:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Незаконните жилища получават втори живот поне до есента

До края на юли Министерският съвет ще предложи законови промени, за да се реши проблемът
Димчо Михалевски
Незаконните и единствени жилища, в които собствениците им живеят постоянно, но имат влезли в сила заповеди за премахване и забрана за ползване от държавния строителен контрол, получиха живот поне до есента. Същата привилегия бе дадена и на незаконните рибарски селища. Това предложение на председателя на БСП Сергей Станишев и леви депутати прие на първо четене временната комисия по правни въпроси към парламента.

Мораториумът върху събарянето на постройките ще важи, докато Министерският съвет изработи промени в Закона за устройството на територията, с които да се предложи "адекватно и справедливо решение на проблема", обясни депутатът от БСП Димчо Михалевски. Той си поставя срок до края на юли, което означава, че поне до есента ДНСК не може да събаря жилищни сгради. Отсрочката е предизборно обещание на Михалевски и първоначално била само за рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, но юристи го предупредили, че така ще създаде дискриминация, затова разширил обхвата.

"Фокусът на мораториума е върху жилищните сгради, които се ползват постоянно от своите обитатели и по същество представляват единствено жилище", аргументира се депутатът. На въпрос на "Сега" дали законопроектът има и други конкретни адресати, Михалевски отвърна, че няма. Той бе категоричен, че отстъпката не важи за вили, апартаменти и други имоти, които не са единствени, както и за всички постройки, които се намират в защитени територии, природни резервати и дюни.

Михалевски призна, че в този казус попадат и ромските гета. Проблемът обаче е, че освен без документи, тези постройки не отговарят на изискванията за строежите изобщо. "Не може да дискриминираме и да даваме привилегии на една или друга група. В последните 3 седмици само в Пловдив има издадени нови 27 заповеди за събаряне на сгради в ромски квартали. Голяма част от заповедите не се изпълняват и не решаваме проблема на хората", каза Михалевски. Той намекна, че в новите законови промени най-вероятно ще задължат общините да решат проблема с ромските гета. От 2007 г. в ЗУТ съществува възможност общините, които искат да изготвят подробни устройствени планове на ромските си квартали, да го направят с по-занижени параметри за отстояние на сградите, улиците и пр. "За съжаление това не е много приятна тема и едва 10-11 общини са се възползвали от възможността. Трябва новите промени да задължат общините да решат този проблем", каза депутатът.

ГРЕШКА

Михалевски, който бе зам.-министър на регионалното развитие по времето на тройната коалиция, коментира, че разделянето на министерството и създаването на ново ведомство за инвестиционното проектиране за него е "голяма грешка". Нито премиерът Пламен Орешарски, нито регионалният министър Десислава Терзиева, нито новият министър на инвестиционното проектиране Иван Димов са обяснили подробно какви ще са функциите на новото министерство. Данов е неоткриваем за медиите, въпреки че миналата седмица обеща да коментира скандала с неправомерно получените осигуровки във Франция.
7
1775
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
11 Юни 2013 22:11
Комунистите винаги са били на страната на беззаконието.
12 Юни 2013 08:19
Българите трябва да извадят минимум 7 проекта, за да започнат да строят къща. Трябва да имат нотариален акт, за да могат да пуснат ток и вода. На циганите не им трябва нищо, те са привилегировани избиратели. До есента няма да ги пипат, защото идват нови избори, през зимния сезон не могат да ги бутнат.
12 Юни 2013 08:29
Значи ако човек има само един единствен хотел жилище - значи остава Като на ония социално-слабите магистрати.
12 Юни 2013 09:17
Явно горното, заедно със забраната за пушене и ДАНС са най-важните неща за България според БСП. Приоритети...
12 Юни 2013 10:17
Незаконните и единствени жилища, в които собствениците им живеят постоянно ...

Собствениците?!?! Че какви собственици могат да са това? На незаконно жилище?! Как може да си собственик на нещо, което, формално погледнато, не съществува?
12 Юни 2013 12:26
Евроромския соц електорат да започва празненствата
13 Юни 2013 23:40
Собствениците?!?! Че какви собственици могат да са това? На незаконно жилище?! Как може да си собственик на нещо, което, формално погледнато, не съществува?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД