:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 108
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пет държави от ЕС се въздържат да включат "Хизбула" в черния списък

Кристиан Вигенин
Няколко страни от ЕС блокираха предложението на Великобритания за включване на военното крило на ливанското движение "Хизбула" в черния списъка на ЕС за терористичните организации, съобщи "ИЮ Обзървър". Това стана на втората среща на експерти, състояла се на 19 май в Брюксел, първата бе на 4 юни. Според изданието страните скептици са Австрия, Чехия, Италия, Ирландия и Полша, които се съмняват, че има достатъчно доказателства за участието "Хизбула" в атентата в Бургас миналото лято, когато загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на взривения автобус. "Има правни съображения. Не видяхме доказателствата", заявил един дипломат. Според изданието страните скептици се опасяват също, че включването на движението в списъка може да дестабилизира Ливан, където то е значителна парламентарна сила. Предложението пък на Лондон се подкрепя от Германия, Франция и Холандия. Дипломатически източници заявиха, че Лондон може да представи искането си пред по-висша инстанция, например пред външните министри от ЕС, които ще проведат среща през юли. Решението за "Хизбула" трябва да бъде взето с консенсус.

България няма да пречи на опитите за включване на "Хизбула" в списъка, заявиха дипломати, цитирани от агенциите. След като се разколеба по въпроса, сега новото правителство реши да се присъедини към линията на партньорите си от ЕС, посочиха източниците. По думите им, България стресна много от партньорите си в ЕС този месец, когато външният министър Кристиан Вигенин постави под въпрос дали има достатъчно доказателства за ролята на "Хизбула" в атентата. Оттогава обаче други страни в ЕС повлияха на България и тя реши отново да промени посоката. "Новото правителство сякаш се опитва да разбере до къде може да стигне, но след като видяха реакцията, бързо отстъпиха", коментира един дипломат.



Коментар - на 13-а стр.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Поддръжници на "Хизбула" в Бейрут приветстват лидера им Хасан Насрала (на големия екран) по време на негова реч, произнесена от неизвестно място в Ливан. Вляво се вижда портретът на Върховния духовен лидер на Иран аятолах Хаменей. Шиитското движение, подкрепяно от Иран, е влиятелна сила в Ливан.
4
1140
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
21 Юни 2013 01:08
Оттогава обаче други страни в ЕС повлияха на България и тя реши отново да промени посоката. "Новото правителство сякаш се опитва да разбере до къде може да стигне, но след като видяха реакцията, бързо отстъпиха", коментира един дипломат.


Ограничения суверинитет на България, от членството и в НАТО и ЕС, не и позволява дори да си отстоява собственните интереси.
Най-лошото е, че това не зависи от кой ще е "на власт" в България. Т.н. "свободна преса" у нас не смее и да се доближи до темата кои са силите, които натискат да влкючат Хизбула в черните списъци и кои са силите, които им се опъват. Според Рон Пол това е ционистката зараза, която си мисли, че като запали Близкия Изток ще се сгрее по-добре. Сигурно си мислят, че когато враговете им се бият едни с други, те ще са на по-безопасно място.
Едно е сигурно - има много влиятелни сили, които се мъчат да запалят нова световна война, ако не, поне света да плати сметките на запада, натрупани от спекулативния капитал.
21 Юни 2013 01:33
аве, на кой му пука за Хизбула у моменто бе?
21 Юни 2013 09:58
По правилно ли беше,когато без доказателства полу обвинихме "Хизбула" за атентата в Сарафово край Бургас.
Натисни тук
Дори Президентът на ГЕРБ не беше съгласен с Цветанов за атентата. Вътрешният министър нарушил договорка между участниците на КСНС на 07 февруари 2013.
Натисни тук
21 Юни 2013 19:50
Не е 19 май, а 19 юни
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД