:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Децата извън детските градини ще получават компенсация

От 2014 г. децата, които са кандидатствали в детските градини, но не са приети заради липса на места, ще получават компенсация от общините за това. Тази промяна в Закона за народната просвета прие на първо четене временната правна комисия в парламента по предложение на депутатите от БСП Борис Цветков и Георги Кадиев (бивши общински съветници в София). Според тях мярката ще засегне основно София, където 7000 деца са извън градините, защото няма места. В Пловдив проблемът е почти решен, а във Варна тези деца са около 400. Промяната не важи за децата, чакащи за ясла, които в София са 7000. Компенсацията ще е равна на сумата, която съответната община доплаща за услугата. За столицата това означава 120 лв.

Предложението бе разкритикувано от бившия зам.-министър на образованието Милена Дамянова, сега депутат от ГЕРБ, както и от зам.-кмета на София по финансите Дончо Барбалов. Барбалов веднага начерта три опции пред столицата, за да се справи бюджетът й от над 1 млрд. лв. с необходимите допълнителни по негови изчисления около 10-15 млн. лв. за годината. Според разчетите на вносителите обаче необходимите средства за цялата страна за компенсацията са до 12 млн. лв. годишно. Вариантите са вдигане на данъците с 10%, увеличение на таксата за градина (сега 60 лв. на месец) или съкращаване на програмата за строеж на нови детски градини. Барбалов отхвърли възможността да се намалят например административните разходи, защото това било правено вече две поредни години на "Москвска 33". Барбалов видя и заложена бомба със закъснител в такова решение. По думите му тази компенсация би увеличила демографския натиск към столицата и големите градове и би довело до наплив на желаещи родители децата им да бъдат в тези детски градини, за да получат 120 лв.

"Вашето предложение е вмешателство в правомощията на местната власт. Не считам, че предложението ще създаде условия за висококачествено образование в ранна детска възраст. За какво ще служат тези компенсации", попита Дамянова. Кадиев и Цветков виждат в новата мярка "силен стимул на общините за приоритетно справяне с проблема за липсата на места в детските градини, тъй като непредоставянето на услугата би имало близка стойност от гледна точка на оперативни разходи".

РОДИТЕЛИТЕ

Родителите не бяха единни в позициите си за компенсациите. "Идеята е да се дадат едни пари на едни хора. Ако всички тези деца нямаха проблем с приемането в детските градини и за тях имаше места, ако тези 14 000 деца в София бяха настанени от септември, пак щяха да получават компенсации. Общините имат тези пари. ГЕРБ искаха майките бързо да се връщат на работа, а сега не искат да получаваме тези пари", коментира Евгения Тодорова, член на инициативния комитет на майките. "Тези пари няма да решат проблема на родителите с недостига на места в градините. По-добре да се строят градини, защото така дадени на ръка на малцинството, не се знае кой за какво ще ги използва", каза друга майка.
2
2653
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
12 Юни 2013 05:26
И как ще ги дават тези пари? На ръка ли?
Тогава всички цигани ще си запишат децата на детска градина за 120 лева.
12 Юни 2013 10:31
Депутатите от БСП Борис Цветков и Георги Кадиев са долни лиц*мери и изм*кяри! Нямам какво да кажа друго .....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД