:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Почти една пета от абитуриентите остава без диплома

Представянето по български език се подобрява, но знанията по география бележат драматичен срив
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Всяка година представянето на оценките става все по-объркано. За първи път министерството си позволи да обедини резултатите на двата випуска, които досега винаги са обявявани отделно заради големия обем информация. Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова пък присъства само на встъпителната част на пресконференцията и помоли за въпроси преди журналистите да са запознати с резултатите. А на самата презентация си тръгна.
10 150 ученици остават без диплома за средно образование, тъй като са изкарали слаба оценка на поне една от двете матури. С двойки и на двата изпита могат да се "похвалят" 1387 ученици. С безпрецедентен резултат от 0 т. и на двата теста са двама ученици от страната. Данните за представянето на тазгодишния випуск на шестите поред матури бяха представени вчера в Министерството на образованието и науката. Броят на неграмотните ученици, които не покриват минимума за средно образование, се увеличава с около 3000 спрямо м.г., докато броят на явилите се и на двете матури намалява също с около 3000. Тази година на матурата български език и литература се явиха 57 822 зрелостници, а на матурата по избор - 59 274.

След като м.г. МОН отчете най-ниското представяне по български език и литература, сега успехът на абитуриентите по български език и литература леко се подобрява и вече е 4.26 в сравнение с 4.18 през 2012 г. С най-добро представяне са учениците от Кърджали и София-град, с най-слаби постижения са връстниците им от Разград и Шумен. Тази година 28% от абитуриентите изобщо не са решавали последната 41-ва задача - създаване на аргументативен текст или есе по откъс от "Заточеници" на Яворов. Останалите и през тази година се разпределят поравно - 36% са писали интерпретативно съчинение и също толкова са творили есе. Успеваемостта при тази задача е 47.52%.

Влошаване на резултатите има при задачите с избираем отговор, свързани с прилагането на пунктуационните правила - делът на вярно отговорилите зрелостници намалява от 68% през 2012 г. на 62% сега. При работата с текст процентът на вярно отговорилите на въпросите с избираем отговор са 70%, докато през м.г. са били 79 на сто. Анализът на задачите със свободен отговор отново потвърждава пропуските, които учениците през годините показват. Например при 33-та задача зрелостниците трябва да напишат в рамките на 3-4 изречения собствена теза по една от две възможни теми - "Кучето и човекът" или "Кучетата водачи". Резултатите от тази задача показват, че малък процент от учениците са се отказали да дадат отговор на задачата, но успешно са се справили с нея само 36% от явилите се. От министерството отчитат като тревожен факта, че повече от половината кандидат-среднисти имат проблеми с прилагането на книжовната езикова норма и с невъзможността да формулират и защитят собствена теза. Само 19% са се справили със задачата да напишат кратко и сбито резюме по текст.

Драматичният срив на представянето по география е сред най-големите забележителности на матурите по останалите предмети. И тази година най-много ученици са се явили на матура по география, но слабите оценки са 25.65%, докато м.г. година бяха "едва" 17.32%. Интересен феномен се забелязва при матурата по философия - от една страна, се увеличава средният успех на явилите се, от друга обаче, двойките са повече в сравнение с 2012 г. И тази година в графата "традиционно" от МОН отчитат, че освен по география е слабо представянето по история и физика. Най-добре са се представили учениците, които са избрали матура по чужд език. Това е обяснимо, тъй като на изпита по чужди езици се явяват възпитаници на езиковите гимназии. Намаляват двойките по математика и химия, показват резултатите от матури 2013.СТАТИСТИКА

214 ученици имат 100 т. на един от изпитите

53 ученици имат 0 т. на един от изпитите

100 ученици имат по две пълни шестици (6.00)

5405 ученици имат по две отлични оценки (над 5.50)

1387 ученици имат по две слаби оценки

Няма ученици със 100 т. на двата ДЗИНАЙ-ДОБРИТЕ

Американският колеж си връща първенството по най-добро представяне, след като преди година го беше отстъпил на лицея в Горна баня. Успехът на възпитаниците му от двете матури е 5.74. Следва 91-ва Немска езикова гимназия в София с 5.71, а трета е столичната испанска гимназия с 5.67. Първото училище извън София идва на четвърто място - пловдивската езикова гимназия, а след нея е Първа езикова във Варна, ГПЧЕ "Христо Ботев" в Кърджали и др.
 ---
7
4101
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
11 Юни 2013 20:15
Нямат ли пари да си купят по една диплома. Като народните ни представители.

-------------------------
дистанционен парламент
11 Юни 2013 20:15
Хм, замислих се върху заглавието:
Почти една пета от абитуриентите остава без диплома

По-добре ми изглежда:
Почти една пета от абитуриентите остават без дипломи...
11 Юни 2013 20:20
П.П.
Ясно е, че образованието е в трагично състояние, за което не малка вина имат и символичните заплати...
Положението ще продължи да се влошава, тъй като млади учители почти няма, а средната възраст на сегашните е над 50 години...
11 Юни 2013 20:29
1/5 при този смешен праг за тройка.
А ако прагът беше реален, около 50 т.? Половината щяха да изпопадат.
11 Юни 2013 20:36
Колкото по малко дипломирани, толкова по малко менте вузове, съответно калинки и калинчоци.....
12 Юни 2013 00:07
На кой му пука?
12 Юни 2013 01:27
Нубийци.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД