:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 424
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Приватизацията на БДЖ "Товарни превози" спря окончателно

БГНЕС
Данаил Папазов
Блокирани заради дългове акции наложиха да бъде анулирана процедурата за приватизиране на товарните превози. Това съобщиха вчера от Агенцията за приватизация. Те са били уведомени от холдинг БДЖ, че не е ясно кога ще бъде вдигнат запорът върху дяловете на БДЖ "Товарни превози". Продажбата на дружеството се точи от месеци, а заради хаоса с финансовото му състояние сроковете бяха отлагани на няколко пъти.

Новината не е изненадваща. Новият транспортен министър Данаил Папазов обяви още в първите си дни, че сред основните му цели ще е да спре приватизацията на 100% от капитала на товарните превози. От транспортното министерство коментираха пред "Сега", че основните кредитори са в контакт с министерството и са уведомени за случващото се в момента. Едни от най-големите кредитори на БДЖ са германската банка KfW, Depfa bank и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

По последни данни борчовете на холдинга надхвърлят 700 млн. лева. От продажбата на товарните превози се чакаха около 100 милиона лева, които поне малко да облекчат финансовото състояние на БДЖ. "Бългериан Карго Експрес", "Болкан файненшъл сървисис", румънската "ТД Груп Феровиар Роман" и австрийската "Донау-финанц транспорт и Бетейлигунгс" останаха до последния момент в надпреварата, очаквайки проблемът със запора да бъде решен. Последната дата за подаване на обвързващи оферти е 25 юни.

Министър Папазов тепърва ще предлага нови мерки за спасяване на железниците. Според него след спирането на процедурата БДЖ може да поеме по четири различни пътя. Сред възможностите са размяната на дълг срещу собственост с НКЖИ, опции за предоговаряне на заемите с кредиторите, увеличаване на товарните превози и завишаване на комфорта в пътническите превози.



ГЛАС НАРОДЕН

Заради неизплатени заплати работниците от ВМЗ-Сопот са готови за протест, съобщиха вчера от КНСБ. От синдиката обявиха, че от ръководството на предприятието не идва никаква яснота за предстоящите плащания. "Това е жизненоважен въпрос за нас и търпението ни се изчерпа. Вече 56 дни работещите във ВМЗ не са получили нито лев", допълниха от КНСБ. Според Димитър Атанасов от КТ "Подкрепа" ръководството на дружеството "дължи по около 1000 лв. на човек".
907
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД