ пра'и бурбътъ.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД