:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Знание

Учебниците по история все още са продукт на идеологии

Дори след 68 години Втората световна война се представя нееднозначно от историците
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
9 май се отбелязва като Ден на победата над хитлерофашизма предимно от възрастните ...
Какъв празник е 9 май? Денят на победата или Денят на Европа? Колкото и парадоксално да звучи, мнозина биха избрали само една от двете възможности. Българските ученици - оказва се - знаят малко за Втората световна война, за българското участие в нея и за последиците от войната в световен мащаб. Самите учебници съдържат непълна, премълчана или направо манипулирана информация по темата за най-тежкия военен конфликт в света през XX в. Втората световна война и начинът, по който е представена в учебниците по история, бе темата на конференция, организирана от Синдиката на българските учители и Руския културно-информационен център.

Че учебниците са стари (последните са от 2001-2002 г. и не са променяни в частта за Втората световна война) и не обхващат чувствителни за политиците теми не е изненада. Самите историци, които са и автори на учебници, смятат, че те трябва да се пренапишат. Но в същото време признават, че няма значение колко време ще мине от дадено историческо събитие. Това няма отношение към обективността, тъй като тя е субективно понятие, смятат те.

Българските ученици не знаят кога страната ни се включва във Втората световна война. Всеобщото мнение сред подрастващите е, че България се включва във войната на 9 септември 1944 г., а не още през март 1941 г. Малцина също така знаят, че България е обявила война, макар и "символична", на САЩ и Великобритания. Неизвестен за учениците е и фактът, че на 6 септември 1944 г. българското правителство излиза от тристранния пакт. Това показват резултатите от национален ученически конкурс, посветен на Втората световна война, разказа проф. Марин Калонкин.

Според проф. Искра Баева учебниците



трябва да се пренапишат



и в тях да се разкаже повече за партизанското движение в България. Преди 1989 г. тази тема се преекспонира, след 1991 г. махалото отиде в другата крайност - за партизанското движение и за антифашистката съпротива не се говори, посочи тя. Не трябва да се говори само за антикомунистическото движение, но и за съпротивата срещу онази България, която е част от Третия райх, смята преподавателката от СУ. Според проф. Баева през първите години на демокрацията е имало политически натиск към авторите, докато в последните години няма цензура, а по-скоро автоцензура. В учебниците трябва да присъстват всички гледни точки, категорична е проф. Баева.

Според историците е спорно и значението на 9 септември. Според проф. Баева той е подценен като празник. Акад. Георги Марков посочва, че преди е действала схемата на двойното освобождение, но 9 септември 1944 г. и 3 март 1878 г. не трябва да се бъркат. Втората световна война е война не само на нациите, но и на идеологиите, отбеляза изследователят от Института по история към БАН. Трябва да намерим обективен изход от този спорен въпрос, препоръча акад. Марков и посочи, че всички държави от бившия соцлагер пренаписаха учебниците по история.

В българските учебници отсъства обща гледна точка по въпросите на нацисткия и съветския режим, показва сравнителен анализ на учебната литература по история в бившите социалистически страни. Авторът на анализа ст.н.с. Оксана Петровска от Института за стратегически изследвания към президента на Руската федерация е проучила съдържанието на 8 български учебника за гимназиалния етап. Тази историческа тема участва във формирането на гражданската национална идентичност във всички бивши социалистически страни, включително и чрез учебниците. Повечето от бившите социалистически страни са направили радикални трансформации в своето отношение към Втората световна война - акцентите вече не са върху героизма и победата, а повече върху бедствието и войната, отбелязва изследователката. Според нея в повечето страни учебниците са написани с предубеждение по отношение на Русия, и България не е изключение. Например в различните учебници, по които учат българските ученици,



оценката за Червената армия



е различна и няма еднозначен отговор на въпроса дали е освободител или окупатор. Има негативно отношение към социално-политическата система в СССР и към Сталин, но се запазва симпатията към руския народ, отбеляза Петровска.

Главната особеност в разказа за участието на България във Втората световна война представлява преди всичко отсъствие на интерес към собствените военни действия. Те не се разглеждат като героични и не служат като пример за подражание и за патриотично възпитание, показва анализът на учебниците. Според Петровска авторите с неохота признават, че под влияние на победите на Съветската армия се активира и партизанското движение в България, но в учебната литература няма единно мнение по въпроса за числеността на партизаните. Милен Семков, един от авторите на учебниците по история, потвърждава, че от 22 юни 1941 г. до 9 септември 1944-та в страната са действали около 9000 партизани, главно комунисти. Според други автори към 1944 г. тяхната численост е не по-малко от 15 000.

Следвайки логиката на българските учебници, се получава, че за всички военни и следвоенни беди в България е виновен не профашисткият режим, а комунистите, посочва Петровска. Според нея авторите на учебниците старателно не споменават, че ако не е било сътрудничеството със СССР, България като съюзник на Германия е щяла да понесе много по-сурово наказание след Втората световна война. За разлика от други страни обаче, България показва и вината на САЩ - за разлика от Полша например, където също съжаляват, че САЩ не са ги освободили. В крайна сметка във всички бивши социалистически страни растат цели поколения, които са усвоили тези гледни точки за войната, обобщава Петровска. Според нея тези нееднозначни интерпретации поставят под заплаха българо-руските отношения.

Изводите в навечерието на 9 май не са особено оптимистични - учебниците продължават да бъдат продукт на идеологиите и вместо да намаляват споровете около Втората световна война, се изострят. Историята у нас пак стана място за партийни пристрастия и оценки, около това становище се обединиха историците. Възпитанието на моралните ценности у младите обаче не става само чрез учебниците - това е проблем на цялото общество и тук срещу чалгизацията роля имат и семейството, и медиите, обобщи проф. Баева.
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
... и като Ден на Европа от малчуганите.
138
5483
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
138
 Видими 
08 Май 2013 19:50
На 9 май 1950 година един чиновник – някой си Шуман, министър на външните работи на Франция, приканва Германия и другите държави, водещи в производството на въглища и стомана, да се обединят.
Което дава повод денят 9 май да бъде обявен за „ден на Европа”. С едничка цел – да се измести вниманието от победата над Германия и Италия.
Е, ако янките бяха превзели Берлин или пък...мечти, мечти...Москва...
Но – промиването на мозъци продължава...
А за нормалните хора – ЧЕСТИТ ДЕН НА ПОБЕДАТА!
Натисни тук
-------------------------------
Блогът на Генек
08 Май 2013 20:12
А "партизаните" чии интереси бранеха,другарко Баева?Българските?
08 Май 2013 20:13
"Българските ученици не знаят кога страната ни се включва във Втората световна война" - Това е факт, но защо учебниците да са виновни за незнанието на учениците!?
08 Май 2013 20:14
Я, минижупчето-Баева станала професорка. Червеното много и ходи, дорде се фръцка. Юще малце ще поведе отряд шумкари подир себе си в историческата книжнина.
08 Май 2013 20:17
А за хайдутите - закрилници на народа пише ли?
( по наше време пишеше)
08 Май 2013 20:18
"от 22 юни 1941 г. до 9 септември 1944-та в страната са действали около 9000 партизани" - 5 000! По този въпрос е разисквано надълго и нашироко непосредствено след 1990 г. Не виждам смисъл пак да се раздува? Общоизвестно е, че съпротивата у нас след 1923 г. е организирана и финансирана от съветски агенти....
08 Май 2013 20:22
Моите поздравления до всички ветерани с Деня на Победата! А драскачите нека си пискат, това ще им остане...
08 Май 2013 20:22
***
08 Май 2013 20:25
оха еха тука ще паднат мегатонове десебарски квич а наш арьол ще лъска старата сабя
08 Май 2013 20:38
Очевидно статията е написана по повод деня на победата на обединените сили на съюзниците над фашистка Германия във Втората световна война. Колко били партизаните в България, колко е дълга полата на проф.И.Баева са интересни, но далеч не най-важните въпроси. Това е един свят празник за всички нормални европейци, защото за дълги години напред сложи кръст на имперските и реваншистки мераци на големите европейски държави. Слава на победителите и тяхната саможертва!
08 Май 2013 20:40
На "проф. Искра Баева" и е време
за ПЕНСИЯ.
08 Май 2013 20:46
Общоизвестно е, че съпротивата у нас след 1923 г. е организирана и финансирана от съветски агенти....

Каква "съпротива" след 1923 г.?
"Съпротивата" в България започва след 21 юни 1941 г., когато Германия напада Съветска Русия. И тази съпротива е спонсорирана основно от .... Англия до 1943 г., когато окончателно отпада възможността за десант на западните съюзници през Балканите. За Югославия английското финансиране и на двете фракции на съпротивата - на Драголюб (Дража) Михайлович и на Йосип Броз Тито продължава до 1944 г., дори непосредсвено преди освобождението на Югославия, англичаните жертват подкрепата си за Михайлович, за да спечелят Тито в бъдещето противопоставяне със Сталин.
08 Май 2013 20:56
Много ясно, че още през септември 1923г. съветските агенти Димитров и Коларов правят първи опит за гражданска война, прелюдия към комунистическата революцията в Германия, Европа и целия свят.
08 Май 2013 20:59
КОМУ е нужен броя на шумкарите-тунеядци на 9.9.1944?
СЪЩЕСТВЕНОТО е КОЛКО шумкари е имало
на 1.1.1942, на 1.1.1943 и на 1.1.1944 дори.
ТОГАВА е имало смисъл за борбата срещу Оста.
После е било борба за гювеча...
***
Между другото има точни данни на Дирекция на полицията за броя на шумкарите и
те се публикуваха по книгите...
08 Май 2013 20:59
оценката за Червената армия е различна и няма еднозначен отговор на въпроса дали е освободител или окупатор.
Окупатор, разбира се! Досущ сущи окупатор как американската армия в Германия и Италия. Както и да си въртим задника, включили сме се във войната на страната на Германия. Така че всички съюзнически войски са окупатори за нас . Друг е въпросът, че някои подлоги предпочитат американска окупаторска демокрация, а други съветска окупаторска демокрация.
Понеже децата търсят еднозначни отговори, на третокласничката съм разказал ВСВ с две изречения: Държавата ни е взела за втори път грешно решение да се включи в световна война и втори път от към губещата страна. Поради сблъсък на различни идеология* и политически мераци не е заличена от картата на света и останала в почти същия си размер.
*идеология се обяснява като идея как да се присвои властта, която идея се обосновава с избирателни факти от историята и икономиката.
08 Май 2013 21:00
... а преди 23 г. от руски. А защо не и преди 1878!? Ето и Левски е бил в Белград, където руски или съветски (няма значение за нечия логика) агенти са го направили слуга на чужди интереси. Думата имат туркофилите и нашенските нехранимайковци...
08 Май 2013 21:03
, включили сме се във войната на страната на Германия. Т


На 01.03.1941г., когато неин съюзник е великият и непобедим СССР.
08 Май 2013 21:03
Натисни тук
08 Май 2013 21:04
Преполагам, че следяйки логиката на учебикописците след време в учебниците ще пише, че мутрите и "борчета" са били в днешни дни закрилници на народа.
08 Май 2013 21:09
За съжаление историята е идеология и политика обърната към миналото. Това е причината да не постигаме консенсус за славянската мая на българите (въпрос от преди 1000 години), та какво остава за неща от преди половин век.
08 Май 2013 21:18
Колеги,
утре ще бъде феерично в града герой Москва. Отново много стомана и пот ще залеят Белокаменнаята по суша и въздух. Ще се носи мириса на керосин във въздуха над Кремъл.

Това зрелище не е за изпускане и затова подсещам всички да бъдат на линия за прякото предаване!




08 Май 2013 21:23
славянската мая на българите (въпрос от преди 1000 години)



Туй нещо е измислено чак през 17в. от хърватски и австрийски историци. Маята на българите си е тук още отпреди 5000 години, както показват съвременните археологически, лингвистични и генетични изследвания. С което се доказва всичко написано приди 160 години от великият български енциклопедист и историк Георги Раковски.
08 Май 2013 21:26
Баща ми казваше: "не им вярвай на глупостите. България воюваше заради териториите - Македония и Беломорието. Който ги обещаваше, към него се присъединяваше". Впрочем, на присъединяването им се е гледало като на продължение на делото на Левски и Ботев за освобождението на България.
08 Май 2013 21:27
Е, затова ще натискат България да си поеме вината за беломорските евреи. Защото никъде по света не обичат и не уважават политическата проституция.
08 Май 2013 21:31
Щурчо, я кажи нещо на тракийски/старобългарски/ език. Например , " Аз съм тракийче, обичам свойте планини зелени. Тракиец да се наричам, първа радост е за мене".
08 Май 2013 21:31
Много ясно, че още през септември 1923г. съветските агенти Димитров и Коларов правят първи опит за гражданска война, прелюдия към комунистическата революцията в Германия, Европа и целия свят.

Това не е "съпротивата"
08 Май 2013 21:39
Тракиец да се наричам, първа радост е за мене".


Ами на иврит не щеш ли? Или тепърва ще го тананикате?
08 Май 2013 21:48
Истинска феерия по улиците на Москва. Абцолютна блокада за генералната репетиция.

Навсякъде танкове и самолети. The green is colour. Все едно е някъква компютърна игра.....

Натисни тук
Натисни тук

08 Май 2013 21:55
Представям си какво е било в Москва. Тук, в северната столица, чаках 2 часа на Пискаревка за да се изтеглят военните машини от тренировъчните центрове.
08 Май 2013 22:00
Аааа, и у нас май щеше нещо да има цели 100 човека и 3 хеликоптера... парад ама на какво?!
08 Май 2013 22:10
Ето едно кратко списъче с "учени", дето си позволяват да списват историята на България след 1944г.:

Конкретни надзорници и ръководители на историята стават Туше Влахов и Тодор Павлов. При прегледа на документи и архиви, прави впечатление появата на специфични еврейски имена в българската историческа наука след 1944 г. като - Рубен Аврамов Леви, Леон Соломонов Асланов, Ели Хаим Ешкенази, Жак Натан Примо, Берта Якова Калаора, Давид Буко Коен, Исак Самуилов, Ана фаденхехт, Давид Беневенисти, Давид Соломон Елазар, Клара
Йосиф Пинкас, Самуел франсес, Димитрина Митова Джонова, Ашер Ханакел, Домна Кристин, фидел Барух, Роберт Меламед, Ребека Клейтман, Жак Рафаел Ескенази и др., всички яростни активисти и идеолози на БКП! Тези "български историци" пишеха и фалшифицираха нашата история и затова тя беше не само осакатена, но и опорочена! Механизмите по които ставаше това в общи линии са обобщени в книгата на Стефан Чурешки . Авторът се спира и върху някои конкретни нови гимназиални учебници (за IX, Х и XI клас), като анализира и критикува техните автори, които продължават да се носят по инерцията и шаблоните, очертани по заповед от Москва и кой знае от къде другаде, от комунистите - "историци" с чуждоземни имена!
08 Май 2013 22:11
оценката за Червената армия е различна и няма еднозначен отговор на въпроса дали еосвободител или окупатор.

Когато на 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България и след 2 дни нахлува в нея, то от това освобождение или окупация следва ? Още повече, че дори няма немски войски в България, а българското правителство прави всичко възможно да избегне войната и кръвопролитията. Когато има окупационна комисия, а страната е третирана, като победена и плаща репарации чак до 1980 г. това окупация или освобождение е ?

България е победена страна във Втората световна война. Също, както и в Първата. Трябвя ли да честваме победата на другите над нас ? Загубата на национални територии в Македония и Тракия ? Плащането на репарации ? Трябва ли въоръжени терористи подкопаващи бойните способности на страната си в интерес на врага в тази война да са герои ?

Може ли Коледа да е празник и за прасетата ?
08 Май 2013 22:20
Бонго, много си прав! Събитията през септември 1923 г. не са съпротива, ами болшевишки, антибългарски метеж....
08 Май 2013 22:47
До Щурчо:
Написаното от вас е обикновен фашизъм, особено с добавката за "чуждестранните имена". Очевидно вие сте "истински българин", нещо като Сидеров
08 Май 2013 22:47
Даниле,
териториите не са били присъединени към България, а дадени за администриране. Т.е. можело е да бъдат взети обратно от немците, заедно с живеещите там евреи. Повърхностно е да се мисли, че цар Борис и Богдан Филов са били глупави и са вземали решенията си без обмисляне.
08 Май 2013 22:57
Написаното от вас е обикновен фашизъм




Някъде да сте прочели от мене нещо за фашизма, създаден от Бенито Мусолини? Или елементарното образование, не ви позволява да правите разлика с национал-социализъм, ционизъм, болшевизъм...
08 Май 2013 22:58
Леля Фичка rules!
08 Май 2013 23:29





генек
08 Май 2013 19:50
08 Май 2013 23:33
Бонго, много си прав! Събитията през септември 1923 г. не са съпротива, ами болшевишки, антибългарски метеж...

Тези палчета може да си ги смучеш, докато четеш:

Поради что вий комунизи се срамите от собствената си оценка на събитията?
Ето какво решава Висшият партиен съвет на БКП през април 1923 г.:
трудещите се маси от градове и села да бъдат будни и готови и в момента, в който старите партии посегнат на властта и когато градската и селската буржоазия в борбата си за власт разразят гражданската война в страната, да продължат, разширят и водят с най-голяма решителност борбата както против градската, тъй и против селската буржоазия за завладяването на властта и за създаването на .... работническо-селско правителство.

Ето как БКП оценява 9тоюнския преврат веднага след провеждането му:
{Превратът е} замяна на една военно-полицейска диктатура - тая на селската буржоазия - с друга военно-полицейска диктатура - тая на градската буржоазия.

Едва на 14 юни генералният секретар на Коминтерна, Васил Коларов праща телеграма в която инструктира ЦК на БКП. В нея пише:
"Разтревожени сме от известието, че спъвате борбата против новото правителство. Доколкото можем да съдим от тук (от Москва) положението изисква бързи и решителни мерки даже и със Стамболийски, иначе сегашното правителство ще се укрепи и ще смаже комунистите. Обмислете сериозно положението, спомнете си тактиката на болшевиките в момента на Корниловското въстание и действайте без колебание.

Във всички учебници и справочници по история на БКП, издадени от самата БКП периодът между потушаването на юнският опит за контрапреврат от страна на БЗНС и септемврийското въстание от 1923 се нарича прелом в процеса на болшевизация на БКП. Тогава Г. Димитров нарича новото правителство за пръв път "фашистко" и се опитва да приложи на практика теориите си за "единния фронт". От всички български политически партии, само обезглавеното и реваншистки настроено БЗНС, и то не цялото, а лявата му фракция се съгласява да участва в "единния фронт" с вече болшевишката БКП, здраво тръгнала в руслото на ленинизма. особено е важно да се подчертае, че другите партии в условно левия политически сектор, Радикалната и Социалдемократическата категорично отказват да участват в планирания метеж. Че как да участват - нали те самите подкрепят, а Димо Казасов от БСДП и практически участва в 9тоюнския преврат.
===
Та болшевишки ли е метежът от септември 1923 г. - несъмнено да, щом самата БКП в продължение на повече от половин столетие го даваше като пример за успешната болшевизация на партията! Анти-български ли е - несъмнено е инспириран, финансиран, въоръжен и ръководен от Москва.

08 Май 2013 23:38
Просто:
1. издателствата огладняха, очакват конкурси за нови учебници от 2012 (и ги написаха тогава),
2. такива конкурси може и да няма до 2015 и
3. сега ще ни организират медийна вълна от публикации за "проблеми с учебниците".

Искра Баева водеше талантливо най-дисидентския семинар в ИФ преди 1989г. (Пражката пролет беше една от пиронните теми).
Как се оказа във висшите ешелони на БСП за мен си остава просто любопитна мистерия. Но да говори за съвременната история на България щуротии подобни по ръст на тези на Петър Петров, като ни "обосноваваше" "възродителния процес" ми идва много отгоре над прага разумното разнообразие. Май наистина й е време за пенсия.

08 Май 2013 23:54



"Много ясно, че още през септември 1923г. съветските агенти Димитров и Коларов правят първи опит за гражданска война, "


Абе вий луди ли сте? На 9 юни 23 г.група некадърни военни които не са имали доблестта да се самоубият заради поражението презПСВ правят преврат ,като свалят законно избраното правителство на Ал. Стамболийски като обезглавяват министър председателя и го насичат на 72 части. Те това е повода за гражданска война която не спира и днес!
Та кой от тез офицери е савеЦки агент? Да припомням ли ,че същите тези "херои" през 25 г. душаха невинни сус сиджимки в подземията на казармите? Ай сиктир!
08 Май 2013 23:55
Още повече, че дори няма немски войски в България...
***
Лельо сопри се малце са глупостите! И с кого се бие тогава Българската Армия на българска територия - при това с танкове. С извънземните ли?
***
бонго - и ти по бонговски - а, какво предизвика 1923? Червената Армия, или съветското финансиране в момента когато в СССР няма какво да ядат и водят гражданска война? То бива тапигьозлък и наглост... Май един военен преврат с кланета "на народа, както турчин не го е клал!" Аман от правозащитни мекерета и пишман-антикомуняги.
09 Май 2013 00:00
[quoteИскра Баева водеше талантливо най-дисидентския семинар в ИФ преди 1989г. (Пражката пролет беше една от пиронните теми). ][/quote]
Ахъ. И унгарската революция. Както и събитията в Полша. Само до там. Време е нашата история да се пише само от български историци.
09 Май 2013 00:04
некадърни военни които не са имали доблестта да се самоубият заради поражението презПСВ


Те такъв нихилизъм нема. Какви поражения е имала България през ПСВ!? И кои са некъдърните военни?
09 Май 2013 00:10
Трябва ли да честваме победата на другите над нас ? Загубата на национални територии в Македония и Тракия ? Плащането на репарации ?
Ми що не питаш, Лелче, германците... Те ще ти кажат...
09 Май 2013 00:10
Па да не говориме, че единствената партия обявила се срещу Балканската война от 1912г. е тази на дедо Благоев. Щото била империалистическа.
09 Май 2013 00:15
Да се говори за Васил Левски като за "слуга на чужди интереси" /Drug, 8 май, 21:00/ в какъвто и да е контекст е светотатство. И не е нужно да си туркофил, за да виждаш съветската "ръка" в българската т. нар. съпротива. Колко нещастни селяни, станали свидетели на грабежите им по мандри и паланки, са избили шумкарите! Разбира се, в интерес на същите тези селяни и в името на тяхната свобода?!? Само дето не са ги питали искат ли да ги "освобождават" по този начин. И как може някой да благоговее пред един откровен окупатор - толкова години съм свидетел на това и не мога да го разбера.
Относно "славянската закваска" - сериозни изследователи вече доказаха, че държавотворческият елемент е българският.
За проф. Баева - тя може, когато поиска, да разсъждава логично. Но накрая все пак не успява да избяга от себе си. Просто си е с такива убеждения с всички последици от това.
09 Май 2013 00:15
бонго - и ти по бонговски - а, какво предизвика 1923? Червената Армия, или съветското финансиране в момента когато в СССР няма какво да ядат и водят гражданска война? То бива тапигьозлък и наглост... Май един военен преврат с кланета "на народа, както турчин не го е клал!" Аман от правозащитни мекерета и пишман-антикомуняги.

Установяването на диктатура от страна на БЗНС предизвика деветоюнския преврат от 1923 г.
Първата стъпка която показва, че иде реч за тази дикатура е през септември 1922 г. Тогава Конститиционният блок, в който влизат всички български партии освен БЗНС и БКП свиква национален събор в Търново. Стамболийски свиква по същото време конгрес на цвеклопроизводителите, които заедно с оранжевата гвардия разтурят със сила събора на Конституционния блок, а представителите на защитниците на Търновкста конституция са бити, матретирани и влачени по улиците.
Фалшификацията на изборите за XX народно събрание през април 1923 г., (от които фалшификации е ощетена и самата БКП и които никога не са били отричани, а са посочвани в старите учебници по история) са причината за преврата, защото осигурил си с терор и фалшификации квалифицирано мнозинсство в НС, Стамболийски се готви и да отмени Търновската конституция и подготвя нова.
Капката, която провокира преврата, обаче е предателският договор с Югославия, който представлява отстъпки към Югославия по абсолютно всички спорни въпроси, вкл. от тезата за българския характер на населението в Югославска Македония.
Това са трите основни причини за преврата. И основната цел на преврата не е установяване на "фашистка власт", а възстановяване на Търновската конституция.
===
Да, клаха народа, както турчин не го е клал, защото така става в гражданските войни - те обикновено са най-кръвопролитни.
09 Май 2013 00:35


бонго-бонго
09 Май 2013 00:15

Ами като е установил "диктатура" на следващите избори да не го избират! Те това е демокрация. Останалото е фашизъм и военна хунта. Пък си демократ...


Щурец. в резултат на ПСВ България беше окупирана, орязана и десетки хиляди войници, ей тъй по договор, без да са победени бяха принудени да се предадат на Съюзниците от който плен далеч не всички са се върнали. Не говоря за контрибуциите. Та ти кажи Б/я победена ли е или победител? Даскалицата ти по история....
09 Май 2013 00:37
вкл. от тезата за българския характер на населението в Югославска Македония.
Ако става дума за Нишкото споразумение, кой текст от него ти дава основание за цитираното твърдение?
И основната цел на преврата не е установяване на "фашистка власт", а възстановяване на Търновската конституция.
Тя кога е отменена, че да бъде възстановявана?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД