:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,933,599
Активни 81
Страници 8,596
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

БСП ще обедини двата си приоритета - интересите на бизнеса и социалната политика

Петте партии, които се договорихме за паралелното преброяване, оставаме политически конкуренти, казва кандидатът за депутат от левицата Деница Златева
Деница Златева
Деница Златева е в ръководството на БСП и отговаря за международната политика. Кандидат е за депутат в 25 МИР-София. Зам.-председател е и на Социалистическия интернационал на жените.

-----

- Г-жо Златева, БСП е инициатор на паралелното преброяване на изборните резултати, но какво ще последва реално, ако те се разминат драстично с официалните? Може ли това да стане мотив да поискате касиране на изборите?

- Идеята за паралелното преброяване, която обедини пет политически партии, не е от самото начало да имаме аргументи, които да ни дадат основание да говорим за касиране на изборните резултати. Идеята е да гарантираме основното право на българските гласоподаватели - правото им на глас и този глас да бъде преброен по начина, по който те са подали в избирателната урна. С това паралелно преброяване ние искаме да покажем как един процес може да бъде открит, прозрачен. За тази цел избрахме австрийската фирма SORA, която има европейски опит в прогнози, преброявания, статистически анализи на изборни резултати. Като ние през цялото време ще управляваме този процес, така че във всеки един момент той да бъде видим за всеки, който се интересува. На нарочна интернет страница в реално време ще се качват сканираните от нас протоколи, които са официално заверените копия, избирателите ще могат да виждат как вървят резултатите в отделния МИР и съответната община и, което е много важно, ще имат възможност да видят как се разпределят мандатите. Естествено, една от задачите, които сме поставили на изпълнителя на този проект, е да проследи всяка една разлика между въведените протоколи от нашите оператори и тези в съответните РИК и в ЦИК. Вярно е, че при парламентарни избори има между 200 и 300 протокола, в които се откриват разминавания, които след това ЦИК коригира. Но тези различия касаят сборове и контроли, те не касаят гласове, подадени за една или друга партия. Ако открием и такива различия, това вече е проблем, защото тези разлики трябва да бъдат коригирани от СИК, която или наново трябва да преброи бюлетините, или да вземе решение как да бъде отразена тази разлика. Това не е в правомощията нито на РИК, нито на ЦИК. Тоест, ако имаме такива разлики от въвеждането на протоколите в СИК, ние ще ги знаем от нашите членове в СИК, защото повечето от партиите, които се обединихме около този проект, имат свои представители там, както и съответно наблюдатели и застъпници. С изключение на Движение "България на гражданите", тъй като не са парламентарно представени.

- Кое ви накара да се обедините?

- Това е опасността, че бившите управляващи от ГЕРБ ще използват целия инструментариум за оказване на натиск, за контрол, включително и върху изборните органи. Безпрецедентен е натискът, който се оказва чрез структурите на МВР, чрез програми за заетост, които са в ръцете на кметове на доминирани от ГЕРБ общини, чрез натиск върху малки и средни предприятия.

- Да ви върна на протоколите - австрийската фирма ще работи с тях, а не с въвеждането на гласовете. Как тогава ще даде реалната картина, след като най-големите манипулации стават преди изготвянето на протоколите?

- Най-важното е, че тези партии имат свои представители в секционните комисии и те своевременно ще действат като една обща коалиция в рамките на СИК, така че да няма възможност предишните управляващи да прилагат схемите, които бяха видими по време на президентските и местни избори и отчасти на референдума. Няма как, когато представителите на опозиционните партии действат единно в СИК, да се появят толкова много недействителни бюлетини заради това, че избирателят е показал начина, по който е гласувал. Знаете, че по време на президентските избори имаше по тази причина 160 хил. недействителни бюлетини, което е прецедент. Така че основната задача, която имат представителите на тези партии, е да гарантират, че ще бъдат правилно и точно преброени бюлетините, както са подадени. Другото, което е много важно, е да се гарантира, че няма да има промяна в протоколите по пътя им между СИК и РИК.

- Казвате, че ще действате като обща коалиция, но не ви ли притеснява изказаното недоверие между част от формациите още при подписване на споразумението?

- Важното е, че имаме обща цел. Аз не бих казала, че има сериозни поводи за недоверие. Естествено, ние като партии сме и конкуренти на тези избори. Но самият факт, че пет партии се обединяват в този национален проект, дава достатъчно ясни гаранции, че ще има и достатъчен взаимен контрол.

- Вие сте кандидат за депутат от 25 МИР-София, а платформата на БСП е доста амбициозна. Откъде ще дойдат толкова огромни средства, които са необходими за реализирането й?

- Основният източник за финансиране на програмите ни в областта на социалната политика и насърчаване на майчинството и подпомагане на младите семейства ще дойдат от по-добра събираемост на приходите. Нашите анализи показват, че има близо 1 млрд. лв., които всяка година не се събират под формата на данъци и основно акцизи вследствие на голямата контрабанда, която се шири в България. Другата част от тези приходи ще дойде от активната политика за подобряване на бизнес климата, насърчаване на икономическото развитие, даване отново на глътка въздух на малкия и средния бизнес, които през последните 3.5 г. бяха тотално смачкани от ГЕРБ. Знаете, че по време на тяхното управление се създадоха едни едва ли не изкуствени монополи от приближени до ГЕРБ и само те получаваха апетитните обществени поръчки.

- А как ще намерите златната среда между тези два приоритета - интересите на бизнеса и социалната политика, която готвите?

- Аз не бих казала, че двете политики са конкурентни. Знаете, че в момента в рамките на ЕС растеж и заетост вървят ръка за ръка. Естествено, те трябва да бъдат съпровождани от добра централна политика, но не само в посока орязване на разходите, защото наблюдавахме как 3.5 г. този подход на мерки за затягане на коланите не доведе до растеж и заетост, а напротив - задълбочи кризата в Европа и в България. Затова ние казваме, че ще се обединим около тези политики и тези приоритети, които дават възможности за развитие на бизнеса, но съща така няма да отстъпят от социалната роля на държавата. За нас е много важно и пенсионерите, и младите семейства да имат необходимите средства и доходи, а не повече от половината от българските граждани да живеят на границата на бедността и мизерията.

- Как ще върнете България на хората - кои са тези най-важни неща, които трябва да се случат веднага след изборите?

- Първо, да се възстанови доверието в държавността, което беше нарушено от ГЕРБ. Второто, което залагаме, е възможността за упражняване на граждански контрол върху отделните власти. Третото е гарантиране на достоен живот на българските граждани чрез повишаване на доходите, създаване на ясна среда за развитие на българския бизнес, дълго отлаганите реформи в сферата на образованието и здравеопазването. Като област, в която имам и професионални интереси, е прякото договаряне на следващата многогодишна финансова рамка и по-специално средствата, които ЕС ще отпусне на България в следващите 7 г.

- Европейските фондове и външната политика - това ли ще са областите, в които ще работите, ако станете депутат?

- Областите, които представляват интерес за мен, са европейската политика - на първо място, след което външна политика и естествено политиката, която е свързана с младежта в различните й аспекти. Аз имам опит и в управление - корпоративен мениджмънт, но нека първо минат изборите, да се поздравим с успех и след това в рамките на новата ПГ ще направим съответното разпределение. Важното е, че имаме качествени компетентни, подготвени специалисти и не залагаме на депутати всичколози, а се гордеем, че в листите ни намериха място и хора, които са доказали своя професионализъм.

- А как си обяснявате, че социолозите все още дават преднина на ГЕРБ?

- Нека да изчакаме 12 май, когато ще са ясни резултатите от гласуването на българските граждани. От една страна, все още има страх сред хората, а и процентът на онези, които все още не са определили как ще гласуват, не е малък, така че нека не го подценяваме. Имали сме различни примери със социологически прогнози, нека припомня, че през 2009 г. една агенция отреждаше на БСП само деветима кметове, а после резултатите показаха съвсем друг резултат.
39
2834
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
08 Май 2013 19:41
Днес БСП трябваше да говори с числа и срокове, а не да повтаря прочетените във вестниците приказчици на всички партизани
08 Май 2013 19:47
Дървено желязо...
Както казва един колега, дясната партия с леви лафове се опитва да манипулира...
-----------------------------------
Блогът на Генек
08 Май 2013 19:53
Ще обедини интересите на политиката и бизнеса на социалните....
08 Май 2013 20:13
ГЕРБ вбеси олигархията със спирането на АЕЦ "Белене"
08 Май 2013 20:50
За тази цел избрахме австрийската фирма SORA


Имаше ли прозрачна процедура и конкурс при избора? С какви пари и от кого?
08 Май 2013 21:02
Да погледнем позицията на БСП по най- важния въпрос - как реагираме като нация на световната криза? Можем ли да се сплотим поне дотолкова, че да противодействаме като единно общество на най- страшните й заплахи?
Това преди всичко значи сближаване между най- големите политически партии по жизненоважните проблеми. А ние? От БСП ние получихме тотална война срещу ГЕРБ с всички средства, главно недемократични. Не знам за вас, но много хора започнаха да възприемат бойния вик на Станишев като дежа вю на 1917 г. - "Да превърнем световната война в гражданска, та ако ще след нея камък върху камък да не остане от страната"

08 Май 2013 21:08
Имаше ли прозрачна процедура и конкурс при избора? С какви пари и от кого?


Не, процедурата беше непрозрачна, щото няма такова изискване. Парите - €140 000 са от нашите пари за субсидии на партиите. Прекарали са ни с по около 40 стотинки на гласоподавател.
40 стотинки за некви честни избори! Гадове!

---------------
Да погледнем позицията на БСП по най- важния въпрос - как реагираме като нация на световната криза? Можем ли да се сплотим поне дотолкова, че да противодействаме като единно общество на най- страшните й заплахи?


В интерес на истината герп не е най-страшната заплаха. Можеше да бъде по-лошо, примерно хуни с лазери.
08 Май 2013 21:12
Имаше ли прозрачна процедура и конкурс при избора?


Я кАжи сега по кой закон да се направи конкурса и прозрачната процедура!?
08 Май 2013 21:15
ВНИМАТЕЛНИЯ:
От БСП ние получихме тотална война срещу ГЕРБ с всички средства, главно недемократични

Горкия ГЕРБ. Той толкова обича Станишев и БСП, пък те така недемократично...
08 Май 2013 21:15
Днес един юнак казал на Станишев, че го накарали да погледне през прозореца и какво да види, агенти на НАП с маски. Като ги видял, човекът бързо се съгласил да назначи за управител на фирмата си, човек на другарите.
Станишев го похвалил и му простил. Вервайте ми, сам ми го сподели, лице в лице. Който лъже, Цветанка Ризова да я отвеят от новините на битивито...
08 Май 2013 21:23
Аа, щом и Кучето ни стана многословно - ще ги бием!!!
08 Май 2013 21:28
Я кАжи сега по кой закон да се направи конкурса и прозрачната процедура!?


Аха, значи е незаконно. Или врата у поле?
08 Май 2013 21:29
Аа, щом и Кучето ни стана многословно - ще ги бием!!!


Ъхъ, в смутни времена суеверният гербер се оглежда за всекакви нишани, поличби и знамения - опашати звезди, говорещи кучета, крава родила седмоглава усойница...
08 Май 2013 21:30
Аха, ама не значи, че е незаконно
08 Май 2013 21:30
Аха, значи е незаконно.


Значи, че се преструваш на неразбрал. Или не се?

Субсидиите на партиите са за развиване на демокрацията. Ти ми кажи, дали това да се опитваш да осигуриш честността на изборите е незаконно?
Или може би тези пари трябваше да ги дават за ремонт на църкви като ваште пингвини?
08 Май 2013 21:34
Значи, че се преструваш на неразбрал. Или не се?


Добре де, разбрах. Щом е за хатъра на кака Моника нема да го правиме на въпрос.
08 Май 2013 21:36
Щом е за хатъра на кака Моника нема да го правиме на въпрос.


Това е за твоя хатър. Ако искаш, върви на Позитано да им искаш да ти върнат 40-сте стотинки.
08 Май 2013 21:43
върви на Позитано да им искаш да ти върнат 40-сте стотинки.


Те, оттам имат да връщат милиарди на многострадалният ни народ.
08 Май 2013 21:44
рекидж, що се абиш бе, човек? И да им татуираш фактите на дланите, пак няма файда - остави го, нека си бъбри за Моника, Хохегер и Хонекер. Кво да ти каже? Че са се осрали до шия?
08 Май 2013 21:48
Да погледнем позицията на БСП по най- важния въпрос - как реагираме като нация на световната криза? Можем ли да се сплотим поне дотолкова, че да противодействаме като единно общество на най- страшните й заплахи?
Кажи бе, фнимателний, на кво те учиха в СБ - коя е най-страшната заплаха на кризата? И кога се сети, че са необходими единни усилия - преди или след като си разковахте кочината?
08 Май 2013 22:35
Докъде докараха народа ни най-уродливото управление което България някога е виждала в историята си, но може би и народа ни има вина с пасивността и овчедушието си... Гласувайте, гласувайте както смятате за правилно! Ако ли не, не роптайте след това че Б-ия е мафиотска държава и всички политици са маскари. Макар че и у мен се прокрадва палавата мисъл да гласувам за ББ, за да изпием помията до край и когато пълната катастрофа настъпи, тогава да пометем мутро-мафиотите завинаги! Натисни тук
08 Май 2013 22:51
Gluteus Maximus, и на теб ли ти е виновен народът?
08 Май 2013 23:22
И да им татуираш фактите на дланите, пак няма файда


За данъчната принцеса Мургина ли става въпрос? Или за Вальо Топлото?
08 Май 2013 23:33
Кажи бе, фнимателний, на кво те учиха в СБ - коя е най-страшната заплаха на кризата? И кога се сети, че са необходими единни усилия - преди или след като си разковахте кочината?

Прего : най- страшната заплаха в кризата бе и е спирането на еврофинансирането. Всяка партия, която защитава националния интерес, след спирането му веднага следваше да направи всичко възможно за премахване на пречките пред получаването на европарите. Те бяха спрени заради чудовищните кражби на Гагаузов, Батко и "братко", Доган и всички останали от правителството на тройната коалиция.
Ерго : БСП беше длъжна да съдейства на правосъдието, например да върже престъпниците и да му ги предаде, вместо да го възпрепятства всячески и до ден днешен.
В този ред на мисли кочината изобщо не е разкована, за съжаление. Ще бъде, когато всички виновни за спирането на финансирането, заменките, тока по хиляда лева мегаватчаса, фалита на НЕК и безбройните други кражби бъдат вкарани в затвора.

Само за протокола : Случаите, когато не се провежда обществена поръчка, са изброени подробно в чл. 4 на Закона за обществените поръчки.
Преброяването на гласове не попада в хипотезата на чл. 4 и за харченето на 300 хиляди лева публични средства възложителите му са длъжни да проведат процедура по ЗОП за избор на изпълнител. Категорично, безусловно и неотменимо длъжни. Ако по някаква случайност се сетят, че има и такова нещо като закон, разбира се


09 Май 2013 00:01
Швейк така ”сдобри” канарчето и котката.
09 Май 2013 00:05
Хамеле,
изчаках те малко да видя дали ще се сетиш какво имам предвид. Но понеже си лягам, ще ти дам жокер :
Кой и защо направи невъзможна коалицията ГЕРБ- БСП?
Куи продест, так сказать.

С Днем Победы и честит Ден на Европа
09 Май 2013 00:48
Гласуваш за БСП - получаваш ДПС, очевадно е. Гербаяджиите са подобна банда предатели и престъпници, атакиШчетата на пиздера са лъженационалисти. Просто няма избор. Аз не гласувам.
09 Май 2013 00:59
кандидатът Деница
кандидат професия ли е или длъжност, та не е в женски род?
09 Май 2013 01:01
Гласуваш за БСП - получаваш ДПС

Васуки, объркал си причинно-следствената връзка, чети изявленията на мамин прасчо-пеевски.
По-правилно е - гласуваш срещу ДПС, получаваш Герб. А ако се чудиш защо, то виж в коя банка се държат парите на държавата.
09 Май 2013 04:26
БСП ще обедини двата си приоритета - храненето на вълците и варденето на агънцата.
В борба за гласовете на агънцата, разбира се.
09 Май 2013 08:56
Не разбрах к'ви кметове са били избирани през 2009 г., че на госпожата й дали малко. Ми толкова помни жената. Дано пък помни нещо друго. Аз примерно помня как си купих една луканка с една заплата. Малко, но от сърце! Кога ли беше това?
Бъдете здрави!
09 Май 2013 08:59
Натисни тук

Да опресним спомените на проф. Мишо
09 Май 2013 09:58
Отново неразбиране по въпроса. През 2009 г. на парламентарните избори (5 юли) имаше кметове, избрани за депутати. Примерно Борисов, на мястото на когото избраха Фандъкова. И да е имало такива от БСП, били са 1-2 максимум (мързи ме да проверявам), а не 9, че и повече, както се твърди. И тогава изобщо нямаше голяма социология, която да "сгреши" кметовете на БСП. Така че в интервюто очевидно става въпрос за националните местни избори през 2011 г., а не за частичните избори през 2009 г. То е хубаво да се дращи, но е още по-хубаво предварително да се чете!
Бъдете здрави!
09 Май 2013 11:44
Трудно ще се осигурят честни избори при това тотално доминиране на избирателните комисии от досега управлявалите ГЕРБ, подкрепени от АТАКА, РЗС и Сините. Опозицията /БСП и ДПС/ е в малцинство в тези комисии. Този опит с австрийката фирма за паралелно преброяване, може би ще спре фалшификациирте след СИК, но в големите фалшификации са преди това - видяхме ги примерно на последните президентски избори.
09 Май 2013 11:46
А-у-у-у какава голяма грешка - объркала била годината на изборите за кметове /ако не е печатна грешка на СЕГА/ .... А за същността на казаното - нито дума. Горе-долу точно както и с публикуваните СРС-та - не било важно какво е казано и че това са тежки престъпления, важно било кой ги е публикувал!!!
10 Май 2013 03:01
БСП ще обедини двата си приоритета - интересите на бизнеса и социалната политика
, като продължи да осигурява на червената буржоазия елитно социално положение. Обединяване интересите за червените буржоа, и социално слабите цигани. И едните идругите ще могат да си върлуват като черкези по турско време.
10 Май 2013 08:29
Да обединяваш стадо вълци. със стадо агнета... това си е сюжет по Хичкок.
10 Май 2013 13:34
Гласуваш за БСП - получаваш ДПС, очевадно е. Гербаяджиите са подобна банда предатели и престъпници, атакиШчетата на пиздера са лъженационалисти. Просто няма избор. Аз не гласувам.


Васуки,
всеки, който не гласува, увеличава по този начин относителния дял на гласовете на ДПС, чиито избиратели гласуват монолитно и под строй.
10 Май 2013 13:36
БСП ще обедини двата си приоритета - интересите на бизнеса и социалната политика
Тя вече ги е обединила - и бизнес няма, и социална политика няма, но пък има сива икономика и социален геноцид над българския народ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД