:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,099,786
Активни 104
Страници 22,266
За един ден 1,302,066

БСП дава данъчни преференции за наемане на безработни младежи

Шумно рекламираният от БСП социален пакет от законодателни промени за подкрепа на най-уязвимите групи се оказаха поправки в три закона. С тях се очаква да се пребори младежката безработица, да се обвържат по-тясно нуждите на бизнеса с образованието и да бъдат защитени правата на служителите при фалит на работодателите им.

Социалистите предлагат да се даде възможност на бизнеса да намалява без ограничение данъците си, ако плаща стипендии. Това ще стане с изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане. Според вносителите работодателите ще могат да намалят финансовия си резултат със средствата, отделени за стипендии на ученици и студенти в последните две години на обучението им. Има обаче изискване учащите да са в редовна форма на обучение и в специалности, свързани с производството на съответния работодател. Той пък има ангажимент да ги е подпомагал минимум 12 месеца и максимум 24 месеца и след това да ги назначи на работа за не по-малък период от този на получаване на стипендията. А ако не последва заетост, счетоводният резултат на фирмата в следващата година се увеличава с размера на предоставената стипендия за времето, за което младежите не са наети на работа. Предложението е законът да влезе в сила от 2014 г. В мотивите е записано, че така ще се даде възможност на бизнеса да "отгледа" и моделира свои кадри. Но се признава, че финансовият ефект от тази мярка "на този етап е трудно предвидим". И в момента бизнесът има възможност за намаляване на данъци чрез отпускане на стипендии, но само за сума до 10% от печалбата.

Близо 4.5 млн. лв. ще са необходими само за последните месеци на 2013 г. и цялата 2014 г. за друга идея, която предлагат социалистите - държавата да поема частично разходите на работодателя за осигуровки при наемането на младежи, работещи за първи път. С промени в Закона за насърчаване на заетостта се предлага държавата да поема от осигуровките, които са за сметка на бизнеса. През първите 6 месеца ще се поемат 30%, следващите 6 - 50%, а последните 6 месеца - 75%. Това ще става, когато се наема лице до 29 г. без трудов стаж след приключване на училище. Условието е средствата да не са поети по други програми за насърчаване на заетостта и работодателят да гарантира работа за не по-малко от година след изтичане на срока.

Предвижда се поправката да влезе в сила още от 1 октомври, като до края на годината ще са необходими 570 000 лв. за около 5000 души. Проблемът е, че според лидера на БСП Сергей Станишев парите ще могат да се осигурят чрез преразпределение на средствата по националния план за действие по заетостта. Социалният министър Хасан Адемов обаче вече предупреди, че в края на годината се очакват около 80 000 безработни заради приключването на различни мерки и програми по плана и по оперативната програма. А от бюджетните средства за действие по заетостта са останали едва 14 млн. лв. за тежките зимни месеци.

От БСП предвиждат и по-сериозна защита за служителите, чиито работодатели не са им плащали и са във фалит. Според тях хората могат да си получат невзети заплати за последните 6 вместо 3 месеца, а максимумът за месец се увеличава от 1000 лв. на 1200 лв. Във фонда за гарантирани вземания има достатъчно пари заради многото ограничения за достъп до тях. Затова синдикатите настояват за промени за по-лесно получаване на обезщетенията, дори преди обявяването на процедурата по несъстоятелност.

Сергей Станишев обеща промените в трите закона да бъдат депозирани в деловодството на Народното събрание още тази седмица и обяви, че това са най-спешните мерки. Не е ясно обаче дали ще минат през обсъждане със социалните партньори, тъй като няма такова изискване, когато законите се внасят директно от депутатите. Практиката показва, че мерките, които задължават да се осигурява заетост, не са много популярни в кризата.---------ОЩЕ НАМЕРЕНИЯ---

Сергей Станишев обясни още, че БСП готви и цял пакет антимонополни закони. Той не даде повече подробности, освен че покрай тях специална работна група започва преглед на лобистките закони на ГЕРБ, които били над 80.

Само преди седмица зам.-председателят на партията Янаки Стоилов обяви други законодателни намерения, отново социални, като по-високи детски за повече деца. Остана без отговор въпросът дали предложенията са били съгласувани с правителството, тъй като на практика са невъзможни за осъществяване заради необходимите около 300 млн. лв. повече само за година. А соцлидерът многократно обяви, че бюджетът е опоскан и положението е ужасяващо.
16
3172
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
11 Юни 2013 20:20
Пари има, раждайте ученици и ученички за бизнеса.
Бюджета ще му опрости всички данъци, а хазната ще се напълни до преливане поради пресичане на контрабандните канали и тотално събиране на всички данъци.
Е, без тези на Бизнеса, разбира се.
11 Юни 2013 20:34
Такааа...А какво ще правим с безработните хора с увреждания??? Сред тях има доста хора с прилична квалификация и умения.
11 Юни 2013 20:42
Пак раздават пари. Лошо няма, ама първо да намерят откъде да ги вземат. Субсидираната заетост въобще е хвърляне пари на вятъра.

11 Юни 2013 21:00
а за безработните старци под 65 години с памперси нема ли?
11 Юни 2013 21:03
Памперсите и евроромите минават на директни субсидии поради некои електорални съображения.
11 Юни 2013 21:06
подаръци ще има,за всеки от сърце
11 Юни 2013 21:42
Глупости, че и хлиберални на Квадрат...
11 Юни 2013 23:59
Сергей Станишев обеща промените в трите закона да бъдат депозирани в деловодството на Народното събрание още тази седмица


Цецоу входира, Станишката де-позира.
12 Юни 2013 08:32
Орешарски не се споменава, изглежда няма думата?..
12 Юни 2013 10:19
Да сме наясно:
Данъчните облекчения имат известен смисъл при наличие на висока данъчна ставка. При 10 % такава, финансовият ефект за ползващите ги е повече от мизерен. Следва да се има предвид обстоятелството, че при сегашния принцип на приспадане преди облагане, остатъчната разполагаема сума е по-малка отколкото при неползване на облекчение. Друг проблем е ограничаването на размера на облагаемата печалба до който може да се ползва облекчението. Преотстъпването на данъка е по-работещ метод, но при него проблем са тежките условията при които може да се ползва. Например, за дейност в общините с висока безработица или за предприятия, наемащи хора с увреждания.
Всичко това води до един извод - данъчни облекчения при сегашните ставка, условия и начни на ползване са почти безсмислени, освен в случаите на взаимни нерегламентирани услуги.
12 Юни 2013 10:38
тия мерки никога досега не са давали ефект - няма да дадат и за в бъдеще...
12 Юни 2013 10:42
Разумно решение. Не толкова по отношение на безработицата, колкото по отношение на младите хора, които искат да усвоят професия. Нядавам се, че има и известен ефект върху професионалната ориентация, въпреки че фирмите, които ще отпуснат стипендии няма да са повече от 10% от всички фирми.
12 Юни 2013 10:57
Разумно решение. Не толкова по отношение на безработицата, колкото по отношение на младите хора, които искат да усвоят професия.

Пейтриът, и сега има тази възможност:
ЗКПО
..........
Разходи за дарения
Чл. 31. (Доп. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.; изм. и доп., бр. 32 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.; изм., бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г.; изм. и доп., бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.; доп., бр. 35 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.; изм., бр. 51 от 2011 г.; изм., бр. 99 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.)
(1) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) За данъчни цели се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер до 10 на сто от положителния счетоводен финансов резултат (счетоводната печалба), когато разходите за дарения са направени в полза на:
............
4. детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии;
............
15. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) ученици и студенти в училища в държава-членка на Европейския съюз, или в друга държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство за учредените и предоставените им стипендии за обучение;
............
(4) За данъчни цели се признават разходите за дарения на компютри и периферни устройства за тях, които са произведени до една година преди датата на дарението, направени в полза на български училища, включително висши училища.
(5) Общият размер на разходите за дарения, признати за данъчни цели по ал. 1-4, не може да превишава 65 на сто от счетоводната печалба.
............
Е и кво ?
12 Юни 2013 11:42
БСП не дава нищо за наемане на безработни младежи. Има инициятива на ниво ЕС по въпроса. И в много държави се прави много повече по въпроса, макар младежката безработица в България да е сред най-високите в ЕС. Съответно и средствата предвидени от ЕС за страната ни да се справи с проблема не са никак малко. И макар финансирането да започва от 2014 г., подготовката трябва да започне веднага, вместо управляващите да се ограничават с разни пасивни мерки. За да не тича разтревожената Зинаида от медия на медия и да се вайка, че губим пари от ЕС.
12 Юни 2013 12:25
Най-лесното, което може да се направи в момента, е да се освободят от държавната и общински администрации всички, придобили право на пенсия, независимо от основанието и на техните места да се назначат млади и образовани хора, дори без трудов стаж. Някъде четох, че става въпрос за 5 - 6 000 души. Малко е, но от някъде трябва да се започне.
12 Юни 2013 13:31
Сещам за комичните обяви, на които със сигурност и вие сте попадали:
Търсим служител до 25-годишна възраст, да владее перфектно поне един западен език, отлично втори и руски, да има завършено висше образование по "....." - магистърска степен и да има минимум три години трудов стаж.

Просто бизнесът не иска да инвестира време и да обучава служители, предпочита да си наеме вече обучени. А за останалите остава възможността да работят даром поне година, придобивайки някакъв занаят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД