:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Федерацията отстрани "подозрителен" шахматист

Веселин Топалов започна с реми на турнира "Гран при" в Солун
СНИМКА: THESSALONIKI2013.FIDE.COM
Пред погледа на президента на международната федерация (FIDE) Кирсан Илюмжинов (в средата) Веселин Топалов (вляво) и Александър Гришчук (вдясно) разиграват дебютните ходове от своята партия в I кръг на шахматния турнир "Гран при" в Солун. Руснакът избра вариант "Нимцович" на Индийска защита и стигна до примирие на 85-ия ход.
Безпрецедентно решение за спиране на състезателни права по подозрение в мошеничество взе българската федерация по шахмат (БФШ). С решение на Управителния съвет от вторник (21 май) майсторът на FIDE Борислав Иванов е дисквалифициран от всички състезания под егидата на БФШ за срок от 4 месеца и наказанието му влиза в сила веднага. Като формален повод за санкцията в протокола от заседанието са цитирани "непрекъснати медийни и други изяви, които са несъвместими със спортния морал, уронват престижа на БФШ и на шахматните деятели като цяло".

Името на Иванов се чу за първи път в края на миналата година, когато на турнир в Хърватия 25-годишният благоевградчанин бе обвинен в измама чрез използване на технически средства по време на партиите. Българинът дори бе принудително съблечен от организаторите, но след като под дрехите му не бе открито нищо непозволено, той получи официално извинение.

Тази година пък Иванов стана трън в очите на ред български гросмайстори, които оправдаваха загубите си от аматьора с обвинения в мошеничество от негова страна. Стигна се до куриоза шахматистът да бъде изхвърлен от класирането на турнир във Велико Търново в началото на този месец само заради нежеланието на съперниците му да играят срещу него. Макар и без никакви доказателства за нечестна игра.

"В шахмата се счита, че ако лицето играе по първа линия на водещите шахматни програми над 70% от ходовете си (програмите "Худини", "Рибка" и др.), се приема, че същият използва непозволени средства в играта си - пише в становището на БФШ от 21 май. - С оглед отхвърлянето на каквито и да било съмнения относно играта на Борислав Иванов препоръчваме на същия да даде съгласие за провеждане на специализирани тестове с технически средства, което е както в негов интерес, за да бъде изчистено името му, така и в интерес на БФШ."

Самият Иванов категорично отрича някога да е използвал непозволени средства и обяснява успехите си с много труд: "Не съм чудо, нито машина. Но тренирам много. А т. нар. наш елит ми отрича правото на прогрес и развитие. Те смятат, че не е възможно човек да играе добре на моята възраст, едва ли не трябва 30 г. да тренирам, за да ме признаят. Аз нямам нищо против да ме проверяват, изследват. Каквото искат да направят, само да ме оставят да играя. Шахматът е моят живот."

Същевременно в Солун (Гър) започна четвъртият турнир от сериите "Гран при", които ще определят двама от участниците в следващия Турнир на кандидатите за световната титла. В I кръг в сряда Веселин Топалов, който е лидер във веригата, направи реми с белите фигури срещу Александър Гришчук (Рус). Във II кръг вчера 38-годишният русенец игра срещу Гата Камски (САЩ), отново с предимството на първия ход.
1
1842
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
24 Май 2013 15:46
Понеже в българската преса не се отрази току що завършилия супертурнир в Норвегия, ще спомена, че Веско Топалов направо се изложи там. Осем ремита, една загуба и нито една победа, и в крайна сметка осмо място от десет участници.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД