:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,373,930
Активни 253
Страници 9,477
За един ден 1,302,066
ЗДРАВЕ

Профилактика по български - сега по един преглед, друг път повече

4 години не стигнаха да се направи скринингова програма за рискови групи пациенти
снимка: архив "Сега"
Онкоболните в България често протестират заради липса на лекарства и възможности за съвременно лечение, което води до утежняване на състоянието им.
Въпреки че ракът се смята за бич на нашето време, това съвсем не означава, че той не може да бъде лекуван. Напротив, често той е лечим, стига да е открит навреме, твърдят специалистите по онкологични заболявания. Най-успешният начин за това е скринингът. Целта му е туморните образувания да бъдат открити рано, защото, когато са установени в начален стадий, шансът да бъдат излекувани е много по-голям.

Данни на Световната здравна организация сочат, че с годините се наблюдава спад в заболеваемостта и смъртността в европейските страни, където редовно се извършват скрининги, а в държави като нашата, в които все още няма въведени национални скринингови програми, броят на мъжете и жените със злокачествени образувания се увеличава. Специалистите отдават това именно на липсата на редовни прегледи.

По данни на Националния раков регистър за 2010 г. у нас заболелите от рак на маточната шийка, млечната жлеза и дебелото и правото черво са 9252 души. Проект на здравното министерство, започнат през 2009 г., цели тази статистика да бъде променена, като броят на новозаболелите лица да бъде сведен до минимум. След куп разнородни пречки, които забавиха изпълнението на програмата близо 4 години, изследванията най-сетне започнаха.

До момента писмени покани са разпратени до 100 хил. жени за скрининг на рак на маточната шийка, 15 хил. жени за рак на гърдата и на 35 хил. души от двата пола за рак на дебелото и правото черво. От 5 юни до момента на поканите са се отзовали 45 души. До края на 2013 г. трябва броят им да достигне 400 000 души.Селекцията на поканените лицастава по данни от ГРАО, НЗОК и Националния раков регистър. Целта е през скрининг да минат хора, които не са регистрирани като заболели от злокачествени новообразувания, не са се преглеждали в период от една година и попадат в определените по проекта възрастови граници на целевите групи. Поканата към всеки е лична.

Идеята на националния скринингов регистър и системата за известяване е да бъдат проследявани във времето резултатите от скрининговите прегледи под формата на статистика. Също така при резултати, показали отклонения от нормата, и последващи прегледи за допълнителна диагностика и лечение системата може да съхрани информация за това по желание на лицето. Засега получилите покана ще имат право само на един скринигов преглед по определена локализация (маточна шийка, млечна жлеза, дебело и право черво). Ако се въведе обаче национална скринингова програма, която да бъде съобразена с добрите медицински практики в рамките на Европейския съюз, е възможно да бъде определен и по-голям диапазон. Това означава, че и у нас селектирането на хората, подлежащи на скрининг, и изпращането на покани ще са непрекъснат процес, като поканите ще се изпращат така, че натоварването на здравната система да става равномерно, а не в определени интервали. Така на скрининг ще подлежат всички лица от определените в програмата възрастови групи.

Образуването на злокачествени образувания на шийката на матката е четвъртият най-често срещан онкологичен проблем при жените у нас след рака на гърдата, рака на матката и рака на дебелото и правото черво. Според раковия регистър за 2010 г. заболелите от него жени са 1109, а починалите - 359. Тази статистика нарежда България на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този вид заболяване в Европа. У нас най-много регистрирани случаи на рак на маточната шийка са на жени на възраст между 35 и 65 г. Въпреки това в риск са всички жени, които са били или понастоящем са сексуално активни. Точно поради тази причина покани за скрининг за рак на маточната шийка ще получатжени от 25 до 60 г.На всички тях ще бъде направен гинекологичен преглед, който включва цитонамазка. Чрез изследването могат да бъдат открити изменения в клетките, които покриват шийката и нейния канал в ранен стадий. Ако бъдат налице такива, възможността те да бъдат излекувани и да не се развие рак е огромна. В страните с въведени национални програми за организиран скрининг заболелите и починали от рак на маточната шийка са намалели до 60%. Като основни причини за появата на рака на маточната шийка специалистите сочат понижен имунитет, инфекции, предавани по полов път, тютюнопушенето и лошата интимна хигиена.

Ракът на млечната жлеза е най-честият злокачествен тумор при жените у нас и в повечето развити страни. В САЩ страдаща от рак на млечната жлеза е всяка 1 от 8 жени, в Западна Европа -1 от 12 жени, а в България 1 от 22 жени. Всяка година в световен мащаб броят на новодиагностицираните се увеличава с до 2%, което прави 1.5 млн. жени годишно. От рак на гърдата у нас са заболели 3655 жени и 1131 са починали, сочи регистърът за раково болни. Към момента 40 хил. жени у нас страдат от коварната болест. Това означава, че ежегодно се разболяват близо 3000 жени.

Скринингът е препоръчителен, тъй като този вид рак е бавно прогресиращо заболяване и често липсват симптоми, предполагащи изменения на млечната жлеза. В повечето случаи карцином се появява в клетките, които покриват стените на млечните канали, но е възможно да започне и от тези, покриващи млечните жлези. Част от причините за появата му са фамилната обремененост, по-плътната гръдна тъкан, наднорменото тегло, консумацията на алкохол, излагането на радиационни облъчвания и лечението с хормонални медикаменти. У нас скринингът представлява мамографски преглед и е предназначен за жени на възраст от 50 до 69 г.

Всяка година около 950 хил. души в света заболяват от рак на дебелото и правото черво. У нас този вид рак етретото най-често срещанозлокачествено заболяване. То заема втора позиция след рака на белия дроб при мъжете и рака на гърдата при жените. Тенденцията е броят на случаите на заболелите от него да нараства с годините. По данни на Националния раков регистър от 2010 г. годишно у нас от рак на дебелото и правото черво страдат 4488 души, като броят на мъжете е 2555, а на жените 1933. Очаква се до края на 2013 г. общият брой на заболелите да достигне 5072. Починалите от рак на дебелото и правото черво за 2010 г. са 2455, като повечето смъртни случаи са при мъжете.

В повечето случай ракът на дебелото и правото черво се диагностицира твърде късно, тъй като страдащите от него нямат никакви оплаквания. Късното му откриване прави лечението много по-трудно и по-малко успешно. Затова с помощта на скрининг отрано могат да бъдат открити аденоматозни полипи (предракови образувания) при здрави хора, които нямат никакви симптоми и вероятността за успешно лечение на тези изменения да се увеличи значително. Скринингът представлява фекален тест за наличие на окултна (скрита) кръв при жените и мъжете, навършили 50 години.

Освен фамилната обремененост, причини за развитието на рака са алкохолът, тютюнопушенето, липсата на физическа активност, диетите, богати на мазнини и белтъци, недостатъчният прием на плодове, зеленчуци и фибри.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Кметът на София Йорданка Фандъкова стана патрон на инициативата "За живота", която набира средства за закупуването на модерен апарат за лъчетерапия при рак на гърдата още по време на операция. Той ще е единствен за България и струва 3 млн. лв.
Снимка: Борислав Николов
В началото на 2007 г. у нас бе представена първата в света ваксина за профилактика на рак на маточната шийка. Държавата започна да финансира програма за профилактика чрез ваксинация едва през т.г., и то с пари от здравни вноски, а не като свой ангажимент през бюджета. Ефектът от ваксинирането обаче е спорен.
1
1613
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Юни 2013 09:05
за появата на рака на маточната шийка специалистите сочат понижен имунитет, инфекции, предавани по полов път, тютюнопушенето и лошата интимна хигиена.
[рак на млечните жлези] Част от причините за появата му са фамилната обремененост, по-плътната гръдна тъкан, наднорменото тегло, консумацията на алкохол,
ракът на дебелото и правото черво … Освен фамилната обремененост, причини за развитието на рака са алкохолът, тютюнопушенето, липсата на физическа активност, диетите, богати на мазнини и белтъци, недостатъчният прием на плодове, зеленчуци и фибри.


Мдам, сред близките ми много хора починаха от трите вида рак (жени предимно) - до една непушачки и трезвенички, с перфектна лична хигиена и един-единствен партньор съпругът (от по-старите поколения понеже). Една - непушачка (и всички наоколо й), спортистка, активно живееща и заможна - почина от рак на белите дробове. С инсултите и инфарктите нещата стоят горе-долу по същия начин.
Изобщо, като търся причините за повечето болести - моите и на близките ми - в различен порядък вървят мантрите: алкохол, тютюнопушете, наследственост, стрес, наднормено тегло, кафе, само се разменят местата. И туй - за болести от ревматоиден артрит, през инсулт до рак на белите дробове. Ако медицината не знае (или по причина на алъш-вериша на фармацевтичните компании не й дават да каже) причините за най-разпространените болести, по-достойно би било да си мълчи, а не да залъгва хората.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД