:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 464
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Атака" забрави за премахването на партийните субсидии

По-малко от 3 седмици след началото на новия парламент лидерът на "Атака" Волен Сидеров забрави за искането си да се премахне напълно държавната субсидия за партиите. В програмната си реч при откриването на 42-рото Народно събрание на 21 май Сидеров заяви, че държавното финансиране трябва или изцяло да отпадне, или драстично да се ореже. Във внесения от националистите проект за промени в Закона за политическите партии (ЗПП) обаче се предлага само отпадането на субсидията за извънпарламентарните формации, получили над 1% на изборите за НС. В т.ч. влизат и най-яростните политически противници на Сидеров в момента - НФСБ на Валери Симеонов и РЗС на Яне Янев. На 6-те извънпарламентарни формации с повече от 1% се падат по-малко от половин милион от общо над 3.1 млн. гласоподаватели, участвали във вота на 12 май. При 12 лв. субсидия на глас държавата ще спести 6 млн. лв. от общо 37 млн. лв., ако искането на "Атака" се приеме.

Днес проектът на "Атака" ще бъде обсъден от временната правна комисия. Позицията на БСП и ДПС засега не е ясна. Опитите на "Сега" да получи коментар от депутати от двете партии, както и от ГЕРБ, останаха без резултат. Внесените преди седмица от червените проектопромени в ЗПП предвиждат единствено премахването на принципа "парите следват депутата" - тема, по която "Атака", БСП и ДПС постигнаха принципно съгласие. Възможността да се ограничи размерът на субсидията не е на дневен ред - съгласно ЗПП тя се определя ежегодно в закона за държавния бюджет, който се приема в края на годината. Благосклонно могат да погледнат БСП и ДПС обаче на друго предложение на националистите - да се отнеме предоставеното от закона право извънпарламентарните партии да ползват под наем помещения, държавна и общинска собственост.
9
1587
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
10 Юни 2013 19:51
Четириглава ламя ще се роди по този законопроект!
С няколко отсечени глави останали извън бърлогата и 5-6 опашки!
11 Юни 2013 00:48
/:/ "По-малко от 3 седмици след началото на новия парламент лидерът на "Атака" Волен Сидеров забрави за искането си да се премахне напълно държавната субсидия за партиите. В програмната си реч при откриването на 42-рото Народно събрание на 21 май Сидеров заяви, че държавното финансиране трябва или изцяло да отпадне, или драстично да се ореже. Във внесения от националистите проект за промени в Закона за политическите партии (ЗПП) обаче се предлага само отпадането на субсидията за извънпарламентарните формации, получили над 1% на изборите за НС..."
............................................................................
Авторе, става въпрос за законопроект на депутатите от ПГ на "Атака" , а НЕ за законопроект на Сидеров!!!
В партия "Атака" решенията се вземат демократично, с Мнозинство, а НЕ еднолично от лидера на партията!
Сиреч, ако Мнозинството в ПГ на "Атака" е само за орязване на държавната субсидия за партии, получили между 1% и 4% на изборите за НС, естествено и логично е, че Сидеров няма да внесе самостоятелно друг, различен от този на ПГ на "Атака" законопроект!
П.П. Ако питат мен, субсидии за партии трябва да се стопират само на партии с под 1% резултат на Избори при две или три последователни участия с такъв резулта! При това, да бъде ЗАБРАНЕНО друго финансиране на партии, освен със съответната държавна Субсидия!!! Иначе има голям риск да НЯМА партии на "Бедните"! Което НЕ е демократично- даже антидемократично е, ако Бедните НЕ бъдат партийно представени и нямат Възможност и НЕ могат да участват, чрез партии, в управлението на Държавата, на която са пълноправни Граждани!
11 Юни 2013 06:35
?!
11 Юни 2013 06:43
Некой очаквал ли е друго от дьонмето Айляк?
Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
11 Юни 2013 08:08
paragraph39 11 Юни 2013 00:48


Преди ни убеждаваше, че партия "Атака" няма нищо общо с коалиция "Атака", сега си на път да ни убедиш, че Волен Сидеров няма нищо общо с партия "Атака"
Което може и да е така, както се видя и при гласуването на правителството - всички останали гласуваха различно от лидера си. Купиха му депутатите и му разбиха ПГ още от първия ден, гадюхите! Пак остана сам юнак на магарето.
11 Юни 2013 09:51
Партийната субсидия за година се равнява на дневната "хапка" на управляващите само от "Пътни такси и разрешителни " на ГКПП-тата. Няма да отваряме дума за сериозната контрабанда. Така че не ни замазвайте очите с мизерната субсидия на "Атака", защото те никога не са рязали порциите във властта, както впрочем го правят всички останали !
11 Юни 2013 10:02
Да се премахне субсидията на конкурента НФСБ, неговата не.
Така се елиминира конкуренция.
Сидеров е свършен.
11 Юни 2013 10:20
„Възможността да се ограничи размерът на субсидията не е на дневен ред - съгласно ЗПП тя се определя ежегодно в закона за държавния бюджет, който се приема в края на годината.”

Може,заради лекото събуждане в обществото,да се приеме от кумова срама някакво символично орязване на субсидиите за партиите,а не задължителното драстично такова.По времето на тройната коалиция тези субсидии бяха значително увеличени,а по времето на лъжливия коректив след тях всичко остана така, както си беше.Не може да се очаква и от Сидеров някакво смислено действие в тази посока,защото той приказва предварително страстно и надъхано верни неща, а вътре в НС се държи като незнаеща какво иска ученичка.Доказал го е.Обикновен партиен секретар,като останалите лекета.Резонният въпрос,който трябва да си зададе обществото,но не си задава е: „Кой подготвя,предлага и приема този ЗПП”? Отговорът е достатъчен за да се осъзнае най-после,че не може да се разчита само на партии /които са част от обществото/ при определяне на начина за собственото им финансиране и то с парите на всички в обществото. Някои ще възразят,че тази екстра за партиите е достигната практически при всички т.н. изградени демокрации,където изборът и мандатността са гаранция за демокрация.Разликата между нас и другите /почти бе изключение/е,че в България за отминалите 24 г. се доказа пълната липса на морал у народните избраници,въпреки оказваното им доверие.Не става дума само за политически морал! Заради това в България захранването на партиите с парите на всички е най-богато при положение,че ръководствата на същите партии поради некадърност в управление,алчност,продажност и др. „принадлежности” към морала срутиха България до най-бедната държава в Европа.Съсипаха икономика, здравеопазване, образование,наука,пенсионна система,социална дейност и още мн.други неща,каквито и да са били те преди това.Какво правиха тези народни представители,на кого в крайна сметка служеха полагайки клетва да се ръководят в работата си от интересите на избралия ги народ?Това доказва категорично необходимостта от настоятелно искане за промяна в политическия модел на управление в България,с всички средства.Но.....смешно,тъпо и жалко е,че това отново не се разбира точно от работодателите на избраниците?? Всички управлявали през последните 24 г. са доказани некадърници.Какво от това,обаче?Нищо! Абсолютно потвърждение за това е участие за вкарването в НС пак на представители на същите тъпанари и некадърници за тези 24 г.Такъв бил изборния закон?!Значи този закон не работи съответстващо.А най-многото избрани представители са на най-тъпите и най-некадърните от тях? Понеже вече става дума за народа,трябва да си замълча за да не влизам в конфликт с „божия глас” – неведоми са пътищата Господни.Не можем да вникнем в ума на Господ,не можем да се съмняваме в решенията Му.Дупе да ни е яко.
11 Юни 2013 10:23
Кайленце, и ти като лисицата вървиш подир коча и чакаш да му паднат т-шаците, щото подозрително силно се клатят , ама...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД