:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Неизвестни рисунки на Микеланджело от тайна стая в базилика

СНИМКА:ЕПА/БГНЕС
Новооткрита рисунка на Микеланджело.
Прекрасни, непоказвани досега рисунки с въглен на Микеланджело, открити в тайна стая в параклис на Медичите във флорентинската базилика "Сан Лоренцо", бяха показани пред журналисти.

Рисунките бяха представени от директорката на музея Моника Биети. Геният на Италианския ренесанс е трябвало да стои затворен в тази малка подземна стая с размери седем на два метра в продължение на три месеца. През част от това време испанската армия е атакувала тосканския град през 1529 г. В своя лесно разпознаваем стил художникът се бори със самотата, като покрива стените със скици. В този параклис се намират гробовете на Медичите със скулптури на Микеланджело.

Тайната стая, която се намира отдолу, бе открита през ноември 1975 г. при реставрационни работи. Тя ще остане и в бъдеще недостъпна за туристите от съображения за сигурност. В базиликата "Сан Лоренцо" има два параклиса на Медичите - единият се нарича Параклис на принцовете, а другият - Параклис на съкровището. През 1527 г. народът на Флоренция сваля Медичите и възстановява републиката. От есента на 1529 г. десетмесечната обсада на войските на Карл V сваля републиката и възстановява царуването на Медичите.
1532
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД