:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 197
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Наимова е пред доживотна санкция

Европейската шампионка в спринта на 60 м направи второ допинг провинение
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Тезджан Наимова (крайната вдясно) пресича първа финалната линия в спринта на 60 м на Евро '13 в Гьотеборг на 3 март. Три месеца по-късно се оказа, че това се е дължало на употреба на допинг.
Европейската шампионка в спринта на 60 м в зала Тезджан Наимова е заплашена от доживотно отнемане на състезателните права от международната федерация по лека атлетика (IAAF). Причината е, че вчера българската федерация (БФЛА) за втори път след 2009 г. спря правата на състезателката от Първомай заради нарушение на антидопинговите правила.

Преди 4 г. спринтьорката бе дисквалифицирана за манипулиране на проба преди олимпиадата в Пекин '08. А този път тестът на Наимова от 3 март 2013 г. е установил следи от анаболния стероид дростанолон в урината й. Именно навръх националния празник на България Тезджан спечели финала в късия спринт на Евро '13 в Гьотеборг (Шв).

"БФЛА има ясна и твърда политика за борба с допинга, която следва от години. Съжалявам за случилото се с Тезджан и се надявам на разумно обяснение от нейна страна. Гарантирам, че всички процедури и нормативни документи ще бъдат спазени. Така, както ще бъдат зачетени и правата на състезателката", коментира шефът на БФЛА Добромир Карамаринов.

Наимова има право в 14-дневен срок да подаде молба за изслушване пред компетентния орган. Ако бъде призната за виновна, 26-годишната българка ще трябва да върне златния медал от Евро '13 и ще загуби правата си до живот. Тогава четвъртата в класирането от Гьотеборг - Ивет Лалова, ще получи бронзовото отличие.

Самата Лалова ще участва утре в бягането на 100 м на турнира от Диамантената лига в Осло (Нор). Това ще е първи старт на софиянката в късия спринт в най-престижната верига на международната федерация (IAAF) този сезон, след като миналата седмица зае 3-то място на 200 м в първата надпревара от календара в Европа - в Рим (Ит).

В норвежката столица съпернички на българката, която е европейска шампионка в дисциплината от Хелзинки '12, ще са други 4 шампионки на Стария континент. На старта ще застанат още европейската №1 на 60 м в зала от Париж '11 и сребърна медалистка на 100 м от Хелзинки '12 Олесия Пов (Укр), шампионката на 200 м от Хелзинки '12 Мария Ремен (Укр), шампионката на 100 м от Барселона '10 Верена Зайлер (Гер) и шампионката на 200 м от Барселона '10 Мириам Сумаре (Фр). Освен това Лалова ще премери сили с носителката на сребърен и бронзов медал от европейски първенства на 60 м в зала Езин Окпараебо (Нор), с ямайската спринтьорка Шери-Ан Брукс и с Мюриел Ауре, която миналия четвъртък в Рим постави национален рекорд на Кот д'Ивоар на 200 м.

"Диамантеният" турнир в Осло ще бъде излъчен в пряко тв предаване по "Нова Спорт" утре от 21 ч.
1
1286
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
12 Юни 2013 09:13
За съжаление това от което най-много се плашихме се оказа истина. Което значи и край на една обещаваща кариера и доста лоша реклама за атлетиката ни.
Ако има все пак нещо положително - бронза на Ивет.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД