:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 556
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Столичната община предлага отстъпки при минимално потребление на парно

От енергийния регулатор предупредиха, че цената на топлото за софиянци може да скочи
Йорданка Фандъкова
Столичният общински съвет обсъжда нова порция предложения за намаляването на сметките за парно на софиянци и подобрение на дейността на "Топлофикация София". Едно от тях е да се ползва отстъпка при определено потребление на парно, а друго - за отоплението да се плаща по две тарифи. Предложенията идват на фона на реална заплаха цената на топлото за столицата да се вдигне от 1 юли.

"Идеята е до 250 киловатчаса консумирана топлоенергия на месец да се заплаща с 20% отстъпка, а когато потреблението е до 1200 киловатчаса, отстъпката да намалява прогресивно", коментира общинският съветник Зафир Зарков, който е председател на комисията, която работи върху мерките за подобрение на работата на столичното парно. Според него това предложение ще облекчи хората, които са в най-затруднено финансово положение и изключват радиаторите си, но въпреки това плащат високи сметки. Не е ясно това как ще се приложи евентуална промяна, защото сега възможност за конкретно засичане има само при апартаментните топломери, използвани в новото строителство. Масово използваните уреди за дялово разпределение, монтирани на радиаторите, не отчитат конкретната консумация, а тя се изчислява по сложна формула, отчитаща потреблението на всички абонати във входа и сградната инсталация след края на отоплителния сезон. Така според различните обстоятелства една единица от уреда за дялово разпределение има различна цена за всяка сграда.

От общината обмислят още да предложат да се увеличи размерът на глобите за фирмите за дялово разпределение до десет пъти и те да станат 5000 лв. "Досега няма нито една глоба за кражба на електроенергия, а това е най-важното, затова следващата стъпка ще е да предложим мерки в тази насока - за да може и фирмите да се включат в диалога", коментира Зарков. От кметството се надяват и на среща с прокуратурата, за да се намери механизъм за прокурорските разпореждания, които са необходими, когато се правят проверки за кражба на електроенергия.



СПОР

Идеята за двутарифно отчитане на парното изисква да се променят общите условия от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), коментира кметът Йорданка Фандъкова пред БНТ. От ДКЕВР вчера заявиха, че ще обсъдят евентуално предложение от страна на общината. В същото време новата шефка на регулатора Анжела Тонева заяви, че цената на парното за крайния потребител няма да пострада от промените в т.нар. енергиен микс и от новата методика за ценообразуване. Те предвиждат да отпадне задължителното изкупуване на ток от топлофикации, които не работят по високоефективен начин. При новите правила само дупката в бюджета на столичната "Топлофикация" ще бъде около 300 млн.лв., които дружеството ще се наложи да икономиса, за да не се стигне до скок на парното. Шефът на софийската "Топлофикация" Стоян Цветанов обаче категорично заяви, че това не е възможно и най-вероятно ще бъде поискано увеличение на цената. В резултат на това корекцията ще бъде с около 10% нагоре, смятат експертите.

4
1769
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Юни 2013 21:35
Вие, софиянци още малко ще искате ние да ви плащаме защото ползвате парно! Не стича че с цената на тока финансираме софийската топлофикаци! Мръсна софийска пасмина!
12 Юни 2013 06:45
Как може да се пише с такава злоба!" Софийска мръсна пасмина" А" драскате" да се заселвате в София! Няма да се постигне нищо със злоба и единение!
12 Юни 2013 08:40
Идеята е непазарна. Трябва да е обратното - колкото повече се потребява толкова по-малка трябва да е единичната цена.

--
Блог
12 Юни 2013 09:08
Тези малоумници първо да се разровят в ценообразуването на Топлофикациите (имам предвид не само в София), а на второ място - да проверят защо от повече от 20 години никоя Топлофикация не е направила нищо по въпроса за намаляване на загубата на топлинна енергия от ТЕЦ-а до абонатните станции, пък тогава да плещят за увеличаване на цената.

Колкото до това, че провинцията плащала за тока произвеждан от Топлофикация-София, аз пък неща да плащам скъпия ток на ТЕЦ-овете на Ковачки или от Мариците - на са в София. ВЕИ-тата и фотоволтаиците също могат да си заврат скъпия ток там, където слънцето не свети.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД