:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,359,333
Активни 148
Страници 21,017
За един ден 1,302,066

Просветният министър се отказа от финансирането на частните училища

Финансирането на частните детски градини и училища с държавна субсидия няма да се случи и този мандат. Това стана ясно от изказване на новия просветен министър проф. Анелия Клисарова. Тя вече е категорична, че частните училища няма да получават държавно финансиране. За сметка на това допълнителни средства ще се заделят за подпомагане учениците от социално слаби семейства, посочи проф. Клисарова. Според нея има опасност държавната субсидия да доведе до увеличаване броя на частните училища с ниско качество.

В края на миналата седмица проф. Клисарова обясни, че финансирането на частните училища е въпрос на политическо решение. Тогава обаче се съгласи, че щом родителите, избрали частното образование, плащат данъци, би било редно държавата да дава средства и за техните деца. Сега позицията на министъра е сверена с официалното становище на БСП по въпроса - от левицата са категорични, че държавни пари за частни училища не бива да има.

Проф. Клисарова продължава да държи на становището си, че трябва да се затегне контролът при разкриването на частни училища, както и на качеството на обучението, което се предлага във всички учебни заведения - и частни, и държавни.ПРОЕКТ

Проектозаконът на ГЕРБ за училищно образование предвиждаше финансирането на частните училища с държавна субсидия да започне през 2016 г. След бурни дебати тази разпоредба беше приета и на второ четене в пленарна зала, но няма да влезе в сила, тъй като самият проект не бе одобрен изцяло. В новия парламент групата на ГЕРБ отново внесе негласувания си проект, но едва ли основни предложения като финансирането на частните училища и задължителната забавачка за 4-годишните ще бъдат подкрепени от новото парламентарно мнозинство.
17
6174
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
05 Юни 2013 21:17
Професор Клисарова чете форума
05 Юни 2013 21:22
Логично! Многократно аргументирано - щом има предоставена услуга от държавата, всяка самоинициатива си е лична. И не се финансира от всички...
-------------
Блогът на Генек
05 Юни 2013 21:26
Правилно решение
05 Юни 2013 21:35
Да-а-а. бяха ни взели за канарчета.....
Приземяване, другари, приземяване!
И не само в тази област ще е така.....
05 Юни 2013 22:58
Няма никакви основания държавата да финансира частните училиша. Единственото, заради което това ще се направи е, че мафията в България си има държава, която я финансира.
05 Юни 2013 23:12
аз считам, че герб бяха прави, а решението на сегашната мин-ка е тъпо.
05 Юни 2013 23:38
По-добре без пари от държавата, ако ще бъдат придружени с налагането на дори едно от великите и прогресивни изисквания, които цъфтят и вържат плод в днешните държавни училища. Ако трябва да избирам между 20% по-ниска такса и това да се запази гордият дух на училището, в което учат децата, предпочитам второто.
05 Юни 2013 23:42
Чета статията и коментарите. Нищо лошо. Даже чудесно! От всичко казано излиза, че аз ще плащам за образоването на вашите деца, но вие няма да плащате за образоваето на моите, защото съм бил достатъчно непрактичен да ги запиша в частно училище.
06 Юни 2013 00:22
но вие няма да плащате за образоваето на моите, защото съм бил достатъчно непрактичен да ги запиша в частно училище.
Що бе? Плащаме (преди да са имал деца плащам, и след като завършиха продължавам да плащам за всички общински и държавни училища), плащаме и за сигурността на твоите деца, и за градския им транспорт, и здравето им (здлавните осигуровки). Но сега, ако си наел две охранителни фирми, наел си гувернантка и водиш детето с хеликоптер на училище, си е твой избор. Няма да ти се бъркаме (доколкото не пречи на останалите). Каквото си поръчал, ще си го плащаш. Другото е черпаклийство както би казал Манрико.
А и да, ако не си разбрал, образованието не е стока, търгуема на борсите, така че парите да следват нещо си. Не се листва, дори е трудно оценяването на "качеството" му. Стойността се определя след време: като "нулева" с простотиите на политиците в парламента или като безценна при създаването на иновативна икономически ефективна технология. У нас нямаме все още, що сме търгаши и тарикати. Но държавата/общината е длъжна (обществото се е задължило чрез конституцията) да осигури минимални стандарти (средно образование), така че никой да не се затруднява да прочете етикетите на стоките и да подписва договори, поне трудови. И въпреки всичко се оказва, че има работодатели, де един трудов договор не могат да подпишат и икономисти, които търгуват с открития (Каролев продава там гравитация, теореми; Хърсев - тъмна материя и т.н.). Когато средата е "ниска топка" (неграмотни работодатели, баджанаци, брад'чеди и други парашутисти, спуснати не където им е мястото), няма как образованието да има гениални успехи. "Добрият" пример на татковците/политическия елит има убийствено въздействие в крехките детски души.
06 Юни 2013 01:12
Аbaddon89

05 Юни 2013 22:58Няма никакви основания държавата да финансира частните училиша.

А какви основания има да финансира частни фотоволтаици и подобни?...
06 Юни 2013 05:49
А какви основания има да финансира частни

Ми особености на националния "бизнес" - частници на държавна хранилка. Модифицирани черпаклии. Други "основания" не се забелязват и с лупа.
06 Юни 2013 06:56
Напъват гяволетата на демокрацията, насита нямат - напъват още да обират държавата и народа - закони си коват за целта! Трябвало държавата да субсидира частните училища, в които учат децата на хотелиерите(частници),щото били плащали данъци и им се полагало! Ако не беше жалко, щеше да е много смешно! Апропо, ще се съгласят ли тези хотелиери да ми плащат закуската, която рекламират в пакетите си, ако аз реша да закусвам в друг ресторант - в Шератон, да речем?! Щото, както те са си платили данъците, така аз съм си платил нощувката и те ми дължат закуска! А?!...
06 Юни 2013 07:12
Продължавам да разсъждавам върху нахалството на тарикатчетата на демокрацията да черпаклийстват до дупка! Плащали данъци, затова имали право! Ами те със същото право утре ще искат от държавата да получават помощи да си плащат тока и отоплението зимъска - как може бедните да имат право на това, а те, плащащи "огромните" си данъци да нямат право на тези помощи! Така утре и безплатни карти за градския транспорт ще поискат тарикатчтата нагли!...
06 Юни 2013 08:53
Господин Т_Живков, лошото е, че с всички тези черпаклийски врътки се цели едно - приватизация на държавното образование. Друго много-много вече не остана. Затуй именно беше спуснат Сергей Игнатов (представител именно на частния бизнес във висшето образование), ама не успя докрай. Успя все пак донякъде - ЗРАСРБ откри широки врати за "докториране" и "хабилитиране" на доста мутри и се очаква скорошна мутризация на висшето образование. Вече е налична тук-там, особено в частните "колежи", но не само. Затуй именно бяха въведени и растат такси в държавните университети с вечния претекст "Така е в Европа. Европа иска", което изобщо не е така... в Европа е всякак, а в Чехия, Дания и пр. си е безплатно. Затуй и беше въведен моделът "Парите следват..." като ултрапазарноценностен, за да се разсипе и каквото беше останало. За който вижда, нещата са ясни. Скептична съм и към това правителство. Мисля, че ще решава въпросите половинчато, угаждайки на "бизнеса". А много време няма - нещата са зле, пък в образованието процесите текат бавно - цял випуск трябва да завърши, че и следващият, за да се анализират резултатите от една "реформа". В случай че има воля да се анализират изобщо.
06 Юни 2013 11:35
Но сега, ако си наел две охранителни фирми, наел си гувернантка и водиш детето с хеликоптер на училище, си е твой избор. Няма да ти се бъркаме (доколкото не пречи на останалите). Каквото си поръчал, ще си го плащаш. Другото е черпаклийство

Аполитичен
06 Юни 2013 14:32
"Нито една страна не е станала дори полуграмотна без държавно финансирана задължителна образователна система! - крещящо неоспорим факт." - напомня видният американски икономист, анализатор и преподавател Лестър Търоу.
Пак според Търоу, Образователната система, както и Здравната система на бившите социалистически европейски страни са били най-доброто, което човечеството е постигнало за онези времена.
Днес знаете какво сме и къде сме, доведени от полуграмотни, невежи и продажни политици и интелектуалци!
06 Юни 2013 16:06
Пак според Търоу, Образователната система, както и Здравната система на бившите социалистически европейски страни са били най-доброто, което човечеството е постигнало за онези времена.

Което, разбира се е нагла лъжа, или поне крещяща неосведоменост, по простата причина, че господин Търъоу никога не се е лекувал в соц.-лагера, а когато на някой от партийните велможи в соц.лагера се налагаше сериозно лечене - то те не се лекуваха в "най-добрата система", а тичаха по болници в Германия и Франция!
Та когато фактите говорят Търоуците трябва да замълчат!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД