:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,452,206
Активни 74
Страници 43,073
За един ден 1,302,066

Правителството започва преглед на 1200 разрешителни режима

Министрите ще пишат изцяло нов закон за обществените поръчки
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Срещата с работодателите постави начало на консултациите за разработването на мерки, които да доведат до подобряване на бизнес климата.
Поредно правителство пое ангажимента да ореже ненужните бюрократични спънки пред бизнеса у нас и да преразгледа размера на събираните от институциите такси. Кабинетът ще извърши пълен преглед на близо 1200 регистрационни и лицензионни режима на централно ниво, ще бъдат ревизирани и съществуващите процедури в общините.

Това обяви премиерът Пламен Орешарски след среща с представителите на работодателските организации. Орешарски се срещна и с представители на синдикатите, но тонът на работодатели и синдикални организации по традиция се размина.

Намаляването на административната тежест за бизнеса е един от изричните ангажименти в програмата на Орешарски. Вчера той обяви, че сътрудниците му са идентифицирали само на централно ниво 778 лицензионни, разрешителни и регистрационни процедури и други 420, които по характер се доближават до тях. "Допускам, че всички режими, които са по европейски регулации, ще се запазят във вида, в който предвижда синхронизираното законодателство, но ще направим всичко възможно те да се изпълняват в много по кратки срокове", заяви Орешарски. Той не се нае да прогнозира каква част от режимите могат изцяло да отпаднат, но увери, че наред с облекчаването на процедурите, те ще станат и по-евтини. Да намали административната тежест и таксите за бизнеса обещаваше и кабинетът "Борисов". Усилията обаче се изчерпаха с формално отчитане на отделни мерки и нова методика за изчисление на таксите, която така и не се приложи от всички и в законовите срокове. За да не се случи същото, новата работна група, която ще извършва анализа на регулаторните режими, ще е към Министерския съвет, на ниво зам.-министри.

"Съгласихме се с необходимостта от преработване на закона за обществените поръчки, като по-скоро вървим към вариант за изготвяне на изцяло нов закон, тъй като сегашният е променян многократно", заяви още Орешарски. Според него новите текстове трябва да гарантират, че достъпът до обществени поръчки ще бъде разширен. От работодателските организация настояват и за въвеждане на електронните търгове и е-досиета, в които да влизат много повече данни за поръчката, включително и за анексите и подизпълнителите по договорите.

По-добра регламентация в ЗОП при ползването на подизпълнители поискаха и синдикатите. Според Пламен Димитров от КНСБ ключова за бизнес средата е и липсата на сигурност за цената на електроенергията. Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" пък предупреди, че бизнесът не бива да се насърчава за сметка на работниците и някои теми като драстични промени в Кодекса на труда и въвеждане на възможност за по-дълго работно време са недопустими за синдикатите. Манолов намекна, че проблемът с бламирането на тристранния съвет заради въведеното законово изискване за деклариране на доходите на участниците в него ще бъде решен чрез отмяна на спорните текстове.

ОЩЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

БСК настоява за промени, които да гарантират предвидимост на нормативната уредба. Оттам искат срокът за обществено обсъждане на законопроекти и наредби да бъде удължен, а всяко изменение да минава и на предварителна, и на последваща оценка на ефекта. Държавата да дължи същите лихви като частния сектор при бавени плащания, настоява още БСК. Според бизнеса съдебните такси сега са непропорционално високи за малките фирми. Камарата счита, че праговете за обществени поръчки трябва да се намалят.
4
1271
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Юни 2013 08:49
Правителството започва преглед на 1200 разрешителни режима
Това ще е един уникално смешен , със силно сюреалистичен привкус, абсурдистко-театрален медиен спектакъл.....
Този псевдо-експертен "правителствен" миманс от средна ръка офис-чиновници, полуграмотни в съответната област "специалисти" по синтаксис и преливане от пусто в празно, все пак би трябвало да са наясно с болезнения факт, че поне 900 от тези регулации са свързани с директиви, регламенти и указания на ЕК и германските колониални чиновници , категорично няма да позволят да бъдат пипнати. Все пак това е райхс-евро нормативната база, която пряко обслужва Берлин и германските икономически интереси и гарантира, че най-бедното и най-мизерстващо колониално гау в немския ЕСсср, ще продължи да бъде това което е днес, една суровинно-аграрна евро-бананова република, с евро-специализация, износ на проститутки, сервитьорчета и помощен кухненски персонал за Германия и нейните сателити....Много ще се забавляваме с този краткотраен и пародиен спектакъл....
11 Юни 2013 09:56
Ако го пишат пак същите....какъв е смисъла?
11 Юни 2013 10:52
А дано, ама надали! Нали това е касичката за седящите зад хиляди държавни и общински бюра! Няма проблема- няма основания за искане на подкуп.
Освен това орязаха субсидирането на общините и повечето общини драстично дигнаха куп такси- приходите и субсидиите падат, разходите- напротив
11 Юни 2013 12:18
Закон за общестквените поръчки
Член единствен :
(1) Обществената поръчка се печели, от фирмата, предложила най голям рушвет или най голямо дрение за управляващата партия.
(2) Размерът на рушвета или дарението се признава за нормативно признати разходи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД