:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разследване

Кому не се харесва, когато МВР си върши работата

Какво се случваше доскоро в РДВР-Пловдив и не е ли време министър Петканов да говори с имена
Давам си сметка, че този въпрос звучи наивно. Очевидният отговор е - на престъпниците. Като се започне от едрите риби и се стигне до уличните джебчии - те не палят свещ за здравето на Бойко Борисов, нито пък за добруването на редовите полицаи. Чуваме и другата теза, че наблюдаваното напоследък активизиране на престъпността е резултат на целенасочен сценарий, прилаган и при предишни правителства. Не е трудно да си представим какъв ефект се цели - народът си вика: какво става в тази държава, стреля се по улиците, бомби избухват и убиват хора, престъпници с километрични досиета се разхождат на свобода, явно кабинетът не може да се справи, значи трябва да си ходи...

Миналата седмица на народа бе предложена една сюрреалистична постановка, разиграла в държавното радио "Пловдив". В нея на една анонимна проститутка, бе отредена ролята на добрата героиня, а на Бойко Борисов - на лошия.

Той бе нарочен за престъпник. Проститутката си позволи да го нарече сутеньор, сводник, бигбос на нелегалния бизнес с женска плът...

Как става така, че тъкмо държавното радио дава под наем салон за спектакъла, омаскаряващ МВР?



Или и това включва свободата на словото у нас.



Друг е въпросът на чие слово, още по-друг и важен въпрос е кой и какво искаше да ни каже. Че в МВР е легалната мафия ли? Че Бойко Борисов е престъпник ли? Че не можем да очакваме полицаите да ни пазят, след като някои от тях получават мръсни услуги и пари от престъпен бизнес ли? Сигурно много хора, слушали предаването, точно това си помислиха.

Аз обаче искам да знам като гражданка и като журналистка кой или кои ми казват това. Още на другия ден след скандалното предаване вътрешният министър проф. Георги Петканов коментира, че вече горе-долу знае кой е подбудителят и че според него това е инсценирано от един бивш полицейски служител от Пловдив. "Пак казвам - бивш полицейски служител, който беше уволнен. Така че търсете в Пловдив", каза министърът. Директорът на РДВР-Пловдив полковник Валентин Петров също заяви по повод на скандала: "Аз изпитвам силни съмнения, че всичко казано от нея (проститутката - б.а.) е провокирано от някого...Доста време не е имало такъв сериозен натиск (над престъпността - б.а. ) и толкова системни операции - говорим за проституция, контрабанда, печатници, съвсем нормално и естествено е да има атаки, както срещу ръководството на министерството, така и срещу отделни служители на МВР, защото атаките и по главния секретар, и по служители на МВР целят именно това - ние повече да се занимаваме със себе си, отколкото с престъпността. ..Прицелването е високо.. явно на някои хора не им е удобно и не се чувстват комфортно тогава, когато министерството работи добре, тогава когато има доверие сред хората в министерството. Те се стремят по всякакъв начин да разколебаят всякакво доверие в служителите на МВР. Мога да визирам много хора, но както не го правите вие в медиите с имена, и аз няма да го направя. Има достатъчно хора, които не желаят РДВР да работи така, както в момента. Доста хора пострадаха. Хора, които са лично засегнати". Това каза полковник Петров.



Пловдивската регионална дирекция бе разтърсена



от първия си голям скандал още през декември миналата година. Тогава на първа страница на излизащия тогава още "Република" се появи публикация, според която тогавашният директор на РДВР полк. Илиян Йорданов бил в комбина с крадци на луксозни автомобили, бил участвал в незаконна сделка с компактдискове, от която през 1998 г. получил 100 000 долара, че през последните 5 г. бил купил 5 апартамента, две адвокатски кантори, дърводелски цех, вила и други имоти. Вестникът се позова на "справка", на "сигнали на бивши и настоящи служители на МВР". Веднага след публикацията пловдивската Дирекция на вътрешните работи бе разтърсена от проверки от инспектората на МВР и от Дирекцията на националната полиция. Последва и серия проверки на имотното състояние на висши полицейски служители и началници. В МВР се изпратиха доста видеокасети със запис на имотите им. На 15 март министър Петканов обезглави официално Регионалното звено за борба с организираната престъпност и икономическа полиция. Като мотив в заповедите министърът посочи лоши резултати в работата и несъотвестващо високи доходи. Един от уволнените бе заместник-шефът на РЗ БОП подп. Аркадий Николаев, който е шурей на полк. Илиян Йорданов. Началникът на звеното Костадин Георгиев бе пенсиониран. Шефът на Икономическа полиция Костадин Кисов пък бе преместен на по-ниска длъжност в отдел "Човешки ресурси". Пак заради лоши резултати в работата на звеното. Уволнен бе Нягол Панев, началник направление "Валутни престъпления". Директорът на РДВР полк. Илиян Йорданов бе наказан с мъмрене. Преди това Николаев и Панев бяха разследвани за произход на доходите си. Тогава стана ясно, че двамата са купили луксозни апартаменти в пететажна кооперация на ул."Христо Чернопеев"5. Мезонетът на подп.Николаев бил купен за 29 000 долара. Освен него, той притежавал и апартамент в кв."Христо Смирненски", вила край Брестовица и 7 декара имот в с. Труд. Пак през март служител от националната служба за сигурност в Пловдив пък бе уволнен от МВР заради т. нар. "нерегламентирани" връзки. Тогава пловдивските медии предположиха, че става дума за контраразузнавача Красимир Т., чието име се било спрягало за уволнение заради контакти с групировки и криминално проявени още по време на десетдневната проверка в РДВР-Пловдив от МВР и ДНСП.

От длъжност бе освободен и лейтенант Иван Петлешков от регионалното звено за борба с организираната престъпност. Той бе обвинен в неуважително отношение към свои колеги и превишаване на права. Два месеца преди това лейтенант Петлешков се опитал да осуети проверка в заведение, работещо без разрешително, и нарекъл "смешници" свои колеги. Други трима служители на РЗ БОП бяха наказани с преместване, порицание и мъмрене. С порицание бе наказан и сержантът от "Гранична полиция" Николай Манахилов заради опит да проникне в компютърната система на МВР във връзка с чужди граждани.



Беше разследван и служител на Икономическа полиция



за работа с фалшиви митнически декларации. Други двама офицери, нарочени за уволнение - Янко Радунчев и Иван Дечев, бяха понижени в длъжност.

На 19 април с решение на столичния военно-апелативен съд временно бе отстранен от длъжност директорът на РДВР-Пловдив полк. Илиян Йорданов. Срещу него беше повдигнато обвинение и по думите на председателя на апелативния съд полк. Петър Раймундов имало "категорични доказателства за извършено престъпление по чл. 288 от НК". Полк. Йорданов бе обвинен в потулване на преписка и оказване на натиск върху колегите му, работили по нея. Става дума за преписката по топсделката на бившия кмет на Пловдив Спас Гърневски за покупката на градските автобуси "Волво" от белгийската фирма "Юнкер". Тази сделка се разследва от 4 години от прокуратурата и Икономическа полиция. Заключението на оперативния работник ст. л-т Тодор Георгиев е, че екскметът Гърневски и бившият управител на ОФ "Градски транспорт" Петър Атанасов са нанесли щети на общинския бюджет в размер на 4 342 670 лева. Окръжна прокуратура е образувала предварително производство за безстопанственост и срещу тях двамата.

В края на юни пловдивската военна прокуратура повдигна



второ обвинение срещу отстранения полицейски директор.



Полк.Йорданов бе обвинен в престъпление по служба по член 282 от НК. Срещу него имало доказателства, че се е опитал да потули преписка за отвличане, в която са замесени пловдивските месарски босове братя Къртеви. През 1999 г. Красимир Къртев и двама от братята му похитили бизнесдама от Тервел, с която имали неуредени финансови отношения. Къртеви твърдят, че тя им дължала пари за фураж. Затворили я в свинарниците си в село Ягодово. Отвличането обаче станало пред очите на шофьора й и той подал сигнал в полицията. Дежурен е бил служителят Васил Василев. Полицаите заловили похитителите на място. Къртеви били откарани в дежурната на 4-о РПУ. По случая било образувано следствено дело. По-късно в жалбата си до Военна прокуратура Васил Василев твърди, че на всички, които имат отношение към инцидента, е бил оказан натиск от директора полк. Йорданов. При разследването военните следователи се натъкнали на редица нарушения при воденето на делото. Липсвали важни документи и веществени доказателства. Оказало се, че една от докладните записки е фалшифицирана, липсвали и част от направените снимки. Следователят признал, че е получил ловна пушка - подарък от братя Къртеви. Съпругата му пък била техен юридически съветник.



Тази преписка 3 години е отлежавала в следствието.



Обвинителният акт срещу Къртеви бе внесен в съда едва преди десетина дни.

Още докато течаха проверките от инспектората на МВР и от ДНСП в пловдивската дирекция, бе съобщено, че резултатите от тях са секретни и ще бъдат докладвани единствено на главния секретар генерал Бойко Борисов и на министър Георги Петканов.

И така кой иска МВР да не си върши работата? Очакваме от министър Петканов да назовава по-ясно нещата.
1
8287
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Януари 2014 14:16
Ама че натегачество демонстрира тази "журналистка"? то бива бива свирки ама...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД